Skupština KS 2022-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima za Skupštinu KS glasaću za..

Poll ended at 02/10/2022 22:31

Savez za bolju budućnost
0
No votes
Narodni europski savez
4
1%
Stranka Demokratske Akcije
20
6%
Narod i Pravda
68
22%
Socijaldemokratska Partija BiH
62
20%
Naša stranka
127
41%
Stranka za BiH
9
3%
Za građansku državu - DF/GS
7
2%
Neko drugi (Za nove generacije, Koalicija Država, ...)
6
2%
Nisam građanin Kantona Sarajevo
9
3%

Total votes: 312

zabit_mehmedov

#2576 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by zabit_mehmedov »

denis.istok wrote: 21/10/2022 14:59 MOze li neko reci kako to vi znate sta je potrebno, koliko glasova fali kome? Jel to ima neki kalkulator ili?
Jer ako kazes fali im 170 glasova, je li to fali po sistemu da jedna stranka dobije 570 a druga 400 ili je da sad dobije 170 a ova druga nula?
ima formula po kojoj se racuna, dijeli se ukupni broj glasova sa neparnim brojevima, za prvi mandat ko je presao prag dijeli se s jedan, za drugi mandat s tri i tako dalje, kaf podijelis onaj broj koji ostane tj. kolicnik se uporedjuje, ciji je kolicnik veci taj dobija mandat, sad recimo ovo sto je dilema dal ce df dobiti cetvrti mandat, njihov ukupan broj dijelis za cetvrti mandat sa 7,a zng za drugi mandat dijelis sa 3,i ciji je taj kolicnik veci taj dobija. e sad kad nije sve izbrojano, od ovog sto ce doci jos glasova ovaj koji ganja 2. mandat je u prednosti na onog koji ganja 4. mandat je sto sto se njegov rezultat dijeli s manjim brojem, tako da broj glasova recimo zng vrijedi vise nego df-ov

a dodatna je komplikacija sto od ovog sto ostane da se izbroji po ovoj formuli moras svaju stranku izracunati jer se moze desiti da npr stranka zabih dobije dosta glasova jos i onda oni mogu npr dobiti 6. mandat, a da df i zng dobiju čunu, to je situacija da ukupan broj zabih stranke kad podijelis 11, s koliko se se dijeli za 7. mandat, bude veci nego df ov broj koji dobijes dijeljenjem sa 7,ili zng ov koji dobijes dijeljenjem sa tri

npr ako gledas ovo sto je do sad uneseno, da su to konacni rezultati, za bih ima 24 444 glasova, kad to podijelis s 11 dobijes 2 222, df 17 175 podijelis sa 7 i dobijes 2453,a zng trenutno 7 176 podijelis sa 3 i to je 2329

Kad bi ovo bilo konacno, dakle df dobija taj mandat

e sad u ovome sto je ostalo da se ubaci, da recimo zabih dobije 2 000 glasova jos, dijelis 26 444 sa 11 i dobijes 2404, df ako dobije npr jos 1500 to ukupno izadje 18 675, podijelis sa 7 i to dodje 2 667, a zng ako dobije hiljadu jos od ovog sto je ostalo izlazi na 8176 glasova ukupno, to kad podijelis sa 3 dobijes 2 725. Posto je u ovoj situaciji zng ov kolicnik najveci, oni dobijaju mandat prije df i za biha, a treba normalno preracunati i za sve ostale stranke, mada je ostalo manje vise poznato.

to je dakle sistem racunanja, ako zng dobije duplo manje glasova od za bih opet uzima mandat, ili 500 manje dobije od zabiha opet zng uzima, sad ako cemo jos preciznije, ako za bih lupam dobije 2 hiljade jos, df jos 1500, zng je potrebno jos 828 glasova tacno (8 004 ukupno) da za glas prakticno utekne df-u i uzme mamdat.

e sad stvar je procjene hocel prije zng nabrabiti 828 ili df 1500 na ovim mjestima sto treba unijeti, to je taj omjer, imat ce vise vjerovatno i jedni i drugi, ili manje, al to je taj omjer
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2577 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by JoseMujica »

ovi što neće s ovim, s onim, obično završe u opoziciji
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2578 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by teskeredzic_22 »

denis.istok wrote: 21/10/2022 14:59 MOze li neko reci kako to vi znate sta je potrebno, koliko glasova fali kome? Jel to ima neki kalkulator ili?
Jer ako kazes fali im 170 glasova, je li to fali po sistemu da jedna stranka dobije 570 a druga 400 ili je da sad dobije 170 a ova druga nula?
https://sh.wikipedia.org/wiki/D%27Hondtov_sistem
ForumasNormalni

#2579 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by ForumasNormalni »

Skontah i ja upravo sa ovog linka D Hont metodu
Da ne zavisi vise od nepreciznih kalkulatora sa interneta
:D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2580 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by pici »

Zar ne vidite da je sve zaustavljeno kad je trojka dobila 18 rukica.Poslije debakla sa bOkirom ne mogu prinustiti niti jedan vise, jer im je to kraj.Nemaju gdje uvaljivati poltrone i femiliju.
zabit_mehmedov

#2581 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by zabit_mehmedov »

dzointdzoint wrote: 21/10/2022 16:21
zabit_mehmedov wrote: 20/10/2022 23:16 trebala bi ova fudina stranka dobiti mandat u drzavnom parlamentu kad se izbroji cijela zenica, prije ce dobiti oni taj mandat nego sda treci, a pda i kuko mrka kapa, to uzima hdz

trojka u ze do kantonu plus fudina stranka imaju lijepu osnovu da formiraju vladu tamo, problem je odnos fude prema nesu tu koji isti tu ima glasova, fudo ih naziva kriminalnom organizacijom i nece s njim u koaliciju, i taj njihov sukob je i problem za cijelu ovu koaliciju trojke i stranak koje su becirovica podrzale, ima tu problem sa nesom, ima i u gorazdu gdje su ostali opozicija, no ako se formira vlada federalna sa hdz i u zenici hdz moze biti presudan faktor da i tu sda ostane bez vlasti

generalno ta nes je sada najupitnija, vidim imali su sastanak s efendicem, idu zajedno izgleda i te dvije stranke kako stvari stoje odlucit ce ko ce pravit federalnu vladu, a i nekoliko kantonalnih. Dal ce efendic povuci nes sa sda, il ce nes povuci efendica sa trojkom to je sad najvece pitanje, za sda su oni jedini nacin da ponovo zajasu na federalni i drzavni nivo jer hdz izricito nece sa df, tako da, sda-u ostaju samo ove dvije stranke da ih spase, a, trojka opet bez ove dvije stranke, ili barem bez nesa isto prakticno nemoguce da napravi vecinu neku

zato treba biti mudar i uvuci i nes i efendica u pricu, ulog je veliki i najveci moguci, treba stosta i progutati, ako ih uzmu uz sebe vrlo izgledno ide sda u opoziciju, a vrlo izgledno i u rasulo, vrijedi za to dati ovima i malo vise nego sto ih sleduje jer i sda ce im ponuditi kule i gradove, s njima se dobija drzavni i federalni nivo, potrebni delegati u domu naroda, komotna vecina u srajevskom kantonu, ze do kanton, bihacki kanton, gorazdanski vec je tu i sto je bitno i tuzlanski onda dodje vrlo blizu

znaju to naravno i u sda, zato grebu i rukama i nogama i ne bi me iznenadilo da cak rumenom ako im nes dovedu ponude i mjesto premijera federacije
NES ni u ludilu nece otici sa SDA prije nego sa Trojkom(drzavni i federalni nivo)
nadam se da je tako, efendic radi mudro, ove manje stranke okuplja u jedan blok i kao takvi se pozicioniraju kao nezaobilazni faktor koji ce biti odlucujuci faktor, kome se oni priklone taj ce imati vlast po vertikali na drzavnom, federalnom i kantonalnom nivou u vecini kantona.

na ftv sinoc cini mi se kako je pricao da je skoro pa gotova prica i da idu u kombinaciju sa trojkom, tako bi imali komotnu vecinu i u predstavnickom i u domu naroda cini mi se

danas oopet naslov na, klixu da u tuzlanskom kantonu idu sa sda, da je dogovoreno, a onda u tekstu prica kako nije nista dogovoreno, sta reci.

bitna je stvar da je efendic i na nivou tuzlanskog kantona sa lokalnom sd strankom dogovorio zajednickim nastup, a ako se tako u paketu prikljuce trojci i u tu sda sda i df ostaju opozicija.

Kako se brojevi poslozise i kako mudro igra efendic, izgleda da ce biti faktor broj jedan u formiranju vlasti na vecini nivoa, ne bi me zaista sad iznenadilo da osvane ko premijer federacije
putokaz1

#2582 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

Ja imam kalculator DHontov ali 90% precizan.Mozda pogresno unesem brojke.
bigfoot

#2583 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by bigfoot »

zabit_mehmedov wrote: 21/10/2022 22:15
dzointdzoint wrote: 21/10/2022 16:21

NES ni u ludilu nece otici sa SDA prije nego sa Trojkom(drzavni i federalni nivo)
nadam se da je tako, efendic radi mudro, ove manje stranke okuplja u jedan blok i kao takvi se pozicioniraju kao nezaobilazni faktor koji ce biti odlucujuci faktor, kome se oni priklone taj ce imati vlast po vertikali na drzavnom, federalnom i kantonalnom nivou u vecini kantona.

na ftv sinoc cini mi se kako je pricao da je skoro pa gotova prica i da idu u kombinaciju sa trojkom, tako bi imali komotnu vecinu i u predstavnickom i u domu naroda cini mi se

danas oopet naslov na, klixu da u tuzlanskom kantonu idu sa sda, da je dogovoreno, a onda u tekstu prica kako nije nista dogovoreno, sta reci.

bitna je stvar da je efendic i na nivou tuzlanskog kantona sa lokalnom sd strankom dogovorio zajednickim nastup, a ako se tako u paketu prikljuce trojci i u tu sda sda i df ostaju opozicija.

Kako se brojevi poslozise i kako mudro igra efendic, izgleda da ce biti faktor broj jedan u formiranju vlasti na vecini nivoa, ne bi me zaista sad iznenadilo da osvane ko premijer federacije
SzBIH, NES, DF, i SDA su jedan blok.
Nip, NS, SDP, Zng su drugi blok.

Naravno pod uslovom da iz Nes stranke dobiju mandat.

E sad, u ovoj konstalaciji snaga, Trojka (drugu blok) imaju tijesnu većinu.

Ako prvi blok dođe na vlast, vraćamo se u mračno doba KS-a. Ja to i priželjkujem i svim srcem navijam za takav rasplet. Tri dana bi slavio ako bi Seka, Haris ili Dia bili premijeri, a jedan dan bi slavio ako bi Semir bio premijer. Nakon svega što je prethodna vlast napravila, a narod opet onim drugima daje glasove, onda taj narod ništa bolje i ne zaslužuje.
made_in_sarajevo

#2584 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by made_in_sarajevo »

Ja sam jos uvijek sokiran da nakon 2-3 godine vlasti trojke sda dobije toliko glasova. Federaciju i drzavu da ne spominjem. Tacno nam ne treba nista, treba nam raspadnuti tramvaji, mito, korupcuja, tenderi i da gorivo bude 10KM
pici

#2585 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by pici »

Nema tu šoka nikakvoga, prosto vidite koliko njiHa radi po Javni Ustanovama, pozaposljavali su fameliju od portira i cistacice do referenta za qurac palac i sisaju budjet.Ovaj narod je bijeda u duši i zasluzuje sve sto mu se desi, da ga kradu, varaju, lažu itd.Jer isti ti bi da to rade da mogu ako se uvale preko svojinaHa u budjet.Obrazovanje je takvo, ne skolsko koliko kucno, pogledajte ponasanje mladjih i vidjet cete kucni odgoj i vaspitanje.Pa normalan insan bježi odavle radi takvih, ja sunjima ni u putu ne zelim da se sretnem a kamoli sjednem kafu popijem i probuharetim koju.Gnjige.
teskeredzic_22

#2586 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by teskeredzic_22 »

zabit_mehmedov wrote: 19/10/2022 20:50
teskeredzic_22 wrote: 19/10/2022 13:37

Ako ovo uzmemo kao referencu , nominalne socijaldemokratske i liberalne partije imaju 16 mandata (SDP , NS , DF i NG).
Uz Stranku za BiH bi mogla biti vlada sa 21 rukom da ne postoji trojka.
Samo kažem :D
To jedino ima smisla ako si se nameračio da izbacis nip iz vlasti, a po kojoj bi logici prije nipa pridruzio tu stranku za bih to je jos zanimljivije, kako vidim nip je multietnickiji od stranke za bih po izabranim kandidatima nebosnjacima.

Izgleda raznorazne teorije se iznose svjesno da se destabilizuje trojka raznoraznim kombinacijama

Napokon je jasno ljudima i trojki da ideoloske razlike nisu bitne, da je to samo paravan, sta ima df sa socijaldemokratijom kad je ocito da je misija te stranke da bude podguzna muha sda u i njen pomagač da zajaše na vlast
Nemam nikakvu moć da izbacim ikoga iz vlasti.
NIP je u ovom trenutku izuzetno koristan i za državu i za trojku jer je izbušio SDA toliko da su im rupe na sve strane .

DF je SDP-ovo a NIP SDA-ovsko nedonošče.
Bez obzira na svu prljavost i interese naše dnevne ili godišnje politike niko ne može tvrditi da su. SDA I DF odnosno NIP i SDP međusobno ideološko bliži od relacija NIP-SDA i SDP-DF.

Prebrojio sam ruke tako da vidim da li stari SDP i stara Naša stranka mogu samostalno formirati vladu KS ?
Ne mogu.
Da li eventualno postoji stranka u skupštini koja im može pomoći da nije direktan derivat SDA - postoji , to je SBiH.

S tim da bi SBiH kao i svaki put ranije , uvijek radije sa SDA.

Još smo dakle u nekoj 1998 godini.
pici

#2587 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by pici »

sdO i bracni par causesku ne mogu zamisliti poslije debakla sa bOkirom i ne sam safete, da se prva hanuma u bosnjaka nadje na opozicionoj klupi.Vec sad dolaze prijetnje o povratku sdO na vlast i dijeljenju otkaza neistomisljenicima.To je strasno koji strah siju.Gori su od četnika.
Za penzionere da ih je previse i da ce se zaustaviti penzionisanje, jebte tjerat ce ljude sa 70 godina da im rade teske poslove dok ne uvedu HAJ TEK robote.Ovi unjiHa ako misle da ce begovat zajebali su se, samo je jedan beg, ostali si kmetovi.Mi smo vec 30 godina feudalisticka drzava.
Ateista

#2588 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Ateista »

bigfoot wrote: 22/10/2022 08:24
zabit_mehmedov wrote: 21/10/2022 22:15

Ako prvi blok dođe na vlast, vraćamo se u mračno doba KS-a. Ja to i priželjkujem i svim srcem navijam za takav rasplet. Tri dana bi slavio ako bi Seka, Haris ili Dia bili premijeri, a jedan dan bi slavio ako bi Semir bio premijer. Nakon svega što je prethodna vlast napravila, a narod opet onim drugima daje glasove, onda taj narod ništa bolje i ne zaslužuje.
Tako je, u pitanju su dva bloka i koliko god rumenko glumio neutralnost jasno je da je on blizi sda ali taktizira i ici ce sa onima sa kojima mu u tom momentu bude odgovaralo matematicki. Na silu pokusava pricu kako je glupo dijeliti politicku scenu na dva bloka, jasno mu je da njemu to ne ide u prilog jer bi se morao jasno izjasniti na kojoj je strani, ovako pokusava sjediti na dvije stolice da ako sda blok ne bude dovoljno jak.da se proba privaliti trojki. Zao mi je rumenko, ali politicka scena jeste polarizovana, ako nisi sa onima koji su dokazali da su daleko ispred sda onda si sa sda, to je vrlo jednostavno.

Sto se tice navijanja, da sam vani mozda bih i ja volio da sda dodje na vlast da mogu ljudima reci - sta ste trazili to ste dobili, ali posto zivim ovdje ni malo se ne bih mogao tome radovati.
bigfoot

#2589 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by bigfoot »

Ateista wrote: 22/10/2022 10:10
bigfoot wrote: 22/10/2022 08:24

Tako je, u pitanju su dva bloka i koliko god rumenko glumio neutralnost jasno je da je on blizi sda ali taktizira i ici ce sa onima sa kojima mu u tom momentu bude odgovaralo matematicki. Na silu pokusava pricu kako je glupo dijeliti politicku scenu na dva bloka, jasno mu je da njemu to ne ide u prilog jer bi se morao jasno izjasniti na kojoj je strani, ovako pokusava sjediti na dvije stolice da ako sda blok ne bude dovoljno jak.da se proba privaliti trojki. Zao mi je rumenko, ali politicka scena jeste polarizovana, ako nisi sa onima koji su dokazali da su daleko ispred sda onda si sa sda, to je vrlo jednostavno.

Sto se tice navijanja, da sam vani mozda bih i ja volio da sda dodje na vlast da mogu ljudima reci - sta ste trazili to ste dobili, ali posto zivim ovdje ni malo se ne bih mogao tome radovati.
Ja sam isto u KS-u i slavio bih. Još ako bi gorivo otišlo na 5 KM, hljeb na 3, a mlijeko na 4 KM, pa sreći nema kraja. Odoh na bijelo na kraju, ako baš zagusti i ako legalno ne mogu dovoljno zaraditi.

Samo naprijed SDA, narod je uz vas!

(što pokazuju i rezultati)
hzsa22

#2590 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by hzsa22 »

Evo ih konacni:

SDA 8
NIP 7
SDP 6
SBIH 5
NS 5
DF3
ZNG 1

NESu fali cca 40 glasova da predje prag :lol:
Last edited by hzsa22 on 22/10/2022 23:02, edited 1 time in total.
kluz franjo

#2591 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by kluz franjo »

hzsa22 wrote: 22/10/2022 22:58 Evo ih konacni:

SDA 8
NIP 7
SDP 6
SBIH 5
NS 5
DF3
ZNG 1
SDA 7, a DF 4.
Ostalo OK.
teskeredzic_22

#2592 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by teskeredzic_22 »

SDA 8
NIP 7
SDP 6
SBIH 5
NS 5
DF3
ZNG 1
SDA najjača stranka u Kantonu Sarajevo :lol:
Stara SDA sama gotovo pola mandata :lol:

Uživaj voljeni grade gdje god da si :run:
hzsa22

#2593 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by hzsa22 »

kluz franjo wrote: 22/10/2022 22:59

SDA 8
NIP 7
SDP 6
SBIH 5
NS 5
DF3
ZNG 1
SDA 7, a DF 4.
Ostalo OK.
Ja koristio ovaj online Dhondt-ov kalkulator, mrsko mi rucno bilo u ova doba :)
kluz franjo

#2594 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by kluz franjo »

hzsa22 wrote: 22/10/2022 23:03
kluz franjo wrote: 22/10/2022 22:59
SDA 7, a DF 4.
Ostalo OK.
Ja koristio ovaj online Dhondt-ov kalkulator, mrsko mi rucno bilo u ova doba :)
Kod nas samo dobri stari "ručni rad".
:lol:
NediM17

#2595 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by NediM17 »

Rumeni sad moze da bira hoce li biti kantonalni ili federalni premijer. :mrgreen:
hzsa22

#2596 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by hzsa22 »

Ne kontam ove dodjele mandata, zar nije 20% bio prag za setanje?
Styling

#2597 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by Styling »

NediM17 wrote: 22/10/2022 23:05 Rumeni sad moze da bira hoce li biti kantonalni ili federalni premijer. :mrgreen:
Neće biti ništa.
GandalfSivi

#2598 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by GandalfSivi »

Znaci 18+1, moglo je bolje a moglo je i gore…
putokaz1

#2599 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by putokaz1 »

Preletjela Golubica sa Bascarsije
Ooops
YouAreMyDestiny

#2600 Re: Skupština KS 2022-2026

Post by YouAreMyDestiny »

GandalfSivi wrote: 23/10/2022 00:03 Znaci 18+1, moglo je bolje a moglo je i gore…
Nije loše. :)
Locked