Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#7701 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
hahahah brabosnjate budale iz sva tri tabora kontaju nesto se kao pitaju i nesto kao izrazavaju zabrinutost. S tim mozemo samo obrisati dupe. Imali smo 30 godina da budemo civilizirani, da imamo demokratiju i da se sami izborimo za normalne predstavnike, kao i uredjenje.
Nismo to uspjeli i sada je na redu direktni protektorat. Ja i mislim da se najbolje ponasamo u nekoj vrsti protektorata, gdje nam kazu sta i kako da radimo i mi se toga drzimo.
Nismo to uspjeli i sada je na redu direktni protektorat. Ja i mislim da se najbolje ponasamo u nekoj vrsti protektorata, gdje nam kazu sta i kako da radimo i mi se toga drzimo.
- Roccohljup
#7702 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
mi smo samo i navikli na čizmu i kandžiju. Kad je tako, bolje onda i stranNJska nego domaća
-
Lex77
#7703 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Načelnik Prozor-Rame osniva novu stranku: HDZ 1990 je skrenuo s puta, krali su glasove
Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, nakon što je u junu ove godine napustio HDZ 1990 kad se s predsjednikom te stranke Ilijom Cvitanovićem razišao zbog suradnje s HDZ-om BiH, najavljuje osnivanje nove nezavisne oporbene stranke.
"Poznato je da se cijeli bivši općinski odbor HDZ 1990 u Prozoru-Rami, a riječ je o 24 osobe, svi osim jednog člana, distancirao od politike Devedesetke u zadnje vrijeme, i to isključivo zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog suradnika Čovićeve promašene politike i odstupilo od svih načela koja su bila vodiljom ove stranke kao nekada najuspješnije oporbene stranke Hrvata", kaže Ivančević.
On naglašava da je na nedavnim izborima Devedesetka u Rami sudjelovala u krađi tuđih glasova, u lažiranju izbornih rezultata te da su tada potvrdili da su postali dijelom one skupine čiji interesi nikada nisu bili narod već oni sami sebi.
"Sada je više nego jasno da nama, koji smo za cilj imali boljitak cijelog naroda, u tom društvu nije mjesto. Zato je u pripremi osnivanje nove stranke, sa sjedištem u Prozoru-Rami, jer su nam i ambicije vezane za rad u našoj općini. Radna grupa već priprema sastanak inicijativnog odbora na kojemu ćemo dogovoriti ime, usvojiti nacrt vizije i misije, programske ciljeve, te dogovoriti osnivačku skupštinu vjerojatno za decembar ove godine", kazao je Ivančević za Ramski Vjesnik.
Smatra da su u HDZ-u 1990 skrenuli potpuno s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006. prilikom osnivanja, i postali priljepak HDZ-a BiH.
"Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi, zato ćemo se dobro potruditi da ova njihova nova kreatura nastala na krađi tuđih glasova, tko zna čijim novcem, ne napravi veliku štetu ramskom narodu. Mi svi vidimo da su oni spremni potpuno zaustaviti svaki napredak ove općine, sve kako bi se domogli vlasti u njoj. Primjera tih pokušaja je puno. Od ovog najnovijeg pokušaja zaustavljanja izgradnje nove tvornice, preko zaustavljanja dovršetka 'Doma za stare i nemoćne osobe' na Šćitu, do isključenja Rame iz svih upravnih procesa u 'Elektroprivredi HZHB' Mostar i u drugim javnim poduzećima. Mi nismo sljedbenici takve politike uništavanja, dodvoravanja, trčanja za vlašću po svaku cijenu. Imamo puno istomišljenika ovdje u Rami, imamo i u našem iseljeništvu, ali i u drugim sredinama koji će nam pomoći u tome. Jer, mnogima je jasno da je cijelo vrijeme u BiH dominirala protuhrvatska politika upravo od Hrvata koji su tu politiku provodili u korist sebe i svoje stranačke grupe. Kilometrima daleko od interesa hrvatskog i svakog drugog naroda… Mi ćemo kroz novu organizaciju ostati dosljedni u borbi za ramskog čovjeka, onako kako smo to uspješno činili zadnjih desetak godina. Pokušat ćemo biti na korist i ponos svim žiteljima ove općine i vjerujem da ćemo u tome uspijevati još dugo", istaknuo je načelnik Općine Prozor-Rama.
Također je komentirajući izborne krađe, naglasio da on kao načelnik nije imao nikakve ovlasti u izbornom procesu, ali da je sve dobivene prijave proslijedio na adresu CIK-a.
"Žalosno mi je da se oni koji su dobili te lažne glasove sada pripremaju postati zastupnici u skupštinama i parlamentima, a u kampanji nisu imali nikakav program, nisu čak ništa ni obećali, već ponavljaju godinama iste floskule. Pričaju teze o hrvatskom interesu, a svi vidimo da imaju samo svoj osobni interes, pa i po cijenu lažiranja izbora. Graditi politički status na lažnim glasovima za mene je neprihvatljivo i ja se od takve politike odmičem što dalje mogu" zaključio je Ivančević.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeste primjetili da Schmitler podupire ponavljanje izbora u RS zbog Dodikovog lopovluka (sada je jasno da će se ponoviti), a o HDZ-ovom lopovluku nitko ni riječi ne govori?
Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, nakon što je u junu ove godine napustio HDZ 1990 kad se s predsjednikom te stranke Ilijom Cvitanovićem razišao zbog suradnje s HDZ-om BiH, najavljuje osnivanje nove nezavisne oporbene stranke.
"Poznato je da se cijeli bivši općinski odbor HDZ 1990 u Prozoru-Rami, a riječ je o 24 osobe, svi osim jednog člana, distancirao od politike Devedesetke u zadnje vrijeme, i to isključivo zbog toga što se predsjedništvo te stranke preobrazilo u glavnog suradnika Čovićeve promašene politike i odstupilo od svih načela koja su bila vodiljom ove stranke kao nekada najuspješnije oporbene stranke Hrvata", kaže Ivančević.
On naglašava da je na nedavnim izborima Devedesetka u Rami sudjelovala u krađi tuđih glasova, u lažiranju izbornih rezultata te da su tada potvrdili da su postali dijelom one skupine čiji interesi nikada nisu bili narod već oni sami sebi.
"Sada je više nego jasno da nama, koji smo za cilj imali boljitak cijelog naroda, u tom društvu nije mjesto. Zato je u pripremi osnivanje nove stranke, sa sjedištem u Prozoru-Rami, jer su nam i ambicije vezane za rad u našoj općini. Radna grupa već priprema sastanak inicijativnog odbora na kojemu ćemo dogovoriti ime, usvojiti nacrt vizije i misije, programske ciljeve, te dogovoriti osnivačku skupštinu vjerojatno za decembar ove godine", kazao je Ivančević za Ramski Vjesnik.
Smatra da su u HDZ-u 1990 skrenuli potpuno s puta koji je proklamiran još 2005. i 2006. prilikom osnivanja, i postali priljepak HDZ-a BiH.
"Nama je potpuno jasno da uz mostarsku politiku Rama nema nikakvih šansi, zato ćemo se dobro potruditi da ova njihova nova kreatura nastala na krađi tuđih glasova, tko zna čijim novcem, ne napravi veliku štetu ramskom narodu. Mi svi vidimo da su oni spremni potpuno zaustaviti svaki napredak ove općine, sve kako bi se domogli vlasti u njoj. Primjera tih pokušaja je puno. Od ovog najnovijeg pokušaja zaustavljanja izgradnje nove tvornice, preko zaustavljanja dovršetka 'Doma za stare i nemoćne osobe' na Šćitu, do isključenja Rame iz svih upravnih procesa u 'Elektroprivredi HZHB' Mostar i u drugim javnim poduzećima. Mi nismo sljedbenici takve politike uništavanja, dodvoravanja, trčanja za vlašću po svaku cijenu. Imamo puno istomišljenika ovdje u Rami, imamo i u našem iseljeništvu, ali i u drugim sredinama koji će nam pomoći u tome. Jer, mnogima je jasno da je cijelo vrijeme u BiH dominirala protuhrvatska politika upravo od Hrvata koji su tu politiku provodili u korist sebe i svoje stranačke grupe. Kilometrima daleko od interesa hrvatskog i svakog drugog naroda… Mi ćemo kroz novu organizaciju ostati dosljedni u borbi za ramskog čovjeka, onako kako smo to uspješno činili zadnjih desetak godina. Pokušat ćemo biti na korist i ponos svim žiteljima ove općine i vjerujem da ćemo u tome uspijevati još dugo", istaknuo je načelnik Općine Prozor-Rama.
Također je komentirajući izborne krađe, naglasio da on kao načelnik nije imao nikakve ovlasti u izbornom procesu, ali da je sve dobivene prijave proslijedio na adresu CIK-a.
"Žalosno mi je da se oni koji su dobili te lažne glasove sada pripremaju postati zastupnici u skupštinama i parlamentima, a u kampanji nisu imali nikakav program, nisu čak ništa ni obećali, već ponavljaju godinama iste floskule. Pričaju teze o hrvatskom interesu, a svi vidimo da imaju samo svoj osobni interes, pa i po cijenu lažiranja izbora. Graditi politički status na lažnim glasovima za mene je neprihvatljivo i ja se od takve politike odmičem što dalje mogu" zaključio je Ivančević.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jeste primjetili da Schmitler podupire ponavljanje izbora u RS zbog Dodikovog lopovluka (sada je jasno da će se ponoviti), a o HDZ-ovom lopovluku nitko ni riječi ne govori?
-
zabit_mehmedov
#7704 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ako je ovo zaista ovako, onda ne znam u cemu je problem, koliko sam ja mogao upratiti pricu oko doma naroda i u cemu je tu kvaka, po dosadasnjem sistemu gdje je bilo po 17 iz svakog naroda u domu naroda, bitno je bilo da probosanske stranke izguraju u federalni dom 6 probosanskih hrvata, sto cini jednu trecinu i time se hdz-u rezu krila i ne mogu praviti blokade, tako je ako se ne varam.SaraFina wrote: ↑18/10/2022 22:17 Prema OHR-ovom izračunu, kantoni sa koji su pod apsolutnom kontrolom HDZ-a BiH delegirat će sedamnaest od ukupno 23 delegata u Klubu Hrvata.
OHR je pripremio materijale o distribuciji mandata ...
OHR je pripremio prijedlog odluke o distribuciji delegata za Dom naroda FBiH, saznaje Istraga. Materijal sadrži tabelu u kojoj su upisani brojevi bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata po kantonima, te broj delegata za one koji se izjašnjavaju kao ostali. Sve bi, kako saznajemo, u narednim danima trebalo biti dostavljeno Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Prema OHR-ovom izračunu, kantoni sa koji su pod apsolutnom kontrolom HDZ-a BiH delegirat će sedamnaest od ukupno 23 delegata u Klubu Hrvata. Preostalim kantonima pripada uklupno šest delegata iz reda hrvatskog naroda, što znači da niko osim HDZ-a BiH, čak ni u drugom krugu, neće moći predložiti (pot)predsjednika Federacije BiH. U nastavku ćemo, ukratko, obraditi svaki od deset kantona.
HNK – Mostar (9 delegata – 5 H, 2 S, 1 B i 1 O)
Nakon odluke Christiana Schmidta, HNK bi, prema izračunu OHR-a, trebao davati devet delegata. Umjesto dosadašnja tri delegata iz reda hrvatskog naroda, HNK će davati pet delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Dvoje Srba bi, predlaže OHR, trebalo ući iz HNK. Bošnjacima iz ovog kantona pripada samo jedno mjesto, koliko i onima koji se izjašnjavaju kao ostali.
Prema popisu stanovništva, u HNK živi 220 hiljada stanovnika, od čega se njih 118 hiljada izjašnjava kao Hrvati, 92 hiljade kao Bošnjaci, 6000 kao Srbi, i 5200 kao ostali.
ZHK- Široki Brijeg, (7 delegata – 4 H, 1 S, 1 B, 1 O)
Zapadnohercegovačkom kantonu, izračunali su eksperti OHR-a, trebaju pripasti četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, te po jedan delegat iz reda srpskog, bošnjačkog i ostalih. U odnosu na ranije rješenje, OHR je ovom kantonu dodao jednog delegata iz reda hrvatskog naroda.
Prema popisu stanovništva, u ZHK živi 94 hiljade stanovnika od čega je 93800 Hrvata, 718 Bošnjaka, 101 Srbin i 354 iz reda ostalih.
K10 – Livno ( 9 delegata, 3 H, 4 S, 1 B, 1 O)
OHR-ovi eksperti predlažu da Livanjski kanton, u kojem živi 84 hiljade stanovnika, daje devet delegata. Tri bi pripala Hrvatima, četiri Srbima, te po jedan Bošnjacima i ostalima. U ovom kantonu živi 64 hiljade Hrvata, 10 hiljada Srba, 8 hiljada Bošnjaka i 581 ostali. U odnosu na ranije odredbe, OHR je ovom kantonu dodao jednog delegata iz reda hrvatskog naroda.
SBK- Travnik (8 delegata, 4 H, 2 B, 1 S, 1 O)
U SBK živi 254 hiljade stanovnika. Oko 146 hiljada se izjašnjava Bošnjacima, 97 hiljada je Hrvata, 3000 Srba i oko 7000 ostalih. OHR-ova računica kaže da bi taj kanton trebao dati četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, dva Bošnjaka, te po jednog Srbina i ostalog. U poređenju sa ranijim odredbama, SBK je dobio po jednog delegata iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.
USK- Bihać (8 delegata, 3 B, 3 S, 1 H i 1 O)
U odnosu na prethodne godine, OHR je Unsko-sanskom kantonu dao dva dodatna delegata. Jedan dodatni pripada Bošnjacima, jedan dodatni – Srbima. Tako će ubuduće biti ovakav raspored iz USK-a – tri Bošnjaka, tri Srbina, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih. U USK, prema popisu iz 2013. godine, živi 273 hiljade stanovnika. Od toga je 246 hiljada Bošnjaka, pet hiljada Hrvata, osam hiljada Srba i 13 hiljada ostalih.
ZDK – Zenica (9 delegata, 4 B, 2 H, 2 S, 1 O)
Prema popisu iz 2013. godine, u ZDK živi 364 hiljade stanovnika. Bošnjaka je 300 hiljada, Hrvata 43 hiljade, Srba pet hiljada, dok je ostalih oko 15 hiljada. Nakon Schmidtove odluke, četiri delegata pripadaju Bošnjacima, dva Hrvatima, dva Srbima i jedan ostalima. U odnosu prethodne godine, po dodatnog delegata su dobili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
KS – Sarajevo (12 delegata, 4 B, 1 H, 5 S, 2 O)
Schmidtovom odlukom Kanton Sarajevo je dobio četiri dodatna delegata. Raspored bi trebao izgledati ovako – Bošnjaci četiri delegata, Srbi pet delegata, Hrvati jednog delegata i ostali dva delegata. Prema popisu iz 2013. godine, u Kantonu Sarajevo živi 413 hiljada stanovnika. Bošnjaka je 346 hiljada, Hrvata 17 hiljada, Srba 13 hiljada, a stalih 36 hiljada.
BPK – Goražde (4 delegata, 1 B, 1 H, 1 S, 1 O)
U odnosu na prethodni period, Goražde je ostalo na istom broju delegata iz reda konstitutivnih naroda. Po jednog delegata dobijaju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i oni koji se izjašnjavaju kao ostali. U BPK je, po popisu iz 2013. godine, živjelo 23 hiljade stanovnika. Bošnjaka je 22300, Hrvata 24, Srba 885 i ostalih 512.
TK – Tuzla (11 delegata, 5 B, 1 H, 4 S, 1 O)
U Tuzlanskom kantonu živi 445 hiljada stanovnika. Oko 392 hiljade ih se izjašnjava kao Bošnjaci. Hrvata je 23500, Srba 7000, a ostalih 22000. Nakon Schmidtove odluke ovom kantonu pripada pet bošnjačkih delegata, jedan iz reda hrvatskog naroda, četiri Srbina i jedan ostali.
PK – Orašje (4 delegata, 1 B, 1 H, 1 S, 1 O)
Prema popisu iz 2013. godine u Posavskom kantonu živi 43 hiljade stanovnika. Oko 33600 ih se izjašnjava Hrvatima, 8200 je Bošnjaka, 831 Srbin, dok je ostalih 770. Christian Schmidt je odlučio da svi daju po jednog delegata u Dom naroda FBiH.
Kada se sagleda OHR-ov prijedlog, možemo primijetiti veliku disproporciju kada je u pitanju vrijednost glasa. Tako, recimo, Livanjski kanton u kojem živi 84 hiljade stanovnika daje devet delegata, dok USK, u kojem živi 273 hiljade stanovnika daje osam delegata. Ili, recimo, po devet delegata daju HNK sa 220 hiljada stanovnika i ZDK sa 364 hiljade stanovnika. SBK sa 254 hiljade stanovnika daje osam delegata, dok ZHK sa 94 hiljade daje sedam delegata. Velika razlika u vrijednosti glasa je posebno izražena kada je u pitanju nacionalna struktura. U prosjeku, 68 hiljada Bošnjaka iz Federacije daje jednog delegata u Dom naroda FBiH, dok 21 hiljada Hrvata iz FBiH daje jednog delegata. Oko 2300 Srba ima pravo na jednog delegata u Domu naroda, dok devet hiljada ostalih daje jednog delegata. Osim toga, ostali nemaju pravo predlaganja (pot)predsjednika Federacije BiH, što je već utvrđeno kao diskriminacija.
Ovom smitovom odlukom umjesto 6 sad je ta magicna cifra 8, istini za volju nikad se nije uspjelo skupiti ni tih 6, a moglo je, a ako cemo realno i tjerati mak na konac moze se izgurati i ovih 8 ako se ima volje i organizacije.
bihac, tuzla, sarajevo i gorazde po jedan daju i tu se dakle lako naberu 4. Po Smitu ze do kanton umjesto jednog sad daje dva hrvata, a unutar tog kantona hns je na proslim izborima imo 3 poslanika, dakle, ako probosanske stranke izguraju u kantonalnu skupstinu izguraju 8 probosanskih hrvata, oni naprave dvije liste sa po 4 hrvata, u dom naroda federalni se tu dobijaju dva probosanska a niti jedan hns ov delegat hrvat i dosli smo do cifre 6.
Ostaje jos srednjobosanski kanton koji daje 4 hrvata, hns je tu imao 10 delegata u kantonu, dok probosanske stranke imaju 20 delegata. Od tih 20 poslanika ako probosanske stranke izguraju 8 probosanskih hrvata, naprave dvije liste za dom naroda sa po cetiri glasa imat ce dva sigurna mandata u federalnom domu naroda.
HNK kanton daje po novom 5 hrvata u federalni Dom naroda, hns je tu imao 16 poslanika a probosanske stranke 14 poslanika, ako je medju njima 4 probosanska hrvata, svi podrze jednog od njih za dom naroda federacije i on ide tu sto posto, onda dolazimo i do 9 cak hrvata koji se mogu izabrati a da nisu pod kontrolom hns.
Na ovaj nacin dakle moze se izgurati i ovih 8 koliko je sada po novom ta famozna trecina,pa cak i 9 sto je znacajno iznad trecine. Dakle ni ovo sto je smit donio, ako je istina, nikakva nije garancija hrvatima, a bogami ako cemo posteno ni vezanje ruku bosnjacima u odnosu na ono sto je prije moglo.
Suština svega je palamuđenje i kmečanje, pogotovo sda, koja ni po starim pravilima nije kandodovala hrvate i redala ih u vrh liste da prosli, a nece normalno ni po novim pravilima, to su naravno hinje koje samo palamude, a, sustina je svega da od po desetak poslanika koje imaju u tim kantonima mjesovitim na listu stave dva-tri probosanska hrvata i izguraju ih, ove multi stranke to i imaju i ovako otprilike i eto ti trecine u klubu hrvata u domu naroda,cak ni smitova pravila to ne mogu sprijeciti ako se potrude
Al pitamje je treba li to hrvatima tako raditi, ja mislim da ne treba do golema zora, al eto ako se hoce i moze se i u buducnosti, a moglo se i prije, kuje jajare i populisti kmece i laju, a konkretno nista ne poduzimaju naravno, prema tome ja ovim smitovim odlukama ako je ovo zaista ovako ne bi pridavao toliku paznju jer kako vidimo ima tu lijeka, normalno ako je ovo sve istina, i ako je ta trecina bitna u stvari, a eto kazu da jeste i da je presudna
- Kolinda
#7705 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
11 pajdo 11zabit_mehmedov wrote: ↑19/10/2022 13:23Ako je ovo zaista ovako, onda ne znam u cemu je problem, koliko sam ja mogao upratiti pricu oko doma naroda i u cemu je tu kvaka, po dosadasnjem sistemu gdje je bilo po 17 iz svakog naroda u domu naroda, bitno je bilo da probosanske stranke izguraju u federalni dom 6 probosanskih hrvata, sto cini jednu trecinu i time se hdz-u rezu krila i ne mogu praviti blokade, tako je ako se ne varam.
Ovom smitovom odlukom umjesto 6 sad je ta magicna cifra 8, istini za volju nikad se nije uspjelo skupiti ni tih 6, a moglo je, a ako cemo realno i tjerati mak na konac moze se izgurati i ovih 8 ako se ima volje i organizacije.
bihac, tuzla, sarajevo i gorazde po jedan daju i tu se dakle lako naberu 4. Po Smitu ze do kanton umjesto jednog sad daje dva hrvata, a unutar tog kantona hns je na proslim izborima imo 3 poslanika, dakle, ako probosanske stranke izguraju u kantonalnu skupstinu izguraju 8 probosanskih hrvata, oni naprave dvije liste sa po 4 hrvata, u dom naroda federalni se tu dobijaju dva probosanska a niti jedan hns ov delegat hrvat i dosli smo do cifre 6.
Ostaje jos srednjobosanski kanton koji daje 4 hrvata, hns je tu imao 10 delegata u kantonu, dok probosanske stranke imaju 20 delegata. Od tih 20 poslanika ako probosanske stranke izguraju 8 probosanskih hrvata, naprave dvije liste za dom naroda sa po cetiri glasa imat ce dva sigurna mandata u federalnom domu naroda.
HNK kanton daje po novom 5 hrvata u federalni Dom naroda, hns je tu imao 16 poslanika a probosanske stranke 14 poslanika, ako je medju njima 4 probosanska hrvata, svi podrze jednog od njih za dom naroda federacije i on ide tu sto posto, onda dolazimo i do 9 cak hrvata koji se mogu izabrati a da nisu pod kontrolom hns.
Na ovaj nacin dakle moze se izgurati i ovih 8 koliko je sada po novom ta famozna trecina,pa cak i 9 sto je znacajno iznad trecine. Dakle ni ovo sto je smit donio, ako je istina, nikakva nije garancija hrvatima, a bogami ako cemo posteno ni vezanje ruku bosnjacima u odnosu na ono sto je prije moglo.
Suština svega je palamuđenje i kmečanje, pogotovo sda, koja ni po starim pravilima nije kandodovala hrvate i redala ih u vrh liste da prosli, a nece normalno ni po novim pravilima, to su naravno hinje koje samo palamude, a, sustina je svega da od po desetak poslanika koje imaju u tim kantonima mjesovitim na listu stave dva-tri probosanska hrvata i izguraju ih, ove multi stranke to i imaju i ovako otprilike i eto ti trecine u klubu hrvata u domu naroda,cak ni smitova pravila to ne mogu sprijeciti ako se potrude
Al pitamje je treba li to hrvatima tako raditi, ja mislim da ne treba do golema zora, al eto ako se hoce i moze se i u buducnosti, a moglo se i prije, kuje jajare i populisti kmece i laju, a konkretno nista ne poduzimaju naravno, prema tome ja ovim smitovim odlukama ako je ovo zaista ovako ne bi pridavao toliku paznju jer kako vidimo ima tu lijeka, normalno ako je ovo sve istina, i ako je ta trecina bitna u stvari, a eto kazu da jeste i da je presudna
Šta li ti slova potroši a ne znaš ni koliko treba glasova za imenovanje predsjednika i dopredsjednika FBIH...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#7706 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ja bih volio da mi neko objasni kako bi se ista promijenilo da Dom Naroda daje broj delegata srazmjerno broju stanovnika.
Sta bi se promjenilo ako je u tom domu 23 Hrvata i 230 Bosnjaka, ako je za odluke potrebno barem 11 Hrvata koji se nikako ne mogu navuci jer kantoni sa Hrvatskom vecinom daju njih 17.
Sta bi se promjenilo ako je u tom domu 23 Hrvata i 230 Bosnjaka, ako je za odluke potrebno barem 11 Hrvata koji se nikako ne mogu navuci jer kantoni sa Hrvatskom vecinom daju njih 17.
-
nles
#7707 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Aman, covjece, citas li ti sto ljudi pisu?sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:07 Ja bih volio da mi neko objasni kako bi se ista promijenilo da Dom Naroda daje broj delegata srazmjerno broju stanovnika.
Nije problem broj delegata niti koliko od njih daje HDZ, vec mogucnost blokade!
Kad god Karamatica istuce zena, kad god Cavara pijan fasuje u birtiji, blokiraju se zakoni iz cistog pasjaluka.
- sime_cipol
#7708 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Da li Bosnjaci blokiraju I zasto to ne rade? Ili se dogovaraju ti meni, ja tebi?nles wrote: ↑19/10/2022 16:12Aman, covjece, citas li ti sto ljudi pisu?sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:07 Ja bih volio da mi neko objasni kako bi se ista promijenilo da Dom Naroda daje broj delegata srazmjerno broju stanovnika.
Kad god Karamatica istuce zena, kad god Cavara pijan fasuje u birtiji, blokiraju se zakoni iz cistog pasjaluka.
-
nles
#7709 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Ne govorim o tome, nego - gdje ostade ta uredba koja sprecava blokadu?sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:14Da li Bosnjaci blokiraju I zasto to ne rade? Ili se dogovaraju ti meni, ja tebi?
Gdje je "lex RS", tj. zakon o drzavnoj imovini?
- Kolinda
#7710 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Čekaj, hoćeš reći ovako da što god se prohtije npr.SDA da Hrvati u KHDNFBIH moraju potvrditi i glasati po njihovoj želji????nles wrote: ↑19/10/2022 16:12Aman, covjece, citas li ti sto ljudi pisu?sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:07 Ja bih volio da mi neko objasni kako bi se ista promijenilo da Dom Naroda daje broj delegata srazmjerno broju stanovnika.
Hoćeš reći da Hrvati trebaju amenovati to što npr.SDA čas čini većinu zajedno sa HDZ i SNSD a čas sa oporbom, ovisno o dnevnopolitičkim okolnostima....
-
nles
#7711 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Reci cu ti najpristojnije sto mogu: odjebi.Kolinda wrote: ↑19/10/2022 16:49Čekaj, hoćeš reći ovako da što god se prohtije npr.SDA da Hrvati u KHDNFBIH moraju potvrditi i glasati po njihovoj želji????
Hoćeš reći da Hrvati trebaju amenovati to što npr.SDA čas čini većinu zajedno sa HDZ i SNSD a čas sa oporbom, ovisno o dnevnopolitičkim okolnostima....
Tvoje demagogije i izvrtanja teza mi je preko kurca.
- Kolinda
#7712 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
nles wrote: ↑19/10/2022 16:57Reci cu ti najpristojnije sto mogu: odjebi.Kolinda wrote: ↑19/10/2022 16:49
Čekaj, hoćeš reći ovako da što god se prohtije npr.SDA da Hrvati u KHDNFBIH moraju potvrditi i glasati po njihovoj želji????
Tvoje demagogije i izvrtanja teza mi je preko kurca.
Građanska kultura....
-
LSD
#7713 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Pogrešno pitanje postavljaš.sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:14Da li Bosnjaci blokiraju I zasto to ne rade? Ili se dogovaraju ti meni, ja tebi?
Mogu li bošnjaci išta blokirati u RS, kao što hrvati to rade u Federaciji kad kod im se digne ćundara
Pa kako to ovi mogu blokirati, a ovi ne mogu vamo...šta misliš ko je za to kriv, ha....dva put pogađaj
O tome se radi.
-
plavi_E
#7714 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Kad ce Shmit obavjestiti javnost kako je zadovoljan deblokadom Federacije?
-
Jordan1961
#7715 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
I taj i takav dom ce odlucitavi o svakom zakonu. Nevezano da li se radi i individualnim ili kolektivnim pravima.nles wrote: ↑19/10/2022 16:12Aman, covjece, citas li ti sto ljudi pisu?sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:07 Ja bih volio da mi neko objasni kako bi se ista promijenilo da Dom Naroda daje broj delegata srazmjerno broju stanovnika.
I za koji ce kurac predstavnicki dom ako ce sva vlast i mogucnosti blokada biti u domu naroda.
-
plavi_E
#7716 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Evo kako se donose odluke u Domu Naroda. Ta prica da mora biti vecina u svakom Domu pojedinacno je bas izlizana. Jer da je tako onda nebi ni trebao Vitalni Interes.statixx wrote: ↑03/10/2022 13:58
.......https://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda ... index.html5. Odlučivanje
Član 110.
Dom naroda odlučuje na sjednici ako je prisutna većina delegata, ako Ustavom Federacije i ovim poslovnikom nije drugačije utvrđeno.
Odluke se donose većinom glasova od ukupnog broja delegata u Domu naroda, ako Ustavom, zakonom i ovim poslovnikom nije drugačije utvrđeno.
Ukupan broj delegata predstavlja broj delegata kojima je verifikovan mandat u tekućem sazivu.
-
zabit_mehmedov
#7717 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Nije da sam se zanimao previse za ovu temu, al kako sam upratio, znam da se pricalo non stop o tih 6 delegata da su bitni, te da je kljuc u srexnjobosanskom kantonu gdje bosnjacke stranke imaju sansu neku izgurati u dom naroda FBIH nekoh probosanskog hrvata.Kolinda wrote: ↑19/10/2022 15:5011 pajdo 11zabit_mehmedov wrote: ↑19/10/2022 13:23
Ako je ovo zaista ovako, onda ne znam u cemu je problem, koliko sam ja mogao upratiti pricu oko doma naroda i u cemu je tu kvaka, po dosadasnjem sistemu gdje je bilo po 17 iz svakog naroda u domu naroda, bitno je bilo da probosanske stranke izguraju u federalni dom 6 probosanskih hrvata, sto cini jednu trecinu i time se hdz-u rezu krila i ne mogu praviti blokade, tako je ako se ne varam.
Al pitamje je treba li to hrvatima tako raditi, ja mislim da ne treba do golema zora, al eto ako se hoce i moze se i u buducnosti, a moglo se i prije, kuje jajare i populisti kmece i laju, a konkretno nista ne poduzimaju naravno, prema tome ja ovim smitovim odlukama ako je ovo zaista ovako ne bi pridavao toliku paznju jer kako vidimo ima tu lijeka, normalno ako je ovo sve istina, i ako je ta trecina bitna u stvari, a eto kazu da jeste i da je presudna![]()
![]()
Šta li ti slova potroši a ne znaš ni koliko treba glasova za imenovanje predsjednika i dopredsjednika FBIH...
Kako je objasnjanjeno ovdje, biće da je potrebno 8 a ne 11 hehe
" Prema Ustavu FBiH, Federacija ima predsjednika i dvoje potpredsjednika. Svi moraju biti iz različitih konstitutivnih naroda (jedno B, jedno H, jedno S). Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH se biraju indirektno. Evo kako to predviđa Ustav FBiH.
“U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda. Ukoliko ni jedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba Doma, postupak kandidovanja se ponavlja. Ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od Domova odbije zajedničku listu, smatraće se da su kandidovane osobe izabrane prihvatanjem liste u samo jednom Dom”, propisuje Ustav Federacije.
Dakle, da bi neko bio kandidiran za (pot)predsjednika Federacije BiH mora prikupiti najmanje šest potpisa u Klubu konstitutivnog naroda koji ga kandiduje. Tek kada skupi tih šest potpisa, oba doma Parlamenta Federacije BiH odlučuju o njegovoj kandidaturi. (Christian Schmidt namjerava ovaj broj podići na sedam ili osam) Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH direktno učestvuju u izboru Vlade Federacije.
“Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”, piše u Ustavu FBiH."
- sime_cipol
#7718 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Znaci, ako Šmit sutra donese zakon da i Bošnjaci u RS imaju ista prava kao i Hrvati u Federaciji, onda je sve ok?LSD wrote: ↑19/10/2022 17:16Pogrešno pitanje postavljaš.sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 16:14
Da li Bosnjaci blokiraju I zasto to ne rade? Ili se dogovaraju ti meni, ja tebi?
Mogu li bošnjaci išta blokirati u RS, kao što hrvati to rade u Federaciji kad kod im se digne ćundarakoliko znamo, po Dejtonu svi narodu su ravnopravni u oba entiteta...jel tako? jest
Pa kako to ovi mogu blokirati, a ovi ne mogu vamo...šta misliš ko je za to kriv, ha....dva put pogađaj![]()
O tome se radi.
-
palermo
#7719 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
sime_cipol wrote: ↑19/10/2022 18:40Znaci, ako Šmit sutra donese zakon da i Bošnjaci u RS imaju ista prava kao i Hrvati u Federaciji, onda je sve ok?LSD wrote: ↑19/10/2022 17:16
Pogrešno pitanje postavljaš.
Mogu li bošnjaci išta blokirati u RS, kao što hrvati to rade u Federaciji kad kod im se digne ćundarakoliko znamo, po Dejtonu svi narodu su ravnopravni u oba entiteta...jel tako? jest
Pa kako to ovi mogu blokirati, a ovi ne mogu vamo...šta misliš ko je za to kriv, ha....dva put pogađaj![]()
O tome se radi.![]()
Pa mnogo sta bi promijenilo.....neki bi morali drugaciju paradigms smisljati....
- Kolinda
#7720 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
Dečko, se se malo informiraj pa onda diskutiraj....11 treba a ukoliko nema 11 onda 7....8 ne postoji nigdje....zabit_mehmedov wrote: ↑19/10/2022 18:18Nije da sam se zanimao previse za ovu temu, al kako sam upratio, znam da se pricalo non stop o tih 6 delegata da su bitni, te da je kljuc u srexnjobosanskom kantonu gdje bosnjacke stranke imaju sansu neku izgurati u dom naroda FBIH nekoh probosanskog hrvata.
Kako je objasnjanjeno ovdje, biće da je potrebno 8 a ne 11 hehe
" Prema Ustavu FBiH, Federacija ima predsjednika i dvoje potpredsjednika. Svi moraju biti iz različitih konstitutivnih naroda (jedno B, jedno H, jedno S). Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH se biraju indirektno. Evo kako to predviđa Ustav FBiH.
“U izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, najmanje trećina delegata iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata u Domu naroda mogu kandidovati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda. Ukoliko ni jedna lista kandidata ne dobije potrebnu većinu u oba Doma, postupak kandidovanja se ponavlja. Ukoliko i u ponovljenom postupku jedan od Domova odbije zajedničku listu, smatraće se da su kandidovane osobe izabrane prihvatanjem liste u samo jednom Dom”, propisuje Ustav Federacije.
Dakle, da bi neko bio kandidiran za (pot)predsjednika Federacije BiH mora prikupiti najmanje šest potpisa u Klubu konstitutivnog naroda koji ga kandiduje. Tek kada skupi tih šest potpisa, oba doma Parlamenta Federacije BiH odlučuju o njegovoj kandidaturi. (Christian Schmidt namjerava ovaj broj podići na sedam ili osam) Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH direktno učestvuju u izboru Vlade Federacije.
“Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”, piše u Ustavu FBiH."
- SaraFina
#7721 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
HDZ ima 17 od 23. Po onom izračunu koji se nalazi na predhodnim stranama. Dakle o čemu raspravljamo?
Takodjer po kantonima je već utvrđeno koliko HDZ-ovaca može biti i biće delegirano.
Šta 6 i 8? @zabit_mehmedov
Da ne kopiram onaj post. Predug je.
Takodjer po kantonima je već utvrđeno koliko HDZ-ovaca može biti i biće delegirano.
Šta 6 i 8? @zabit_mehmedov
Da ne kopiram onaj post. Predug je.
- Kolinda
#7722 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
HDZ BIH nema 17 s tim da imaš 17 legitimnih Hrvata sa još 2-3 koja imaju uporište koliko toliko ....
-
Hakiz
#7723 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
-
zabit_mehmedov
#7724 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?
ma suplja prica, cuj u kantonima pod potpunom kontrolom hdza bice 17 od 23 poslanika koji idu u klub hrvata
hdz ima kontrolu potpunu u kantonu orasje koji bi davao jednog hrvata, u zapadnohercegovackom koji daje 4,livanjskom koji daje tri i to je to prema pvim navodnim smitovim pravilima,u tim kantonima probosanske stranke ne mogu nista napraviti
dalje hdz dominira u hercegovackom kantonu, al nema ni blizu potpunu kontrolu i tu gdje ide po novom 5 delegata hrvata, probosanske stranke imaju kapaciteet bez vecih problema da izguraju jednog probosanskog hrvata,
kako ovi izracunase 17 ja nemam pojma kakvi levati to racunaju, vjwrovatno kontaju da i u srednjobosanskom kantonu kojidaje 4 i zenickom koji daje dva da hdz ima dominaciju, a nidje veze, probosanske sttanke tu imaju bruku glasova i mandata vise i ako se imalo organizuju i po ovim smitovim pravilima na narednim izborima mogu od tih 6 iz ta dva kantona izgurati 4 probosanskih hrvata, a ovi levati izgleda kontaju da ne mogu ni jednog, nidje veze, ko zna kako se delegiraju kandidati iz kantonalnih skupstina u federalni dom naroda zna o cemu govorim,
hdz ima kontrolu potpunu u kantonu orasje koji bi davao jednog hrvata, u zapadnohercegovackom koji daje 4,livanjskom koji daje tri i to je to prema pvim navodnim smitovim pravilima,u tim kantonima probosanske stranke ne mogu nista napraviti
dalje hdz dominira u hercegovackom kantonu, al nema ni blizu potpunu kontrolu i tu gdje ide po novom 5 delegata hrvata, probosanske stranke imaju kapaciteet bez vecih problema da izguraju jednog probosanskog hrvata,
kako ovi izracunase 17 ja nemam pojma kakvi levati to racunaju, vjwrovatno kontaju da i u srednjobosanskom kantonu kojidaje 4 i zenickom koji daje dva da hdz ima dominaciju, a nidje veze, probosanske sttanke tu imaju bruku glasova i mandata vise i ako se imalo organizuju i po ovim smitovim pravilima na narednim izborima mogu od tih 6 iz ta dva kantona izgurati 4 probosanskih hrvata, a ovi levati izgleda kontaju da ne mogu ni jednog, nidje veze, ko zna kako se delegiraju kandidati iz kantonalnih skupstina u federalni dom naroda zna o cemu govorim,
- vee-jay