Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Tito_i_Partija

#27326 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Tito_i_Partija »

U tim filmovima bila bukvalno dijete, a tu tranziciju od dječijeg do odraslog glumca je slabo ko uspio da uspješno odradi. Između ostalog, bila je dobra i u Equalizeru. Meni lično je veći red flag da serija dolazi od Bezosa.
phillie

#27327 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by phillie »

drugodtvogdruga wrote: 15/08/2022 07:08 Gleda li iko Manifest na Netflixu? Trenutno gledam trecu sezonu... Malo su iskomplicirali pricu nakon prve dvije sezone. Najavili su i cetvrtu sezonu sto mi je cudno skroz jer ne vidim gdje vise mogu ici s pricom....
Cetvrtog novembra pocinje cetvrta (posljednja) sezona Manifesta.
yoda82

#27328 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by yoda82 »

dale cooper wrote: 23/10/2022 00:40

Zanimljiv pilot. Rađeno po romanu Williama Gibsona. Showrunner i kreator je Scott Smith (A Simple Plan i Siberia) dok su producenti
Jonathan Nolan i Lisa Joy (Westworld).
Prve dvije epizode su mi ok.

Vidjećemo dalje.
Altsa

#27329 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Altsa »

Odlicna serija. Preporuka.

Image

Last edited by Altsa on 24/10/2022 22:21, edited 1 time in total.
oldtajmer

#27330 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by oldtajmer »

valja li sta ovaj spin off american horror story iz 2021,ako je neko gledao :?:
tranquil

#27331 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

Tyke wrote: 21/10/2022 23:31 Barbarians krenula 2. sezona.
Nisam još završio, ali ovo je za sada tanje od prve sezone.

Ni prva sezona nije kao cjelina bila sjajna, smatram je recimo slabijom od "Posljednjeg kraljevstva", ali ju je izvukla predobra zadnja epizoda (čuvena bitka u teutoburškoj šumi). Problem je što su tada potrošili glavno historijsko gorivo, potrošili glavnog negativca, i sada voze na gasovima (posljedicama te bitke). Novi "negativci" su sve historijske ličnosti, tu je čak i budući car Tiberius, ali ni jedan ne može prismrditi Varusu. Mislim, i Varus je uglavnom bio karikatura zlog osvajača, ali imao je i dobrih momenata, naročito tamo kad je nebo gorilo u zadnjoj epizodi, a ovi novi, isto kao da su karikature tih karikatura. Germanicus, koji se u drugim medjiima koji su obrađivali ovaj period obično prikazivao kao sjajni vojskovođa, favorit za Tiberiusovog nasljednika, i žrtva podlih zavjera na dvoru Julio-Klaudijevaca, ovdje izgleda kao lokalni nižerangirani gestapovac iz "Otpisanih", anonimni Krigerov podređeni u crnom mantilu. Ono, otsjekao bi nekome glavu čisto da napravi primjer, trese mu se ruka od huje i mržnje, ali ga nadređeni spriječava jer vidi neke interese koje Germanicus nije u stanju vidjeti, pa on onda pizdi i psuje. Pretpostavljam da je to cijena toga što sada gledamo na njega iz perspektive Germana, a ne Rima, kako smo navikli.

I germanski likovi su mi generalno slabiji nego što su bili, nekako neubjedljivi, izbacuju rečenice totalno nesvjesni šireg konteksta.

Primjer: u akciji oslobađanja Arminijusa, sve ide dobro, ali se Armin skuca kada skonta da mu je sin tamo u kampu. Ona kartažanka zbog tog Arminovog oklijevanja dobije nož u bubreg, on prekine Thunseldin i kartažankin plan, i sa sinom se izvuče kao ninđa, improvizirajući, dakle sve je ujebo u momentu kada je vidio sina i zacrtao u glavi "moram ga izvući i pridobiti".

OK, fer.

Ali pola sata kasnije drži predavanje sinu: "potrebna su odricanja i žrtve, da bi se ostvarila sloboda".

WTF jarane. Ti si prvi sve sjebo kada si vidio sina, jebo saborce i ideale, spašavaj familiju.

Da se razumije, i to je ljudski, ali držanje predavanja o odricanjima poslije tog incidenta izgleda isto kao da je scenarista imao amneziju o svemu što se prethodno desilo prilikom izvlačenja Armina i sina.

I da, serija je od prve do druge sezone skočila sa "0" na "full" woke. I da se razumije, nisam od onih koji stalno cmizdre "woke woke", ustvari OK sam sa nekim od stvari koje se često nazivaju "woke" (npr. reprezenacija), ali ovdje nije stvar reprezentacije, nego je woke over the top, u svakom pogledu.

Bilo bi bolje da su završili sa trijumfom u onoj šumi, na kraju prve sezone, i onim Arminovim govorom, za koji će se ispostaviti da ga drži izvjesnoj glavi na koplju. Ono bi bio sjajan kraj mini serije. Ovako su pokvarili taj dobar zadnji dojam.

Dajem im još šanse da se izvuku do kraja sezone, kao što su uradili i u prvoj, ali ne obećava, već sada je puno tanje. Nije negledljivo, ali jebiga, nije ni dobro.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#27332 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by JelBistro »

oldtajmer wrote: 24/10/2022 14:19 valja li sta ovaj spin off american horror story iz 2021,ako je neko gledao :?:
Smeće na kvadrat. Murphyijevo LGBTQhsbacsbla izdrkavanje.
vicious

#27333 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by vicious »

Altsa wrote: 24/10/2022 13:51 Image

Odlična! :D :thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#27334 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

Metropolitanci :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27335 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Truba »

https://www.imdb.com/title/tt8415836/

ovo fale
Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities

meni se ne gleda :D
tranquil

#27336 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

tranquil wrote: 24/10/2022 16:10
Tyke wrote: 21/10/2022 23:31 Barbarians krenula 2. sezona.
Nisam još završio, ali ovo je za sada tanje od prve sezone.

Ni prva sezona nije kao cjelina bila sjajna, smatram je recimo slabijom od "Posljednjeg kraljevstva", ali ju je izvukla predobra zadnja epizoda (čuvena bitka u teutoburškoj šumi). Problem je što su tada potrošili glavno historijsko gorivo, potrošili glavnog negativca, i sada voze na gasovima (posljedicama te bitke). Novi "negativci" su sve historijske ličnosti, tu je čak i budući car Tiberius, ali ni jedan ne može prismrditi Varusu. Mislim, i Varus je uglavnom bio karikatura zlog osvajača, ali imao je i dobrih momenata, naročito tamo kad je nebo gorilo u zadnjoj epizodi, a ovi novi, isto kao da su karikature tih karikatura. Germanicus, koji se u drugim medjiima koji su obrađivali ovaj period obično prikazivao kao sjajni vojskovođa, favorit za Tiberiusovog nasljednika, i žrtva podlih zavjera na dvoru Julio-Klaudijevaca, ovdje izgleda kao lokalni nižerangirani gestapovac iz "Otpisanih", anonimni Krigerov podređeni u crnom mantilu. Ono, otsjekao bi nekome glavu čisto da napravi primjer, trese mu se ruka od huje i mržnje, ali ga nadređeni spriječava jer vidi neke interese koje Germanicus nije u stanju vidjeti, pa on onda pizdi i psuje. Pretpostavljam da je to cijena toga što sada gledamo na njega iz perspektive Germana, a ne Rima, kako smo navikli.

I germanski likovi su mi generalno slabiji nego što su bili, nekako neubjedljivi, izbacuju rečenice totalno nesvjesni šireg konteksta.

Primjer: u akciji oslobađanja Arminijusa, sve ide dobro, ali se Armin skuca kada skonta da mu je sin tamo u kampu. Ona kartažanka zbog tog Arminovog oklijevanja dobije nož u bubreg, on prekine Thunseldin i kartažankin plan, i sa sinom se izvuče kao ninđa, improvizirajući, dakle sve je ujebo u momentu kada je vidio sina i zacrtao u glavi "moram ga izvući i pridobiti".

OK, fer.

Ali pola sata kasnije drži predavanje sinu: "potrebna su odricanja i žrtve, da bi se ostvarila sloboda".

WTF jarane. Ti si prvi sve sjebo kada si vidio sina, jebo saborce i ideale, spašavaj familiju.

Da se razumije, i to je ljudski, ali držanje predavanja o odricanjima poslije tog incidenta izgleda isto kao da je scenarista imao amneziju o svemu što se prethodno desilo prilikom izvlačenja Armina i sina.

I da, serija je od prve do druge sezone skočila sa "0" na "full" woke. I da se razumije, nisam od onih koji stalno cmizdre "woke woke", ustvari OK sam sa nekim od stvari koje se često nazivaju "woke" (npr. reprezenacija), ali ovdje nije stvar reprezentacije, nego je woke over the top, u svakom pogledu.

Bilo bi bolje da su završili sa trijumfom u onoj šumi, na kraju prve sezone, i onim Arminovim govorom, za koji će se ispostaviti da ga drži izvjesnoj glavi na koplju. Ono bi bio sjajan kraj mini serije. Ovako su pokvarili taj dobar zadnji dojam.

Dajem im još šanse da se izvuku do kraja sezone, kao što su uradili i u prvoj, ali ne obećava, već sada je puno tanje. Nije negledljivo, ali jebiga, nije ni dobro.
Odgledao do kraja.

Format kratke sezone očito je izdiktirao tempo, tako da su obje sezone rađene po formuli: 5 epizoda build-up, finalna epizoda glavna bitka. I u obje sezone, zadnja epizoda popravi dojam.

Samo što u slučaju druge sezone, to je sve slabije bilo nego u prvoj.

Završava cliffhanger-om, tako da se nadaju nastavku.

Scenarističke amnezije su nažalost obilježile cijelu sezonu.

Npr. imamo starješinu Markomana, Marboda, za kojeg se ispostavi da je gay. Samo po sebi nije previše neobično, ali nema posebnog uticaja na radnju - sve vezano za njega i Flavusa se mogla objasniti i bez gay veze, ali ok, nije veliki problem.

Tj. nije problem dok mu Rimljani ne ubiju ženu, i onda on podivlja, postane najbarbarskiji barbarin u seriji Barbari.

I taj momenat bi bio sjajan, glumac je sjajan i zastrašujući, sve štima, ali problem je u tome što je prethodno ustanovljeno da je on gay, da ne jebe ženu 2%, i čak je implicirano da ona zna, i da je zbog toga postala alkos.

Tako da, kada mu ubiju ženu, svo to njegovo divljanje postane besmisleno, a moglo je biti jedan od boljih momenata sezone, samo da nije bilo te nepotrebne gay backstory. Kao da je naknadno utrpana, samo da se ispuni neka kvota, a da nisu prilagodili ostale scene toj izmjeni. Scenaristička amnezija.
dale cooper

#27337 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Black swan wrote: 26/10/2022 12:04 https://www.imdb.com/title/tt8415836/

ovo fale

Onako, nije ni loše, niti je nešto baš sjajno. Kao neki update one stare antologijske horor serije Tales From The Crypt.
tranquil

#27338 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

dale cooper wrote: 26/10/2022 16:35
Black swan wrote: 26/10/2022 12:04 https://www.imdb.com/title/tt8415836/

ovo fale

Onako, nije ni loše, niti je nešto baš sjajno. Kao neki update one stare antologijske horor serije Tales From The Crypt.
Mene od tih antologijskih serija skoro ništa ne zanima, ranije je zakon bila naravno "Zona sumraka", a od novih, pažnju mi je privuklo jedino "Crno ogledalo", koje vidim kao neku modernu "Zonu sumraka"
phillie

#27339 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by phillie »

Karrpi sa Pihla Viitala-om :srce: :srce: :srce: :kiselavoda:
dale cooper

#27340 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

tranquil wrote: 26/10/2022 16:46
dale cooper wrote: 26/10/2022 16:35

Mene od tih antologijskih serija skoro ništa ne zanima, ranije je zakon bila naravno "Zona sumraka", a od novih, pažnju mi je privuklo jedino "Crno ogledalo", koje vidim kao neku modernu "Zonu sumraka"
Dobra je i Serlingova Night Gallery koja je isto jedna od preteča ove Guillermove serije.
dale cooper

#27341 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

Nije preporuka, nego najava, odnosno heads up. Nova serija od tvoraca DARK-a. Od 17-tog Novembra.

Izgleda da slijedi nova doza mindfuckinga. :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#27342 Re: Gledate seriju - preporučite je

Ovo se jedva čeka
tranquil

#27343 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tranquil »

Gledam prvog dana.
laik1981

#27344 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by laik1981 »

Ima li kakva da je zavrsena na fazon darka, a da je kvalitetna? Neka u tom zanru?
kakavdanakneiskustvu

#27345 Re: Gledate seriju - preporučite je

Dexter New blood :thumbup:
nles

#27346 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by nles »

Pricali su mi stari ljudi da su nekad davno serije imale samo jednu sezonu!
I to se nije zvalo sezona, vec je to zapravo bila citava serija.
I da su imale po 10, 12, 13... max. 15 epizoda!
Mozete li to zamisliti?
kakavdanakneiskustvu

#27347 Re: Gledate seriju - preporučite je

Ja ne moram to zamisliti,čak se i sjećam takvih serija
pepeljara

#27348 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by pepeljara »

dale cooper wrote: 27/10/2022 01:45 Nije preporuka, nego najava, odnosno heads up. Nova serija od tvoraca DARK-a. Od 17-tog Novembra.

Izgleda da slijedi nova doza mindfuckinga. :mrgreen:
ovo izgleda fantazija, moglo bi bas biti dobro.
mirota

#27349 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by mirota »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/10/2022 09:09 Ja ne moram to zamisliti,čak se i sjećam takvih serija
takodje...
MujkicHaris

#27350 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by MujkicHaris »

Završio Counterpart S2. 9/10.
Šteta što je otkazana, toliko mogućnosti daje premisa. Rotten Tomatoes je stavio na 16./100 najboljih Sci-Fi serija. Zasluženo.
Post Reply