HelaS wrote: ↑16/10/2022 10:07
Haris.ba wrote: ↑16/10/2022 10:05
A sto bi Sarajevo pravilo tramvaj Lukavici? Logicnije je praviti pritisak da se tramvaj gura na Vogoscu i dalje dolinom Bosne.
Nije mi jasan taj fetis prema Lukavici.
Nisam pisao da je nužno raditi samo jedan pravac nove pruge. I Vogošća je ok, ali tamo nema prostora za Remizu.
Ne radi se o fetišu, već o ekonomskoj isplativosti takve lukavičke pruge. Tamo sada živi više desetina hiljada ljudi, a nemaju javni prevoz putnika. Ogroman dio tih ljudi svakako radi u federalnom Sarajevu, a svi koriste automobile. Zaključi dalje sam...
Samo, ti ljudi sami žele svoj entitet, ne smijemo im mi nametati prugu. Neka urade sa svoje strane šta treba i doći će pruga.
A oni koji su zbog para, jeftinijih stanova, otišli iz federacije živjeti u Lukavicu a rade u federaciji, pa, njihov problem. Ne mogu i jare i pare.
Automobile kojima dolaze je lako riješiti. Kada se popravi pruga, uz nove tramvaje, trolejbuse, pa i autobuse, stvaraju se uslovi da se ulazak automobilom u grad, naročito u centar, učini preskupim. Kao što je u mnogim gradovima EU kojoj težimo.