Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seawolf
#12951 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zajebao si se.
S čime se onda takmiči CX-60?
S čime se onda takmiči CX-60?
-
el_bake007
#12952 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Malo mušičava ili malo više? Za elektroniku manje više ako gluposti neke otkazuju to mogu i prežaliti i imati živaca praviti, bitnije mi je da čujem kakav je motor , ima li nekih ozbiljnih mana i skupih kvarova, kako podnosi plin i vožnju na plin (već je ugrađen, ne ugrađujem ja). Nadam se da će kolega tu uputiti neku korisnu informaciju.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 07:21 Elektronika je na tom autu malo mušičava.
Senzor papučice gasa, senzor papučice kočnice, konektori airbagova, multimedija također zna da poludi, tipke na volanu gube kontakt. Zadnja kočiona kliješta zapeknu često.
Uglavnom sve za očekivati za auto s godinama i kilometrima.
Ne znam kakvi su im ti motori i kako podnose plin, to bi kolega @citroen xm mogao znati.
-
Qwerty1234
#12953 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Eno sad ni Audi nije premium,...
- ZoomZoomKiwi
#12954 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma najlakše je kupiti auto, ja sad mogu kupiti sve ovo što smo nabrojali na zadnje dvije stranice (bez Bentleya naravno). Problem je to održavatibjjarmbar wrote: ↑25/10/2022 09:56Naravno da ne vrijedi, kao sto ne vrijedi Peugeot 60k. Svasta nesto danas ne vrijedi. Neudoban je svaki SUV naspram limuzine, ukljucujuci i Volva i Mazdu. Svakako ne smatram nesto posebno pametnim ljude koji kupuju nova auta, samim tim i te koji izdvajaju te gore pomenute cifre na iste.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 09:52
Nije problem 75000 markica, problem je što taj Q3 ne vrijedi ni blizu toliko. Ne vrijedi ni Q5, pitaj bilo koga ko se ikad provozao u jednom a kamoli posjedovao ga, ali da je iskren i realan. Neudobno plastično govno.
Te novce je tada vrijedio XC40 od Volva, koji je isto tako svijet izmislio kvalitetom za to govno od Audija, ili broj veća Mazda CX-5.
Samo vi vozajte te njemačke premiJume, meni ni iz džepa ni u džep![]()
I btw. Ne zaradjuju svi kao ti, pa nije komunizam. Imas ljudi koji za 3 4 mjeseca zarade tog pomenutog Audija.
A da se razumijemo, i prije ovih divljanja cijena taj Audi nije vrijedio toliko.
Meni je samo žao što ljude pucaju po ušima cijenama koje pravdaju samo logotipom na haubi i volanu, i ničim više.
Kad bih već totalno puk'o pa uzeo neko govno iz VWAG grupe, radije bih uzeo opremljenijeg Tiguana nego Q3 za iste novce.
Ili, radije bih uzeo Superba sa L&K opremom, nego šupljeg A4. Jer bi dobio automobil istog kvaliteta, samo sa drugim znakom.
- Ramzess Veliki
#12955 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Imas Q3 koji nije premium, i Q3 koji jeste premium.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 09:36Genesis je itekako premium, kao i Infiniti i Lexus.emko1234 wrote: ↑25/10/2022 09:31
Bilo nekad tako. Odavno nije. U F segmentu danas imas i modele iz hyundai grupacije naprimjer a oni nisu premium.
Premium car brands podruzmijeva ne odredjeni model odredjenog prizvodjaca nego kompletan line up istog.
Golf i Skoda sigurno nisu premium u svom segmentu, ali A klasa, A3 ili bmw kec jesu.
A1, A3, Q2, Q3, A klasa, GLA i tako ti odavno nisu premium nego najobičniji precijenjeni plastikaneri.
Ne može premium biti Q3 u kojem je doplata bluetooth konekcija sa telefonom ili GPS navigacija, i kad mu je tabla plastična kao i na A3 kao i na istovjetnom Golfu. To nije i nikad neće biti premium.
Ja vozim ovog koji nije premium, jos je najslabiji od ponude, nije 4x4, 2,0 TDI, ali trosi 4,5 litara na otvorenom, uz moju voznju natjeram ga na 5 litara. Ne kvari se i ima sve sto mi treba za sigurnu voznju, i sve to fercera savrseno. Mogao sam uzeti i A6 ali mi nije potreban, vise ne vozim limuzine. Samo SUV ili terence, dodijalo mi je mijenjati gume kad god pokusam preci ivicnjak.
Mislio sam uzeti Mazdu ... i jaran me odgovori. On bio mehanicar u Aziji, napopravljao se i Mazdi i Toyota, zna sta su auta.
Ovako mi rekao - "Kupi Q3".
Reko ali Mazda Toyota ovoono?
Kaze - Da smo u Aziji a nismo, rekao bih ti kupi Toyotu ili Mazdu. Ovako - kupi Q3.
-
EasyMan
#12956 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Napominjem da sam tada vozio Kiu Sportage koji je po meni bolji auto od Q3, a ista godina q3 sa skoro istom opremom je bio skuplji 15000KM
Napominjem da sam tada vozio Kiu Sportage koji je po meni bolji auto od Q3, a ista godina q3 sa skoro istom opremom je bio skuplji 15000KM
-
emko1234
#12957 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pausalan si. Premium je puno vise od znaka na haubi. Dat cu ti primjer. U q3 kad platis mozes dobiti motor od 400ks, a u cx30 najjaci motor je 2.0 cetverocilindras duplo slabiji.
Mazda se hvali bose audio sistemom koji si mogao u osnovnom a3 doplatiti 2000.godine. U q3 mozes dpbiti bang and olufsen koji je nekad bio rezervisan samo za a8.
More je slicnih primjera.
A prica o plasticinje smijesna. Gumenu tablu u vw grupi je imao golf 4 1997 godine. Pricat tu pricu 2022.godine moze samo neko ko je toliko subjektivan da s njim ne vrijedi raspravljat.
I da, BH trziste nije mjerilo za prodajne rezultate. Pogledaj koliko se mazdi proda globalno a koliko audija. Mozda je to mjerodavnije.
- ZoomZoomKiwi
#12958 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa mekšu tablu je imao taj Golf 4 nego sad Audi Q3. Pogledaj malo plastične okvire oko baze sjedala na Audiju Q3 i na Golfu 4, na Golfu nećeš nigdje naći trag kalupa od te plastike, a bogami na Audiju hoćeš, valjda im je šmirgl papir postao preskup.emko1234 wrote: ↑25/10/2022 10:02Pausalan si. Premium je puno vise od znaka na haubi. Dat cu ti primjer. U q3 kad platis mozes dobiti motor od 400ks, a u cx30 najjaci motor je 2.0 cetverocilindras duplo slabiji.
Mazda se hvali bose audio sistemom koji si mogao u osnovnom a3 doplatiti 2000.godine. U q3 mozes dpbiti bang and olufsen koji je nekad bio rezervisan samo za a8.
A prica o plasticinje smijesna. Gumenu tablu u vw grupi je imao golf 4 1997 godine. Pricat tu pricu 2022.godine moze samo neko ko je toliko subjektivan da s njim ne vrijedi raspravljat.
I da, BH trziste nije mjerilo za prodajne rezultate. Pogledaj koliko se mazdi proda globalno a koliko audija. Mozda je to mjerodavnije.
Taj Bang&Olufsen u Q3 nije ni k od onog u A8.
U Q3 to znači samo malo kvalitetniji zvučnici i DAP i ništa više.
U A8 to znači da će ti prilikom proizvodnje u auto doći dvojica zvučnih inženjera experata i u ovisnosti o izabranoj opremi i materijalima podesiti DSP i ekvilajzere kao i sve moguće latencije između zvučnika na optimalan nivo kako bi dobio vrhunski doživljaj muzike u automobilu nalik na neku vrhunsku audio dvoranu.
Znači B&O ili B&W ili H/K u tim malim šklopocijama je samo za kurčenje, a u velikim premium automobilima to znači nešto. Vjeruj mi znam, imam u kući H/K ozvučenje sa 8 zvučnika i njihov AV receiver, i znam šta znači dobar zvuk.
Tu možemo povući i paralelu na svu ovu raspravu, a to je da Q3 i slični NISU PREMIUM, a da to A8 i slični svakako jesu.
Odnosno, Q3 je mp3, a A8 je flac, a Bentley je wav. Ko zna, razumjet će.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 25/10/2022 10:22, edited 2 times in total.
-
bjjarmbar
#12959 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
svaka cast. Upravo si rekao da je S klasa vece auto od C klase.EasyMan wrote: ↑25/10/2022 10:02 Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Napominjem da sam tada vozio Kiu Sportage koji je po meni bolji auto od Q3, a ista godina q3 sa skoro istom opremom je bio skuplji 15000KM![]()
-
Qwerty1234
#12960 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravo, ponuda, ponuda i samo ponuda. Ne pare, pare ne odlucuju sta je premium (tj koliko kosta). Doplate ne odlucuju sta je premium (meni je logicnije da ce se na premiumu vise morati doplatiti i da kosta vise).emko1234 wrote: ↑25/10/2022 10:02Pausalan si. Premium je puno vise od znaka na haubi. Dat cu ti primjer. U q3 kad platis mozes dobiti motor od 400ks, a u cx30 najjaci motor je 2.0 cetverocilindras duplo slabiji.
Kvalitet (za koji se slazem da je danas nikad izjednaceniji ali idalje ima razlika) i ponuda.
Primjer, Toyota je meni licno jedan od draziji proizvodjaca, generalno volim japance.
Auto koje velicinom odgovara Passatu, a da ga prozivodi Toyota je ja mislim Corola.
Passata mozes kupiti sa 3 benzinca i 4 dizelska motora. Od 100 do 350 konja. Svaki osim mozda najslabijeg benzinca doalze uz opciju 4x4 pogona i svaki mozes kupiti sa automatikom i manuelcem.
Sta Korola nudi tu?
Da li nesto vrijedi nekih para, treba ostaviti na presudu vecini tj kupcima. Mi da imamo neku bijesnu lovu za ta auta ne bi palamudili ovdije.
-
emko1234
#12961 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Opet ti kazem pausalan si. Evo otisao sam na mazdinu stranixcu da konfigurisem cx5. Najjaci dizel i najjaca oprema su haman 100.000 maraka.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:11Pa mekšu tablu je imao taj Golf 4 nego sad Audi Q3. Pogledaj malo plastične okvire oko baze sjedala na Audiju Q3 i na Golfu 4, na Golfu nećeš nigdje naći trag kalupa od te plastike, a bogami na Audiju hoćeš, valjda im je šmirgl papir postao preskup.emko1234 wrote: ↑25/10/2022 10:02
Pausalan si. Premium je puno vise od znaka na haubi. Dat cu ti primjer. U q3 kad platis mozes dobiti motor od 400ks, a u cx30 najjaci motor je 2.0 cetverocilindras duplo slabiji.
U A8 to znači da će ti prilikom proizvodnje u auto doći dvojica zvučnih inženjera experata i u ovisnosti o izabranoj opremi i materijalima podesiti DSP i ekvilajzere kao i sve moguće latencije između zvučnika na optimalan nivo kako bi dobio vrhunski doživljaj muzike u automobilu nalik na neku vrhunsku audio dvoranu.
Znači B&O ili B&W ili H/K u tim malim šklopocijama je samo za kurčenje, a u velikim premium automobilima to znači nešto. Vjeruj mi znam, imam u kući H/K ozvučenje sa 8 zvučnika i njihov AV receiver, i znam šta znači dobar zvuk.
Tu možemo povući i paralelu na svu ovu raspravu, a to je da Q3 i slični NISU PREMIUM, a da to A8 i slični svakako jesu.
Odnosno, Q3 je mp3, a A8 je flac. Ko zna, razumjet će.
Dalje, mislim da o zvuku pises bezveze. Naravno da B&O u q3 nije ni blizu onog u A8. Jer u A8 mozes strpati 20 zvucnika dok u Q3 ne mozes. Ali poenta nije samo u tome. Poenta je sto imas izbora. Primjera radi, u mazdi cx 5 imas 3 benzinca i 2 dizela za izabrat. U q3 imas duplo vise motora.
Nemoj zivota ti HarmanKardon stavljat u isti kos sa Bangom. Ne ide, ako ista znas o auto akustici pa i kucnoj i ako si audofil znas da to ne ide skupa. B&W je druga prica, isto ko
I Naim i Burmester.
Da se vratimo na temu. Pemiuma premiumom cini mogucnost da u autu dobijes ono sto zelis.
Meni licno premium nikad ne moze biti proizvodjac koji te ogranici u bilo cemu. Kao ni proizvodjac koji u eri desetobrzinskih mjenjaca i dalje nudi mjenjac sa 6 brzina. Sve da je unutra svila i kadifa.
- ZoomZoomKiwi
#12962 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Baš je 10 brzina i duplo kvačilo odlika premiuma.
Što li onda BMW ne proizvodi mjenjače sa duplim kvačilom, a u istom je rangu sa Audijem koliko se ja sjećam.
I broj brzina ne znači ništa ako nisu dobro uparene sa krivuljom momenta.
Što će jednoj Mazdi CX-60 koja razvija maksimalni obrtni moment na rasponu od 1800 do 3200 više od 6 ili eto 8 brzina.
Normalno da više brzina treba motoriću koji ima peak momenta na rasponuod 1900 do 2400 rpm.
Znači to nema veze sa tim je li auto premium ili nije.
Niti izbor ima ikakve veze sa tim je li auto premium ili nije.
Kvalitet je prvi i osnovni, kao i to kako je auto sklopljeno, odnosno taj subjektivni osjećaj kvalitete.
Lexus LS, Audi A8, BMW 7, Merc S i silčni, to su premium vozila.
A ako ćemo o akustici, B&O je u osnovi samo glorifikovani Philips, sa mnogo dobrim dizajnom, ali je fazon u kontroli kvalitete izrade, kao i u projektovanju samog zvučnika ili arhitekturi pojačala.
Burmester je priča za sebe.
Bose je tu najviše komercijala, ali i dalje tehnolški vrlo dobar.
A moj H/K, onako kako sam ga ja sklopio i podesio, je da se spišaš od ugođaja. Još kad pustim neku EP na Pro-Ject-u pa to je melem za uši.
A kod druga smo sklopili old school Yamahino dvokanalno pojačalo sa vrhunskim B&W zvučnicima, uh i to je ljepota za slušati.
Što li onda BMW ne proizvodi mjenjače sa duplim kvačilom, a u istom je rangu sa Audijem koliko se ja sjećam.
Što će jednoj Mazdi CX-60 koja razvija maksimalni obrtni moment na rasponu od 1800 do 3200 više od 6 ili eto 8 brzina.
Normalno da više brzina treba motoriću koji ima peak momenta na rasponuod 1900 do 2400 rpm.
Kvalitet je prvi i osnovni, kao i to kako je auto sklopljeno, odnosno taj subjektivni osjećaj kvalitete.
A ako ćemo o akustici, B&O je u osnovi samo glorifikovani Philips, sa mnogo dobrim dizajnom, ali je fazon u kontroli kvalitete izrade, kao i u projektovanju samog zvučnika ili arhitekturi pojačala.
A moj H/K, onako kako sam ga ja sklopio i podesio, je da se spišaš od ugođaja. Još kad pustim neku EP na Pro-Ject-u pa to je melem za uši.
A kod druga smo sklopili old school Yamahino dvokanalno pojačalo sa vrhunskim B&W zvučnicima, uh i to je ljepota za slušati.
-
EasyMan
#12963 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ako je A3 veca klasa od Q3, onda audi za 100 milja prodaje pola sa 4x4 pogonom?bjjarmbar wrote: ↑25/10/2022 10:11svaka cast. Upravo si rekao da je S klasa vece auto od C klase.EasyMan wrote: ↑25/10/2022 10:02 Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Napominjem da sam tada vozio Kiu Sportage koji je po meni bolji auto od Q3, a ista godina q3 sa skoro istom opremom je bio skuplji 15000KM![]()
Opcenito sam se razocarao u Q3, probao sam model sa quattro pogonom, automatskim mjenjacem, koza, felge, znaci full. Uopste nije ispunio ocekivanja. Sportage je bio bolji u voznji iskreno, a ipak Kia koliko god se kofrcila ne moze se porediti sa premiumom bar u tom osjecaju dok se vozi. Izolacija isto srednja zalost. Pozicija sjedenja bezveze...
- Ramzess Veliki
#12964 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Oj jaro gdje ces poredit' Q3 i A8 ...EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:11
Odnosno, Q3 je mp3, a A8 je flac, a Bentley je wav. Ko zna, razumjet će.
To kao da poredis zaprezna kola i avion.
Q3 je taman mali gradski SUV, praktican i stedljiv, a A8 je ministarsko auto.
- ZoomZoomKiwi
#12965 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa to i jest poenta. Nije svaki Audi premium. To što je Audi ne mora da znači da je premium.Ramzess Veliki wrote: ↑25/10/2022 10:41Oj jaro gdje ces poredit' Q3 i A8 ...EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:11
Odnosno, Q3 je mp3, a A8 je flac, a Bentley je wav. Ko zna, razumjet će.![]()
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#12966 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Valja li ijedno auto na dunjaluku ovome ? 
- Ramzess Veliki
#12967 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A ja sam opet prezadovoljan sa Q3. Kia Sportage mi je unutra preruzna, kao i Ford Kuga. Oba ova auta su mi bila u opciji.EasyMan wrote: ↑25/10/2022 10:02 Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Jeste mal unutra, slazem se, a i uzeo sam ga radi malih gabarita. Rekoh - mjera za parkinga. Da mi je recimo Q5 bas bih muku mucio da ga utjeram u garazu.
- madner
#12968 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma svaki Q je poprilicno los. VW pandan bolji.
- ZoomZoomKiwi
#12969 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ti si znao šta hoćeš i kupio si auto koje ti odgovara, a najmanje zbog toga što je Audi.Ramzess Veliki wrote: ↑25/10/2022 10:48A ja sam opet prezadovoljan sa Q3. Kia Sportage mi je unutra preruzna, kao i Ford Kuga. Oba ova auta su mi bila u opciji.EasyMan wrote: ↑25/10/2022 10:02 Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Jeste mal unutra, slazem se, a i uzeo sam ga radi malih gabarita. Rekoh - mjera za parkinga. Da mi je recimo Q5 bas bih muku mucio da ga utjeram u garazu.
Jer da si bio opterećen tim, ne bi ni probao Kiu niti Forda.
Ja kad sam kupovao Mondea, za manje para mogao uzeti novu Kugu, al' kad sam sjeo u nju, nisam je ni upalio odmah izašao rekao daj mi Mondea. Udobnost sjedišta se ne može porediti a kamoli dalje šta.
-
EasyMan
#12970 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni je Kia OK, daleko od toga da je ljepotica unutra. Ali ja Kiu i gledam kao radno auto koje ce da sluzi svrsi.Ramzess Veliki wrote: ↑25/10/2022 10:48A ja sam opet prezadovoljan sa Q3. Kia Sportage mi je unutra preruzna, kao i Ford Kuga. Oba ova auta su mi bila u opciji.EasyMan wrote: ↑25/10/2022 10:02 Ja otisao da pazarim q3, sjeo, probao, nikad se u zivotu nisam vise razocarao. Prostora nema nikako i ni za sta. Sjednem u A3 pored njega, ima vise prostora, pozicija bolja, ljepsi za voziti... Q3 moze biti premium samo kompleksasima koji dr*aju na S-line ambleme.
Audi je ipak Audi, usminkani su i skupi, ocekivao sam mnogo vise od Q3. Osim izgleda apsolutno nista nisam dozivio u tom autu. Definitivno mala klasa auta ne moze biti premium ili se njima ne isplati praviti nesto da valja, ali opet takvi kakvi jesu ne vrijede ni blizu koliko kostaju.
Meni se svidio jedan SQ5, ali dizel onaj sa 312 konja, ali je preskup bio.
-
emko1234
#12971 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Bolan miješaš jabuke i kruške. Naravno da nešto tehnološki napredno ne znači po automatizmu da je bolje, kvalitetnije i značajnije. Xiaomi je predstavio mobitel s kamerom od 200 megapiksela a u direktnom testu ga Iphone 14 šiša sa 48 megapikslnom kamerom hladno.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:27 Baš je 10 brzina i duplo kvačilo odlika premiuma.
Poenta priče je da imaš izbor i mogućnost da dobiješ nešto za pare koje platiš za nešto. To je odlika preimuima u ovom slučaju. U audiju q3 ako platiš, na sicevima možeš dobiti isti materijal koji dobiješ u audiju a8. Isto je s audio sistemom, hoćeš BEO, platiš i dobiješ.
Mogućnosti personalizacije nečega se plaća. Odeš i kupiš Pačoti cipele. Super. Dobre i kvalitetne, koštaju. Odeš kod obućara koji će ti napraviti cipele po mjeri, onakve kakve ti želiš. Platiš duplo više. To su stvari koje se plaćaju. Imaš nešto što je generično, imaš nešto što platiš da niko nema isto ili slično.
Nemoj sad priču spinovati. Ne kažem ja da je q3 Bentli. Ali na mazdi cx5 ima priliku da biraš između 10 boja po konfiguratoru. Na audijevom konfiguratoru za q3 ima 46 boja. To je najobičniji primjer.
Mene lično ne privlači mazdina logika iza SKYactiv tehnologije. U eri turbobezninaca mi je smiješno da 2.0 N/A motor ima 165 konja kad vw ima manjeg turbaka s više konja. Neprivlacno mi je da daš 100.000 maraka za 2.2 dizela sa 185 konja i sa šestostepenom automatikom kad za iste pare mogu dobiti dizela sa 200+ konja i sa 8 stepeni prijenosa. Ja gledam te stvari. Ne kažem da nije previše za Audija dat više nego za škodu.
Ali imam audija privatno, imam škodu služebno. Kad ih usporediš direktno, škoda je best value for money u toj klasi (pričam o superbu ). Ima li razlike između superbovog ekvivalenta iz iste grupe?
Ima ba. Najjaci dizel superb je 2.0tdi sa 200ks. Najjači audi dizel u istoj klasi 3.0tdi a4 sa 286 konja. Da ne pričam koliko više mogućnosti imaš da personaliziras tog audija od te škode. Jel to košta? Košta. Ima li ljudi kojima to znači? A4 se bolje prodaje od superba. Znači da ima.
Vrijedi li? Sve zavisi šta želiš. Ali kad imaš pare, vrijedi.
- ZoomZoomKiwi
#12972 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Superb L&K je izmislio svijet i komforom i materijalima u odnosu na Audi A4. Audi A6 je druga priča.
Isto tako ta Skyactiv filozofija će se pokazati pametnija nego downsizing. NA 2.0 motor će preći duplo više kilometara i duplo je jeftiniji za održavanje od jednog manjeg TSI-ja. I trebaš probati jedan G165 da vidiš kako linearno i fino razvija moment, milina za voziti.
A da o lažiranju izduvnih gasova ne pričam.
Od downsizinga polako svi odustaju kao od glavne filozofije razvoja motora. Zato danas nemaš više 1.6 TDI, nego imaš 2.0 TDI sa 120 KS, koji može preći pet puta više kilometara od onog 1.6, i ljepše razvija snagu i moment, i troši isto ako ne i manje u istom automobilu.
Isto tako ta Skyactiv filozofija će se pokazati pametnija nego downsizing. NA 2.0 motor će preći duplo više kilometara i duplo je jeftiniji za održavanje od jednog manjeg TSI-ja. I trebaš probati jedan G165 da vidiš kako linearno i fino razvija moment, milina za voziti.
A da o lažiranju izduvnih gasova ne pričam.
Od downsizinga polako svi odustaju kao od glavne filozofije razvoja motora. Zato danas nemaš više 1.6 TDI, nego imaš 2.0 TDI sa 120 KS, koji može preći pet puta više kilometara od onog 1.6, i ljepše razvija snagu i moment, i troši isto ako ne i manje u istom automobilu.
- Ramzess Veliki
#12973 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa jasno. Ni svaki mercedes nije premijum. Zna se sta je premijum. S klasa, audi A8 ... Q7 ... i tako ta neka auta koja kostaju koliko i cetverosoban stan.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:44Pa to i jest poenta. Nije svaki Audi premium. To što je Audi ne mora da znači da je premium.Ramzess Veliki wrote: ↑25/10/2022 10:41
Oj jaro gdje ces poredit' Q3 i A8 ...![]()
Meni ni ovaj limitirani Q3 RS nije premium auto ali bih ga volio imati jer nisam ljubitelj uzimanja auta na kubni metar sasije. Jasno da neka auta idu bolje od njega, imaju vise opreme, bolje izgledaju ... od svega sto sam vozio ni jedan se ne moze porediti sa Opelom GT amerikanac kojeg sam vozio davne 96-te, ali je auto bilo radjeno za relija. Iza njega Alfa 159. To koliko sam ja dobacio, vozio sam se sa jaranom u A8 i jasno da Alfa pored njega nema sta da trazi.
Kad sam trazio auto jaran navalio da uzmem BMW GT, gume po' metra siroke, gepek k'o djecija soba, reko necu ni da probam. Da mi draufne zracni ovjes ovdje nema niko da ga zamijeni, moras cekat servisera iz njemacke. Goni.
Zasto nisam uzeo japanca - pa nije bilo dobrog polovnog, a i ovaj jaro koji je bas dobar mehanicar mi kaze da je tesko naci rezervne dijelove, da se dugo ceka na servis dok za evropska auta servis nije problem ukoliko nije Fiat.
A htio sam Mazdu benzinca.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#12974 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
sto prije pustis da budu upravu, to ce ti bit lakseEFD22 wrote: ↑25/10/2022 09:54 Ma meni samo nije jasno kako ljudi ne cijene svoj teško zarađeni novac pa daju sulude svote za muda pod bubrege.
Nemam ja ništa protiv Audija i takvih, ali su precijenjeni, to je najveći problem.
I onda raja da bi opravdala svoju budalaštinu neće da prizna neke stvari.
Presmiješno
sta kaze ozvucenje ima strasno al kad se doplati, cuj to, a ne kaze da ti namjerno stavi lose zvucnike obicne, jet du bijeda...svaki kurac je doplata.
al kakvi su kupci ja bi i volan stavio da se placa dodatno
nastranu dobre osobine auta tih, kao a5 sportback koji mi se svidja al radi seljacke i stereoripa ga ne bi kupio..
- Ramzess Veliki
#12975 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
To je to. Tako sam uzeo Alfu pa trpio sve moguce komentare koje idu uz to auto.EFD22 wrote: ↑25/10/2022 10:51Ti si znao šta hoćeš i kupio si auto koje ti odgovara, a najmanje zbog toga što je Audi.Ramzess Veliki wrote: ↑25/10/2022 10:48
A ja sam opet prezadovoljan sa Q3. Kia Sportage mi je unutra preruzna, kao i Ford Kuga. Oba ova auta su mi bila u opciji.
Jer da si bio opterećen tim, ne bi ni probao Kiu niti Forda.
Ja kad sam kupovao Mondea, za manje para mogao uzeti novu Kugu, al' kad sam sjeo u nju, nisam je ni upalio odmah izašao rekao daj mi Mondea. Udobnost sjedišta se ne može porediti a kamoli dalje šta.