anelsol wrote: ↑18/10/2022 15:13
Doktori danas, barem u Mostaru, imaju kraljevske plate. Drug moj sa dežurama izađe neto na 4000 KM, ali ne bi mu ja radio ko ginekolog nema tih para.
Kroz posao znam mouža i ženu koji su specijalizirali u Kantonalnoj bolnici u Mostaru a odmah nakon specijalizacije prešli u Opću bolnicu u Sarajevu. Ni dana nakon specijalizacije nisu sačekali. Da stvar bude gora bolnica iz Mostara im plaćala skoro cijeli period specijalizaciju koju su odrađivali u Sarajevu u Općoj bolnici. Pravo šupački.
Haj ih ne tuži.
Pa da, ali moras napisati koliko taj drug ima godina radnog staza + ginekolog je medju najplacenijim specijalnostima u medicini generalno (i jedna od najtezih naravno).
Nece neko ko tek zavrsi fakultet imati 4000KM neto.
Ali kazem ti, posto imam primjer svoje sestre, pare nisu uopste bile problem njoj, ona je bila zadovoljna. Jednostavno nije htjela da se veze za jedno mjesto, ustanovu narednih 15 god. Moze li se iko zamisliti da mu kaze poslodavac - ee potpisat ces mi ugovor da me ne smijes napustiti narednih 15 god. inace dajes 250 000KM + odstetu. Pa svi bi mu rekli - jesil lud?
Taman da je najbolji poslodavac na svijetu i da ti je u tom momentu predobro, niko ti ne moze reci sta ce se desiti narednih 15 god.
Eto npr. UKC Sarajevo, sta se desilo kad je dosla Sebija na celo ? Sreca je pa ti doktori nisu imali takve ugovore (to je aktuelno tek iza 2015. god.)
To se moze desiti u svakoj ustanovi, da ti nadredjeni bude neko ko ima nesto protiv tebe i onda krene mobing, a znaju da ne smijes napustiti. To je situacija da se ubijes i znam nekoliko takvih primjera.