Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#17276 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

emillio estevez wrote: 17/10/2022 13:14
piplica wrote: 17/10/2022 13:09

Zašto bi se pravila paralelna mrež. i zašto se ne smije spajati na instalaciju?
Prema ugovoru, ukoliko nema struje u mreži moj pretvarač prestaje sa radom.
Očigledno da ne pušta struju u mrežu, da u slučaju kvara ili održavanja mreže ne dođe do ozljeđivanja radnika.
Tvoj sistem ne ON grid, i on tako radi, off grid nema veze da li ima struje u mreži ili ne.
Neće struje nigdje iz tvoje kućne mreže.
Nestane struje, ti svoj sistem ne možeš koristiti, off grid može.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#17277 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Tako je.
Off je bez veze sa mrežom.znači nisu instalacije spojene jer u protivnom nije off.
Mora ćo bi imati posebnu sklopku pa ručno prebacivati.
Sumnjam da osoba koja je pitala nema već spoj na vanjsku mrežu.
skupljac_zeljeza

#17278 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Na ovo treba reagovati. Osim ako ne usklade plate i penzije sa platama i penzijama gdje je cijena struje po tržišnoj vrijednosti. I bez invertera meni ne može biti mjesečno 300 kilovat sati kako planiraju ograničiti po cijeni prilagođenoj našim primanjima.

U 2023. nas očekuje usklađivanje cijena električne energije s tržištem, grijanje na struju će biti skupo
zigzag

#17279 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by zigzag »

Ma ništa. Prodaš TV i biće struje za invertor. A i manje briga gledajući FTV i nagovorite ljudima
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#17280 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Bicakcic koliko ja znam ima jednu od “onih” firmi koje struju kupe za marku a prodaju za 10.. samim tim i panika u redovima doticnih je opravdana jer ako ljudi ukljuce grijalice manje ce biti za izvoz. Gori su jedino ovi imaoci dionica EPBIH :D
McGradySA

#17281 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by McGradySA »

gentoo wrote: 17/10/2022 15:31 Bicakcic koliko ja znam ima jednu od “onih” firmi koje struju kupe za marku a prodaju za 10.. samim tim i panika u redovima doticnih je opravdana jer ako ljudi ukljuce grijalice manje ce biti za izvoz. Gori su jedino ovi imaoci dionica EPBIH :D
SDA je bijesna zbog slabijih izbornih rezultata i nastojati će da izazove bijes građana prema vlastima i ovakvim potezima. A nama običnim ljudima nema drugo do na ulicu ili probušiti još jednu rupu na kaišu.
dekara

#17282 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by dekara »

gentoo wrote: 17/10/2022 15:31 Bicakcic koliko ja znam ima jednu od “onih” firmi koje struju kupe za marku a prodaju za 10.. samim tim i panika u redovima doticnih je opravdana jer ako ljudi ukljuce grijalice manje ce biti za izvoz. Gori su jedino ovi imaoci dionica EPBIH :D
Bicakcic je jedan od povlastenih SDA funkcionera koji su pravili zakon za solarnu energiju i sam ima proizvodnju koja se placala po kw 90 pf.na 13 godina po povlastenoj cijeni.Sve inace oni rade za narod da sto prije iseli ostati ce samo uhljebi i poslusnici.
-Chesterfield-

#17283 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

dekara wrote: 17/10/2022 19:06
Bicakcic je jedan od povlastenih SDA funkcionera koji su pravili zakon za solarnu energiju i sam ima proizvodnju koja se placala po kw 90 pf.na 13 godina po povlastenoj cijeni.Sve inace oni rade za narod da sto prije iseli ostati ce samo uhljebi i poslusnici.
Ljudi pravili zakone za lične interese. Bičakčić nije jedini... ima ih još...
Čudi me da nema političkih emisija na ovu temu?
Da malo upoznaju narod o čemu se radi...

Image
piplica

#17284 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

emillio estevez wrote: 17/10/2022 13:27 Mora ćo bi imati posebnu sklopku pa ručno prebacivati.
Ne moras, imas i plug n play sisteme gdje jednostavno imas utikac koji spojis na mreyu kuce i nema nikakvih prebacivanja, to je najbolja opcija za trenutnu ustedu.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#17285 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

piplica wrote: 18/10/2022 07:38
emillio estevez wrote: 17/10/2022 13:27 Mora ćo bi imati posebnu sklopku pa ručno prebacivati.
Ne moras, imas i plug n play sisteme gdje jednostavno imas utikac koji spojis na mreyu kuce i nema nikakvih prebacivanja, to je najbolja opcija za trenutnu ustedu.
Opet je on grid!
Ukoliko je stari sat za mjerenje, ne potrošeni kw se vraćaju u mrežu, točnije vrte sat unazad u -.
U tome slučaju se radi slabiji sistem 2 kw, uključe se i pali po potrebi. Za trenutno smanjenje računa.
Ljudi pretjeraju pa sat nakon 4 mjeseca ima manje kw.
Tko ima ravni krov da se ne vidi sustav sa ulice ili terasu prema jugu taj ne bi trebao čekati.
5 sati dobre osunčanosti je potrebno
https://toplo-i-hladno.hr/product/solar ... kosi-krov/
https://toplo-i-hladno.hr/product/solar ... avni-krov/
piplica

#17286 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

emillio estevez wrote: 18/10/2022 12:54 Ukoliko je stari sat za mjerenje, ne potrošeni kw se vraćaju u mrežu, točnije vrte sat unazad u -.
Ni to nije tacno, svaki pravi inverter ima opciju da to sprijeci.
Obicno to nauivaju 0% export ili sl.
-Chesterfield-

#17288 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by -Chesterfield- »

Zamrzivač potrošio za 23 sata 1.62 kWh.
Otprilike 8 KM mjesečno troši.

Image
skupljac_zeljeza

#17289 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

-Chesterfield- wrote: 19/10/2022 23:00 Zamrzivač potrošio za 23 sata 1.62 kWh.
Onda ti po Bičakčićevoj računici ostane dovoljno još 250 kWh za ostale uređaje od bojlera preko šporeta do pegle. Struja nije za grijanje iako u 21. vijeku se namjenski za grijanje proizvode toplotne pumpe i inverteri kao štedljivi i ekološki čisti načini zagrijavanja kuća.
player_

#17290 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by player_ »

Image
Dobro ti modulira zamrzivac :mrgreen:
bilic

#17291 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by bilic »

Image
Malo ti je ostario zamrzivać , ili si ga otvarao taj dan .
A što se tiće cijena el. energije da duplo poskupi isplati se grijati na invertere ...

A NEČE SE DUPLIRATI .... :bih: :bih: :bih: :bih:
VladaFBiH

#17292 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by VladaFBiH »

skupljac_zeljeza wrote: 20/10/2022 00:21
Onda ti po Bičakčićevoj računici ostane dovoljno još 250 kWh za ostale uređaje od bojlera preko šporeta do pegle. Struja nije za grijanje iako u 21. vijeku se namjenski za grijanje proizvode toplotne pumpe i inverteri kao štedljivi i ekološki čisti načini zagrijavanja kuća.
Samo me interesuje da li misle na 300kw po domaćinstvu ili po članu jer višečlane obitelji troše značajno više struje od samaca...
drug_profi

#17293 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

Kao i za vodu u Sarajevu, bice po domacinstvu...
piplica

#17294 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Osim što se lomi glava oko ovih minimuma, razmišlja li iko da se bolje utopli/izoluje?

Svi se tješe kako će sa klimama uštedjeti, ali nije li bolje amnje trošiti i imati bolji komfor?
skupljac_zeljeza

#17295 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

piplica wrote: 21/10/2022 09:09 Osim što se lomi glava oko ovih minimuma, razmišlja li iko da se bolje utopli/izoluje?

Svi se tješe kako će sa klimama uštedjeti, ali nije li bolje amnje trošiti i imati bolji komfor?
Osim stiropora, plastične stolarije i staklene vune na tavanu, šta još? Imam dva inventera 18-ku i 12-ku i meni je smiješno kako trenutno malo troše uzimajući u obzir da trošim između 700 kWh i 900 kWh mjesečno bez puhalica. I onda neko skonta broj 300 da mi je dovoljno i da ću za to plaćati po bosanskim standardima, a sve preko toga po cijeni njemačkog standarda. To mu dođe valjda 'tržišna cijena' ako mu je želja da je izvozi.

Ugradio sam davno Viadrusovu peć od 32 kW sa devet radijatora i naručio ćumur iz Banovića prije 7 mjeseci i tri puta mu od tada digli cijenu, a njega nema još. Najviše volim vreo radijator, ali nema čime osim drva da bude vreo. Onda sam morao na alternativu koja je na struju. Da neću možda preći na pelet ili plin? :mrgreen:

Izmislili peglu pa na struju, šporet i on na struju, zamrzivač jedan uz frižider 3 ladice i jedna škrinja isto na struju, bojler ne gasim i on na struju, rerna i ringle na struju, dva tv-a veće dijagonale isto na struju, soundbar isto i još kada basovi povuku troši struju, dvije perilice i jedna sušillica sa toplotnom pumpom na struju, kuhalo od 2200w na struju, mikseri, fenovi, laptopi, routeri, mobiteli, tableti, printeri, trimeri i ostala sitna buranija treba struju. Sve što kupujum gledam da je A sa plusićima, ali i A+++ troši struju. Svi lusteri LED, ali i oni troše.

Svakog mjeseca koliko potrošim struje tolko platim i mrežarinu. Ako nam je mreža loša, mada po izdvajanju svakog domaćinstva za mrežarinu ne bi smjela biti, onda neka inspekcija zađe po prodavnicama i zabrani prodaju kvarcnih grijalica, konvektora, kalolifera i svega onoga što može dovesti do 'pucanja' sistema.

U seriji Kotlina i policajci se griju u kancelariji na kvarcnu grijalicu sa tri grijača dok su u muzeju nešto više džometli pa uključe sva četiri. :mrgreen: I niko ne reaguje. :mrgreen:
probook

#17296 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by probook »

skupljac_zeljeza wrote: 20/10/2022 00:21
Nije u nas za grijanje jer hoce sto vise da izvoze po enormnim cijenama, a u nas ne mogu podizati cijene koliko htjeli. Zato ovo trube da se ne grijemo na struju, da bi je sto vise ostalo za izvoz.

Mene nervira ovo “u Europi je tako, a ovako kod nas”, pa ako imamo struje u izobilju onda je normalno da je nama jeftina, to je isto kao ove drzave sa naftom pa imaju jeftino gorivo. Da u nas nafte ima nzm ti koliko stavili bi nam isto cijenu 3 marke, ne bi sigurno bila oko marke kao sto je sada u zemljama sto proizvode naftu.
piplica

#17297 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

@skupljac_zeljeza
u tvoji računici nesto debelo ne štima, 32kw peć za koju površinu?
skupljac_zeljeza

#17298 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

piplica wrote: 21/10/2022 10:55 @skupljac_zeljeza
u tvoji računici nesto debelo ne štima, 32kw peć za koju površinu?
150 kvadrata što je devet tijela. Išao sam ciljano na peć sa većim ložištem jer silazim samo 2 x do kotlovnice u toku dana i ne gasim jer nemam vremena da ložim nove vatre. Kada su topliji dani ubacim jednu kofu od polikolora i drži preko 12 sati, kada je minus onda po 1,5 i može izdržati 12 sati bez problema, a da ne padne temperatura vode ispod 60°. Ne rade uvijek svi radijatori i nisu svi na petici. Ima dosta cijevi, a griju i one. Zato ložim najčešće banovćku kocku jamskog kopa koja ne stvara šljaku nego pročačkaj i dodaj i miran 12 sati. Nema prljanja, prašine osim kada mjesečno uradim generalku kanala i sulnara.

@probook , potpisujem tvoj komentar. Djeluje mi debelo mutna radnja iza pozornice. Digli pelet 100%, mi šutimo. Dgli cijenu uglja 40-50%, mi šutimo i kupujemo kao da nšta nije skuplje. Zašto da to ne urade i sa strujom?
piplica

#17299 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by piplica »

Štedi se prije krize, sada je na knap.
Druga stvar što niko ne želi sam sebe da optimira, da izađe iz komfor zone, i onda nastaje problem.

Prvo pelet, da su ljudi na vrijeme mislili kako smanjiti potrošnju, sada bi stvar bila drugačija, potražnja manja-manja cijena.

Slično se sada i kod nijemaca, hajmo sada se bolje obući jer je plin skup.
bjjarmbar

#17300 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by bjjarmbar »

Bez upaljenog grijanja ni u jednom momentu, do dana danasnjeg temperatura u svakoj sobi nije pala ispod 21 stepena.

Prvo uradite izolaciju pa onda sve ostalo :)
Post Reply