Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
geoxx

#7401 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

:lol:
Znaci imas ovo. VP nasao neko rjesenje kojim bi se Hrvat iz USK “izbrisao” iz Doma naroda. Avdo kmeci jer brisu Hrvate iz USK. Sad ostane Hrvat iz USK, Avdo kmeci jer njegov glas vrijedi vise. Pa jebote zivot sta hoces. :lol:

Zasto ne baci racunicu koliko vrijedi vise Hrvat iz Gorazda od Bosnjaka iz istog kantona ili Hrvata iz Sirokog? Ah pa taj nam valja.

Mislim ok, ja se slazem sa svime, ali je bezobrazno to fakturisati Schmitu. Nije Schmit pisao ni Dejton ni Vasington niti je bio VP 20 godina kada je napravljen sistem da svaki narod ima isto predstavnika u DN, i onda je obzirom da jednih ima vise, drugih manje, trecih gotovo nista, logicna posljedica toga nejednakost glasa.
tovarish

#7402 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by tovarish »

geoxx wrote: 15/10/2022 17:37 :lol:
Znaci imas ovo. VP nasao neko rjesenje kojim bi se Hrvat iz USK “izbrisao” iz Doma naroda. Avdo kmeci jer brisu Hrvate iz USK. Sad ostane Hrvat iz USK, Avdo kmeci jer njegov glas vrijedi vise. Pa jebote zivot sta hoces. :lol:

Zasto ne baci racunicu koliko vrijedi vise Hrvat iz Gorazda od Bosnjaka iz istog kantona ili Hrvata iz Sirokog? Ah pa taj nam valja.

Mislim ok, ja se slazem sa svime, ali je bezobrazno to fakturisati Schmitu. Nije Schmit pisao ni Dejton ni Vasington niti je bio VP 20 godina kada je napravljen sistem da svaki narod ima isto predstavnika u DN, i onda je obzirom da jednih ima vise, drugih manje, trecih gotovo nista, logicna posljedica toga nejednakost glasa.
Ma nije Šmit ni ovaj zakon pisao, nego USA/UK administracija, a njemu samo potureno da objavi.
noviforumas

#7403 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

Schmidtova odluka kroz brojeve: Bošnjak u Federaciji vrijedi četiri puta manje od Hrvata i preko deset puta manje od Srbina
https://istraga.ba/schmidtova-odluka-kr ... od-srbina/
JohnnyS

#7404 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by JohnnyS »

noviforumas wrote: 15/10/2022 18:15
Schmidtova odluka kroz brojeve: Bošnjak u Federaciji vrijedi četiri puta manje od Hrvata i preko deset puta manje od Srbina
Ima li tečaj koliko su prije vrijedili? Ili je bilo praktički isto?
skafiskafsnjak

#7405 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by skafiskafsnjak »

noviforumas wrote: 15/10/2022 18:15
Ma samo nek.je legitimno.majku im ustasku :skoljka:
plavi_E

#7406 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by plavi_E »

Cesto se je pricalo da ovaj shmitijev zakon trebao da relaksira odnose izmedju Hrata i Bosnjaka. I da se hrvatska politika okrene od srpske politike u BiH. Primjeti li se kakva relaksacija odnosa i to okretanje Covica od Dodika?
plavi_E

#7407 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by plavi_E »

Treba znati da Shmit nema ovlasti da promijeni nacin izbora clanova presjednistva. Promjena nacina izbora znaci promjena Dejtona a to ne moze cak ni visoki. Ako ne uspiju pronaci dovoljan broj ruku medju bosnjackim politicarima onda ce ovo stanje da BiH ima svoja dva predstavnika u Presjednistvu BiH a Hrvatska i Srbija samo jednog predstavnika ostati jos dugo vremena.
Nikola Testa

#7408 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nikola Testa »

plavi_E wrote: 15/10/2022 18:38 Cesto se je pricalo da ovaj shmitijev zakon trebao da relaksira odnose izmedju Hrata i Bosnjaka. I da se hrvatska politika okrene od srpske politike u BiH. Primjeti li se kakva relaksacija odnosa i to okretanje Covica od Dodika?
:lol: šuplja dok ne dobiju šta žele, i dobili su, sad idu dalje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7409 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Truba »

inercija bajo

i šta se treba distancirat od političkih pobjednika iz RS?
treba se vezat za četnikušu trivić i zločince iz SDSa? koji su jednom pokazali da žele nestanak hrvata i uspjeli su u tome na 49%

uz njih se opet treba vezivati :D
mishic

#7410 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by mishic »

mishic wrote: 15/10/2022 14:35
Velkoski wrote: 15/10/2022 13:45 balans ustanovljenom Daytonom? mislim da ne razumiješ taj sporazum :mrgreen:
nazivati Dayton balansom nije samo nepoznavanje konteksta prilika u kojima je nastao nego je i bezobrazno insistiranje na produžavanju nepravde, amnestiranju agresije, zločina, UZP-a i genocida te produžavanja procesa mrcvarenja žrtve i pravdanja zločina i zločinaca

Dayton je prekršio sve norme međunarodnog prava i principe pravičnosti, ugrozio i sahranio prava žrtve te ohrabrio i potaknuo nastavak politike kojom je Srbija nakon BiH zakoračila na Kosovo a potom Putin krenuo redom i na sve strane da gradi "ruski svet"

daytonsko amnestiranje zločina ohrabrilo je i Dodika da nastavi Karadžićev projekat a i Čovića da nastavi Tuđmanovu politiku...

ako ne bude ukinut i njegova nakaradna i nepravedna rješenja ispravljena Dayton će još dugo biti inspiracija i motiv mnogima da silom pokušavaju nametati rješenja koja pogoduju njihovim interesima a ruše i ugrožavaju mir i pravni poredak kako na lokalnom tako i na globalnom planu

ili Dayton će proizvesti još mnogo Miloševića, Tuđmana, Karadžića, Mladića, Putina, Orbana, Dodika, Čović... A na mir ćemo čekati generacijama...
Nažalost, Šmitova nametnuta rješenja idu na ruku svima onima kojima je nacionalizam polazna osnova za projekte i politike u kojima se gaze principi da bi se na račun i štetu nekoga drugog obezbijedile svoje privilegije i interesi putem segregacije, ugrožavanja i na štetu drugih i demokratije.

DonieBrasco

#7412 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

U novembru ce traziti treci a mozda i cijelu FBiH.
kokakolas

#7413 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by kokakolas »

Koliko je realno ocekivati samaranje Schmidta u Evropskom parlamentu i mozda cak povlacenje nametnutog zakona?
noviforumas

#7414 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by noviforumas »

kokakolas wrote: 15/10/2022 21:41 Koliko je realno ocekivati samaranje Schmidta u Evropskom parlamentu i mozda cak povlacenje nametnutog zakona?
Rekao bih da nije nimalo realno, za pocetak jer ga podrzava USA.
L u c i f e r

#7415 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by L u c i f e r »

Vala ovo je od usa bilo ko od hvoa 93e
Na cast
I za kolektivno pamcenje
Ludzak

#7416 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ludzak »

Zašto iko misli da odluke VP i Amerike vazda moraju biti po volji Bošnjaka?
seksi_ideje

#7417 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by seksi_ideje »

Za ovo sve je zapravo kriva nasa diplomatija i vladajuce stranke koje dolaze sa prostora gdje su Bosnjaci vecina.

Da ce se IZ mijenjati znali smo godinama i nikakvi diplomatski aktivnosti i ofenziva nije bilo, misleci da ta vidljiva ofenziva Zagreba nece uspijeti. Tu se zapravo pokazuje kratkovidnost: bosnjacka ili bosanska strana nije nista ponudila na vrijeme, makar nisu SDA ili DF. Gledali pasivno sa strane, po Evropi slali HDZ zamjenike ministrice vanjski poslova i gle cuda, dobili smo ovo.

Uz to, ja sam 100% siguran da smo negdje dobro najebali kod Amerikanaca. Mozda im je puna kapa kriminala i korupcije a uz to ni zrneta pameti kada je drzavnost u pitanju i sada prepustaju to vodstvo nekom drugom.

Ne znam. Mi smo imali podrsku Amerike toliko dugo ali od trenutka kada je Trump bio dosao na vlast, promijenili se vjetrovi.
Last edited by seksi_ideje on 15/10/2022 22:48, edited 1 time in total.
L u c i f e r

#7418 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by L u c i f e r »

Ludzak wrote: 15/10/2022 22:28 Zašto iko misli da odluke VP i Amerike vazda moraju biti po volji Bošnjaka?
Zato
dale cooper

#7419 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by dale cooper »

seksi_ideje wrote: 15/10/2022 22:46 Za ovo sve je zapravo kriva nasa diplomatija i vladajuce stranke koje dolaze sa prostora gdje su Bosnjaci vecina.

Da ce se IZ mijenjati znali smo godinama i nikakvi diplomatski aktivnosti i ofenziva nije bilo, misleci da ta vidljiva ofenziva Zagreba nece uspijeti. Tu se zapravo pokazuje kratkovidnost: bosnjacka ili bosanska stranavnije nista ponudila na vrijeme, makar nisu SDA ili DF. Gledali pasivno sa strane, po Evropi slali HDZ zamjenike ministrice vanjski poslova i gle cuda, dobili smo ovo.

Uz to, ja sam 100% siguran da smo negdje dobro najebali kod Amerikanaca. Mozda im je puna kapa kriminala i korupcije a uz to ni zrneta pameti kada je drzavnost u pitanju i sada prepustaju to vodstvo nekom drugom.

Ne znam. Mi smo imali podrsku Amerike toliko dugo ali od trenutka kada je Trump bio dosao na vlast, promijenili se vjetrovi.
Aktivan interes Amerikanaca za nas je pao nakon obaranja aprilskog paketa.
bogoljub

#7420 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by bogoljub »

Velkoski wrote: 15/10/2022 13:45 balans ustanovljenom Daytonom? mislim da ne razumiješ taj sporazum :mrgreen:
U Republici Srpskoj se bira po sistemu – jedan čovjek jedan glas, a u Federaciji – jedan Bošnjak – četiri Hrvata – deset Srba.

Ovo nije ni Deyton,
Ni balans ,
Ni sporazum,
Ovo je aparthejd!!!
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7421 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by PreWiBa »

seksi_ideje wrote: 15/10/2022 22:46 Za ovo sve je zapravo kriva nasa diplomatija i vladajuce stranke koje dolaze sa prostora gdje su Bosnjaci vecina.

Da ce se IZ mijenjati znali smo godinama i nikakvi diplomatski aktivnosti i ofenziva nije bilo, misleci da ta vidljiva ofenziva Zagreba nece uspijeti. Tu se zapravo pokazuje kratkovidnost: bosnjacka ili bosanska strana nije nista ponudila na vrijeme, makar nisu SDA ili DF. Gledali pasivno sa strane, po Evropi slali HDZ zamjenike ministrice vanjski poslova i gle cuda, dobili smo ovo.

Uptino je da smo ikad stvarno imali podršku SAD-a.

Ali, ako smo je imali, onda se njen nestanak možda može voditi u vezu ovih trzavica između zaljevskih zemalja i Amerike.
Ko zna, možda smo i mi tu pali.

A ne treba ni zaboraviti ulogu Izraela u svemu ovome. Možda nemaju jak uticaj kod nas, ali itekako ga imaju u SAD-u.
seksi_ideje

#7422 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by seksi_ideje »

dale cooper wrote: 15/10/2022 22:49

Da ce se IZ mijenjati znali smo godinama i nikakvi diplomatski aktivnosti i ofenziva nije bilo, misleci da ta vidljiva ofenziva Zagreba nece uspijeti. Tu se zapravo pokazuje kratkovidnost: bosnjacka ili bosanska stranavnije nista ponudila na vrijeme, makar nisu SDA ili DF. Gledali pasivno sa strane, po Evropi slali HDZ zamjenike ministrice vanjski poslova i gle cuda, dobili smo ovo.

Aktivan interes Amerikanaca za nas je pao nakon obaranja aprilskog paketa.
U pravu si.
L u c i f e r

#7423 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by L u c i f e r »

Amerika je interno u rasulu.
Nizerangirani cinovnici love u mutnom i kapa im hrvatski mito te procenti od prodaje oruzja.
Nasi nesposobni glupaci i lopovi.
Smit korumpurani svabo.
Jes jednako postasmo Bosniggaz u vlastitoj zemlji.
seksi_ideje

#7424 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by seksi_ideje »

sehohari wrote: 15/10/2022 22:51

Uptino je da smo ikad stvarno imali podršku SAD-a.

Ali, ako smo je imali, onda se njen nestanak možda može voditi u vezu ovih trzavica između zaljevskih zemalja i Amerike.
Ko zna, možda smo i mi tu pali.

A ne treba ni zaboraviti ulogu Izraela u svemu ovome. Možda nemaju jak uticaj kod nas, ali itekako ga imaju u SAD-u.
Amerika nama nije neprijatelj. Amerikanci traze partnere. Mi njima ne nudimo nikog bolan. Ili ono sto zaokruzimo na izborima i sklopi vlast njima uzima nadu. Pitaju se i oni sigurno: koliko decenija njima treba da postanu zreliji u demokratskom smislu? Ovo jeste bitan geostrateski polozaj, ali sta ce kad nemaju sagovornike?

Uz to, mi smo znali i slati ambasadora u VB koji nije govorio engleski jezik. To je bukvalno diplomatski samar.
seksi_ideje

#7425 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by seksi_ideje »

L u c i f e r wrote: 15/10/2022 22:55

Amerika je interno u rasulu.
Nizerangirani cinovnici love u mutnom i kapa im hrvatski mito te procenti od prodaje oruzja.
Nasi nesposobni glupaci i lopovi.
Smit korumpurani svabo.
Jes jednako postasmo Bosniggaz u vlastitoj zemlji.
Mi smo nazalost narod koji vjeruje u ovakve stvari koje ti pises.
Amerika u rasulu? Ako su oni u rasulu, mi smo pepeo.
Locked