iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

_coRey_

#28651 Re: iPhone - All about

Post by _coRey_ »

i sta sad ti kao pametan a svi ostali budale koju furaju maske i zastitna stakla
Sid the sloth

#28652 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

zippoo87 wrote: 25/10/2022 21:58 Pa korisnik svakako ne vidi dalje od displaya 🤣
A nekima je puno bitnije da drugi vide to sto oni imaju 😁

Meni maska sluzi za bolji grip,jer mi nekada sklizne iz ruke i sa gumom a da je bez a pozadi staklo,razbio bih ga i ja odmah,kao i mnogi drugi.
Zastitno staklo je jedini dio koji mi cuva display i estetiku istog,jer me isparan ekran na odsjaj recimo bas iritira i ne bi mogao koristiti izgreban telefon sigurno.
O kakvoj estetici displaya pricamo i sta ti ona znaci nikad ne dotaknes staklo nego tipkas po nekoj foliji od 20KM.
Thorgerson

#28653 Re: iPhone - All about

Post by Thorgerson »

Takodjer u vezi zastitnog stakla, imajte na umu da se udarac, vibracije prenose.

Dakle, ako telefon padne pod nekim uglom, dzaba i zastitno staklo.

Jednom sam kupio to sranje i nikad vise. Mob mi je ispao tako da je zastitno malo napuklo, al ekran ispod je totalno otisao.

Uredu, ima prednosti u smislu da kad imas staklo mob mozes drzati s kljucevima, gdje god ne moras toliko paziti, zamjenis staklo kasnije i tjt.

Al ne znam. Ne volim to. Cak i masku sam jedva stavio, mada ne znam ni to koji ce mi qrac.

Mob kupim da ga iznosam toliko dok fkt vise ne moze. Zadnji sam imao 6 godina. Kad je bas dao sve od sebe, kupio novi. Taj stari je relativno ocuvan. Al sta s njim sad. Da je bez packe ne znam vrijedi li 100 KM.

Vjerovatno cu i sad masku skinuti.

Cuvanje mobitela u tom smislu da ga zapakujes da ne znas uopste sta je i kakav je mob pod rukom, ima smisla za likove koji kupe mob, traje im 4-5 mj, mijenjaju uzimaju novi itd. Ja nisam taj tip.
Thorgerson

#28654 Re: iPhone - All about

Post by Thorgerson »

zippoo87 wrote: 25/10/2022 21:58 Pa korisnik svakako ne vidi dalje od displaya 🤣

Meni maska sluzi za bolji grip,jer mi nekada sklizne iz ruke i sa gumom a da je bez a pozadi staklo,razbio bih ga i ja odmah,kao i mnogi drugi.
Zastitno staklo je jedini dio koji mi cuva display i estetiku istog,jer me isparan ekran na odsjaj recimo bas iritira i ne bi mogao koristiti izgreban telefon sigurno.
Pa druze mob uvijek drzi zasebno. I miran si.

Cime grebete te mobitele pa da imate parnice po njemu jbt.

Ja svoj koristio kazem ti 6 god, ima nekih parnica. Al nista strasno. Kad je ugasen, stavis ga pod neki ugao vidjet ces ih. Cim upalis nista se ne vidi. A ponavljam nema gdje nije bio taj mobitel. Od toga da je klizao po parkingu na ekranu, drzao ga sa kljucevima, ispao mi u vodu x puta itd.
probook

#28655 Re: iPhone - All about

Post by probook »

soha96 wrote: 25/10/2022 22:08 Maskica samo kad se ide negdje na planinu ili druge ekstremne prilike, ili kad bas dosadi telefon pa par dana radi malo drugacijeg osjecaja. Ostalo je budalastina, das 2500 milje da gledas i osjecas gumu pod rukom.

O zastitnom staklu ne treba ni polemisati. :lol: :-)
Ma treba maska uvijek bar meni, jer je tel bas klizav. Do sada bi mi 20 puta izletio iz ruke kad ga iz dzepa uzimam, pogotovo sada kad je zahladilo pa se ruke suse.

Staklo nikada nisam imao na ekranu
soha96

#28656 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

_coRey_ wrote: 25/10/2022 23:40 i sta sad ti kao pametan a svi ostali budale koju furaju maske i zastitna stakla
Manje vise. Osim ko provodi puno vremena u opasnim uslovima na poslu itd.
soha96

#28657 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

Sid the sloth wrote: 26/10/2022 00:42

O kakvoj estetici displaya pricamo i sta ti ona znaci nikad ne dotaknes staklo nego tipkas po nekoj foliji od 20KM.
Bolji osjecaj spigen staklo ima od originalnog displeja, ne daj Boze da se pojavi neka ogrebotina nakon 2 godine koristenja haha :lol:
ZoomZoomKiwi

#28658 Re: iPhone - All about

Post by ZoomZoomKiwi »

To je isto ko oni što drže daljinski od TV-a u najlonu.

Pa kome ga brate čuvaš, valjda je tvoj komfor korištenja najbitniji. :lol:
IJQ

#28659 Re: iPhone - All about

Post by IJQ »

Imam jedno pitanje, da li neko zna otprilike koliko se ceka na telefon u bh telecomu (rezervisao sam telefon)?

Hvala unaprijed
soha96

#28660 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

Bas tako
_coRey_

#28661 Re: iPhone - All about

Post by _coRey_ »

EFD22 wrote: 26/10/2022 10:12 To je isto ko oni što drže daljinski od TV-a u najlonu.

Pa kome ga brate čuvaš, valjda je tvoj komfor korištenja najbitniji. :lol:
Ne cuvam ga nikom al mi je 10x komfornije drzati sa maskom nego bez iste a isto tako ne moram razmisljati sta mi je u dzepu s mobitelom i da li ce mi izgrebati display kad imam staklo

Nametati nekome da je jedno ili drugo ispravno kao i samo tako treba koristiti telefon kao ovaj soha je blago reci retardirano
sarajevosa

#28662 Re: iPhone - All about

Post by sarajevosa »

iPhone prelazi na USB-C https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /221026038

Novom macbooku vratili magsafe, sad će ga sigurno ponovo ukinuti :D
Sid the sloth

#28663 Re: iPhone - All about

Post by Sid the sloth »

sarajevosa wrote: 26/10/2022 12:47 iPhone prelazi na USB-C https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /221026038

Sa macbookom su se ogradili, moze se puniti i preko usb-c i preko magsafe. Na iPhone je vec problem staviti dva porta :D
vaučer

#28664 Re: iPhone - All about

Post by vaučer »

VIše manje mi je svejedno, toliko svakojakih kablova imam okolo da je bilo koji odabran kao standard - bio bi pokriven. Više mi ide na neku stvar što su Apple kablovi kvalitetom miljama daleko od onog što su nekad bili, pogotovo za Macbook. Raspadnu se prebrzo, nikad nisu značajno popravili dizajn zgloba na kabelu, laptop kablovi su prije bili super fleksibilni, ovi novi kao da su dizajnirani da se petaljaju - kruti su i slabo savitljivi. Uglavnom fušere na kvaliteti značajno.
isx

#28665 Re: iPhone - All about

Post by isx »

sarajevosa wrote: 26/10/2022 12:47 iPhone prelazi na USB-C https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /221026038

Lightning je stotinu puta robusniji i kvalitetniji konektor. Kad štekam Samsung na struju usb-c je katastrofa.
sarajevosa

#28666 Re: iPhone - All about

Post by sarajevosa »

Nisam koristio ali usb-c nije toliko "strašan" kao stara verzija, nemam problema, ali eto možda možeš da vidiš razliku ako koristiš druge uređaje od applea. Da su stavili sve usb-c ne bi znao da može bolje :-D

Da nekome treba megasafe na laptopu, kakva je to lijenost :D To je sigurno samo marketing da ljudima prodaju kablove kao i za mobitel lightning, tj. da ljude "zaključaju" u njihov ekosistem.

Još kad bi eu uvela da svaki uređaj mora da podržava što moguće bolje i druge uređaje, tipa airpods da radi i na androidu što bolje. Ako se odlučiš da kupiš android nakon iphone mobitela, onda si zakinut za slušalice i na ostalim stvarima.

Isto važi i za druge brendove kao samsung , gdje neki uređaji ne samo da ne rade na drugim brendovima, nego ni na samsung mobitelima osim "galaxy" modela. Čak i neke aplikacije su ekskluzivne samo za "galaxy" modele iako bi mogle i da rade na bilo kojem mobitelu.
Last edited by sarajevosa on 26/10/2022 19:58, edited 6 times in total.
skafiskafsnjak

#28667 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

isx wrote: 26/10/2022 18:02

Lightning je stotinu puta robusniji i kvalitetniji konektor. Kad štekam Samsung na struju usb-c je katastrofa.
Jes ozbiljan? Ja mislim da si ti jedan od milion koji hvali lightning.
Sta znaci to? Robusniji konektor?
soha96

#28668 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

....
Saka

#28669 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Meni je lightning jedino bolji sto je fizički kompaktniji i što je “muški”. USB-C je zapravo ženski koji se nabada na jezičak u samom uredjaju. I ako se taj jezičak polomi moraš popravljati sam uredjaj. Dok kod lightninga ako se zalomi sjebao si samo kabal, izvadiš zalomljeni dio iz uredjaja i mala je vjerovatnoća da je šta u uredjaju sjebano.

E sad zbog univerzalnosti, brzine itd. svi su navalili na taj USB-C al eto lightning meni lično ne smeta, najviše zbog ovih fizičkih prednosti.
Evelinda

#28670 Re: iPhone - All about

Post by Evelinda »

Poatoji li mogucnost sa iphone sa spasim kontakte recimo da se sinhronizuje i kontakti se prebace na neki servis koji cu moci korititi i na androidu tj da mi se ti isti kontakti pokazu u imeniku na androidu
skafiskafsnjak

#28671 Re: iPhone - All about

Post by skafiskafsnjak »

Saka wrote: 26/10/2022 23:18 Meni je lightning jedino bolji sto je fizički kompaktniji i što je “muški”. USB-C je zapravo ženski koji se nabada na jezičak u samom uredjaju. I ako se taj jezičak polomi moraš popravljati sam uredjaj. Dok kod lightninga ako se zalomi sjebao si samo kabal, izvadiš zalomljeni dio iz uredjaja i mala je vjerovatnoća da je šta u uredjaju sjebano.

E sad zbog univerzalnosti, brzine itd. svi su navalili na taj USB-C al eto lightning meni lično ne smeta, najviše zbog ovih fizičkih prednosti.
Nikad mi se nije desilo lomljenje tog dijela u mobitelu.... A promjeno sam ih bas puno.

Lightning su smece obicno , nekvalitetni... A o cijeni da ne pricam :D
tramvajtrojka

#28672 Re: iPhone - All about

Post by tramvajtrojka »

skafiskafsnjak wrote: 27/10/2022 13:28
Saka wrote: 26/10/2022 23:18 Meni je lightning jedino bolji sto je fizički kompaktniji i što je “muški”. USB-C je zapravo ženski koji se nabada na jezičak u samom uredjaju. I ako se taj jezičak polomi moraš popravljati sam uredjaj. Dok kod lightninga ako se zalomi sjebao si samo kabal, izvadiš zalomljeni dio iz uredjaja i mala je vjerovatnoća da je šta u uredjaju sjebano.

Nikad mi se nije desilo lomljenje tog dijela u mobitelu.... A promjeno sam ih bas puno.

Lightning su smece obicno , nekvalitetni... A o cijeni da ne pricam :D

sama stvar da Apple u svim drugim proizvodima preferira USB-C , govori koji je smece a koji nije :mrgreen: :mrgreen:
Svemirco

#28673 Re: iPhone - All about

Post by Svemirco »

Evelinda wrote: 27/10/2022 13:24 Poatoji li mogucnost sa iphone sa spasim kontakte recimo da se sinhronizuje i kontakti se prebace na neki servis koji cu moci korititi i na androidu tj da mi se ti isti kontakti pokazu u imeniku na androidu
Naravno:

https://www.businessinsider.com/guides/ ... to-android
sasajev

#28674 Re: iPhone - All about

Post by sasajev »

Ako koga zanima, uspio sam aktivirati Apple pay preko Curve kartice, povezao je sa nasom karticom (Unicredit debitna kartica). Omogucio sam i Apple pay na satu. Maloprije izvrsio placanje satom :izet:
isx

#28675 Re: iPhone - All about

Post by isx »

To je ono što sam gore napisao. Lightning uštekavam žmireći u mrklom mraku dok kod usb-c trebaš fino ciljati davne polomiš krhki konektor u telefonu. Kako god, lično za punjenje mi je deset puta lightning jači konektor.
Post Reply