Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wickerman

#10976 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by wickerman »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 15/10/2022 18:58
Hakiz wrote: 15/10/2022 18:18

Hm...

Dužina ne može imati radijus. Radijus ima dužinu.
Zato ga i pitam. Možda neka nova matematika. Kako rekoh, ja za radijus dužine nisam čuo ni u osnovnoj školi ni u srednjoj školi ni na fakultetu ni na postdiplomskom studiju, ali uvijek postoji mogućnost da sam nešto propustio.
nauka-i-edukacija-f37
Pravac otvaranje teme. :thumbup:
No-Name

#10977 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by No-Name »

tramvajtrojka wrote: 15/10/2022 12:42
sehohari wrote: 15/10/2022 12:33

Mogu li nešto reći?
Znam da je nova pruga hiljadu puta bolja, ali mi nekako ova betonska podloga para oči.
Trebali su ostaviti travu, nekako se više uklapa.

Btw. ja mislim da je ovaj Bulevar na Stupu možda najljepša novogradnja dosad
ma naravno svako bi volio travu al ovako je lakse održavanje u budućnosti, jer za travnjak treba dobro odrzavanje a mi nažalost nismo jos na tom nivou, al vrlo jednostavno je jednog dana kad stane nam javni prevoz na noge nabaciti zemlju i zasijati travnjak preko sljunka

Image
Image

sto je dresdener pisao brno se uskoro rjesava tridesetak komada ovih rekonstruisanih katica, nekoliko primjeraka ima u Sarajevu al starih , ove u Brnu su na nivou trodjelinih satri kod nas ista firma je radila nadogradnju

evo istog tog modela u Pragu kako izgleda iznutra , ovo bi bilo super dopunsko rješenje uz nove tramvaje da se rijesimo starih kanturina

Da li je veliki kontejner na drugoj slici za radove na pruzi
No-Name

#10978 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by No-Name »

tramvajtrojka wrote: 15/10/2022 12:09

Image
Image
Image
Image

na ovom alenovom snimku se vidi da su poceli sa dovlacenjem opreme na cvilu za nastavak radova , ova slika stare i nove okretnice i na stupu dionice kao drugi grad :shock: :shock:
Mogu li nešto reći?
Znam da je nova pruga hiljadu puta bolja, ali mi nekako ova betonska podloga para oči.

Greška, mislio sam na ovo

Snake Eyes

#10979 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Snake Eyes »

Hakiz wrote: 15/10/2022 18:18

Hm...

Dužina ne može imati radijus. Radijus ima dužinu.
Zato ga i pitam. Možda neka nova matematika. Kako rekoh, ja za radijus dužine nisam čuo ni u osnovnoj školi ni u srednjoj školi ni na fakultetu ni na postdiplomskom studiju, ali uvijek postoji mogućnost da sam nešto propustio.
Vrtic si propustio.
last mohicans

#10980 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by last mohicans »

Haj ba,sta perete čojeka. Znamo šta je htio da kaže, ali se pogrešno odrazio. Nego, pitanje za stucnjake, je li od cvile do čaršije inače vozilo ovih 17 tramvaja,koliko neko napisa slovom i brojem.
tramvajtrojka

#10981 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

No-Name wrote: 15/10/2022 22:00

Mogu li nešto reći?

Greška, mislio sam na ovo

da naravno pocinju radovi za nekoliko dana
tramvajtrojka

#10982 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 15/10/2022 22:11 Haj ba,sta perete čojeka. Znamo šta je htio da kaže, ali se pogrešno odrazio. Nego, pitanje za stucnjake, je li od cvile do čaršije inače vozilo ovih 17 tramvaja,koliko neko napisa slovom i brojem.
prvi problem sa tramvajima je poceo krajem 2019, pocetkom 2020 kad je veci broj satri cucnuo jer nisu servisirane siemens upravljacke jedinice, kasnije je dolazilo da je ispadao jedan do dva tramvaja koji se nisu popravljali , i sad je najveći belaj nastao kad se zatvorila remiza na nekoliko mjeseci jednostavno dok nije ona radila prevelik broj tramvaja je ispao iz službe, tek sad trebaju dijelovi stici iz turske za duaweg , ostaje problem satri , i ostaje pitanje sta su koji vrag radili u grasu pola godine da spreme ostatak tramvaja u remizi za saobraćaj, ne bi imali ovih problema da su oni sredili satre i ostatak duawega koji su ostali u remizi

ostali smo na ovom broju trenutno jer je preko 30 tramvaja pokvarenih , jednostavno to se desi kad ne nabavljas nista 30 godina i rastegnes vozne jedinice preko maksimuma i prije rekonstrukcije pruge je bas skripalo vjedva se krpilo sa brojem tramvaja da izadju na ulice :skoljka: :skoljka: a tad je broj bio izmedju 40 i 45 tramvaja , zato se sad osjeti ovoliki disbalans
last mohicans

#10983 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by last mohicans »

Koji javasluk, pa jebem mu pleme nesposobno, je li Šteta trebao i tramvaje praviti? Dovoljno sto je od stresa vjerovatno i u bolnicu zaglavio, nagađam. Banda neradnička. Ne bi me čudilo da se namjerno nisu osposobljavali.
tramvajtrojka

#10984 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

last mohicans wrote: 15/10/2022 22:57 Koji javasluk, pa jebem mu pleme nesposobno, je li Šteta trebao i tramvaje praviti? Dovoljno sto je od stresa vjerovatno i u bolnicu zaglavio, nagađam. Banda neradnička. Ne bi me čudilo da se namjerno nisu osposobljavali.
vidis u kakvom je stanju remiza i na sta lici onaj dio kod binga i sve ti je jasno kad ti nije u stanju izrezati stare autobuse , srediti i ocistiti remizu ne znam kako im se samim ne gadi raditi u onakvoj prljavštini

to je GRAS jednostavno sto je nama normalnim ljudima nepojmljivo je njima normalno :run:
tramvajtrojka

#10985 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image
Image

malo su tacke pri upload se poremetile al evo ima odluka vlade objavljene u sluzbenom listu koja je vec sluzbena za EBRD garancije zbog probijanja rokova isporuke za trole , zbog usloznjavanja situacije ova garancija je aktivirana i bice naplacena od proizvođača, nažalost ova garancija znaci da je velika mogućnost prekidanja ugovora jer je stiglo samo 12 trola
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10986 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

tramvajtrojka wrote: 15/10/2022 23:06
last mohicans wrote: 15/10/2022 22:57 Koji javasluk, pa jebem mu pleme nesposobno, je li Šteta trebao i tramvaje praviti? Dovoljno sto je od stresa vjerovatno i u bolnicu zaglavio, nagađam. Banda neradnička. Ne bi me čudilo da se namjerno nisu osposobljavali.
vidis u kakvom je stanju remiza i na sta lici onaj dio kod binga i sve ti je jasno kad ti nije u stanju izrezati stare autobuse , srediti i ocistiti remizu ne znam kako im se samim ne gadi raditi u onakvoj prljavštini

to je GRAS jednostavno sto je nama normalnim ljudima nepojmljivo je njima normalno :run:
Ma nema njima pomoci
Ja se uvijek sjetim onog sto nam je guzicu pokazivao za vrijeme strajka
Kakav je ono polusvijet unutra...sad je mozda penzija pocistila pola njih u odnosu na 2013 ili kad su ono 9 dana zabusavali
Ali vidjelo se 2012 za vrijeme onog 107 cm snijega kad je turska vojska njima cistila prugu
To je jedniatavno jeda fosil...dinosaur...jedno tkivo pogodjeno gangrenom...nema se tu sta reci to su seljacine ciji je glavni cilj gledati samo sebe...to i jeste sukus seljacine...nista opci interes samo ja ja ja
A nerad im je zvijezda vodilja

Da mi je samo vidjeti zvalje i njuske 2vojice grasovaca prije godini sto sam ih slusao nikad se pruga nece vratiti i napraviti
Proosvjetni_uhljeb

#10987 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Proosvjetni_uhljeb »

wickerman wrote: 15/10/2022 21:27

nauka-i-edukacija-f37
Pravac otvaranje teme. :thumbup:
Da budem pošten, nisam ni očekivao odgovor.
Proosvjetni_uhljeb

#10988 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Snake Eyes wrote: 15/10/2022 22:06

Vrtic si propustio.
Onda je to to, mora da se taj radijus dužine radio u vrtiću, ali ja nisam išao u vrtić. Dijete sa sela, mi smo tad imali jedan razred predškolskog obrazovanja.
mayab

#10989 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mayab »

Uvijek , ali baš uvijek kad tu prođem, pomislim, pa pobogu, ako već ne mogu, ne znaju da to očiste i uljude,
prije svega sebi ,
pa dajte dignite ogradu još metar iznad ove ,i pretvorite u jumbo oglasne ploče !

Pogotovo dio uz glavnu ulicu je atraktivan oglašivačima...eto i para , uz to, remiza makar izvana neće personificirati scenografiju iz Mad Maxa
Last edited by mayab on 16/10/2022 09:07, edited 1 time in total.
Proosvjetni_uhljeb

#10990 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

mayab wrote: 16/10/2022 08:59

Uvijek , ali baš uvijek kad tu prođem, pomislim, pa pobogu, ako već ne mogu, ne znaju da to očiste i uljude,
prije svega sebi ,
pa dajte dignite ogradu još metar iznad ove ,i pretvorite u jumbo oglasne ploče !

Pogotovo dio uz glavnu ulicu je atraktivan oglašivačima...eto i para , uz to, remiza makar izvana neće spersonificirati scenografiju iz Mad Maxa
A možda je to reklama za Mad Max. :D
mayab

#10991 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mayab »

Maahhh , jarane, ono kad ti se novci skoro pa sami nude , a ti si nesposoban da ih uzmeš....dakle, ovo sa ogradom i jumbo reklamnim panelima....Bog ti dao da si na jednoj strani uz glavnu, najprometniju ulicu u državi, na drugoj strani takođe dobro prometnoj, 50m od najvećeg supermarketa i šoping centra

:-x
HelaS

#10992 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

Remizu svakako treba dislocirati u Hrasnicu, kad bude izgrađena pruga do tamo. I nastaviti prugu prstenom preko Vojkovića i Lukavice kroz tunel do Otoke, pa će i Remiza na toj lokaciji biti u punoj funkciji.
thekupus

#10993 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

HelaS wrote: 16/10/2022 09:45
Remizu svakako treba dislocirati u Hrasnicu, kad bude izgrađena pruga do tamo. I nastaviti prugu prstenom preko Vojkovića i Lukavice kroz tunel do Otoke, pa će i Remiza na toj lokaciji biti u punoj funkciji.
Ne treba
Haris.ba

#10994 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

A sto bi Sarajevo pravilo tramvaj Lukavici? Logicnije je praviti pritisak da se tramvaj gura na Vogoscu i dalje dolinom Bosne.

Nije mi jasan taj fetis prema Lukavici.
HelaS

#10995 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 16/10/2022 10:05

A sto bi Sarajevo pravilo tramvaj Lukavici? Logicnije je praviti pritisak da se tramvaj gura na Vogoscu i dalje dolinom Bosne.

Nisam pisao da je nužno raditi samo jedan pravac nove pruge. I Vogošća je ok, ali tamo nema prostora za Remizu.

Ne radi se o fetišu, već o ekonomskoj isplativosti takve lukavičke pruge. Tamo sada živi više desetina hiljada ljudi, a nemaju javni prevoz putnika. Ogroman dio tih ljudi svakako radi u federalnom Sarajevu, a svi koriste automobile. Zaključi dalje sam...
Haris.ba

#10996 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 16/10/2022 10:07 Ne radi se o fetišu, već o ekonomskoj isplativosti takve lukavičke pruge. Tamo sada živi više desetina hiljada ljudi, a nemaju javni prevoz putnika. Ogroman dio tih ljudi svakako radi u federalnom Sarajevu, a svi koriste automobile. Zaključi dalje sam...
A kakva je to ekonomska isplativost te pruge? Kada pruga nije ekonomski isplativa ni prema Hrasnici?

Tramvajska stanica ce biti na Dobrinji. Ko hoce moze iz Lukavice dosetati do Dobrinje pa dalje u grad, ili busevima do blizu te planirane tramvajske stanice.
Hakiz

#10997 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 16/10/2022 10:07
Haris.ba wrote: 16/10/2022 10:05

Nisam pisao da je nužno raditi samo jedan pravac nove pruge. I Vogošća je ok, ali tamo nema prostora za Remizu.

Ne radi se o fetišu, već o ekonomskoj isplativosti takve lukavičke pruge. Tamo sada živi više desetina hiljada ljudi, a nemaju javni prevoz putnika. Ogroman dio tih ljudi svakako radi u federalnom Sarajevu, a svi koriste automobile. Zaključi dalje sam...
Samo, ti ljudi sami žele svoj entitet, ne smijemo im mi nametati prugu. Neka urade sa svoje strane šta treba i doći će pruga.

A oni koji su zbog para, jeftinijih stanova, otišli iz federacije živjeti u Lukavicu a rade u federaciji, pa, njihov problem. Ne mogu i jare i pare.

Automobile kojima dolaze je lako riješiti. Kada se popravi pruga, uz nove tramvaje, trolejbuse, pa i autobuse, stvaraju se uslovi da se ulazak automobilom u grad, naročito u centar, učini preskupim. Kao što je u mnogim gradovima EU kojoj težimo.
Last edited by Hakiz on 16/10/2022 11:56, edited 1 time in total.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#10998 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laserShow »

Hakiz wrote: 16/10/2022 11:51 Neka urade sa svoje strane
Hakiz wrote: 16/10/2022 11:51 Samo, ti ljudi sami žele svoj entitet,
Koje razmisljanje u pm.
tramvajtrojka

#10999 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 16/10/2022 11:51
HelaS wrote: 16/10/2022 10:07

Samo, ti ljudi sami žele svoj entitet, ne smijemo im mi nametati prugu. Neka urade sa svoje strane šta treba i doći će pruga.

A oni koji su zbog para, jeftinijih stanova, otišli iz federacije živjeti u Lukavicu a rade u federaciji, pa, njihov problem. Ne mogu i jare i pare.
oni nisu htjeli dati saglasnost da se produži trolejbus , prije u prošlosti i sad , gdje bi ovi novi mogli napraviti krug kroz istocno i vratiti se nazad na kruzni na dbr

hoce ljudi da srbuju pjesacenjem svako jutro na trolu i komercijalu , tko smo mi da im branimo to :lol: :lol: neka pjesace :oops:
madner

#11000 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by madner »

JGP nije isplativ, sto se tice prosirenja kanton treba napraviti plan i postaviti prioritete. Koliko subvencija godisnje moze budzet podnjet.
Post Reply