Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 25/10/2022 20:06 Razumijem ali to je zato sto su ti skokovi mali pa ga pojede oporezivanje. Ali pazi bolje i 300 eura vise nego nista.
Naravno je i to da sef vise radi od radnika jer se mora dokazivati da zasluzujes to mjesto.
Ti sve to gledas kroz prizmu novca, valja ima i ljubavi prema tom poslu i Spaßa a ne samo novac.
Mi kada smo kao djeca trazili Ausbildung tamo davnih devedestih puno nasih Bosanaca su se odlucivali za trgovca. Ne uci se puno a skola samo dvije i pol godine.
Medjutim kada zavrsis skolu i radis pet godina kao trgovac vidi da dok platis kiriju nema te negdje.
E onda sljedi dokazivanje na poslu, prekovremeni sati da upadnes u program sa Weiterbildung pa idu poslije toga seminar pa posates Stellverträter ako ti se kockice posloze.
Tek onda ide deranje guzova da bi mozda dobio sansu za Filialleitera.
Zar nije bolje da su na vrijeme ucili skolu a ne trazili lakse jer ovako su izgubili puno vise vremena.
Pa kako neko može imati Spaß na poslu gdje radi prekovremeno npr, posebno ako to prekovremeno nije adekvatno plaćeno...
A od takvih "rukovodećih" radnih mjesta - to se kao podrazumjeva. Iskreno malo je bolesna poslovna kultura ovdje.

Meni je trenutno Spaß kad mogu da radim Home Office, a kako vidim - i mnogim drugim je.
elcaliente

#577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 25/10/2022 20:16
elcaliente wrote: 25/10/2022 20:06 Razumijem ali to je zato sto su ti skokovi mali pa ga pojede oporezivanje. Ali pazi bolje i 300 eura vise nego nista.
Naravno je i to da sef vise radi od radnika jer se mora dokazivati da zasluzujes to mjesto.
Ti sve to gledas kroz prizmu novca, valja ima i ljubavi prema tom poslu i Spaßa a ne samo novac.
Mi kada smo kao djeca trazili Ausbildung tamo davnih devedestih puno nasih Bosanaca su se odlucivali za trgovca. Ne uci se puno a skola samo dvije i pol godine.
Medjutim kada zavrsis skolu i radis pet godina kao trgovac vidi da dok platis kiriju nema te negdje.
E onda sljedi dokazivanje na poslu, prekovremeni sati da upadnes u program sa Weiterbildung pa idu poslije toga seminar pa posates Stellverträter ako ti se kockice posloze.
Tek onda ide deranje guzova da bi mozda dobio sansu za Filialleitera.
Zar nije bolje da su na vrijeme ucili skolu a ne trazili lakse jer ovako su izgubili puno vise vremena.
Pa kako neko može imati Spaß na poslu gdje radi prekovremeno npr, posebno ako to prekovremeno nije adekvatno plaćeno...
A od takvih "rukovodećih" radnih mjesta - to se kao podrazumjeva. Iskreno malo je bolesna poslovna kultura ovdje.

Meni je trenutno Spaß kad mogu da radim Home Office, a kako vidim - i mnogim drugim je.
Ih mnogo ih ima koji vole raditi i ostaju samovoljno prekovremeno. Kod mene u firmi nije mali broj takvih.
Ne gledaju svi posao kroz pare.
Ne vezano da li rade od kuce ili u firmi. Ljudi vole svoj posao, to im je smisao zivota.
Ozimician

#578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 25/10/2022 20:34
Ozimician wrote: 25/10/2022 20:16

Ih mnogo ih ima koji vole raditi i ostaju samovoljno prekovremeno. Kod mene u firmi nije mali broj takvih.
Ne vezano da li rade od kuce ili u firmi. Ljudi vole svoj posao, to im je smisao zivota.
Blago njima onda xD

Meni lično je takav život jako tužan. Ali svako ima svoje.

Moja filozofija je da posao treba da se radi što manje i kraće - a da donosi što više novca.
I da je legalan naravno. xD

Ali naravno poštujem i taj stav da im je posao smisao života, samo naravno očekujem da i oni poštuju kad nekome posao NIJE smisao života.
Suzie Q

#579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

sto se tice nasih fakultetskih diploma u Njemackoj, istina je da ne donose mnogo. To sto ih omalovazavaju smo sami krivi jer se kod nas diplome zaista mogu kupiti i druga veoma bitna stvar, je sto je kod Nijemaca diploma samo vezana uz fakultet. A kod nas se diploma dobije kad zavrsis neki kurs. Pa su se u Njemackoj shodno tome pojavile osobe s diplomom kozmeticarke, noktarice, njegovateljice i sl. a sve zavrseno negdje na nekom tecaju u roku od 10 dana. Ovo nije moja suplja nego mi je jedan profesor Nijemac pricao o tome koliko su sokirani bili kad su to shvatili.

Na trzistu rada su nase diplome isto tako nisu konkurentne. IT necu spominjati. Medicinari i pedagozi jos i imaju sanse jer su ta zanimanja trazena, ali drustveni ili ekonomski smjer nema lako. Ako se uradi izjednacavanje diplome i dobije akademski status u Njemackoj, situacija je teza jer po automatiznu osoba treba dobiti vecu placu, a mi u pocetku ne mozemo pucati na vise pozicije. Dakle ako se za radno mjesto npr. sekretarice prijavi osoba s priznatim fakultetom i osoba s Ausbildungom, posao ce dobiti osoba s Ausbildungom jer manje kosta. Moja kolegica, inzinjer agronomije s iskustvom, je totalno promijenila struku i ne nada se da ce ikada vise raditi u struci, a ostavila je odlican posao u Srbiji.
Da sumiram, svi koji namjeravaju iseliti u DE, a imaju fakultet i racunaju da ce s tim nesto postici, moraju unaprijed biti spremni da im nece biti lako.
Hakiz

#580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 25/10/2022 20:42
elcaliente wrote: 25/10/2022 20:34

Blago njima onda xD

Meni lično je takav život jako tužan. Ali svako ima svoje.

Moja filozofija je da posao treba da se radi što manje i kraće - a da donosi što više novca.
I da je legalan naravno. xD

Ali naravno poštujem i taj stav da im je posao smisao života, samo naravno očekujem da i oni poštuju kad nekome posao NIJE smisao života.
Tebi je posao posao. Njima je poziv.

Kada radiš nešto samo zato da zaradiš za život, tvoj stav je dobar. Ali, kada radiš to zato što voliš i želiš, pa, svi hoćemo što više onoga šta volimo, zar ne?
Hakiz

#581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Suzie Q wrote: 26/10/2022 08:18 sto se tice nasih fakultetskih diploma u Njemackoj, istina je da ne donose mnogo. To sto ih omalovazavaju smo sami krivi jer se kod nas diplome zaista mogu kupiti i druga veoma bitna stvar, je sto je kod Nijemaca diploma samo vezana uz fakultet. A kod nas se diploma dobije kad zavrsis neki kurs. Pa su se u Njemackoj shodno tome pojavile osobe s diplomom kozmeticarke, noktarice, njegovateljice i sl. a sve zavrseno negdje na nekom tecaju u roku od 10 dana. Ovo nije moja suplja nego mi je jedan profesor Nijemac pricao o tome koliko su sokirani bili kad su to shvatili.

Na trzistu rada su nase diplome isto tako nisu konkurentne. IT necu spominjati. Medicinari i pedagozi jos i imaju sanse jer su ta zanimanja trazena, ali drustveni ili ekonomski smjer nema lako. Ako se uradi izjednacavanje diplome i dobije akademski status u Njemackoj, situacija je teza jer po automatiznu osoba treba dobiti vecu placu, a mi u pocetku ne mozemo pucati na vise pozicije. Dakle ako se za radno mjesto npr. sekretarice prijavi osoba s priznatim fakultetom i osoba s Ausbildungom, posao ce dobiti osoba s Ausbildungom jer manje kosta. Moja kolegica, inzinjer agronomije s iskustvom, je totalno promijenila struku i ne nada se da ce ikada vise raditi u struci, a ostavila je odlican posao u Srbiji.
Da sumiram, svi koji namjeravaju iseliti u DE, a imaju fakultet i racunaju da ce s tim nesto postici, moraju unaprijed biti spremni da im nece biti lako.
Bit će da se isplati ako si medicinar, vozač i zanatlija kojih u Njemačkoj nema dovoljno, sve ostalo propast?
Suzie Q

#582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

ma nije propast, daleko od toga, sposoban covjek ce napredovati, kao i svugdje, nego onome koji se uzda u diplomu ta diploma nece puno pomoci ako je zavrsio recimo politologiju. Pricalo se o skolovanju i razlikama, na tu temu sam nastavila. Npr svi koji su kod nas zavrsili kriminalistiku u Njemackoj ne mogu ni izjednaciti diplomu jer takvog fakulteta u Njemackoj nema, ne postoji. Za posao u policiji se pravi Ausbildung i onda usavrsava na vise.
Ali zato nasa osoba koja ima tu struku i radno iskustvo, moze recimo naci posao u sigurnosti na aerodromima npr.
Prednost je sto ima posla, a samo je volja i spremnost za rad presudna.
Ozimician

#583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 26/10/2022 09:55 Tebi je posao posao. Njima je poziv.

Kada radiš nešto samo zato da zaradiš za život, tvoj stav je dobar. Ali, kada radiš to zato što voliš i želiš, pa, svi hoćemo što više onoga šta volimo, zar ne?
Ja licno ne poznajem takve ljude, jedino ove koji se bave nekim sportom ili umjetnoscu. Ali da neko radi u bolnici, fabrici, trgovini i voli da ostaje prekovremeno - takvog jos nisam upoznao, ni u BiH ni u Njemackoj. Ovi sto poznajem i sto ostaju prekovremeno, rade to sto moraju, jer nema drugog nacina da se bave tim poslom, na kraju cesto sami sebe ubijede - ostajem jer volim to raditi, a u sustini i nemaju bas izbora.
mali_balon

#584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 26/10/2022 11:28
Hakiz wrote: 26/10/2022 09:55 Tebi je posao posao. Njima je poziv.

Ja licno ne poznajem takve ljude, jedino ove koji se bave nekim sportom ili umjetnoscu. Ali da neko radi u bolnici, fabrici, trgovini i voli da ostaje prekovremeno - takvog jos nisam upoznao, ni u BiH ni u Njemackoj. Ovi sto poznajem i sto ostaju prekovremeno, rade to sto moraju, jer nema drugog nacina da se bave tim poslom, na kraju cesto sami sebe ubijede - ostajem jer volim to raditi, a u sustini i nemaju bas izbora.
Masu ih znam sto rade po fabrikama....kaze mu lik u ferreru, nas bosanac , ima lista za rad vikendom jer se to nesta ekstra placa, a rijetko ide prekovremeni jer je sve do minute izracunato....ali prekovremenog ima ali se ne smije desiti da ga namjerno ima....jedino visa sila....
Znam lika u holandiji, holandjanin nije nas, radi i subotu i nedjelju reko jel to ima toliko posla pa te kaci i vikend, meni ga ko zao...kaze lik a neeeee subota je + 50% dnevnice a nedjelja 100%.....a preko sedmice razgodim da ima posla preko vikenda
Ozimician

#585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 26/10/2022 09:57 Bit će da se isplati ako si medicinar, vozač i zanatlija kojih u Njemačkoj nema dovoljno, sve ostalo propast?
Pa ako cemo stvari bas uprostiti - onda tako i ispadne, bar iz mog iskustva i ono sto sam vidio za ovih 3,5 god Njemacke (licno na svom primjeru i jos bar 100 ljudi koje poznajem koji su dosli kao odrasli ljudi u Njemacku, sa diplomama ili bez).

Ono sto takodjer hocu reci, a @Suzie Q je jako dobro objasnila, pogresna se slika prezentuje nasim ljudima kroz domace, a i njemacke medije.

Svugdje mediji pisu kako je trazena "kvalifikovana radna snaga", "osobe sa zavrsenim studijima", kako su vrata sirom otvorena, ima 2 mil. oglasa za posao u Njemackoj. I to sve stoji dok se ne sudaris sa sistemom. Otprilike jako mali broj fakulteta moze uopste dobiti priznanje u Njemackoj, za sve fakultete (osim inzinjerskih) moras u najmanju ruku znati C1 Njemacki i polagati dodatne ispite (cak i medicinari, srednja strucna sprema - koji su silno trazeni - moraju polagati Annerkenung, a za doktore da ne pricam).

Otprilike, da budes u istom ili bar pribliznom nivou sa domacim kadrom, moras ici na dodatne (skupe) Weiterbuildunge ili cak studirati jos koju godinu u Njemackoj, sto nije nimalo lagan posao za nekog ko mora da placa kiriju i obezbjedjuje porodicu.
Jedan vodoinstalater je vodoinstalater i u BiH i u Njemackoj, nema neke razlike, vozac takodjer.

Uglavnom, sto imas vise skole i sto si vise specijaliziran u necemu - to ce ti veci biti pad i teze priznanje stecenog obrazovanja. O ovome se apsolutno ne prica u medijima kad se reklamira Njemacka kao zemlja za iseljavanje, a vjerovatno vrijedi i za skoro sve ostale zemlje. + kao sto @Suzie Q rece - sa vecom skolom sebi suzavas izbor radnih mjesta. Moj kolega jedan (inzinjer) je rekao: U Njemackoj ces za 100 m hoda pronaci 10 poslova za 2000€ netto, ali ako zelis preko 3000€ netto, bez obzira na kvalifikacije, dobro ces kozu oderati dok pronadjes takvo nesto.

Naravno da se moze "doskolovavati" - ali neko ko treba da plati kiriju i izdrzava porodicu, tesko da to sebi moze priustiti.
Iz mog licnog iskustva, jedini koji su u tome uspjeli su zene, ciji muzevi rade i finansiraju porodicu, pa su one uspjele uz neki Teilzeit posao da priznaju diplomu i uradi neko "doskolovavanje".
Last edited by Ozimician on 26/10/2022 11:51, edited 1 time in total.
Ozimician

#586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 26/10/2022 11:38
Ozimician wrote: 26/10/2022 11:28

Masu ih znam sto rade po fabrikama....kaze mu lik u ferreru, nas bosanac , ima lista za rad vikendom jer se to nesta ekstra placa, a rijetko ide prekovremeni jer je sve do minute izracunato....ali prekovremenog ima ali se ne smije desiti da ga namjerno ima....jedino visa sila....
Znam lika u holandiji, holandjanin nije nas, radi i subotu i nedjelju reko jel to ima toliko posla pa te kaci i vikend, meni ga ko zao...kaze lik a neeeee subota je + 50% dnevnice a nedjelja 100%.....a preko sedmice razgodim da ima posla preko vikenda
To su totalno druge stvari, ja ovdje pricam o likovima koji rade prekovremeno, i po 12h dnevno ili vise, a ne dobiju € vise na to. Takvih ima koliko hoces po Njemackoj po "rukovodecim" pozicijama i onda oni kazu da to rade tako "jer vole svoj posao".

A generalno poceo je trend u Njemackoj da dobar dio ljudi izbjegava rukovodece pozicije, jer je na takvim pozicijama "normalno" da radis tako, bez dodatnih placanja, i da nemas vremena ni za sta mimo posla.
Hakiz

#587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 26/10/2022 11:49
mali_balon wrote: 26/10/2022 11:38

To su totalno druge stvari, ja ovdje pricam o likovima koji rade prekovremeno, i po 12h dnevno ili vise, a ne dobiju € vise na to. Takvih ima koliko hoces po Njemackoj po "rukovodecim" pozicijama i onda oni kazu da to rade tako "jer vole svoj posao".

A generalno poceo je trend u Njemackoj da dobar dio ljudi izbjegava rukovodece pozicije, jer je na takvim pozicijama "normalno" da radis tako, bez dodatnih placanja, i da nemas vremena ni za sta mimo posla.
Amerikanizirali se. Hajde stisni pa budi prvi koji će na kraju radnog dana krenuti kući. Zapamtit će ti to, pa kada dođe vrijeme za otkaze, bit ćeš prvi na spisku.

To za odbijanje rukovodećih pozicija je bilo i ranije, pisalo se prije deceniju-dvije po medijima u Italiji da ljudi odbijaju unapređenja. Radnici kažu da unapređenjem im odgovornost, dužina dnevnog/sedmičnog radnog vremena itd porastu mnogo više nego što bi im bila veća plata.
Ozimician

#588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 26/10/2022 12:15
Ozimician wrote: 26/10/2022 11:49

Amerikanizirali se. Hajde stisni pa budi prvi koji će na kraju radnog dana krenuti kući. Zapamtit će ti to, pa kada dođe vrijeme za otkaze, bit ćeš prvi na spisku.

To za odbijanje rukovodećih pozicija je bilo i ranije, pisalo se prije deceniju-dvije po medijima u Italiji da ljudi odbijaju unapređenja. Radnici kažu da unapređenjem im odgovornost, dužina dnevnog/sedmičnog radnog vremena itd porastu mnogo više nego što bi im bila veća plata.
:thumbup:

Upravo tako, i onda takvi, da bi bili psihicki sami sa sobom rahat - ubjedjuju sebe da rade tako je "vole posao", a istina je da moraju, ako zele tu da ostanu, moraju tako plivati, nemaju drugog izbora.

Isti je slucaj i u Njemackoj, za porast plate od 300€ netto (10-15%) dobijes 100% vecu odgovornost, 20-30% duze radno vrijeme - pa ti onda satnica ispadne manja nego sto ti je bila prije "unapredjenja".

Tako da ispade fkt da je dobro ako si neki basic-radnik, za svako napredovanje ces "oderati guzove" i dobiti neznatno vise para. Eh sad ostaje onda da se tjesis kako ti radis to tako jer volis, jer inace bi pao u tesku depresiju.
Suzie Q

#589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

imam kolegu, stariji je covjek i budi se ranije, svako jutro dolazi na posao izmedju 5 i 6 iako mu je radno vrijeme od 8. Kaze, voli u miru popiti kavu i raditi. Ode s posla kad i svi, ne ubraja to u dodatno radno vrijeme niti mu se to posebno vrjednuje. To je njegova odluka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

jel oženjen?

imali smo mi jednog takvog u školi
po 3 sata ranije i sjedi čeka da mu otvore

kasnije na poslu nije koristio godišnji tako...

:roll:

sjećam se kad je direktor škole držao predavanje kako je i to bolest kao i kašnjenje
Nierika

#591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 25/10/2022 10:17
Da, u Njemackoj je studiranje za EU drzavljane besplatno, plati se nesto sitno 200-400€ godisnje.
Za ne-EU građane pretpostavljam nešto veća cifra (za državne fakultete sam najviše govorila). Koliko sam upratila dosta studenata iz Njemačke ide i u susjedne zemlje da studira. A u Velikoj Britaniji moguće da je studij dosta skuplji općenito.
Nierika

#592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Hakiz wrote: 25/10/2022 17:56 Ništa to, ganjaj meister ( ne master kao na faksu :))

Meister certifikat ti daje pravo da obučavaš niže nivoe, da vršiš inspekciju onoga šta su šegrt i majstor napravili, obuka za meister nivo uključuje i poslovnu obuku, što pomaže ako želiš pokrenuti svoj biznis itd.
Prvi put čujem za to. Što da ne i to nekad.
mali_balon

#593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Samo balkancu je tesko shvaiti zapadnjacke radne navike.....pogotovo protestntski dio njemacke i evrope...da ima ljudi koji vole poso koji obavljaju....susretao sam se sa ljudima koji rade u konglomeratu koji su samo neku broj a gledaju na firmu ko da je njihova, cak ih im se drugi smiju.....
To da neko nije placen za poso koji radi je laz, plati se to sve.....pogotovu na rukovodecim poslovima gdje legnu neki neoporezovani bonusi i tako to......
A s druge strane pricao sa jednim nasim, vratio se sa rukovodece pozicije, kaze ne isplati se stresovat za 300eura....

Opet kazem, sve je individualno i ne bi trebalo donositi zakljucke i generalizovati na osnovu 2 3 primjera iz jedne od najjacih ekonomija svijeta....
Nierika

#594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Kakve su zapadnjačke radne navike?
Ozimician

#595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Indivualno jeste sve, ali ako se ne isplati strasati nekome za 300€ - onda se ocito ne isplati. Jer 300€ je samo 10-15% plate.
Eh sad da se sve plati, to je daleko od istine. Radnicima se plati svakako svaki prekovremeni, ali na rukovodecim mjestima gotovo nikad to nije slucaj.

Cim ljudi bjeze od rukovodecih mjesta - ocigledno je da nije neka pljacka i da je to generalni trend, a ne 2-3 primjera. Cesto se ljudi zalete jer ne znaju u sta ulaze kad dobiju "unapredjenje", pa bi onda dali svasta da se vrate na staro radno mjesto, ali to onda tesko ide.
U Njemackoj je sve oporezovano, osim rada praznicima i nedjeljom.

@Nierika Kakve su zapadnjacke radne navike?

Pa u sustini "amerikanizacija", kako treba posao da bude zivot, posao, posao i samo posao.
U sustini, to sam bas s kolegama razgovarao, kako nas je propaganda usmjerila da trebamo svasta trpiti radi "karijere".
Na kraju ulozis mnogo toga u neciji tudji biznis.

Moj stav je da ako radis za drugog, radi onoliko koliko moras, ako radis za sebe, onda zapni i trudi se. Na kraju niko ne kaze hvala. To sam naucio na tezi nacin (iz licnih primjera), a i ja sam bio tip - karijera, posao, prekovremeni, rad, trud.... Na kraju dobijes jedno veliko nista za to sve.

U Njemackoj svi kukaju kako nema radnika, 2 mil. otvorenih oglasa, kad odes na razgovor za posao- onda skontas zasto i nemaju radnika, tj. kakve uslove nude i sta od tebe traze.

Mladja generacija Njemaca (2000 god i mladji) - traze hladovinu i ne puse te price staraca kako treba samo raditi i nista vise.
Onda prica - kako u zdravstvu nema radne snage, a zapravo svi rade "Teilzeit", sluzbeno 50% doktorica radi samo pola radnog vremena, jer je tempo u punom radnom vremenu uzasan, a ne dobijes 50% manju platu, nego zbog porezne politike, za 50% manje rada, dobijes ca 30% manju platu.
Ozimician

#596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 26/10/2022 14:33 Samo balkancu je tesko shvaiti zapadnjacke radne navike.....pogotovo protestntski dio njemacke i evrope...da ima ljudi koji vole poso koji obavljaju....susretao sam se sa ljudima koji rade u konglomeratu koji su samo neku broj a gledaju na firmu ko da je njihova, cak ih im se drugi smiju.....
To da neko nije placen za poso koji radi je laz, plati se to sve.....pogotovu na rukovodecim poslovima gdje legnu neki neoporezovani bonusi i tako to......
A s druge strane pricao sa jednim nasim, vratio se sa rukovodece pozicije, kaze ne isplati se stresovat za 300eura....

Opet kazem, sve je individualno i ne bi trebalo donositi zakljucke i generalizovati na osnovu 2 3 primjera iz jedne od najjacih ekonomija svijeta....
To da je samo balkancu tesko shvatiti zapadnjacke navike moze reci samo neko ko nije svijeta i ljudi vidio.
Balkanci su na Zapadu najbolji imigranti - slusaju, ne prave probleme, rade, placaju porez, ne petljaju se u politiku, ne traze nikakva prava.

Pogledaj radne navike svih ostalih koji dodju u Evropu sa drugih kontinenata, pa onda skontas da su Balkanci zlato.
Nierika

#597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 26/10/2022 15:16 @Nierika Kakve su zapadnjacke radne navike?

Pa u sustini "amerikanizacija", kako treba posao da bude zivot, posao, posao i samo posao.
U sustini, to sam bas s kolegama razgovarao, kako nas je propaganda usmjerila da trebamo svasta trpiti radi "karijere".
Na kraju ulozis mnogo toga u neciji tudji biznis.

Moj stav je da ako radis za drugog, radi onoliko koliko moras, ako radis za sebe, onda zapni i trudi se. Na kraju niko ne kaze hvala. To sam naucio na tezi nacin (iz licnih primjera), a i ja sam bio tip - karijera, posao, prekovremeni, rad, trud.... Na kraju dobijes jedno veliko nista za to sve.

U Njemackoj svi kukaju kako nema radnika, 2 mil. otvorenih oglasa, kad odes na razgovor za posao- onda skontas zasto i nemaju radnika, tj. kakve uslove nude i sta od tebe traze.

Mladja generacija Njemaca (2000 god i mladji) - traze hladovinu i ne puse te price staraca kako treba samo raditi i nista vise.
Onda prica - kako u zdravstvu nema radne snage, a zapravo svi rade "Teilzeit", sluzbeno 50% doktorica radi samo pola radnog vremena, jer je tempo u punom radnom vremenu uzasan, a ne dobijes 50% manju platu, nego zbog porezne politike, za 50% manje rada, dobijes ca 30% manju platu.
Mislim da rad za sebe dolazi postepeno, a i zahtijeva dodatni set vještina. Nisam baš za rad kao jedini smisao života ali mislim da utiče na druge životne sfere a i stabilniji je od međuljudskih odnosa i sl. Još ako voliš svoj posao lako se usvoje ove zapadnjačke radne navike.
Ozimician

#598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nierika wrote: 26/10/2022 15:37 Mislim da rad za sebe dolazi postepeno, a i zahtijeva dodatni set vještina. Nisam baš za rad kao jedini smisao života ali mislim da utiče na druge životne sfere a i stabilniji je od međuljudskih odnosa i sl. Još ako voliš svoj posao lako se usvoje ove zapadnjačke radne navike.
Zavidim onda tim ljudima koji vole svoj posao, ja iz svog okruzenja ne poznajem nijednog nazalost.

Obicno svi kazu da vole svoj posao, ali ne vole na njemu da provode vise od 5-6h dnevno i ne vole da ustaju u 6-7h ujutro jer moraju na posao. :-D
Tako da odmah ljubav prema poslu otpada.
Nierika

#599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ozimician wrote: 26/10/2022 15:40 Zavidim onda tim ljudima koji vole svoj posao, ja iz svog okruzenja ne poznajem nijednog nazalost.

Obicno svi kazu da vole svoj posao, ali ne vole na njemu da provode vise od 5-6h dnevno i ne vole da ustaju u 6-7h ujutro jer moraju na posao. :-D
Možda se ne manifestuje kod sviju na isti način ljubav prema poslu. Ne mislim da je to što osobu nervira ustajanje u 6 nužno znak nezadovoljstva poslom, da je negativnih aspekata više nego pozitivnih vjerovatno bi osoba tražila drugi posao. Ili se ljubav prema poslu ispolji u trenucima kad su rezultati posla, pozitivni efekat na društvo itd najvidljiviji.
Ozimician

#600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Nierika wrote: 26/10/2022 15:48
Ozimician wrote: 26/10/2022 15:40 Zavidim onda tim ljudima koji vole svoj posao, ja iz svog okruzenja ne poznajem nijednog nazalost.

Možda se ne manifestuje kod sviju na isti način ljubav prema poslu. Ne mislim da je to što osobu nervira ustajanje u 6 nužno znak nezadovoljstva poslom, da je negativnih aspekata više nego pozitivnih vjerovatno bi osoba tražila drugi posao. Ili se ljubav prema poslu ispolji u trenucima kad su rezultati posla, pozitivni efekat na društvo itd najvidljiviji.
Nije bas tema jer se ne tice isplativosti iseljenja, ali eto (da ne otvaramo novu temu) - ako je tako, zasto su onda zdravstveni radnici medju najnezadovoljnijima u svijetu ?
Post Reply