Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13176 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by izvrsni direktor »

citroen xm wrote: 26/10/2022 10:54
Sada fakat pretjerujete, serete po najprodavanijem i jednom od najcjenjenijih rodstera. Auto ultra zabavan za vožnju, zbog čega je i napravljen.
nisam znao da ove babe po njemackoj kupuju mx-5 zbog zabave u voznju. kad vidis tu mazdu, u 90% slucajeva ces i vidjeti babu za volanom :-)
canvra888

#13177 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

citroen xm wrote: 26/10/2022 15:57
canvra888 wrote: 26/10/2022 15:42 Kratka digresijca;

Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu :izet:

I ljudi moji, kakav Skyactiv kao potencijalna budućnost... Rekoh da poštujem Mazdu zbog ostavljanja opcije da kupci i dalje mogu kupovati NA motore, ali u svijetu kada se downsizing i radi zbog eko normi i manjih ispušnih gasova, kojom logikom to Skyactiv/NA motori imaju šanse za opstanak ako ne kroz postojanje iole neke zvučnije kubikaže? I kako onda da taj pravac/tehnologija opstane uz već ionako inferiornije performanse, a uz imperativ da se kubici ne smanjuju još dodatno? Pa u Kaliforniji zabrana prodavanja SUS motora od 2035. a mi govorimo o nekim NA motorima kao potencijalnoj budućnosti. To ni u potencijalu ne ide.
Takođe mala opaska.

Ja nisam pričao o pouzdanosti jednih i drugih, mada teoretski manje dijelova znači bolju pouzdanost.

Što se tiče malih motora, ovih nasviranih 1.0, to je u teoriji i ekološki čistije i ekonomičnije, ali praksa i ne pokazuje baš tačnost teorije.

Kalifornija... Ostaje 13 godina da se vidi šta će biti, imaš sada dosta bombastičnih izjava koje nisu baš realno ostvarive. Vidjećemo šta će biti sa razvojem baterija, proizvodnjom energije, razvojem infrastrukture... U suštini od svih zvaničnika koji su progovorili bar riječ o el. autima najrealniji je bio direktor Stelantisa, Tavarez, a on dolazi direktno iz automobilskog svijeta i kompetentniji je da priča na tu temo od kojekakvih birokrata. :thumbup:
Nisam na tebe ni mislio što se tiče potezanja pouzdanosti, EFD je pričao o tome.

A Kaliforniju sam samo naveo kao banalan primjer, javna je agenda da se na tome radi i po čitavoj Evropi, u Njemačkoj prije svega. Svi teže ka tome, a dokaz su i novi modeli auta koji u ponudama imaju sve više i više EM opcija, a SUS ponuda je ili sa MHEV izvedbom ili sa žestokim downsizingom. Teško je tražiti budućnost u nečemu što je inferiorno po mnogočemu, prije svega po performansama i zadovoljavanjem eko normi, a jedno drugo vuče. Vidjet ćemo, ali sve je nasuprot te teorije da bi atmo ideja ipak mogla biti potencijal za budućnost.
izvrsni direktor

#13178 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

EFD22 wrote: 26/10/2022 11:41
Ljudi u Mazdi jednostavno drugačije gledaju na auto, ali očigledno su im i gore u kancelarijama svi redom ljubitelji vožnje
i tako nastade ovo:
Image

sta bi bilo da nisu ljubitelji voznje :D
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#13179 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

citroen xm wrote: 26/10/2022 16:41 Pa pretjerivanje je sa obje strane. Jbt, niko realan.
naravno, kad prestanu srat za gluposti, prestacemo i mi, do tad u kost, jer ko su oni, forum je svakako, najgore sto se moze desit je ban, ja bi voli trajni i to na ip adresu da ga zakaci :lol:
Evolution_IV

#13180 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

izvrsni direktor wrote: 26/10/2022 16:51
i tako nastade ovo:
Image

i ruzno jel ili konkretno sta je lose na tom autu?, osim laka :lol:

i po cemu je recimo audi a3/golf bolji za voznju?
Evolution_IV

#13181 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

vi imate problem kad neko nije istog misljenja, odma ide napad, zato ima kontranapad, ko i prvi put kad mi je neko srao, a ja pitao za servis samo :)
canvra888

#13182 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

Evolution_IV wrote: 26/10/2022 16:24
canvra888 wrote: 26/10/2022 15:42 Kratka digresijca;

Malo mi je dvostrukoaršinski pričati o nepouzdanosti niskokubikažnih TSIjevaca (iako o tome nije ni bila riječ), a s druge strane pričati u superlativu o Mazdinim rotarijevcima, a ti motori su poznati i dokazani kao nepouzdani. Izgleda da nepouzdanost vrijedi samo u jednom pravcu :izet:

I ljudi moji, kakav Skyactiv kao potencijalna budućnost... Rekoh da poštujem Mazdu zbog ostavljanja opcije da kupci i dalje mogu kupovati NA motore, ali u svijetu kada se downsizing i radi zbog eko normi i manjih ispušnih gasova, kojom logikom to Skyactiv/NA motori imaju šanse za opstanak ako ne kroz postojanje iole neke zvučnije kubikaže? I kako onda da taj pravac/tehnologija opstane uz već ionako inferiornije performanse, a uz imperativ da se kubici ne smanjuju još dodatno? Pa u Kaliforniji zabrana prodavanja SUS motora od 2035. a mi govorimo o nekim NA motorima kao potencijalnoj budućnosti. To ni u potencijalu ne ide.
de sad malo i o wankelu :lol:

ja cu ti reci, debili sipaju u njih sintetiku umjesto mineralnog ulja koje mora da gori, jer mu je takav princip rada, ne samo u leshevima zvano mazda nego i ostalim wankelima...druga stvar, kupi se rx8 od 240ks i vozi ko 1.5 dci na 1500 obrtaja, sto opet zbog principa rada wankela istom neodgovara.

i cemu poredjenje wankela sa L3 i L4 :-)

mene zalibo, u firmi bivsoj se raspao 1.4tfsi u a3, karinare od motora, bolji je reno najosnovniji benzinac nego to govno...

naravno kad se gura politicki da se zabrani, sta su radili skoro 100 godina kad su odobravali olovni benzin(zagadjena zemlja govnetom za 1000god), kao nekog je sad briga za zdravlje i ekologiju :lol: :lol: :lol:

ako neces atmosferu, ima opel turbo ili honda turbo, ovo tsi :run:

ne znam kakvi su noviji 1.5
De ba amare, opet branjenje neodbranjivog...

Vazda klišejska spika, krivo ulje i loše održavanje, isto k'o sa BMW-ovim N47 i lancem. Čemu ne spominjanje apex zaptivača koji su karakteristični samo za te motore i problem s kojim se gotovo svi vlasnici susreću, a naravno da su karakteristični samo njima i zbog konstrukcije i zbog načina rada. Pun internet žalopojki o tome.

I ne poredim wankel sa rednim klipašima, nego samo kažem kako se ovdje pominje nepouzdanost nekih motora, a s druge strane se neke druge stvari prešućuju koje nisu u korist agende.
artur morgan

#13183 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

Evolution_IV wrote: 26/10/2022 16:51
citroen xm wrote: 26/10/2022 16:41 Pa pretjerivanje je sa obje strane. Jbt, niko realan.
naravno, kad prestanu srat za gluposti, prestacemo i mi, do tad u kost, jer ko su oni, forum je svakako, najgore sto se moze desit je ban, ja bi voli trajni i to na ip adresu da ga zakaci :lol:
Ip adrese su dinamicke, promijeni se automatski i nema bana ...moderatori vas nece spasiti :P :mrgreen:
Qwerty1234

#13184 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Qwerty1234 »

Evolution_IV wrote: 26/10/2022 16:56
i tako nastade ovo:
Image

Nije bolji mozda za voznju (ne znam, nisam vozio ovu mazdu) ali su u globalu bolja auta.
citroen xm

#13185 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by citroen xm »

canvra888 wrote: 26/10/2022 16:48

Nisam na tebe ni mislio što se tiče potezanja pouzdanosti, EFD je pričao o tome.

A Kaliforniju sam samo naveo kao banalan primjer, javna je agenda da se na tome radi i po čitavoj Evropi, u Njemačkoj prije svega. Svi teže ka tome, a dokaz su i novi modeli auta koji u ponudama imaju sve više i više EM opcija, a SUS ponuda je ili sa MHEV izvedbom ili sa žestokim downsizingom. Teško je tražiti budućnost u nečemu što je inferiorno po mnogočemu, prije svega po performansama i zadovoljavanjem eko normi, a jedno drugo vuče. Vidjet ćemo, ali sve je nasuprot te teorije da bi atmo ideja ipak mogla biti potencijal za budućnost.
Ono što sam ja zaključio onako za sebe, a čitajući razna istraživanja i slučajući za i kontra argumente, el. auta u ovom obliku nisu budućnost, a upitno je da li su budućnost u bilo kom obliku.

Zbog nekih agendi i preuranjenog donošenja zakona pola svijeta danas strepi da li će imati el. energije za osnovne potrebe i industriju, a ne za elektrifikaciju desetine miliona automobila. Obnovljivi izvori poput sunca i vjetra su zabluda. I koju god opciju da odabereš ekološka je u jednom dijelu, u drugom nije.

A politika, pa ona je kurva svuda na svijetu počevši od naših banana država do onih najrazvijenijih. Tako da dok evropa forsira downsizing i el auta pa ne možeš naći 5 poštenih 2.0.motora, Ameri ne jebu živu silu i nastavljaju sa V6 i V8 motorima u ogromnim pikapovima u kojima se nalazi obično samo vozač. Rusi forsiraju opet prastaru tehnologiju, u Africi se još uvijek kotrljaju i uvoze stari dizeli u obliku W123, P504... Japanci guraju neku svoju priču. A svi živimo na istoj planeti koju pokušavamo očuvati tako što trošimo milione tona svakakvog naoružanja na dnevnom nivou.
Evolution_IV

#13186 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

canvra888 wrote: 26/10/2022 17:02

Vazda klišejska spika, krivo ulje i loše održavanje, isto k'o sa BMW-ovim N47 i lancem. Čemu ne spominjanje apex zaptivača koji su karakteristični samo za te motore i problem s kojim se gotovo svi vlasnici susreću, a naravno da su karakteristični samo njima i zbog konstrukcije i zbog načina rada. Pun internet žalopojki o tome.

I ne poredim wankel sa rednim klipašima, nego samo kažem kako se ovdje pominje nepouzdanost nekih motora, a s druge strane se neke druge stvari prešućuju koje nisu u korist agende.
ja ti kazem sta je uzrok stradanja i gubljenja kompresije a ti kako hoces, ko hoce moze to ic fino ali kosta, i to kosta vise nego v8 sa dva puta vise konja, jer em trosi isto em trosi ulja puno vise :lol:

zato rx-va ima dosta sa zamijenjenim motorima, najpopularinije je k20a iz honde ili ls v8 :-D

pa to se sve zna odavno, niko nista ne presucuje...
Evolution_IV

#13187 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

Qwerty1234 wrote: 26/10/2022 17:13

Nije bolji mozda za voznju (ne znam, nisam vozio ovu mazdu) ali su u globalu bolja auta.
po cemu su bolji auti, sve pravljeno za siroke mase :zjev:

nastranu bijesne verzije, al opet to nisu obicna auta...
Evolution_IV

#13188 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

artur morgan wrote: 26/10/2022 17:07
Evolution_IV wrote: 26/10/2022 16:51

Ip adrese su dinamicke, promijeni se automatski i nema bana ...moderatori vas nece spasiti :P :mrgreen:
steta :(
izvrsni direktor

#13189 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Evolution_IV wrote: 26/10/2022 16:56
i tako nastade ovo:
Image

nisam ja ni rekao da je golf bolji ili nije. a vjerujem da je u ovoj gore mazdi sa slike vrhunski uzitak u voznji. a i prelijepa je, nema joj ravne
Evolution_IV

#13190 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

izvrsni direktor wrote: 26/10/2022 17:46

nisam ja ni rekao da je golf bolji ili nije. a vjerujem da je u ovoj gore mazdi sa slike vrhunski uzitak u voznji. a i prelijepa je, nema joj ravne
ni sam ni ja :-D

mogu oni i bolje :lol:
canvra888

#13191 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by canvra888 »

Evolution_IV wrote: 26/10/2022 17:40
canvra888 wrote: 26/10/2022 17:02

ja ti kazem sta je uzrok stradanja i gubljenja kompresije a ti kako hoces, ko hoce moze to ic fino ali kosta, i to kosta vise nego v8 sa dva puta vise konja, jer em trosi isto em trosi ulja puno vise :lol:

zato rx-va ima dosta sa zamijenjenim motorima, najpopularinije je k20a iz honde ili ls v8 :-D

pa to se sve zna odavno, niko nista ne presucuje...
Bjež ba tamo amare, ne more čojk s tobom

Gori ste od VW sektaša :D
izvrsni direktor

#13192 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

canvra888 wrote: 26/10/2022 17:57

Gori ste od VW sektaša :D
realno, na ovom forumu i nema nikog ko vw toliko hvali. jedini koji je opterecen vw-om je amar i on ga jedini stalno spominje
Evolution_IV

#13193 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

ma briga me :D

sto ga ne bi spominjao, kad je najbolji auto, jos narodni pride...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13194 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by konektovan »

Glupo je porediti VW i mazdu,..vw je k'o Real Madrid a Mazda k'o.......k'o...k'o recimo Betis. :mrgreen:
B6Redhell

#13195 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by B6Redhell »

Malo prije se vozim s radnim kolegom. Honda 2021 haman jos u garanciji.
Popaljene lampice ko božicna jelka. Ja imo neki obd skener ukljucim.
Jebla vas hondaaa
Image
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13196 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by bitanga_sa_otesa »

to je do loseg goriva :lol:
B6Redhell

#13197 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by B6Redhell »

Ma trza ko ludo. :D
Reko sam mu nek dvije bobine zamijeni, bar to nek eleminiše ako ja ta loša..
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13198 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by bitanga_sa_otesa »

zna nekad i zbog dizne izbaciti tu gresku
basicm

#13199 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by basicm »

Amare ti o wankelu isto ja o Enterprise u warp pogonu. Ali respekt kad ima mjesta u glavi za apstrakciju.
Evolution_IV

#13200 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

mozda me nekad nesto interesovalo :run:
Post Reply