drug_profi wrote: ↑16/10/2022 01:40
detroit-mercy wrote: ↑16/10/2022 01:32
Na SSSR se uvijek blagonaklono gledalo i pored ideoloskog razlaza 48e, Zapad se je koristio da popuni financijske rupe. Ne preuvelicavajte sada ribu o tom nekom oficijalnom prozapadnom diskursu. Nasi ljudi inace blagonaklono gledaju na diktatore, jer to donosi stabilnost a i ne mora se puno misliti svojim glavom. Otuda u stalno govore kako nam treba jedan ko Putin ili Vucic ili sta ti ja znam ko.
A to ismijavanju, ismijavali i Cehe koji su realno za nas i tada bili gospoda, al hajde da ne tupimo.
Jesmo li isto godiste pa da mi kontriras svojim iskustvom ili ces dopustiti da posvjedocim diskurs generacije sezdesetih prema USA i CCCP?
Prema Rusima je postojao odnos koji je bio sve ali nije bio "filija".
Rock, hipi pokret, bum rock kulture, zatim punk, džins, američke cigare, pića, baljenje na Harley, Mustang... amrička kultura nas je odgojila jebote...
Kakvi Rusi i kurci. Mozda po srpskopravoslavnim vukojebinama i u zadrtim komunistickim mozgovima.
nije bitna uloga urbane gerile i rock muzike već ko drži vlast, obrazovanje, medije...
YU se otrgla iz sovjetskog zagrljaja, ali to nije bilo zbog nekih razlika već želje sa samostanošću.
kakogod, nije moguće posmatrati Jugoslaviju kao skroz odvojenu od SSSRa i cijelog Istočnog bloka,
bile su jake veze inspirisane prvenstveno istom ideologijom, a
Zapad je za sviju bio "truli" i na pogrešnom putu.
Seawolf wrote: ↑16/10/2022 02:11
Ne mogu da vjerujem da neko ko je odrastao osamdesetih može da napiše da nam je SSSR tada bio draži od zapada.
Taj ili laže samoga sebe, ili je rođen tek krajem sedamdesetih / početkom osamdesetih, pa se ne sjeća kako je stvarno bilo.
Regan nam je bio zvijezda, da ne kažem Tačerica, a Brežnjev i Andropov su bile stare budale.
Leh Valensa nam je bio heroj.
iz matematike treba izbaciti godina pada komunizma svugdje, znači od 86, 87e, počeli su drugi vjetrovi puhati.
a generacije o kojima pričamo su današnji 50+, stariji nisu sad u fokusu.