karanana wrote: ↑24/10/2022 20:17
pitanje: kako i odakle se snabdijeva kerson kada je u pitanju civilna potrosnja, samoposluge, granapi, pijace i slicno? ipak je veliki grad, 280-300 hiljada, eto nek je pola otislo opet mnogo ljudi.
Vidio jucer zaboravio odgovoriti a veoma je zanimljivo pitanje.
Pogotovo za mene jer mi je bransa u kojoj radim
Prvo par predpostavki za Ukrainski i Ruski sistem civilne logistike.
Predpostavljam da je isti kao nas i kao u EU s sitnim razlikama.
Pa idemo redom, sistem bi trebao da se sastoji od:
1) fabrika koje proizvode proizvode (roba siroke potrosnje)
2) Uvoznici/izvoznici tj distribucijske firme
3) supermarketi, hiperi, male radnjice i druge lokalne veleprodaje.
Fabrike au nevazne u ovoj prici.
Bitne su distribucijske firme, ako cemo gledati prije rata Npr Kherson su snabdjevale raznorazne Distribucije iz Ukrajine.
Koji imaju svoja skladista, komercijalu i teretna dostavna vozila.
Sistem je jednostavan komercijalista ode/nazove/mailom dobije narudzbu za robu koju njegova firma ima zastupnistvo i onda u skladu s dogovorom oni robu isporuce ili sam kupac dodje po nju.
Placa se u skladu s dogovorom avans, kes, ziralno s valutom placanja.
U BIH je vecinom Zirala s valutom izmedju 15 do maks 60 dana.
Dok je u EU avans preferiran.
To bi trebao da je predratni sistem koji je fecerao bez vecih problema.
E sad a obzirom da je rat, ocigledno je da Distribucija iz Odese ne moze fizicki snabdjevati Kherson takoreci to otpada.
Samim tim distribuciju su trebale preuzeti firme iz Rusije.
Ponajvise s Krima jer je on najblizi.
Isti sistem kao gore ali a komplikacijama.
Prvo, ratno je podrucje, cisto sumnjam da su Ruske firme spremne da daju robu za bilo sta drugo nego avans (u rubljama) i Kesh u rubljama.
A rublji vjerovatno nema dovoljno.
Lokalnim malim radnjama je bilo sigurno lakse nabaviti i platiti robu nego velikim Ukrajinskim lancima jer su njihove radnje fizicki i bankovno odsjecene od radnji po Kheraon regiji.
Niti ocekujem politicku volju UA lanaca da placaju Ruskim firmama robu.
S druge strane, ako su skladista distribucija na Krimu to znaci da su relativno daleko za transport i samim time skuplja je roba. Roba iz same Rusije je jos gore i ne isplati ae raditi osim ako je marza ogromna.
Onda ide pitanje da li su te firme spremne da rizikuju gubitak osoblja i vozila u ratnim uslovima.
Onda problemi s putnom komunikacijom, kercha nema sto znaci da se sada sami Krim izuzetno tesko snabdjeva a na to dodaj jos Zaporozije i Kherson oblasti.
I prelaz preko Dnjepra je sad skoro pa nemoguc.
Bez odgovarajuce infrastrukture jer distribucije na Krimu su napravljene za potrebe Krima a ne ove dve oblasti na to.
(Lokalna skladista, vozila i radna snaga)
S obzirom na to sve, na sve rizike itd
Smatram da je distribucija roba u obe oblasti izuzetno ogranicena. Da Distribucije nerado vrse usluge i da lokalne radnje moraju same da idu na Krim po robu ili Sverc komerc crno trziste koje zapravo procvjeta u ratnim uslovima i anarhiji koja vlada.
Prelazak marketa na Hrivne dodatno zakomplikuje stvar jer Ru firme vjerovatno nece prihvatiti placanje u istim.
Prva stvar na kojima se vidi problem u lancu logistike je ako radnje nemaju cigara (a vidio sam da ih niko nema) necu ulaziti u detalje zasto.
Taj problem ce biti rjeasen nakon oslobodjenja grada i prestanku teskih dejstava.
UA logistika je vec uhodana samo je sprijecena fizicki da radi svoj posao.
Eto toliko od mene