SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Proosvjetni_uhljeb

#60901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:27
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:23 Očigledno je da nikad nisi radio u školi, još manje pokušao odgojno djelovati na takve učenike.

Ma da, za sve što bilo ko uradi krive su škole. Maloljetnici nam imaju imunitet jači nego ambasadori, mogu ubijati i spaljivati ljude a krive će biti škole.
Nisam radio. Ali, izgleda da ti radis jer ne mozes skontati sta sam napisao.
Aha,sad smo dobili još jednu kvalifikaciju: osim što smo uhljebi i neradnici sad smo još i glupani. Nije ni čudo što nismo sposobni odgajati vašu djecu.
last mohicans

#60902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Velkoski wrote: 24/10/2022 09:29
shalla wrote: 24/10/2022 09:28 Al se sjebah za Neiru Odobašić ljudi dragi :sad:
...

:(
Ja najprije kontam srce, kad pisu samoubistvo,izgleda.
Haris.ba

#60903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:35 Aha,sad smo dobili još jednu kvalifikaciju: osim što smo uhljebi i neradnici sad smo još i glupani. Nije ni čudo što nismo sposobni odgajati vašu djecu.
Ne samo odgajati, vec i obrazovati. Kakvi su rezultati pisa testiranja?

Svaki drugi ucenik je funkcionalno nepismen. Je li iko u nekoj skoli dobio otkaz?
Spit_fire

#60904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

Ne znam teska tema za pronac krivca ili rijesnje...nemam jos uvijek dijete a odavno ne idem u skolu :D pa ne mogu rec sta se desava po skolama...al iskreno reko bi da je dosta mirnije nego u moje vrijeme

Za vrijeme 8 godine osnovne skole u mojoj skoli je takvih belaja bilo da ono mi iz ove perspektive zvuci nestvarno da se to sve desilo i to da su uradila djeca do 14godina

Sjecam se jednom na moje ici lik 7 razred u dvoristu skolepred 50 svjedoka izbode ovog starijeg..jedva ziv osto frajer. Clanak u avazu donji desni ugao na 38 stranici i sutra nako predavanje u skoli protiv nasilja...i tjt. Da se dns tako nesto desi ja mislim doslo bi do VP.

Sto je najgore nije proslo ni mjesec opet nekakva masovna tuca i ovaj nekkav sto je bio tad drugi srednje otpr, donio pistolj i izlupo ovog po glavi u tom istom dvoristu

Sad nesto kontam ja se ponosim sto sam bio ponos generacije a trebo bi se ponosit sto sam ziv i normalan osto
Last edited by Spit_fire on 24/10/2022 09:39, edited 2 times in total.
Ommadawn

#60905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

Škola može samo detektovati poremećaje u ponašanju koji su opasni za društvo.
Roditelji su ti koji odgajaju i koji mogu uticati na stvari.

Od škole očekivati da ti vaspita dijete je isto kao očekivati od psa da ti napravi kafu.
last mohicans

#60906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:35
Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:27

Nisam radio. Ali, izgleda da ti radis jer ne mozes skontati sta sam napisao.
Aha,sad smo dobili još jednu kvalifikaciju: osim što smo uhljebi i neradnici sad smo još i glupani. Nije ni čudo što nismo sposobni odgajati vašu djecu.
Haha,tako nekako. Pa znas kad stariji vidi maloljetnika u nekom belaju, makar je prije bilo izrazenije, sad manje, uvijek ide pitanje: Je li te to u školi uče? Nikome ne naumpada da pita je li te to babo ili mater naučila ("neodgojila")?
Proosvjetni_uhljeb

#60907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:37
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:35 Aha,sad smo dobili još jednu kvalifikaciju: osim što smo uhljebi i neradnici sad smo još i glupani. Nije ni čudo što nismo sposobni odgajati vašu djecu.
Ne samo odgajati, vec i obrazovati. Kakvi su rezultati pisa testiranja?

Svaki drugi ucenik je funkcionalno nepismen. Je li iko u nekoj skoli dobio otkaz?
Da, krivi su nastavnici jer nisu htjeli učiti umjesto djece. Da nismo krivi i za rat u Ukrajini? Možda smo krivi i za klimatske promjene? Možda je zbog nas izbila ova pandemija COVID-19? Našom krivicom se BiH nije plasirala na SP u fudbalu?

Opet ona od Nasrudin Hodže: da li je lopov imalo kriv?
Haris.ba

#60908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:40 Da, krivi su nastavnici jer nisu htjeli učiti umjesto djece. Da nismo krivi i za rat u Ukrajini? Možda smo krivi i za klimatske promjene? Možda je zbog nas izbila ova pandemija COVID-19? Našom krivicom se BiH nije plasirala na SP u fudbalu?

Pa ako djeca ne zele da uce to se valjda vidi na ocjenama, obaranju na godinu. Kakav je ukupni prosjek ocjena u skolama?

Kako to prosjek zadovoljavajuci (u stvari odlican), a kada dodje neko da provjeri to znanje - veoma los?
Spit_fire

#60909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:42
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:40 Da, krivi su nastavnici jer nisu htjeli učiti umjesto djece. Da nismo krivi i za rat u Ukrajini? Možda smo krivi i za klimatske promjene? Možda je zbog nas izbila ova pandemija COVID-19? Našom krivicom se BiH nije plasirala na SP u fudbalu?

Pa ako djeca ne zele da uce to se valjda vidi na ocjenama, obaranju na godinu. Kakav je ukupni prosjek ocjena u skolama?

Kako to prosjek zadovoljavajuci (u stvari odlican), a kada dodje neko da provjeri to znanje - veoma los?
Ja ipak mislim da su prije svega krivi roditelji...gledam po sebi ko je imao veci uticaj na moje odgajanje. Da bi nesto naucio od profesora u bilo kom smislu moras prije svega imati osobine poput postovanja i ljudskosti...a takvo nesto se nosi od kuce
Proosvjetni_uhljeb

#60910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Spit_fire wrote: 24/10/2022 09:38 Ne znam teska tema za pronac krivca ili rijesnje...nemam jos uvijek dijete a odavno ne idem u skolu :D pa ne mogu rec sta se desava po skolama...al iskreno reko bi da je dosta mirnije nego u moje vrijeme

Za vrijeme 8 godine osnovne skole u mojoj skoli je takvih belaja bilo da ono mi iz ove perspektive zvuci nestvarno da se to sve desilo i to da su uradila djeca do 14godina

Sjecam se jednom na moje ici lik 7 razred u dvoristu skolepred 50 svjedoka izbode ovog starijeg..jedva ziv osto frajer. Clanak u avazu donji desni ugao na 38 stranici i sutra nako predavanje u skoli protiv nasilja...i tjt. Da se dns tako nesto desi ja mislim doslo bi do VP.

Sto je najgore nije proslo ni mjesec opet nekakva masovna tuca i ovaj nekkav sto je bio tad drugi srednje otpr, donio pistolj i izlupo ovog po glavi u tom istom dvoristu

Sad nesto kontam ja se ponosim sto sam bio ponos generacije a trebo bi se ponosit sto sam ziv i normalan osto
Naprotiv,lako je naći krivca: škole. Lako je naći i rješenje: ukinuti škole i nasilje će nestati,djeca više neće ubijati nane niti ih javno spaljivati,biće divota i idila. Nastavnike i pedagoge natjerati da tucaju kamen u Hercegovini,za kaznu što su godinama uništavali državu.

Tih predavanja protiv nasilja je kod nas bilo ko zna koliko, redovno dolaze iz policijske stanice da drže predavanja (i iznerviraju se jer,dok policajac priča učenici ga ignorišu i međusobno naglas pričaju),priča se na času odjeljenske zajednice, pričaju pedagozi sa učenicima koji su pozivani na razgovor zbog nasilja ili prijetnji itd. Radi se sve i svašta, ali džabe kad sa druge strane nema nimalo volje. Samo maltretiramo ostale učenike koji sve to znaju.
nivla

#60911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

rezultati pisa testiranja su takvi kakvi su a najviše su rezultat nedoraslosti vlasti da formira nastavni plan i program kao i pravila za upis u srednje škole i fakultete koji neće onemogućiti vrlodobrom(pa i dobrom) učeniku da upiše gimnaziju, eksterna matura nakon osnovne i srednje škole trebala bi da odredi šta možeš upisati(treba vrijediti 90% i provoditi se u više etapa), ovako imamo roditelje i djecu koja po svaku cijenu moraju biti sva odlična iako to zaista nije realno
pa u ratu sam se školovao pa je postojao neki red
što se roditelja tiče žalosno je reći ali danas je zaista svako roditelj, pod ovim ne podrazumijevam da roditelj mora nužno biti VSS osoba,naši nepismeni preci su bolje odgajali djecu nego što imamo danas, danas roditelji misle da su oni najpametniji i ne samo da znaju šta je najbolje za njihovo savršeno dijete, već to sve žele kao model nametnuti i djeci koja nisu njihova
Proosvjetni_uhljeb

#60912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:42

Raspitaj se malo ako te već zanima,posebno u Kantonu Sarajevo.Možda onda vidiš kako se desi da u avgustu u ljekarsku ordinaciju uđe sasvim normalno dijete a dvije minute kasnije izađe dijete sa posebnim potrebama pa Ministarstvoi naredi da mu se ispravi pet od sedam negativnih ocjena, da iz dva predmeta ne smije pasti na popravnom ispitu. Raspitaj se kako se raznoraznim pritiscima,političkim i ostalim vezana,prijetnjama i čimke sve ne izvlače te visoke ocjene.

Ili nemoj nego krivicu svali na škole i budi zadovoljan sam sobom. Na volju ti.
Haris.ba

#60913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:50 Raspitaj se malo ako te već zanima,posebno u Kantonu Sarajevo.Možda onda vidiš kako se desi da u avgustu u ljekarsku ordinaciju uđe sasvim normalno dijete a dvije minute kasnije izađe dijete sa posebnim
Jesi prijavio policiji? Prikrivas krivicna djela?
Naslovnica

#60914 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dulekrele wrote: 24/10/2022 09:30
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:23

Očigledno je da nikad nisi radio u školi, još manje pokušao odgojno djelovati na takve učenike.

Ma da, za sve što bilo ko uradi krive su škole. Maloljetnici nam imaju imunitet jači nego ambasadori, mogu ubijati i spaljivati ljude a krive će biti škole.
Djecu odgajaju roditelji a ne škola.
Odgajali su i mene moji, odlikaš i uzoran u svemu, pa su se opet znale raditi gluposti.
I u ta doba adolescencije, a bogami i kasnije.
Naravno, ovaj slučaj i ubistvo su baš ekstremni, ali govorim o ulozi odgoja.
Sve oko odgoja stoji, ali eto niko od vas/nas nikada nije uradio nešto za šta je nakon godina i godina shvatio da je bila glupost, opassnost i sl.
Jbte, koliko se samo puta sjelo pjano i napušeno za volan...
dulekrele

#60915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dulekrele »

Pa svi ste isli u skolu, valjda :D . Jel vas odgajala skola ili roditelji? Roditelji. Ako nesto uciteljice na pocetku skolovanja i pokusavaju u kasnijim razredima nastavnicima i profesorima to nije ni u malom mozgu. I svaka prica o odgoju djece u skoli je zavrsena.
Last edited by dulekrele on 24/10/2022 09:57, edited 1 time in total.
Proosvjetni_uhljeb

#60916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

nivla wrote: 24/10/2022 09:47 rezultati pisa testiranja su takvi kakvi su a najviše su rezultat nedoraslosti vlasti da formira nastavni plan i program kao i pravila za upis u srednje škole i fakultete koji neće onemogućiti vrlodobrom(pa i dobrom) učeniku da upiše gimnaziju, eksterna matura nakon osnovne i srednje škole trebala bi da odredi šta možeš upisati(treba vrijediti 90% i provoditi se u više etapa), ovako imamo roditelje i djecu koja po svaku cijenu moraju biti sva odlična iako to zaista nije realno
pa u ratu sam se školovao pa je postojao neki red
što se roditelja tiče žalosno je reći ali danas je zaista svako roditelj, pod ovim ne podrazumijevam da roditelj mora nužno biti VSS osoba,naši nepismeni preci su bolje odgajali djecu nego što imamo danas, danas roditelji misle da su oni najpametniji i ne samo da znaju šta je najbolje za njihovo savršeno dijete, već to sve žele kao model nametnuti i djeci koja nisu njihova
Ima možda i deset godina kako smo ja i kolega savjetnici (koja mu je došla na čas) predlagali izmjene u NPP i usklađivanje gradiva za povezane predmete. Nije bila ni najmanje zainteresovana. Bitnije joj je bilo naći bar najsitniju grešku u času kolege i smanjiti mu ocjenu.

Godinama radim na pokušajima da se kvalitet obrazovanja podigne, ali nema volje ni sa koje strane. Ni privrednici ni ministarstva ni pedagoški zavodi ni roditelji. Bitno je da se u obrazovanje uguraju moderne kvazifilozofske novotarije,forsirani pozitivizam ("svi moraju biti uspješni" itsl.),da škola bude zabavna i laka i šta sve već ne.

Govorimo o odgojnom djelovanju? Kako će nastavnik odgojno djelovati kada ga ministar na sastanku o egzistencijalnim pitanjima izvrijeđa i ispsuje kao kočijaš, kad mu je do skoro plata bila ispod prosjeka, kad svaka šuša živi bolje od nastavnika itd.?
Ommadawn

#60917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ommadawn »

To je već poklanjanje ocjena

Međutim ukoliko postoji određena dijagnoza (disleksija, diskalkulacija, adhd, add) onda se prema tome odrade pomoćne metode koji olakšaju učenje i razumijevanje određenog predmeta.

Ja sam sa učenicima koji imaju težak oblik disleksije znao raditi test gdje im ja čitam pitanja i alternativne odgovore (a b c ili d) od kojih je jedno tačno i koje oni odgovore ja samo zaokružim.
I to niti ja predajem predmet niti ga ocjenjujem. Isto tako radi kolega kad su moji predmeti koje predajem u pitanju.
Proosvjetni_uhljeb

#60918 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Naslovnica wrote: 24/10/2022 09:54
dulekrele wrote: 24/10/2022 09:30
Djecu odgajaju roditelji a ne škola.
Odgajali su i mene moji, odlikaš i uzoran u svemu, pa su se opet znale raditi gluposti.
I u ta doba adolescencije, a bogami i kasnije.
Naravno, ovaj slučaj i ubistvo su baš ekstremni, ali govorim o ulozi odgoja.
Sve oko odgoja stoji, ali eto niko od vas/nas nikada nije uradio nešto za šta je nakon godina i godina shvatio da je bila glupost, opassnost i sl.
Jbte, koliko se samo puta sjelo pjano i napušeno za volan...
Na stranu to što se ovdje možda radi o uzornim učenicima kojima je naprosto alkohol udario u glavu pa nisu znali šta rade. Ne znamo to.

Sa sestrom je u gimnaziju išao učenik koji za četiri godine nije napravio ni najmanji incident, odlikaš, možda je čak te godine bio i učenik generacije. Na ekskurziji se napio i napravio probleme kakve ne bi očekivao ni od najgoreg učenika, redovne avgustovske mušterije. Ništa protivzakonito, ali je nastavnicima zadao glavobolje.
Proosvjetni_uhljeb

#60919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Haris.ba wrote: 24/10/2022 09:52
Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 09:50 Raspitaj se malo ako te već zanima,posebno u Kantonu Sarajevo.Možda onda vidiš kako se desi da u avgustu u ljekarsku ordinaciju uđe sasvim normalno dijete a dvije minute kasnije izađe dijete sa posebnim
Jesi prijavio policiji? Prikrivas krivicna djela?
Nije moja škola. Kakva bi korist bila i da je kolega prijavi? I otkud znaš da nije?

Ti, izgleda, nisi svjestan u kojoj državi živimo.
Ateista

#60920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Ommadawn wrote: 24/10/2022 09:11
Ateista wrote: 24/10/2022 09:07

Ako je tako bilo, ovi sto su uhvatili lopova bi mogli dobro najebati...
Ako su ovi što su ga uhvatili malo s policijom pametno popričali, mogla bi policija okrenuti glavu na stranu.
Jedino to, da policija tu malo zazmiri, ali nije ni to lako, i ti lopovi nisu ludi i znaju kako stvari funkcionisu pa ce prijaviti i ove sto su ga napali i policajce.
Kad god sam cuo da neko prebije lopova ne prodje dobro. Ne valja ni onaj americki sistem gdje mozes ubiti onoga ko ti udje u avliju ili kucu, ali i ovo kod nas je druga krajnost.
Porodice Foht

#60921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Porodice Foht »

A Boze dragi, kad se ubije triatlonka, cura puna snage (32 g.), sportskog duha, vedra, sta da mislimo za nas druge... :? :sad:
vjeshalica

#60922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 24/10/2022 08:46
vjeshalica wrote: 23/10/2022 22:59

Mladji maloljetnik moze samo dobiti odgojne mjere
Pa eto, da su toj učenici u školi smanjili vladanje starica bi sad bila živa. Da su sa tom učenicom obavili razgovor i rekli joj da nijen pristojno ubijati svoju nanu, ona bi sa njom popila čaj uz čajne kolutiće i svi bi pjevali božićne pjesme.

(Jesam li pretjerao sa sarkazmom?)
Jesi pretjerao.

Inace, Zkp je regulisao i sta su odgojne mjere i kako se donose. Smijesno. Zastario zakon i teorije oko istog, a vec imamo profilisane monstrumcine od 14 i ispod 14 godina.
Ma neee, dijete se samo igrOlooo
bob_1921

#60923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bob_1921 »

Spit_fire wrote: 24/10/2022 09:38 Ne znam teska tema za pronac krivca ili rijesnje...nemam jos uvijek dijete a odavno ne idem u skolu :D pa ne mogu rec sta se desava po skolama...al iskreno reko bi da je dosta mirnije nego u moje vrijeme

isto vala .. odrastao u mahali /isao u osnovnu gdje su non stop belaji bili, ucestvovao bio prisutan isti djavo nije se moglo pobjeci :) .. kakva skola da mi roditelja nije bilo ko zna gdje bi zavrsio .. al realno za ovakav slucaj nisam cuo jos da unuk ubije nanu ccc
Proosvjetni_uhljeb

#60924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

dulekrele wrote: 24/10/2022 09:56 Pa svi ste isli u skolu, valjda :D . Jel vas odgajala skola ili roditelji? Roditelji. Ako nesto uciteljice na pocetku skolovanja i pokusavaju u kasnijim razredima nastavnicima i profesorima to nije ni u malom mozgu. I svaka prica o odgoju djece u skoli je zavrsena.
Bilo ili ne njima u malom mozgu, nema efekta. U tim godinama te djeca ne slušaju, ni roditelje a kamoli nastavnike. Dijete se odgaja prije nego što dođe do tih godina. Sa 14+ godina je kasno za odgoj. OK neke korekcije, ali ništa značajno. Ljudi misle da imamo čarobne štapiće ili da nekom magijom razgovor sa nastavnikom može postići više nego desetak godina sa roditeljima.
vjeshalica

#60925 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Porodice Foht wrote: 24/10/2022 10:02 A Boze dragi, kad se ubije triatlonka, cura puna snage (32 g.), sportskog duha, vedra, sta da mislimo za nas druge... :? :sad:
Uvijek ima nesto sto se izvana ne vidi i imas pogresan dojam. :(
Post Reply