koliko imas konvektora ? koliki ti je racun u januarusierra1712 wrote: ↑05/09/2010 09:34 Definitivno se isplati ako dobro iskalkulises sta odabrati to jest koju vrstu uredjaja..neko spomenu klima uredjaj koji se koristi za grijanje...licno klimu koristim samo za rashladjivanje i eventualno kao dodatni izvor zagrijavanja a nikako kao primarni.Ja sam prije 7 godina ugradio konvektore od firme Nobel atlantic iz Mostara.Bio sam skeptican prije ugradnje i tokom prve zime koristenja istih uglavnom zbog predrasuda.Medjutim,moje iskustvo sa ovim konvektorima je fantasticno.Da napomenem zivim u kuci koja je tada bila tek izgradjena dakle stara 2 godine otprilike.Kad sam kontaktirao firmu u vezi konvektora trazili su mi plan kuce sa detaljima izolacije i velicinom i rasporedom prostorija u kuci.Na osnovu toga ljudi iz ove firme su mi poslali plan sistema grijanja sa brojem,vrstom i snagom konvektora za svaku prostoriju.Odlucim ja da to ugradim i narucim sve ljudi dodju ugrade za cca 30 minuta u cijeli sprat kuce cca 80 kvadrata(koji koristim za zivot).Prvu zimu nisam mogao vjerovati da je tako isplativo pa sam kontao neka greska prilikom obracuna struje i slicno.Medjutim kad sam detaljno izracunao sve ispada da na grijanje i prosjeku dadnem 180 KM mjesecno tokom 6 mjeseci.Dakle ja za grijanje dajem oko 1000 -1100 KM tokom grijne sezone:)...sto je zaista extra.Prednosti u odnosu na ostale grijne sisteme su velike:
jednostavna i jeftina ugradnja na vec postojecu elektro instalaciju
pravilnim koristenjem cijelog sistema jednaka temperatura u svim prostorijama
prejednostavno rukovanje i odrzavanje
kvarljivost uredjaja minimalna
garancija 2 godine
i naravno najvaznije stvari cijena sistema i potrosnja energije.
Prije nego sto sam ugradio ove konvektore grijao sam se na drva i za jednu grijnu sezonu sam trosio 15-20 metara drva sto je sa transportom,cijepanjem,skladistenjem i svim ostalim peripetijama izlazilo cca 1500 KM.Pri tome sam zaista grijao samo dnevni boravak trpezariju i eventualno spavacu sobu.Ostatak kuce je bio znatno ispod normalne temperature.Da ne spominjem peglanja oko lozenja vatre ciscenja dimnjaka unosenja drva i tih ostalih stvari.Takodjer,prije nego sam ugradio konvektore detaljno sam izracunao i alternativne nacine u prvom redu plin.Sama ugradnja instalacije sa bojlerom i radijatorima bi me izasla 6500 KM plus mjesecna potrosnja od oko 150-180 KM i naravno nezaobilazan momenat ruskog zavrtanja ventila kad im se digne neka stvar.Helem da ne duljim.evo vec 7 godina se grijem sa konkvektorima i prezadovoljan sam.Imam troje male djece znaci temperatura mora biti prilagodjena njihovim potrebama.Jedini problem koji sma imao za ovih 7 godina jeste da je u jednom konvektoru riknuo neki procesor koji se ne moze zamijeniti nego se mora kupiti novi konvektor,sto i nije problem jer cijena je 230KM!!!(snaga ovog je 2,1Kw).Jos da napomenem,kupovina i ugradnja ovog sistema me dosla SVEUKUPNO 1700 KM!!Uporedjujuci to sa cijenom recimo plinske instalacije fakticki se grijem besplatno zadnjih 5 godina:):).
Dakle ovo je moje iskustvo mozda neko ima drugacije iskustvo ali ponavljam topo preporucujem konvektore za grijanje i sako ko je skeptican promijenice misljenje nakon prve zime.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- madesa
#17301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#17302 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Hajde, nije kraj svijeta,ako poskupi preko 300 kW. Sve je poskupilo, pa za očekivati je i to preko 300 kW. I da 50 % poskupi, opet je isplatnije. I drvo za ogjev i čumur su poskupili 50%, možda i plin toliko poskupi.
Evo sad će godina kako su počeli najavljivati tu energetsku krizu i za očekivati je da ćemo trpiti posljedice.
I zašto bi država pomagala ovima što se griju na struju, a digla ruke od onih što se griju na druge energente.
U Srbiji imaju zone, zelena, plava i crvena.
Jednotarifno brojilo:
Zelena je do 350 kW i cijena je 0,10 KM po kW
Plava od 351 do 1600 kW i cijena je 0,15 KM, tj 50% skuplja od zelene.
Crvena preko 1600 i cijena je dupla od plave, odnosno 0,30 KM.
Ovo je iskazano bez PDV-a 20% i ostalih nameta.
Izvor: http://kalkulator.eps-snabdevanje.rs/kalkulator
Evo sad će godina kako su počeli najavljivati tu energetsku krizu i za očekivati je da ćemo trpiti posljedice.
I zašto bi država pomagala ovima što se griju na struju, a digla ruke od onih što se griju na druge energente.
Jednotarifno brojilo:
Last edited by stetoskop on 21/10/2022 13:29, edited 1 time in total.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#17303 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Po ovome ja bih plaćao manje u Srbiji nego kod nas, jako zanimljiva stavka je 5% popusta za redovno plaćanje.
- piplica
#17304 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ima i PDV i sve ostalo.stetoskop wrote: ↑21/10/2022 13:13 Ovo je iskazano bez PDV-a 20% i ostalih nameta.
Izvor: https://www.zaposlimo-srbiju.com/StrujaKalkulator/
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#17305 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Editovao sam i malo je poskupila, izvor Elektroprivreda Srbije: http://kalkulator.eps-snabdevanje.rs/kalkulatorpiplica wrote: ↑21/10/2022 13:29Ima i PDV i sve ostalo.stetoskop wrote: ↑21/10/2022 13:13 Ovo je iskazano bez PDV-a 20% i ostalih nameta.
Izvor: https://www.zaposlimo-srbiju.com/StrujaKalkulator/
Uglavnom, 600 kW, kod nas dođe nekih 103 KM bez RTV takse, a u Srbiji tih 600 kW je 119 KM sa rtv taksom za priključak od 5,75 kW.
Last edited by stetoskop on 21/10/2022 13:41, edited 2 times in total.
- piplica
#17306 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Opet jeftinije par KM, eto, oni kao uvoze el. energiju, jeftinija je u konacnici kod njih.
Sretno onima sa kvarcnim i ostalim grijalicama.
Sretno onima sa kvarcnim i ostalim grijalicama.
- skupljac_zeljeza
#17307 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Država je poticala subvencijama građane da kupuju peći na pelet, ali sada će svi oni koji su nabavili peći na takav način za jednu sezonu dati više od onog iznosa koji su dobili kao poticaj. Samo kroz onaj dio koji je skuplji u odnosu na prošlu godinu. Sličan bi slučaj bio i sa toplotnim pumpama za koje su dali poticaj ako bi bilo usklađivanje cijena sa državama kojima planiraju prodati 'višak'. Oni koji godinama od svojih sredstava uvode štedljive invertere koji ne zagađuju okoliš bez poticaja bi bili više na gubitku. Iz ovoga se izvlači zaključak da bi država najradije da se svi vratimo na Smederevac da može svu tu struju prodati vani. Ne smeta im više da udišemo ni ugljen dioksid ni supmor ni fosfor ni....stetoskop wrote: ↑21/10/2022 13:13 Hajde, nije kraj svijeta,ako poskupi preko 300 kW. Sve je poskupilo, pa za očekivati je i to preko 300 kW. I da 50 % poskupi, opet je isplatnije. I drvo za ogjev i čumur su poskupili 50%, možda i plin toliko poskupi.
Jednotarifno brojilo:
Ovo rješenje Srbije je po meni sasvim prihvatljivo.
- piplica
#17308 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa tvoj sistem najviše zagađuje, em je neefikasan-em prljav, da samo staviš na papir šta si uglja spržio u zadnjih 10god mogao si do sada dvije TP kupiti.
Poskupljenem struje odoše i ostali energenti dodatno.
Suma sumarum, ko ima male potrebe za energijom uvijek će bolje proći.
Zato...
Poskupljenem struje odoše i ostali energenti dodatno.
Suma sumarum, ko ima male potrebe za energijom uvijek će bolje proći.
Zato...
- -Chesterfield-
#17309 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Za dvadesetak dana još nisam potrošio vreću peleta. Kada se ovi kWh preračunaju u cijenu peleta. Neko je postavljao fotku gdje je jedna vreća petnaestak KM.
Klimu palim svaku večer i preko dana ako je hladno...

Klimu palim svaku večer i preko dana ako je hladno...

- piplica
#17310 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jeli nešto posebno čudno u toj potrošnji?
- -Chesterfield-
#17311 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne znam na šta konkretno misliš? Modulacija..?
Zanima me koji je prosjek kod drugih za ovih dvadeset dana. Je li im dosta niža potrošnja?
Zanima me koji je prosjek kod drugih za ovih dvadeset dana. Je li im dosta niža potrošnja?
-
Rogie
#17312 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nena za mideu all easy pro za nekih 25 dana otkako je ima dobila 62KM, inace trosi 35-40 pa i 45KM. Kako sam uhvatio na aplikaciji, klima joj radi od nekih 18-19h pa do 7-8h ujutro (konstantno 24-25°C, FAN na 40%), a moguce i po danu jer nisam gledao. Dosad je jedno 500x rekla da ne moze vjerovati koliko joj je ovo ugodno i zali sto nije davno kupila klimu.-Chesterfield- wrote: ↑21/10/2022 18:20 Zanima me koji je prosjek kod drugih za ovih dvadeset dana. Je li im dosta niža potrošnja?
Nisam moderan ko ti za te neke uticnice da detaljno provjerim...
Last edited by Rogie on 22/10/2022 00:21, edited 1 time in total.
-
Benjamin1994
#17313 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Unistili su nam rijeke praveci centrale, unistavaju nam zrak elektranama, pokrali pare legalno preko obnovljivih izvora, i na kraju hoce jos da nas opale po usima i naplacuju europsku cijenu struje... Nigdje u svijetu kao u Bosni. Bukvalno nas tjeraju na kriminal tipa kradi struju, sjeci sumu ilegalno, itd. U konačnici sirotinja najvise strada. Niko vise ne prica o smugu, zagađenju, cumur, drvo, gume. Sve moze,samo nam struju ne diraj. Moze i pomoc uposlenicima EP po 12 stoja, dvije tri plate direktorima, premije, bonusi, na marketing milione, niko ne razmišlja u tom smjeru. Covjek se nategne ko spaner od neke mizerne plate da uzme inverter, da vidi malo rahatluka i pusangiju ti opet spremaju. Uzas zivi. Stvarno na sve moguće načine nas tjeraju iz ove države. Tuzno ali istinito.
-
Lozac
#17314 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
U posljednjih 14 dana koliko mjerim potrosnju ukupno potrosen 21 kW. Klima Fujitsu 12 KMCC. Od ukupno 65 m2 grije se aktivno nekih 50-tak m2, dok je jedna soba uglavnom zatvorena (za sada dok je relativno toplo vani).-Chesterfield- wrote: ↑21/10/2022 18:20 Ne znam na šta konkretno misliš? Modulacija..?
Kuca je osuncana veci dio dana tako da tada nema potrebe za grijanjem jer bi bilo pretoplo. Klimu palim redovno ujutro i uvece po nekih sat vremena.
Vidjet cemo kad malo zahladni kako se ponasa, za sada je tesko donijeti neke zakljucke.
U svakom slucaju, barem za sada je puno jeftinije grijanje u odnosu na pelet, cak i po cijenama peleta od prosle godine, a o trenutnim cijenama da ne govorim.
- skupljac_zeljeza
#17315 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
A kako dobiješ el. energiju u Bosni? Da nije vjetroelektranama? Sprži se najviše vagona i vagona u termoelektarnama da bi na kraju mogli reći kako se grijemo toplotnim pumpama i inverterima koji ne zagađuju okoliš. Troši se toplotna energija da bi se dobila toplotna energija.
Evropska potražnja za banovićkim ugljem: Hoće li ga biti i za bh. tržište?
„U skorije vrijeme došlo je do naglog porasta potražnje za ugljem iz država Evropske unije, posebno Poljske, Mađarske i Njemačke sa kojima do sada nikada nismo imali prilike surađivati“, navodi Salihović.
„RMU Banovići ne može zadovoljiti trenutnu cjelokupnu potražnju za ugljem, koja je u velikoj mjeri uzrokovana neisporukom uglja komercijalnog karaktera od strane drugih rudnika, kao i enormno visokim cijenama drugih energenata kao što su pelet, drvo, plin.“
„Ne očekujemo nikakve zabrane izvoza uglja, obzirom da ćemo zadržati nivo izvoza komercijalnog uglja kao i prethodnih godina. Ali, naravno, iskoristit ćemo ukazanu priliku na tržištu shodno našim proizvodnim mogućnostima“, dodaje on.
https://balkans.aljazeera.net/teme/2022 ... kim-ugljem
Kod mene se ne gase dva invertera 18-tka i 12-tka evo pola mjeseca i imam oko 23,5 do 24,5 zavisno od sobe do sobe i po dosadašnjoj potrošnji će mi račun za struju biti veći na kraju mjeseca za oko 60 KM. Metar drva je 100 KM, a ne bi mogao trajati mjesec dana i ovako ugrijati, a posebno što ne dobiješ nikada tačno metar. Niti je tona uglja više tona uglja. Dodam još jednu Japanku, ako ove dvije ne uspiju 'našutati toplote' i riješio sam grijanje i u sred zime i da naprave poskupljenje struje od 100%, opet dođe najjeftinije.
- piplica
#17316 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da, hoće, vjerovao ili ne, ti sa loženjem bez ikakve filtracije i sa još 100 domacinstava pravite stete kao i neka veca postrojenja.
Uzmi samo kvalitet zraka u ranu zimu i kada se počne ložiti, drastična je razlika TE radi cijelu godinu, i ne osjeti se toliko.
Dobro se sjećam panorame oko TE Tuzla krajem 80-tih, snijeg je bio crn, sada to više nije.
Nije ta energija zelena, ali je zelenija svakako od samog loženja zasebno po kućama.
Zato se i sam proces zove tranzicija ka zelenijoj energiji, a prvi korak je da većina zamijeni kotlove na ugalj.
Ti svake godien spališ min 7-10T, a to je malo bogatstvo u odnosu na neka druga rješenja.
- skupljac_zeljeza
#17317 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Sve je to lijepo, ali na papiru ili dspleju. Svima nama je najlakše trošiti pare iz tuđeg džepa.piplica wrote: ↑22/10/2022 10:57Da, hoće, vjerovao ili ne, ti sa loženjem bez ikakve filtracije i sa još 100 domacinstava pravite stete kao i neka veca postrojenja.
Uzmi samo kvalitet zraka u ranu zimu i kada se počne ložiti, drastična je razlika TE radi cijelu godinu, i ne osjeti se toliko.
Dobro se sjećam panorame oko TE Tuzla krajem 80-tih, snijeg je bio crn, sada to više nije.
Nije ta energija zelena, ali je zelenija svakako od samog loženja zasebno po kućama.
Zato se i sam proces zove tranzicija ka zelenijoj energiji, a prvi korak je da većina zamijeni kotlove na ugalj.
Ti svake godien spališ min 7-10T, a to je malo bogatstvo u odnosu na neka druga rješenja.
Pozvao majstora čija firma radi klimatizaciju dvije decenije. Htio toplotnu pumpu iako sada ne daju subvencije. Ona od 8.000 KM proizvodi 35°i za nju je potrebno što više podnog grijanja da bih se ugrijao i u hladnim danima. Imam predimenzionirane radijatore, ali po njegovoj računici ipak nedovoljno. Sljedeća opcija je toplotna pumpa od 15.000 koja može ugrijati vodu na 65°i znaš koja je potrošnja na klasčnim radijatorima? Raspitaj se. Oni koji su je uveli da iskoriste poticaj od 5.000 i povoljne Raiffeisenove kredite u tu namjenu sada se raspituju za solarne panele. Onda sam bio prinuđen na jedinu preostalu alternativu, a to je inverteri za prelazni period pa ćemo vidjeti da li će zimus uspjeti mi ugrijati 100 kvadrata koje trenutno grijem na spratu. Ni ti inverteri kako neko gore napisa nisu bili besplatni nego je sve to ipak koštalo. Pored već funkconalnog sistema u koji sam isto potrošio radim paralelni za koji ću tek saznati da li je dovršen ili se mora još nadograđivati.
- piplica
#17318 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Samo malo, to što si sada iznio je kao da dijete nekome prepričava kvantnu fiziku, ni jedna TP ne grije do 35, vecina ih grije do 55 bez problema.
Većina tih "stručnjaka" pojma nema šta priča.
Ja sam se raspitao prije 10god, tako da je na tebii da sada da se edukuješ i ne nasijedaš na šuplje priče.
TP super radi na postojećim sistemima ako se kupi prije svega kvalitetna i uradi se kvalitetan projekat, to ti niti jedan od tih neće uraditi.
Predimenzionisanje radijatora djelimično rješava problem, već sam pisao o tome.
Većina tih "stručnjaka" pojma nema šta priča.
Ja sam se raspitao prije 10god, tako da je na tebii da sada da se edukuješ i ne nasijedaš na šuplje priče.
TP super radi na postojećim sistemima ako se kupi prije svega kvalitetna i uradi se kvalitetan projekat, to ti niti jedan od tih neće uraditi.
Predimenzionisanje radijatora djelimično rješava problem, već sam pisao o tome.
- skupljac_zeljeza
#17319 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Može li toplotna pumpa od 7 kW dati na devet predimenzioniranih klasičnih radijatora 55°, a ako može koliki bi račun bio?
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#17320 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@skupljac_zeljeza
Može naravno , al pod koju cijenu.
@55 C očekuj COP od 1.5 do 2 , znači za 1kWh toplote ulažeš od 0.5 do 0.7 kWh el. energije.
TP je neisplativa ako je COP ispod 3.
Može naravno , al pod koju cijenu.
@55 C očekuj COP od 1.5 do 2 , znači za 1kWh toplote ulažeš od 0.5 do 0.7 kWh el. energije.
TP je neisplativa ako je COP ispod 3.
- piplica
#17321 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Imaš peć od 32kw i onda bi 7kw TP uzeo, po kojoj računici?skupljac_zeljeza wrote: ↑22/10/2022 12:55 Može li toplotna pumpa od 7 kW dati na devet predimenzioniranih klasičnih radijatora 55°, a ako može koliki bi račun bio?
Može dati, zato ne bi mogla, može i od 4kw dati 65°C.
To su samo neki ulazno-izlazni parametri.
potrošnja je varijabla koja se razlikuje od objekta do objekta.
Ti nemaš predimenzionisane radijator, nemaš jer ih zagrijavas na 60°C, samim time nisu preveliki.
- skupljac_zeljeza
#17322 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Teško je potrošnju izračunati, ali ako nema velike površine podnog grijanja i niskotemperaturnih radijatora ta potrošnja može zaklati.Imam nekoliko radijatora od dva metra ili metar i po, a ostalo od metar i kusur jer sam uvodio grijanje kada nisam imao izolacije i majstor računao i kaže....nemoj. Meni ispod 23°nije grijanje. Kada su ljudi masovno sa ćumura prelazili na pelet i ja sam pratio hodajući po kućama i uočio da nema više u tim kućama onog grijanja kakvo je nekada bilo na ćumur. Tako ću sada pratiti i toplotne po kućama i ako vidim da to dobro grije raditi na promjeni, a do tada neka invertera, pokušati pametno dograditi sa bar još jednim. Možda budu prva opcija, a peć na čvrsto gorivo i mehko gorivo na gume i cipele ona rezervna.
- piplica
#17323 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kako ove rezone, nem grijanja ispod 23 i sl nikada nisam razumio.
Pa je li ti ljeti ugodnije na 21 ili 23?
Szvar je da su objekti loše izolovani, i onda pored zida imaš 19, a kod radijatora 30, u sumi 23 tamo gdje sjediš. A na podu 20...i tako se to nadoknadi konstantnim povećanjem temp.
Svi se boje računa za struju, a niko se ne boji hiljada KM na ugalj i pelet godišnje.
Pa je li ti ljeti ugodnije na 21 ili 23?
Szvar je da su objekti loše izolovani, i onda pored zida imaš 19, a kod radijatora 30, u sumi 23 tamo gdje sjediš. A na podu 20...i tako se to nadoknadi konstantnim povećanjem temp.
Svi se boje računa za struju, a niko se ne boji hiljada KM na ugalj i pelet godišnje.
- skupljac_zeljeza
#17324 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ne bojim se računa, uslikao sam svoj račun da trošim i do preko 900 kWh mjesečno i bez grijanja. Trenutno se grijem samo na struju i od 7.10 do danas sam potrošio 513 kWh sveukupno a svih oih 15 dana sam imao na sećiji i stolu, u kupatilu i spavaćoj 23°i više. I na 4°noću nije padala niže, a da nisam mijenjao postavke. I da u decembru potrošim i do 800 kWh više, a da ne padne temperatura, bit će još uvijek prihvatljivo. I tada mi je jeftinije od tone uglja.
Ove zime i mnogi potencijali stolovi, stolice, ormarići...će u ogrjev.
Velika potražnja u EU
Zbog visokih cijena energenata drvni sortimenti se bez obzira na kvalitet iz BiH izvoze kao ogrjev
Ove zime i mnogi potencijali stolovi, stolice, ormarići...će u ogrjev.
Velika potražnja u EU
Zbog visokih cijena energenata drvni sortimenti se bez obzira na kvalitet iz BiH izvoze kao ogrjev
- piplica
#17325 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pa eto, samo se priča šta bi pumpa potrošila, a kada se tone uglja pale to nije, tada je sistem na optimumu.
Ne reće koliko si do sada trošio drva i uglja po sezoni?
Ne reće koliko si do sada trošio drva i uglja po sezoni?