dale cooper wrote: ↑18/10/2022 00:36
Ozimician wrote: ↑18/10/2022 00:17
Također, da se vratimo malo u blisku prošlost - SDA je 2018. god. bukvalno dala SVE što je mogla HDZ-u i SNSD-u i gdje je morala i gdje nije - i to je urađeno iz "merhametluka" i da se "relaksiraju odnosi", a vidjeli smo da su nakon toga zahtjevi separatista postali maksimalistički, a BiH dobi aparthejd. Tako da ta strategija očito nefunkcionalna i treba pronaći nove.
Prije par mjeseci je jedan strani zvaničnik (na može mi sad naumpasti koji) izjavio - kako u BIH treba pritisnuti Bošnjake - jer će oni najprije popustiti.
Eh sad ako neko misli da se treba i dalje voditi tom strategijom, good luck.
Samo je problem što se nije davalo niti radi merhametluka niti radi relaksiranja odnosa, nego radi ličnih interesa.
Ja bih ovo korigirao i stavio
...i radi ličnih interesa
Ali kakogod, mislim da je svakako i 2018. god. na bošnjačku stranu vršen pritisak da se popusti navedenima, ako se sjećate, znate kako je i tada izgledalo mučno pokušavanje uspostave vlasti - vijeća ministara, Vlada FBIH nikad nije uspostavljena. A iskreno, da je bilo koja druga stranka bila na mjestu SDA, sumnjam da bi prošla bolje.
Po meni je SDA uradila dobru stvar što je sebi uzela MVP, odbranu i sigurnost... očito je da su i tada znali kuda plovi brod.
Grešku su napravili što formiranje vijeća ministara nisu uslovili formiranjem Vlade FBIH - to je čak i Bakir priznao.