Ali ovo bi moblo biti bez premca: vec 3 godine ova zjapi prazna a s mostom plus 4 jos najmanje! Pa ne treba ljude ni pozurivati s mostom! Neka grade kad je tako jos 2 godine…Dr Arsla wrote: ↑20/10/2022 16:42 Nije da nismo navikli. Dionice od nigdje do nikud su omiljene za izgradnju JP AC FBIH. Svilaj-Odžak se godinama nije koristio, Zenica sjever pa gore prema Nemili ima zavrsena dionica odavno al se ne koristi. A ovih 7 i nesto km oko Bune bilo bi idealno za trke ubrzanja ili kao alternativna pista mostarskoj zračnoj luci![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Porodice Foht
#25601 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- p206
#25602 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
https://m.youtube.com/watch?v=tuBtIGy1gos
stanje kod susjeda
uglavnom neki jad ko kod nas, nekakvi lotovi od 2 kilometra koji ce zjapiti prazni
Kina u medjuvremenu izgradila puteva do Mjeseca
stanje kod susjeda
uglavnom neki jad ko kod nas, nekakvi lotovi od 2 kilometra koji ce zjapiti prazni
- So What!
#25603 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Hajd ne lupaj Bgt ...p206 wrote: ↑20/10/2022 22:42 https://m.youtube.com/watch?v=tuBtIGy1gos
stanje kod susjeda
Da si pogledao ovaj klip, u uvodnom klipu stoji izgradnja Omiske obilaznice, gradiliste koje je godinama napusteno bilo, pa su se vratili na isto.
Zatim na hrvatskom koridoru Vc, A5, mosta Drava sa pratecom cestom je izgradjen prije nekoliko godina i stoji neupotrebljiv nekoliko godina.
Izgradnja A8 u Istri je ustvari izgradnja dodatnog profila na postojecoj brzoj cesti, dakle ko kada bi mi za 20 godina dodavali jos jedan profil cesti izmedju Stolca i Neuma. Druga cijev tunela Ucka je vec ozbiljan projekat, jer se radi o tunelu od preko 5 kilometara.
I svi navedeni LOT-ovi koje oni grade trenutno su kao i kod nas do 10 kilometara.
Hrvatska je vec prije 20 godina bila u zamahu da pravi ono sto mi tek sada radimo, tako da ovo sto trenutno rade nije uopste reprezentativno da se poredi s onim sto mi trenutno gradimo, jer kako ova reportaza prikazuje, radi se o nekim mikro-dionicama po uglavnom finom terenu i dosta dionica koje ne vode nigdje.
-
professionalOpinion
#25604 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja se nadam da na ovim dionicama koje su preostale više neće biti grešaka tipa prvobitnog projekta mosta Počitelj ili zeničke zaobilaznice na plinovodu i klizištu. Takve stvari su nas koštale najmanje 10 godina kašnjenja u izgradnji. Mora se uračunati faktor vremena, kojeg više nema za gubljenje. Šta će nam autoput 2050. ako kompletno stanovništvo iseli iz BiH do tada?
- So What!
#25605 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Faktora je milion, jedan od najosnovnijih je taj sto smo imali politicare koji su nezainteresovani bili da prave puteve, barem u FBiH.
U FBiH se krenilo sa izgradnjom deceniju ranije, i sada smo tu negdje sa kilometrazom, jer Dodik iako otvara imaginarna gradilista poput onog kod Prijedora, i dalje grize kao tome da pravi autoputeve kroz svoj entitet, dok je SDA to vazda vidila kao nesto sporedno, cime se mogu baviti kao hobijem.
U KS imamo ekipu koja je pokazala da se i ti medjunarodni tenderi mogu rjesavati vrlo brzo bez nekih iscekivanja. Onog trenutka kada je kancer zvani HDZ istjeran iz vlasti, a drugi kancer SDA zamijenjen SDP-om, tad se i gradilo.
U FBiH se krenilo sa izgradnjom deceniju ranije, i sada smo tu negdje sa kilometrazom, jer Dodik iako otvara imaginarna gradilista poput onog kod Prijedora, i dalje grize kao tome da pravi autoputeve kroz svoj entitet, dok je SDA to vazda vidila kao nesto sporedno, cime se mogu baviti kao hobijem.
U KS imamo ekipu koja je pokazala da se i ti medjunarodni tenderi mogu rjesavati vrlo brzo bez nekih iscekivanja. Onog trenutka kada je kancer zvani HDZ istjeran iz vlasti, a drugi kancer SDA zamijenjen SDP-om, tad se i gradilo.
-
professionalOpinion
#25606 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
O ovoj problematici znam puno više od tebe. Politikom se ne bavim, ali pišeš gluposti. Direktora AC kojeg je imenovao SDP (Ensad Karić) znam možda duže nego što ti imaš godina. Vladavina SDP-a od 2010. do 2014. je rezultirala najvećom narodnom pobunom i paljevinom Tuzle i Sarajeva.So What! wrote: ↑21/10/2022 13:44 Faktora je milion, jedan od najosnovnijih je taj sto smo imali politicare koji su nezainteresovani bili da prave puteve, barem u FBiH.
- dr_Evil
#25607 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ha - Ha - Ha!professionalOpinion wrote: ↑21/10/2022 15:38
O ovoj problematici znam puno više od tebe. Politikom se ne bavim, ali pišeš gluposti. Direktora AC kojeg je imenovao SDP (Ensad Karić) znam možda duže nego što ti imaš godina. Vladavina SDP-a od 2010. do 2014. je rezultirala najvećom narodnom pobunom i paljevinom Tuzle i Sarajeva.
DIna mi ko da mi nismo bili zivi tih protesta niti bili na njima, dobra fora.
- dr_Evil
#25608 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Sve se moze, ali se nece nista uraditi.Porodice Foht wrote: ↑20/10/2022 12:47 Ljudi, pratim gradnju autocesta i opet mi nije jasno, je li tacno da i kada se uradi most Pocitelj, od Zvirovica zavrsi/spoji cesta s vec uradjenom do Bune opet nece moci 4 godine koristiti taj pravac? Zar je moguce da se u narednoj godini bar neki privremeni silaz ne uradi u pravcu do Bune? Zar se fakat 18 km badava radilo jer mora cekati naredni lot?![]()
![]()
Nema taj autoput silazit do Bune razloga nikakvog na dunjaluku, greska zbog koje svi placaju cehove. A evo znat cemo za 2-3 mjeseca hoce li se spustat na Bunu ikako ili ne.
Kriminal i nesposobnost.
-
professionalOpinion
#25609 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jesi li ti šta zapalio? Ili si dejstvovao preko tastature?dr_Evil wrote: ↑21/10/2022 15:42Ha - Ha - Ha!professionalOpinion wrote: ↑21/10/2022 15:38
O ovoj problematici znam puno više od tebe. Politikom se ne bavim, ali pišeš gluposti. Direktora AC kojeg je imenovao SDP (Ensad Karić) znam možda duže nego što ti imaš godina. Vladavina SDP-a od 2010. do 2014. je rezultirala najvećom narodnom pobunom i paljevinom Tuzle i Sarajeva.
DIna mi ko da mi nismo bili zivi tih protesta niti bili na njima, dobra fora.
-
sumirprimus
#25610 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ma klon proiranski i sdaovski.
- motachjointa
#25611 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
dionica od tarcina do bradine, blago receno je katastrofalna, vise skakutanja i neravnina vjerovatno ces tesko negdje drugo vidjeti, ogromna razlika u kvaliteti radova na dionicama od lepenice do tarcina i od tarcina dalje prema bradini.
-
professionalOpinion
-
laik1981
#25613 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
+1motachjointa wrote: ↑21/10/2022 16:01 dionica od tarcina do bradine, blago receno je katastrofalna, vise skakutanja i neravnina vjerovatno ces tesko negdje drugo vidjeti, ogromna razlika u kvaliteti radova na dionicama od lepenice do tarcina i od tarcina dalje prema bradini.
Uzasno odradjeno.. Neravnine koje se dobro osjecaju i pri trenutnim ogranicenjima.. Kako ce biti voziti na 120+ mozemo zamisliti.. Fuseraj nad fuserajima.. Prije petnaestak dana isao nesto do Neuma.. Kvalitet asfalta na novoj dionici od Stoca do Neuma je svemirski brod za ovo ruglo koje je u zurbi maksimalno sfusereno..
-
professionalOpinion
#25614 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ima garancija, ako je zaista tako treba ih natjerati da asfaltiraju ponovo.laik1981 wrote: ↑21/10/2022 16:17+1motachjointa wrote: ↑21/10/2022 16:01 dionica od tarcina do bradine, blago receno je katastrofalna, vise skakutanja i neravnina vjerovatno ces tesko negdje drugo vidjeti, ogromna razlika u kvaliteti radova na dionicama od lepenice do tarcina i od tarcina dalje prema bradini.
Uzasno odradjeno.. Neravnine koje se dobro osjecaju i pri trenutnim ogranicenjima.. Kako ce biti voziti na 120+ mozemo zamisliti.. Fuseraj nad fuserajima.. Prije petnaestak dana isao nesto do Neuma.. Kvalitet asfalta na novoj dionici od Stoca do Neuma je svemirski brod za ovo ruglo koje je u zurbi maksimalno sfusereno..
- drug_profi
#25615 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
professionalOpinion wrote: ↑21/10/2022 15:38 O ovoj problematici znam puno više od tebe. Politikom se ne bavim, ali pišeš gluposti. Direktora AC kojeg je imenovao SDP (Ensad Karić) znam možda duže nego što ti imaš godina. Vladavina SDP-a od 2010. do 2014. je rezultirala najvećom narodnom pobunom i paljevinom Tuzle i Sarajeva.
Ajde... bas su tako losi bili?
-
akcija007
#25616 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Vozio sam turu Sarajevo Zagreb. Samo Zenica Doboj nije autoput i od Catrnje do Okucana. Od 400 km SA ZG je 330 km autoput. Radovi su na Zenica Sjever - jug pa se po meni ne isplati ici do kraja vec na jug izaci pa po magistrali . Osjeti se da fali autoput od Zenice do Doboja.
Autoput 9 januar bi rekao da ga koroste samo tranzitni putnici za put izvan BiH . Gradiska usko grlo. Dobar kolac je 9 januar otkinuo HR autocestama za dionicu Okucani Sl Brod . 11 KM je Doboj Gradiska .
Autoput 9 januar bi rekao da ga koroste samo tranzitni putnici za put izvan BiH . Gradiska usko grlo. Dobar kolac je 9 januar otkinuo HR autocestama za dionicu Okucani Sl Brod . 11 KM je Doboj Gradiska .
- So What!
#25617 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Privredi je potrebnija veza sa Hrvatskom i ostatkom EU, i relativno smo blizu spajanja Sarajeva i Zagreba autoputom, ali daleko od završetka koridora Vc.akcija007 wrote: ↑23/10/2022 22:59 Vozio sam turu Sarajevo Zagreb. Samo Zenica Doboj nije autoput i od Catrnje do Okucana. Od 400 km SA ZG je 330 km autoput. Radovi su na Zenica Sjever - jug pa se po meni ne isplati ici do kraja vec na jug izaci pa po magistrali . Osjeti se da fali autoput od Zenice do Doboja.
Običnom čovjeku u BiH je potreban autoput da njime ide na more brže o ostalom i ne razmišlja. Pa u Sarajevu se među običnom rajom više pričalo o tunelu Ivan, nego o bilo kojoj drugoj dionici sjeverno od Sarajeva. Uvjeren sam da dobar dio stanovnika KS ne zna da postoji autoput između Doboja i Banja Luke i zbog čega je značajan.
Napravi anketu po Sarajevu i pitaj ljude koji su gradovi u BiH povezani autoputevima, vjerujem da bi se naslušao raznih bombi.
- tramvajtrojka
#25618 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
pa logicno kad je euroasfalt unajmio firmu koja nema uslove niti opremu da radi asfalt takvog nivoa na autocestilaik1981 wrote: ↑21/10/2022 16:17+1motachjointa wrote: ↑21/10/2022 16:01 dionica od tarcina do bradine, blago receno je katastrofalna, vise skakutanja i neravnina vjerovatno ces tesko negdje drugo vidjeti, ogromna razlika u kvaliteti radova na dionicama od lepenice do tarcina i od tarcina dalje prema bradini.
- dr_Evil
#25619 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Palio nisam, a svaku vecer sam bio, pitaj kod sefa u centrali sigurno ce ti osmica rado izvuci slike.professionalOpinion wrote: ↑21/10/2022 15:48Jesi li ti šta zapalio? Ili si dejstvovao preko tastature?
-
akcija007
#25620 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
@so what naravno da je privredi potreban auroput za Zapad. Ja sam normalnom voznjom za 5 h stigao u Zagreb. Do + 10 km/h sam vozio iznad ogranicenja. Nije bilo guzve na granici jer sam putovao u suprotnom smjeru od guzvi. Da ima i ovih 70 tak km autoputa od Zenice do Doboja , vjerovatno bi 4 sata trebalo SA ZG.
Trenutno putarine su 7 KM do Zenice i 11 KM od Doboja i 54 kune / cca 14 KM .
32 KM po smjeru . Mnogi ljudi kada sidju s autoputa u Gradisci kazu da im je bolje ici na Jasenovac/Gradinu (nekavih 30 km ) ogranicenja su 50 km/h jer su manje f
Guzve na granici.
I jednog dana kada se sve to napravi i spoji i kada bude vise vozila na autoputu mislim da ce se morati povecati broj kucica ulaza/izlaza na Josanici a ne znam ima li prostora.
U Hrvatskoj se od 2025 godina prelazi na automatsku naplatu sto znaci da ljudi sa kucica odlaze u preraspodjelu. I kod njih sam vidio da su stariji ljudi na kucicama nekakvih od 45 god pa vise a kod nas su sve mladji oko 30 .
Trenutno putarine su 7 KM do Zenice i 11 KM od Doboja i 54 kune / cca 14 KM .
32 KM po smjeru . Mnogi ljudi kada sidju s autoputa u Gradisci kazu da im je bolje ici na Jasenovac/Gradinu (nekavih 30 km ) ogranicenja su 50 km/h jer su manje f
Guzve na granici.
I jednog dana kada se sve to napravi i spoji i kada bude vise vozila na autoputu mislim da ce se morati povecati broj kucica ulaza/izlaza na Josanici a ne znam ima li prostora.
U Hrvatskoj se od 2025 godina prelazi na automatsku naplatu sto znaci da ljudi sa kucica odlaze u preraspodjelu. I kod njih sam vidio da su stariji ljudi na kucicama nekakvih od 45 god pa vise a kod nas su sve mladji oko 30 .
- Dope_Man
#25621 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zenica sjever - Doboj (skretanje na AP) jer sad vec nekih sat, malo duze, jer se vozi i tu vecinom 80tak, tako da nece bas.skratiti sat vremena. Kad se na to doda i most na Gradisci e tu se vec moze ovekivati nekih 4-4.5 sata normalne voznje SA-ZG
-
RJ57
-
username_here
#25623 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa svi imaju karticu samo je treba znati koristiti.
- ZoomZoomKiwi
#25624 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne znam kad si zadnji put išao.
Zenica - Doboj je sat vremena samo u noćnim satima od 02:00 do 05:00.
Po danu je to komotno sat i po, i to ako imaš sreće.
Tri su razloga za to:
1. spori vozači pmv koji idu 10-20 ispod ograničenja
2. pretovarena/poluispravna teretna vozila kojih ima nezanemariv broj na cesti i koji ne drže dovoljan razmak između sebe, kako bi omogućili sigurnija preticanja, niti se zaustavljaju da propuste kolonu koja se formirala iza njih. Oboje su obavezni prema ZoBS
3. tronošci (mobilni radari) na svakom ćošku, a u posljednje vrijeme najviše u zonama za preticanje gdje je ograničenje 80 km/h
Sveto trojstvo naših magistrala.
Sa autoputem Zenica - Doboj, ta dionica će se moći proći za pola sata i to da ne voziš nigdje iznad 140 km/h.
Ali hej, kome treba autoput. Bolje ginuti na M17
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot