piplica wrote: ↑21/10/2022 09:09
Osim što se lomi glava oko ovih minimuma, razmišlja li iko da se bolje utopli/izoluje?
Svi se tješe kako će sa klimama uštedjeti, ali nije li bolje amnje trošiti i imati bolji komfor?
Osim stiropora, plastične stolarije i staklene vune na tavanu, šta još? Imam dva inventera 18-ku i 12-ku i meni je smiješno kako trenutno malo troše uzimajući u obzir da trošim između 700 kWh i 900 kWh mjesečno bez puhalica. I onda neko skonta broj 300 da mi je dovoljno i da ću za to plaćati po bosanskim standardima, a sve preko toga po cijeni njemačkog standarda. To mu dođe valjda 'tržišna cijena' ako mu je želja da je izvozi.
Ugradio sam davno Viadrusovu peć od 32 kW sa devet radijatora i naručio ćumur iz Banovića prije 7 mjeseci i tri puta mu od tada digli cijenu, a njega nema još. Najviše volim vreo radijator, ali nema čime osim drva da bude vreo. Onda sam morao na alternativu koja je na struju. Da neću možda preći na pelet ili plin?
Izmislili peglu pa na struju, šporet i on na struju, zamrzivač jedan uz frižider 3 ladice i jedna škrinja isto na struju, bojler ne gasim i on na struju, rerna i ringle na struju, dva tv-a veće dijagonale isto na struju, soundbar isto i još kada basovi povuku troši struju, dvije perilice i jedna sušillica sa toplotnom pumpom na struju, kuhalo od 2200w na struju, mikseri, fenovi, laptopi, routeri, mobiteli, tableti, printeri, trimeri i ostala sitna buranija treba struju. Sve što kupujum gledam da je A sa plusićima, ali i A+++ troši struju. Svi lusteri LED, ali i oni troše.
Svakog mjeseca koliko potrošim struje tolko platim i mrežarinu. Ako nam je mreža loša, mada po izdvajanju svakog domaćinstva za mrežarinu ne bi smjela biti, onda neka inspekcija zađe po prodavnicama i zabrani prodaju kvarcnih grijalica, konvektora, kalolifera i svega onoga što može dovesti do 'pucanja' sistema.
U seriji Kotlina i policajci se griju u kancelariji na kvarcnu grijalicu sa tri grijača dok su u muzeju nešto više džometli pa uključe sva četiri.

I niko ne reaguje.