Ukrajina

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#126351 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Gandalf wrote: 16/10/2022 11:48
Spoiler
Show
JoseMujica wrote: 16/10/2022 11:31

tačno...čak je ruski ostao kao strani jezik većinom po seoskim školama, a po gradovima je tek dolazio iza engleskog i njemačkog i francuskog...u mojoj generaciji šalju te da učiš ruski po kazni
Hvala Ameriki na Cartoon Networku :mrgreen: Naučih ko dijete preko satelitske antene engleski jezik. U školi sam imao engleski ali ga nikada nisam ni pipnuo zahvaljujući odrastanju uz 2Pac-a i Eminema :lol: Poslije malo po kursevima poganjam malo i Njemački, nije da mi nije valjalo. Srećom, te muke starijih forumaša sa ruskim nisam imao, jbt neki su baš najebali u školi.
Ja (se) najebao uceci ceshki na jastuku. :D

Najljepsi i najbrzi nacin ucenja bilo kojeg jezika. jbes ucenje jezika u skoli. :D
jeza u ledja

#126352 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Seawolf wrote: 16/10/2022 11:20
jeza u ledja wrote: 16/10/2022 05:30

Mislis, ti si tad rodjen pa mora da je bilo tako?

Imas ovdje ljude iste generacije koji se ne slazu s tobom. Kome vjerovati? :oops:
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.

Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
Jest ali oni malo stariji od tog nisu ni imali takav izbor. Tako danas i u Rusiji postoji ogroman jaz izmedju starijih i mladjih generacija.
Malo se zagubila pocetna prica. Ne znam u cemu se ogleda prozapadno vs prosovjetsko samo znam da je prozapadno bilo antijugoslovensko. Jer mi smo imali sistem mnogo blizi SSSR-u nego Zapadu.
DaysleepeR

#126353 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

sanjao sam da iz Sarajeva stugnom rokam srpske tenkove na obroncima Trebevica
tovarish

#126354 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

SanskiBiser wrote: 16/10/2022 11:36
Seawolf wrote: 16/10/2022 11:20
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.

Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
U vecini zemlje je bilo ruski/njemacki mislim da su samo veci gradovi nudili engleski kao mogucnost izbora tokom 80ih. A ovo je tacno znao si ko je kakvog socijalnog statusa po tome koji je jezik ucio, npr u mojoj skoli odjeljenja koja su ucila njemacki djeca su sva bila bolje obucena, umivena, hranjena, pismenija nego djeca koja su ucila ruski koja su obicno bila sa sela ili djeca proletera da ih tako uslovno nazovemo. Mene prebacili iz ruskog u odjeljenje koje je ucilo njemacki, stela bila, ja odbijem i se vratim u ono sa ruskim, odjeljenje koje je ucilo njemacki 36 ucenika a nas 29 koji smo ucili ruski, bila jedna mala plava sa kikicama sjedio iza nje u klupi nije mi se islo od nje, kakav njemacki kakvi bakraci. :lol:
Jel Grgić Blaž predavao njemački?

PS Gdje plavka danas?
jeza u ledja

#126355 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

zateznistub wrote: 16/10/2022 11:47 Ako je O. Š. Petar Đokić,
Valjda Petar Dokić?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#126356 Re: Ukrajina

Post by pici »

U mojoj osnovnoj bilo 5 odjeljenja, neparna dobila engleski a parna francuski, niko nije ni spomenuo drugi jezik a pogotovo ruski.To se stela ganjala za engleska odjeljenja.Cak su ta odjeljenja imala vise dzaka od ovih francuskih.Njemacki niko nije ni pomislio ubaciti u skolu, ruski pogotovo.
Distortion

#126357 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

According to US intelligence, Iran is going to transfer Fateh-110 and Zolfagar ballistic missiles capable of hitting targets at a distance of 300 and 700 kilometers to the russian.
As is known from Yemen, Iranian missiles are effective in a country where there are no modern air defense systems.

Nakon isporuke dronova iranci su totalno stali na stranu agresora, ako se ispostavi da je ovo tacna informacija.
zateznistub

#126358 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

jeza u ledja wrote: 16/10/2022 12:28
zateznistub wrote: 16/10/2022 11:47 Ako je O. Š. Petar Đokić,
Valjda Petar Dokić?
Ma tastatura prepravila, naravno da je Dokić
animus

#126359 Re: Ukrajina

Post by animus »

I tada je bila podjela u državi na dvije strane svijeta. Ništa drugačije nego danas. Gdje su Srbi dominantni gurala se Rusija. Gdje su Hrvati i Slovenci gurao se zapad. Generalno su veliki gradovi gurali zapad nezavisno od nacije. I to su sada ovi što guraju EU u Srbiji dok je puno više ruralnog stanovništva koje voli Rusiju.
Ja sam odrastao u Yugi i ne sjećam se da sam ikada imao bilo kakav sentiment prema Rusima. Uglavnom sam ih gkedao kao opasnost i konkurenciju u košarci.
Zapad je bio nešto fantastično u mojim očima jer sam imao dosta rodbine u Njemačkoj i vidio sam kako se tamo živi. Kroz filmove i muziku je taj osječaj multipliciran nekoliko puta. Volio Yugu ali sanjao o zapadnom životu.
Nije da nije država gurala ruski uticaj kroz školu ili vijesti iz Rusije ali nije se to moglo porediti sa zapadnim uticajem.

Očigledno da je u Srbiji to malo drugačije izgledalo ali to je njihova sudbina. U mom okruženju nije bilo tako.
Mislim da nema potrebe oko ovoga više pričati. Tu priču bi pričali ovi neki što im je žao ruske nejaci koja je nedužno okupirala dihelo druge države i sada joj slijedi pakao iz kojeg nema izlaza. Preko 60 hiljada štakora je ubijeno i to je fakt oko kojeg ne treba trošiti riječi. Ko misli drugačije neka misli za sebe ali to neće promijeniti činjenice.

Rusofile na foe i mirna Bosna
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#126360 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

DaysleepeR wrote: 16/10/2022 12:16 sanjao sam da iz Sarajeva stugnom rokam srpske tenkove na obroncima Trebevica
Boljw ovo :D
jeza u ledja

#126361 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Bobi wrote: 16/10/2022 12:43
DaysleepeR wrote: 16/10/2022 12:16 sanjao sam da iz Sarajeva stugnom rokam srpske tenkove na obroncima Trebevica
Boljw ovo :D
Nepoznati Leteci Objekti :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#126362 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

bolje rusko govno nego američka torta :lol:
jarobot

#126363 Re: Ukrajina

Post by jarobot »

tovarish wrote: 16/10/2022 12:18
SanskiBiser wrote: 16/10/2022 11:36

U vecini zemlje je bilo ruski/njemacki mislim da su samo veci gradovi nudili engleski kao mogucnost izbora tokom 80ih. A ovo je tacno znao si ko je kakvog socijalnog statusa po tome koji je jezik ucio, npr u mojoj skoli odjeljenja koja su ucila njemacki djeca su sva bila bolje obucena, umivena, hranjena, pismenija nego djeca koja su ucila ruski koja su obicno bila sa sela ili djeca proletera da ih tako uslovno nazovemo. Mene prebacili iz ruskog u odjeljenje koje je ucilo njemacki, stela bila, ja odbijem i se vratim u ono sa ruskim, odjeljenje koje je ucilo njemacki 36 ucenika a nas 29 koji smo ucili ruski, bila jedna mala plava sa kikicama sjedio iza nje u klupi nije mi se islo od nje, kakav njemacki kakvi bakraci. :lol:
Jel Grgić Blaž predavao njemački?

PS Gdje plavka danas?
Meni jeste . Naš legendarni Šoko i njegova " Buba".
Jedini je on bio upravu kad je govorio učite trebaćevam.
Jefini pravi prorus u srednjoj je bio Štrbi
Rothmans

#126364 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Distortion wrote: 16/10/2022 12:30 According to US intelligence, Iran is going to transfer Fateh-110 and Zolfagar ballistic missiles capable of hitting targets at a distance of 300 and 700 kilometers to the russian.
As is known from Yemen, Iranian missiles are effective in a country where there are no modern air defense systems.

Nakon isporuke dronova iranci su totalno stali na stranu agresora, ako se ispostavi da je ovo tacna informacija.
Jel moguce da su se pogodili za nuklearke ?
Čitalac

#126365 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Strelkov je postao „najpopularnija“ osoba na frontu, ukrajinska služba nudi nagradu od 100 hiljada dolara onome ko ga zarobi. Uz to, aktivisti i javne ličnosti obećavaju još 50 hiljada dolara.
The Defence Intelligence of Ukraine guarantees the payment of $100,000 for the transfer of Igor Girkin (Strelkov) to Ukrainian captivity.
The GUR reminds that Igor Girkin (Strelkov) is a Russian terrorist, a former so-called "Minister of Defense of the DPR". So far, the SBU and the Prosecutor General's Office have opened a number of cases against Girkin for terrorist activities, torture, murders and violations of state sovereignty.
He was also put on the international wanted list by the Netherlands in the case of the downing of a civilian Boeing 777 flight MH17.
emirolini

#126366 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Bub u Belgorodu

Ili je PVO eksplodirao ili je pogodjen...
emirolini

#126367 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Malo blatnjavo ali nema veze... idemo naprijed!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#126368 Re: Ukrajina

Post by Truba »

zateznistub wrote: 16/10/2022 11:47
JoseMujica wrote: 16/10/2022 11:31

tačno...čak je ruski ostao kao strani jezik većinom po seoskim školama, a po gradovima je tek dolazio iza engleskog i njemačkog i francuskog...u mojoj generaciji šalju te da učiš ruski po kazni
Ako je O. Š. Petar Đokić, danasnja osman Nakaš na cengic vili seoska skola onda si u pravu. U toj skoli se niie nikako ucio engleski nego njemački i cinimi se francuski.
Gkede juge, vlast i politika je i te kako bila okrenuta rusiji. Cemu ruski u skolama i tekhnololgija u firmama koja je mahom bila istocno evropska i otkud rusko naoruzanje ako nije bila proruaka. Raja jeate, bar u saarajevu, vise bila okrenuta zapadu i zapadnoj kulturi. Muzika, filmovi, garderoba....
Energoinvestov TAT je milione ookuoio na izgradnji izmjenjivaca toplote za rusiju... I jos poneke firme su dobro radile u i za rusiju...
Jes dobro si
Ja sam petar dokic napustio i otisao za ivan goran kovacic zbog ruskog a prijatelj iz drugof odjeljenja je ucio njemacki

Uciteljica skrba nada moze se kaze engelski preko kaseta
Moze i ruski preko kaseta

Francuski se danas uci u ksc osnovnoj kao drugi strani ali dvake druge generacije znaci engl i onda njemacki i francuski naizmjeniicno

Kod nas su na fax 1999 dolazile generacije iz kaknja koje su ucile ruski :lol:
GandalfSivi

#126369 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

SanskiBiser wrote: 16/10/2022 11:27
plavi_E wrote: 16/10/2022 11:15 Rusofilstvo objasnjeno u jednoj recenici.

:D

P.S. Izvinjavam se svima kojima nisam uspio odgovoriti na citirane poruke jer sam bio banovan 14 dana.
auuu pa kako si ovo zaboravio staviti :-D

Jebo mater, ovaj supak Bata je bio nas John Wayne…
SanskiBiser

#126370 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ofanziva na Herson je u toku po generalu vec nekoliko dana i ide dobro. Putinova mobilizacija nije uspjela, niti ce promjeniti stanje na ratistu.
zateznistub

#126371 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

Black swan wrote: 16/10/2022 13:33
zateznistub wrote: 16/10/2022 11:47
Ako je O. Š. Petar Đokić, danasnja osman Nakaš na cengic vili seoska skola onda si u pravu. U toj skoli se niie nikako ucio engleski nego njemački i cinimi se francuski.
Gkede juge, vlast i politika je i te kako bila okrenuta rusiji. Cemu ruski u skolama i tekhnololgija u firmama koja je mahom bila istocno evropska i otkud rusko naoruzanje ako nije bila proruaka. Raja jeate, bar u saarajevu, vise bila okrenuta zapadu i zapadnoj kulturi. Muzika, filmovi, garderoba....
Energoinvestov TAT je milione ookuoio na izgradnji izmjenjivaca toplote za rusiju... I jos poneke firme su dobro radile u i za rusiju...
Jes dobro si
Ja sam petar dokic napustio i otisao za ivan goran kovacic zbog ruskog a prijatelj iz drugof odjeljenja je ucio njemacki

Uciteljica skrba nada moze se kaze engelski preko kaseta
Moze i ruski preko kaseta

Francuski se danas uci u ksc osnovnoj kao drugi strani ali dvake druge generacije znaci engl i onda njemacki i francuski naizmjeniicno

Kod nas su na fax 1999 dolazile generacije iz kaknja koje su ucile ruski :lol:
Dok Škrbu znas, ti si onda negdje moja generacija....
Crvene_brigade

#126372 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Heroji su nešto oslobodili...

SanskiBiser

#126373 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Pocela su trvenja na nacionalnoj tj. etnickoj osnovi, ovaj Rus je dobio po nosu jer je uvrijedio Kazahstance...ono juce na poligonu bi moglo da eskalira :shock:

SanskiBiser

#126374 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

"ukrajinski specijalac" na misiji u Groznom, Ramzane drzi gace i ne okreci mu ledja. :lol:
Spoiler
Show
Čitalac

#126375 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Predstavnici UN-a u Moskvi su započeli pregovore o nastavku izvoza žitarica iz Ukrajine. Aktuelni sporazum ističe u novembru.
Post Reply