Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Peryton_
#6051 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam prosli mjesec potrosio 585kwh,dvije porodice su. Racun 108KM. Znas li koliko bi poskupljenje trebalo biti da bi racun bio 900 maraka?
Ne razumijem taj vas nerazumni strah od povećanja cijena. Mi se svi grijemo,svi smo planirali stavku u budžetu. Ja za grijanje nisam jos nista potrosio i eto cekam da vidim te racune za struju i s apetitom cu davati 500 ili 600 maraka mjesecno samo da pelet ne vidim.
Ne razumijem taj vas nerazumni strah od povećanja cijena. Mi se svi grijemo,svi smo planirali stavku u budžetu. Ja za grijanje nisam jos nista potrosio i eto cekam da vidim te racune za struju i s apetitom cu davati 500 ili 600 maraka mjesecno samo da pelet ne vidim.
-
zigzag
#6052 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Na dvije porodice mogu dva invertera ali nema u svakom dijelu stambenog prostora 25 stepeni.
Biće zanimljivo vidjeti generalna iskustva nakon zime.
Biće zanimljivo vidjeti generalna iskustva nakon zime.
-
Peryton_
#6053 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To si 100 % upravu, i ja sam svjestan da to nece moci ici sa dva invertera ali finansije nisu dopustile kupovinu jos jednog. U mojim prethodnim postovima sam napisao da cu morati i kotao ponekad upaliti, samo je sreca sto sam imao nesto od peleta od proslih godina. Sledece godine ili povratak u ranije doba i loze je drva i uglja ako cijena struje bude previsoka a ako bude prihvatljiva ulaganje u inverter ponovo.
-
isx
#6054 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Halo, govorimo o grijanju na inverter koji troši manje od svakog frižidera, ne o termoblokovima i kvarcnim grijalicama. Uostalom, koja budala je spremna da da 1.000,00 KM za tonu peleta?
Neka račun za struju bude i 1.000,00 KM, ali tonu peleta mjesečno neću kupiti.
Last edited by isx on 16/10/2022 15:28, edited 2 times in total.
-
zigzag
#6055 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koja je najviša ukupna cifra koju ste spremni dati za grijanje preko zime?
-
Peryton_
#6056 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam prosle godine za grijanje potrosio 1100KM.
Sad bih bio zadovoljan sa 2 milje.Grijem nekih 120 kvadrata za nase prilike dobro izolovanog prostora. 10cm fasada, unutra na plafon 3cm,ukuona debljina vanjskog zida oko 55cm,stolarija petokomorna sa lowe staklima. Moga sam ja potrositi i 30% manje ali eto ukucanima 25 ugodna temperatura, valja hodati u sorcu u januaru, malo morgen ce sad
Sad bih bio zadovoljan sa 2 milje.Grijem nekih 120 kvadrata za nase prilike dobro izolovanog prostora. 10cm fasada, unutra na plafon 3cm,ukuona debljina vanjskog zida oko 55cm,stolarija petokomorna sa lowe staklima. Moga sam ja potrositi i 30% manje ali eto ukucanima 25 ugodna temperatura, valja hodati u sorcu u januaru, malo morgen ce sad
- donnie_darko
#6057 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kupio sam 5 tona peleta po cijeni od 800km. To sam uradio ovaj put jer ne zelim da puno razmisljam preko zime. Ali ako se nesto ne promjeni do ljeta, definitivno prelazim na struju ma koliko kostalo. Strasno je ovo sto rade peletari, za zatvora!!!
-
bumerangss
#6058 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja mogu halaliti do 1000 km
Nisam zimomoran i jos nista nisamnupalio
Ujutu kad je vani 5 6 u kuci mi je oko 17 a evo sad vani je 21i prozori su mi otvoreni od 11 pa cim presjene oko 5 sati cu ih zatvoriti
Mislim da je luksuz zagrijavati na 25 c. Mislim da je ok 21 c
Nisam zimomoran i jos nista nisamnupalio
Ujutu kad je vani 5 6 u kuci mi je oko 17 a evo sad vani je 21i prozori su mi otvoreni od 11 pa cim presjene oko 5 sati cu ih zatvoriti
Mislim da je luksuz zagrijavati na 25 c. Mislim da je ok 21 c
-
romim
#6059 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako si me provalio, imam firmu za pelet.
Bice zanimljivo to grijanje 120m2 sa dva invertera.
Navukli su te i sad da kupis invertere
-
romim
#6060 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sta ti je inverter? Cim se to lozi?
Imas opsne frizidere, gdje si ih nabavio?
-
Peryton_
#6061 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne znam kako ce biti, znam samo da dva invertera i dva konvektora nece izvuci milju mjesecno. A ti i dalje trubi ljudima kako je struja skupa, da treba uzet pelet.
-
romim
#6062 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kupovaces ti pelet u januaru 
-
shheff
#6063 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ma forumaš -romim- je teški smor, inače i on koristi invertere, ova tema je jedan period bila zatrpana njegovim glupostima, zatim forumaše privatno smarao, sad mu je izgleda opet dosadno, ide novi krug...
ignore ili foe
ignore ili foe
-
isx
#6064 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vidi se da je trolčina teška.
- irac300
#6065 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Foe je iz raja izašao.
-
sabanss
#6066 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za milju po toni, kWh energije iz peleta košta oko 22 kpf.
Skoro duplo skuplje od ovoga preskupog plina i oko tri puta skuplje od niske tarife struje. Kakva pljačka...
Skoro duplo skuplje od ovoga preskupog plina i oko tri puta skuplje od niske tarife struje. Kakva pljačka...
- semsasuljakovic
#6067 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zajebat ćete se, hem što ćete uložiti ogromne novce u invertere, hem neće biti isplativo.
A pelet će se kad-tad vratiti na 500 maraka.
https://www.klix.ba/biznis/u-2023-nas-o ... /221016079
-
Ci-Nick
#6068 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne treba zaboraviti da se u Europi iz godine u godinu povećavao broj korisnika peleta i da je proizvodnja kaskala ali da se povećavala.semsasuljakovic wrote: ↑17/10/2022 08:53 Zajebat ćete se, hem što ćete uložiti ogromne novce u invertere, hem neće biti isplativo.
Tako da je čak i cijena od 250 maraka bila profitabilna za proizvođače.
Sad će se desiti da će minmalno 10 do 20 % korisnika sljedeću godinu planirati sa nekim drugim energentom. Mnogo je isplatnije nijemcu preći na grijanje toplotnom pumpom nego plaćati pelet 1000 eura, grijanje TP uz COP 4 daje cijenu od cca 7 do 8 centi po kWh, pelet mora biti ispod 350 eura po toni da bi bio povoljniji od TP.
Zato će se sljedeće godine pojaviti višak peleta a cijena će se vratiti na maksimalno 400 KM.
- semsasuljakovic
#6069 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet se mora uzeti već na proljeće sljedeće godine ako neko planira da ga uzme po iole povoljnoj cijeni.
I meni je na proljeće nuđen po 400, u martu. Reko nisam budala, kupit ću ga na ljeto za po 330. Karina. Jedva ugrabio početkom maja da naručim po 500. Isporuka mi bila u augustu.
I meni je na proljeće nuđen po 400, u martu. Reko nisam budala, kupit ću ga na ljeto za po 330. Karina. Jedva ugrabio početkom maja da naručim po 500. Isporuka mi bila u augustu.
-
romim
#6070 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ajde pametnjakovicu pokazi jedan moj post sa ove teme koji je glupost.
Koga sam to ja privatno smarao navedi?
Po tvom pisanju tebi se neko zalio da sam ga ja smarao, navedi koga i nemoj pisati gluposti.
Trebam podnijeti tuzbu protiv tebe za javno blacenje pa da na sudu dokazes koga sam ja smarao privatno.
Sve se pametnjakovici javljaju kao izmislili toplu vodu.
Ono ja se grijem na struju vi ste svi glupani sto kupujete pelet.
I samo jedan po jedan ispadaju kao padobranci da se jave na temu o peletu kako su oni presli na struju i kako su ovi sto se griju na pelet glupani.
Vrijedjate sve ostale korisnike teme koji se griju na pelet.
I ono kao mi smo pametni vi ste glupi.
Ja upalim dva invertera i par konvektora i ja sam pametan.
A to sto ce doci do kolapsa sistema ako svi tako urade opravdavate ako crkne meni pocrkace svima.
Zato nam i jeste sve tako kako jeste, zbog pametnjakovica kao sto ste vi.
Ja nisam vidio nigdje da je neko organizovao neki protest zbog cijena peleta i da se utice na drzavu da se cijene regulisu i ogranice.
Ovaj se javio pametnjakovic sa 2 invertera da grije dva sprata kuce, pa kad to ne bude moglo palice konvektore i stedice da mu ne dodje racun 1000km.
Grijao na 25c, sad nece ni na 23c, ali se javio kako je on pametan a ovi sa peletom glupi.
@isx
Kupio invertere i pokupio svu pamet.
Trose mu manje nego frizider.
Vidi se koliko znas i valjas gluposti po forumu.
Ovi sto su kupili skupo pelet trebaju u januaru svi ukljuciti grijalice da cijeli siatem ode u kolaps pa neka se ovi pametnjakovici onda smiju i griju.
-
Armin2013
#6071 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da je bolje sačekat ljeto pa uzet pelet.semsasuljakovic wrote: ↑17/10/2022 09:34 Pelet se mora uzeti već na proljeće sljedeće godine ako neko planira da ga uzme po iole povoljnoj cijeni.
Sada jest bio u proljeće 400 KM, ali tada još nije bilo počelo ovo ludilo.
Sada teško da će pasti cijene do proljeća, puno toga će ova zima pokazat, cijeni je dosta pridonijela i neizvjesnost zbog rata, i energenata. Pogotovo ako zima bude blaga pa ostane peleta na zalihama.
Ovu zimu nam valja nekako progurat.
- skupljac_zeljeza
#6072 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ti nisi dobar. Neko je uložio pare u toplotne pumpe i invertere da bi imao grijanje. A ako će te utješiti ni grijanje na struju neće biti jeftino nego skupo. Sad se raduj!
U 2023. nas očekuje usklađivanje cijena električne energije s tržištem, grijanje na struju će biti skupo
Samo i tebi će biti skuplja struja i ošinut će te po džepu ili ćeš hodati neistuširan u prljavoj odjeći. Kupanje i pranje košta.
-
romim
#6073 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ti ocitno ne citas detaljno ili ne razumijes ono sto sam napisao.
Ja kombinujem grijanje na pelet i struju vec par sezona ali me nerviraju ovi pametnjakovici koji su sad kao '' presli'' na struju i ismijavaju ljude koji su kupili pelet, a i sami jos uvijek imaju pelet na koji ce se grijati.

Kao oni pametni a ostali su glupi.
A kad bi svi bili pametni kao i oni pa ukljucili grijalice, niko se ogrijao ne bi.
Tih sto su kupili toplotne pumpe ima mozda 1% i koji postotak vise koji imaju pokriveno kompletno grijanje sa inverter klimama.
Ali zato je ogroman broj onih koji svaki dan kupuju grijalice i konvektore.
Grijanje na struju je podnosljvo za sistem u nekom normalnom procentu, ali da se na struju pocnu grijati svi, to nije nikako odrzivo.
Odjednom ljudi koji su na toplanama prelaze na grijanje na struju itd.
To sto ovi pametnjakovici iskacu jedan po jedan kako su oni pametni a ostali glupi u buducnosti ce doci na svoje.
Naci ce se nacin na koji ce se ljudi odvratiti od masovnog grijanja na struju.
Isto tako onaj ko ima stan od 80m2 ne moze smatrati glupim onog ko jw kupio pelet za kucu od 3 sprata i 200m2.
Ko je ulozio u grijanje na pelet par hiljada maraka i sad bi trebao uloziti u klime ili Tp jos duplo toliko.
Ja kombinujem grijanje na pelet i struju vec par sezona ali me nerviraju ovi pametnjakovici koji su sad kao '' presli'' na struju i ismijavaju ljude koji su kupili pelet, a i sami jos uvijek imaju pelet na koji ce se grijati.

Kao oni pametni a ostali su glupi.
A kad bi svi bili pametni kao i oni pa ukljucili grijalice, niko se ogrijao ne bi.
Tih sto su kupili toplotne pumpe ima mozda 1% i koji postotak vise koji imaju pokriveno kompletno grijanje sa inverter klimama.
Ali zato je ogroman broj onih koji svaki dan kupuju grijalice i konvektore.
Grijanje na struju je podnosljvo za sistem u nekom normalnom procentu, ali da se na struju pocnu grijati svi, to nije nikako odrzivo.
Odjednom ljudi koji su na toplanama prelaze na grijanje na struju itd.
To sto ovi pametnjakovici iskacu jedan po jedan kako su oni pametni a ostali glupi u buducnosti ce doci na svoje.
Naci ce se nacin na koji ce se ljudi odvratiti od masovnog grijanja na struju.
Isto tako onaj ko ima stan od 80m2 ne moze smatrati glupim onog ko jw kupio pelet za kucu od 3 sprata i 200m2.
Ko je ulozio u grijanje na pelet par hiljada maraka i sad bi trebao uloziti u klime ili Tp jos duplo toliko.
-
isx
#6074 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa normalno da sam ostavio kotao. Pa zar inverter nije toplotna pumpa?
Last edited by isx on 17/10/2022 17:26, edited 1 time in total.
-
Peryton_
#6075 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako moze neko se praviti pametan ako gleda da ustedi pare na grijanju?Ne razumijem tvoju poentu, svi tvoji postovi se svode na to da peleta si kupe pelet pa nek je i 1000.
Pelet narucen u aprilu po cijeni od 450 maraka, isporuka kraj augusta, zvali na pocetku septembra cijena 870, hoces neces. E pa necu po toj cijeni a japanski inverteri su su postavljeni kao vec planirana investicija.
Dobar je pelet, ali da je dobar za milju, nije.
Sto se tice kolapsa mreze, zastrašivanje obicno.
Pelet narucen u aprilu po cijeni od 450 maraka, isporuka kraj augusta, zvali na pocetku septembra cijena 870, hoces neces. E pa necu po toj cijeni a japanski inverteri su su postavljeni kao vec planirana investicija.
Dobar je pelet, ali da je dobar za milju, nije.
Sto se tice kolapsa mreze, zastrašivanje obicno.