Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
belfy

#376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

babanovac wrote: 15/10/2022 15:39
tandmand wrote: 15/10/2022 15:33 Zašto ljudi na ovoj temi miješaju dom, zavičaj, domovinu, Bosnu i Hercegovinu sa državom?

Niko ne pljuje po domovini, niti se odriče svojih ljudi i svog identiteta.

Ono na šta su građani ogorčeni je državna administracija, politički sistem koji forsira kretenizam, formalitet i korupciju,i stava sam ma ko došao na vlast da pravac kojim država ide neće moći promijeniti, jer inercija je prejaka, kao da rukama hoćeš da zaustaviš voz ili ga preusmjeriš.
Ljudi koji čekaju promjene u BiH, neće ih dočekati, jer to kod nas već spada u proces evolucije a vrijeme revolucija je davno prošlo. Nikakvi boljševici se neće pojaviti i resetirati sitem.

Dakle ko želi promjenu treba iseliti ...
Ljudi cekaju promjene i u DE.. Ali i rade na promjenama.
kako nasi ljudi rade na promjenama u De u ovom iznad recenom (drzavna administracija, politicki sistem i ostalo...)?
Ozimician

#377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 15/10/2022 16:24
Ozimician wrote: 15/10/2022 12:57

Rosenheim, ali sad radim Home Office, pa sam praktično pola u BIH, pola u DE.

Pa sistem je kriv jer ta zanimanja nisu atraktivna, iskreno plate doktora u Njemačkoj nisu nešto sjajne (u odnosu na prosjek države, bolje plate imaju BH doktori) a radi se dosta više. Postati oftalmolog, dermatolog, radiolog - je teško i u BIH i u DE - iz razloga što stariji doktori drže monopol nad poslom.
Ne znam.jbg, ja sam brzo dosao.na red....a uopste nije hitno bilo, cak sta vise, kontrolno je.bilo.

E jbg...sistem kriv sto neko hoce biti hirurg, a ne oftamolog :mrgreen:

Ali nebitno, uporedjivati sa Balkanom nikako se ne moze... To .ogu samo oni koji su se dole uhljebili pa.im.je dobro
Očito ne poznaješ kako zdravstvo i specijalizacije u zdravstvu funkconiše - barem 50% hirurga bi radije bili oftalmolozi nego hirurzi - ali nisu dobili priliku. Sestra mi je ljekar u Njemačkoj (prije toga je radila u BIH) pa znam odlično kako to ide.

Dakle isti je sistem i u BIH i u Njemačkoj što se toga tiče - dakle bolnica raspiše konkurs za specijalizaciju - trebaju nam doktori za specijalizacije: 1 oftalmologija 2 hirurgija 3 interna 1 radiolog, itd.

U BiH ima jedna dodatna caka - ako se doktor prijavi na spec. i prođe na konkursu - mora potpisati ugovor da će narednih 15 god raditi u toj ustanovi, da ne smije napustiti (5 god spec + 10 god vraćanje spec) - inače mora vratiti sve zarađene bruto plate, troškove specijalizacije, 6% kamate itd.
Vidjeli smo na primjeru Pedijatara iz Opće bolnice da ti iznosi sežu i do 500 000 KM. - Moja sestra je konkretno jedino iz tog razloga napustila BiH, jer nije htjela da nekome duguje nešto i svi mladi doktori koje poznajem su iz tog razloga napustili državu.

I ti se tako prijaviš na konkurs i ako prođeš - odlično, ideš 5-6 godina na specijalizaciju.

To da neki doktor nešto hoće ili neće, to je smiješno. 90% doktora uzme specijalizaciju jer im se ponudila, a ne jer su to htjeli. Rijetki sretnici (čitaj: sa jakim vezama) dobiju ono što stvarno hoće.

U Njemačkoj zbog toga niko ne želi uopšte da bude doktor, 60% studenata medicine u Njemačkoj su stranci, Njemci odmah poslije studija odlaze u Švicarsku, Holandiju, Dansku, Norvešku. Ako u bolnici naiđeš na doktora Njemca mlađeg od 40 god- to je kao da si našao iglu u plastu sijena.

Očito da je tamo sistem zakazao dok domaćem stanovništvu nije atraktivno da se bave tom profesijom i onda moraju da uvoze strance. Čak nemaju više ni doktora iz EU, ostalo je još malo Balkan, sad je počelo Indija, Kazahstan i arapske zemje.
skafiskafsnjak

#378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 15/10/2022 17:01

Ne znam.jbg, ja sam brzo dosao.na red....a uopste nije hitno bilo, cak sta vise, kontrolno je.bilo.

Ali nebitno, uporedjivati sa Balkanom nikako se ne moze... To .ogu samo oni koji su se dole uhljebili pa.im.je dobro
Očito ne poznaješ kako zdravstvo i specijalizacije u zdravstvu funkconiše - barem 50% hirurga bi radije bili oftalmolozi nego hirurzi - ali nisu dobili priliku. Sestra mi je ljekar u Njemačkoj (prije toga je radila u BIH) pa znam odlično kako to ide.

Dakle isti je sistem i u BIH i u Njemačkoj što se toga tiče - dakle bolnica raspiše konkurs za specijalizaciju - trebaju nam doktori za specijalizacije: 1 oftalmologija 2 hirurgija 3 interna 1 radiolog, itd.

U BiH ima jedna dodatna caka - ako se doktor prijavi na spec. i prođe na konkursu - mora potpisati ugovor da će narednih 15 god raditi u toj ustanovi, da ne smije napustiti (5 god spec + 10 god vraćanje spec) - inače mora vratiti sve zarađene bruto plate, troškove specijalizacije, 6% kamate itd.
Vidjeli smo na primjeru Pedijatara iz Opće bolnice da ti iznosi sežu i do 500 000 KM. - Moja sestra je konkretno jedino iz tog razloga napustila BiH, jer nije htjela da nekome duguje nešto i svi mladi doktori koje poznajem su iz tog razloga napustili državu.

I ti se tako prijaviš na konkurs i ako prođeš - odlično, ideš 5-6 godina na specijalizaciju.

To da neki doktor nešto hoće ili neće, to je smiješno. 90% doktora uzme specijalizaciju jer im se ponudila, a ne jer su to htjeli. Rijetki sretnici (čitaj: sa jakim vezama) dobiju ono što stvarno hoće.

U Njemačkoj zbog toga niko ne želi uopšte da bude doktor, 60% studenata medicine u Njemačkoj su stranci, Njemci odmah poslije studija odlaze u Švicarsku, Holandiju, Dansku, Norvešku. Ako u bolnici naiđeš na doktora Njemca mlađeg od 40 god- to je kao da si našao iglu u plastu sijena.

Očito da je tamo sistem zakazao dok domaćem stanovništvu nije atraktivno da se bave tom profesijom i onda moraju da uvoze strance. Čak nemaju više ni doktora iz EU, ostalo je još malo Balkan, sad je počelo Indija, Kazahstan i arapske zemje.
A jbg ne znam.
Kako onda ima ostalih? Doduse, nisam sve trebao, hvala Bogu.

Stomatolog, uho grlo nos , radiologija, oftamolog .... Sve ide.osim ocnog, to sam cekao 2 mjeseca.
JohnnyS

#379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Eto vidiš što je najteže dobit specijalizaciju iz oftalmologije, najviše se njih čeka, automatski znači da tu najviše love možeš dobit. Privatno možeš raditi đe hoćeš. Očno, radiologija, dermatologija, san svih studenata medicine :D
Ozimician

#380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 15/10/2022 18:02 Eto vidiš što je najteže dobit specijalizaciju iz oftalmologije, najviše se njih čeka, automatski znači da tu najviše love možeš dobit. Privatno možeš raditi đe hoćeš. Očno, radiologija, dermatologija, san svih studenata medicine :D
Da, prije 10-15 god - kad kažeš studentu medicine: Ti ćeš meni biti dermatolog !

- To je bila najveća uvreda.

Danas kad su se stvari posložile, svi sanjaju o tome. xD
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ne fali Njemačkoj doktora za to što su uslovi loši (mislim, i to igra ulogu), već prije svega zato što država neće da obezbijedi dovoljno mjesta na fakultetima.

Nastala je cijela industrija oko privatnih medicinskih fakulteta u inostranstvu na njemačkom jeziku, gdje studenti plaćaju po nekoliko hiljada eura da bi studirali.
Na jedno mjesto dođe 5 prijava.

Državu student medicine košta 150 hiljada eura (minimalno), a ovako im je lakše.
Em ne moraju plaćati fakultete, a dobiju frišku radnu snagu.

Medicina je bila i ostala najpoželjniji fakultet u DE.
Ozimician

#382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 15/10/2022 18:05 Ne fali Njemačkoj doktora za to što su uslovi loši (mislim, i to igra ulogu), već prije svega zato što država neće da obezbijedi dovoljno mjesta na fakultetima.

Nastala je cijela industrija oko privatnih medicinskih fakulteta u inostranstvu na njemačkom jeziku, gdje studenti plaćaju po nekoliko hiljada eura da bi studirali.

Državu student medicine košta 150 hiljada eura (minimalno), a ovako im je lakše.
Ima i toga, ali ponovo se onda vraćamo na to da im sistem zakazuje - dok ne mogu sebi iškolovati potrebnu radnu snagu.

Također većina Njemaca se žali što je kriterij za upis na Med. fakultet da imaju u srednjoj prosjek 1.0 - što je kod nas ekvivalent 5.0 - realno, tako je i kod nas manje više (bilo, nezz sad) na državnim fakultetima (osim ako imaš jaku vezu, naravno).

A samofinansiranje na Med. fakultetu u Sarajevo je 6000KM / godina, na stomatološkom 7000KM/godina - tako da nisu te cifre nimalo male, na Ganiću (SSST) je 12 000 KM/ godina, itd.

Ali u razgovoru s većinom Njemaca, oni gledaju dosta više tu finansijsku stranu kada odabiru studij, nego mi što smo gledali. A kako sam skonto i kod nas je omladina počela to gledati. U moje vrijeme (prije 15tak god) -gledalo se samo da se studira, pa šta Bog da poslije faxa.

I jednotavno, Medicinu kakogod da stave na papir - ne isplati im se s finansijske strane.

Također, preko sestre sam upoznao i dosta doktora (njenih kolega). Ovi koji su završili Medicinu u Njemačkoj - smatraju da su oni neki ultra-bogom-dani doktori i da svi ostali dolaze u Njemačku s kupljenim diplomama, da su samo njemačke diplome ispravne. Po meni, jako jako površno razmišljanje i šovinističko.

EDIT: Dosta doktora - i Njemaca i stranaca - razmišlja kako da u Njemačkoj završi specijalizaciju i ispali se dalje gdje će biti bolje plaćeni. Sa njemačkom specijalizacijom su ti vrata otvorena u pola svijeta. Tako da u budućnosti se može i od njih očekivati odljev kadra vani.
Last edited by Ozimician on 15/10/2022 18:15, edited 2 times in total.
babanovac

#383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

sehohari wrote: 15/10/2022 18:05

Ne fali Njemačkoj doktora za to što su uslovi loši (mislim, i to igra ulogu), već prije svega zato što država neće da obezbijedi dovoljno mjesta na fakultetima.

Medicina je bila i ostala najpoželjniji fakultet u DE.
Slazem se.
babanovac

#384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by babanovac »

belfy wrote: 15/10/2022 16:54
babanovac wrote: 15/10/2022 15:39

Ljudi cekaju promjene i u DE.. Ali i rade na promjenama.
kako nasi ljudi rade na promjenama u De u ovom iznad recenom (drzavna administracija, politicki sistem i ostalo...)?
Nisam napisao da nasi ljudi rade na promjenama u DE, nego ljudi koji tamo zive.
CaneBos

#385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by CaneBos »

Tema je kad se isplati preseljenje, a ne doktori po njemackoj itd
Ukratko, isplati se kad ispunjenje osnovnih egzistencijalnih potreba postane stalni problem i borba, kad imas djecu kojoj ne mozes obezbjediti nista za buducnost.
I opet ovisi od vise faktora. Ako idete da bi ostvarivali nerealno visok zivotni standard tamo negdje vani, bolje se saberite. Taj standard sa dobrim autom, napucanim stanom da 70" tv-om, laptomima, iphonima itd cete imati uz pratnju zestokih mjesecnih rata za kredite, pa bujrum deri na poslu duple smjene da isplatis cejfove..dzaba nema nista. Odradite analizu sta vas tamo ceka, koliko sta kosta, sta vam sve treba i sta cete sve morati da bi vam bilo bolje nego u BiH.
Gdje god da odete ceka vas ulaganje velikog truda, prilagodjavanje i kretanje od 0.
Razlika je sto tu imate sansu da sa trudom idete naprijed, dok u Bosni preljevate iz supljeg u prazno.
moonca

#386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Kao sluchaj osobe na temi. 'problemi s komshijama''. kupish nekretninu koja nije jeftina. komshija izda svoj stan. problematichnim osobama/ familiji..

eto da nemash shta da jedesh.. nachi chesh nachina da prezivish, ali da mirno spavash .nechesh.... :zoka:..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

aston_martin wrote: 14/10/2022 20:02 Razlika je sto tamo ljudi mogu platiti privatnika.
Pa sto cekaju onda ovoliko :lol:
Ecci
Vozim: Biciklam

#388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Studiranje u Njemackoj je besplatno, na drzavnim fakultetima, na privatnim se placa, do 20000 eura je godina na privatnom medicinskom fakultetu. Nijemci zele da studiraju medicinu, problem je sto na drzavnim nema dovoljno mjesta za sve. Zbog toga se i otvaraju privatni fakulteti.

Vecina doktora u Njemackoj su Nijemci, otprilike 15% cine ljekari iz non EU zemalja. Nijemci se vise zale na prekovremene sate i intenzitet rada nego na plate, vecini plata ne igra neku ulogu, vise vole slobodno vrijeme.

Plate su dobre, u privatnom sektoru bolje nego u bolnicama. Losije su nego u Austriji, Svicarskoj, Skandinaviji, UK...ali kao sto napisah, Nijemci uglavnom odlaze u inostranstvo zbog boljih uslova rada, ne zbog plate.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tandmand wrote: 15/10/2022 15:33 Zašto ljudi na ovoj temi miješaju dom, zavičaj, domovinu, Bosnu i Hercegovinu sa državom?

Niko ne pljuje po domovini, niti se odriče svojih ljudi i svog identiteta.

Ono na šta su građani ogorčeni je državna administracija, politički sistem koji forsira kretenizam, formalitet i korupciju,i stava sam ma ko došao na vlast da pravac kojim država ide neće moći promijeniti, jer inercija je prejaka, kao da rukama hoćeš da zaustaviš voz ili ga preusmjeriš.
Ljudi koji čekaju promjene u BiH, neće ih dočekati, jer to kod nas već spada u proces evolucije a vrijeme revolucija je davno prošlo. Nikakvi boljševici se neće pojaviti i resetirati sitem.

Dakle ko želi promjenu treba iseliti ...
Cijeli post a narocito zadnja recenica je odlicna paradigma ovog vremena. Doba revolucija je definitivno umrlo.
anelsol

#390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ta priča ima i drugu stranu medalje. Poznajem direktora Doma zdravlja iz mog mjesta. Čovjek se žali da su primili na specijalizaciju osobu koja je, čim je specijalizirala pedijatriju, dala otkaz i otišla u Austriju na posao. Dom zdravlja mora imati pedijatra po zakonu a on ne može sada da nađe specijalistu jer ih jednostavno nema na tržištu rada.
Bodkin

#391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

CaneBos wrote: 16/10/2022 16:45 Tema je kad se isplati preseljenje, a ne doktori po njemackoj itd
Ukratko, isplati se kad ispunjenje osnovnih egzistencijalnih potreba postane stalni problem i borba, kad imas djecu kojoj ne mozes obezbjediti nista za buducnost.
I opet ovisi od vise faktora. Ako idete da bi ostvarivali nerealno visok zivotni standard tamo negdje vani, bolje se saberite. Taj standard sa dobrim autom, napucanim stanom da 70" tv-om, laptomima, iphonima itd cete imati uz pratnju zestokih mjesecnih rata za kredite, pa bujrum deri na poslu duple smjene da isplatis cejfove..dzaba nema nista. Odradite analizu sta vas tamo ceka, koliko sta kosta, sta vam sve treba i sta cete sve morati da bi vam bilo bolje nego u BiH.
Gdje god da odete ceka vas ulaganje velikog truda, prilagodjavanje i kretanje od 0.
Razlika je sto tu imate sansu da sa trudom idete naprijed, dok u Bosni preljevate iz supljeg u prazno.
Nista od ovoga nije tacno. Ko ovo zeli moze relativno lagano sve ovo dobiti u austriji ili njemackoj uz par godina investicije kad ode.

Znam masu ljudi koji su otisli u austriju i 4-5 godina kasnije imaju sve ovo napisano bez nekakvih duplih smjena na poslu, sta god to znacilo.

I ovo ukljucuje ljude koji su otisli na faks gore, ljude koji su otisli sa diplomama i sa iskustvom i ljude koje su otisli bez skole pa gore gradili zivot

Ako je cilj bolji standard, izbor je poprilicno lagan
Ozimician

#392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 16/10/2022 21:48
Ta priča ima i drugu stranu medalje. Poznajem direktora Doma zdravlja iz mog mjesta. Čovjek se žali da su primili na specijalizaciju osobu koja je, čim je specijalizirala pedijatriju, dala otkaz i otišla u Austriju na posao. Dom zdravlja mora imati pedijatra po zakonu a on ne može sada da nađe specijalistu jer ih jednostavno nema na tržištu rada.
Naravno da ima i drugu stranu medalje, nijednog specijaliste nema na tržištu rada - jer svi rade negdje. Kako onda riješiti taj problem? Ljudi napuštaju zemlju (kao moja sestra) jer ne želi da se veže za ustanovu 15 godina i da duguje nekome, a drugi napuste nakon spec.

Eh sad, neko u prethodnom komentaru kaže da nije tema: doktori u Njemačkoj - i zdravstvo predstavlja bitnu stavku kad se odlučuje o "isplativosti" selibde, isplativnost ne mora biti samo finansijska.

Dalje, što se tiče bilo kakve isplativosti - kao što neko reče: Don't dream dreams.

Rijetki sretnici uspiju za kratko vrijeme da značajno unaprijede svoj standard u odnosu na BiH, barem trenutno. Npr. ako je neko radio kao doktor/inžinjer/majstor u BIH - i otišao u Njemačku, naravno da će u Njemačkoj doći na standard spram te struke u Njemačkoj, ali ti ljudi realno nisu loše živjeli ni u BIH (tako da im standard nije značajno porastao).

Po meni se najviše isplati selidba nekvalifikovanim jako mladim ljudima koji su željni napredovanja, jer mogućnosti su brojne za njih i takvim ljudima neće teško pasti start od teške nule. Nekoga sa ostvarenim životom u BIH, porodicom, djecom, koji je sretan sa poslom koji ima, ima svoju nekretininu - upitna je isplativost traženja "hljeba preko pogače".

Također, upoznao sam desetine ljudi koji kažu da su vani "zbog djece". I mislim da oni upravo najviše lažu sami sebe, jer ono - ako kažu da je to razlog, neće biti dočekani na nož, za sve ostale razloge će dobiti teške komentare. Tačno je da dijete ima mnogo više prilika u jednoj Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, UK, USA - ali morate uzeti u obzir da postoji i mnogo više prilika da krene u pogrešnom smijeru od očekivanog (znam i jednih i drugih primjera jako mnogo). Tako da, svaka priča ima dvije strane.
bumerangss

#393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

ljubijankic wrote: 30/09/2022 10:51 Cudno kako svi znaju ljude koji su se vratili i koji ovdje odlicno zive. 90% ljudi koje ja poznajem su vani, razlicitih godina i niko nikada ni u jednom trenutku svog zivota nije spomunuo da bi se vratio ovdje.
Ja se krecem u krugu medicinskih radnika i rijetko ko se vratio u BiH... znam jednu ima 45 godina i ima 10 dijagnoza od kojih su 5 psihijatrijskih e ona se vratila jer je ovdje uzela neplaceno u domu zdravlja gdje je zaposlena samo na kartoteci ko med sestra invalid druge kategorije i ocito je zamišljala da u DE može takva zaradjivati 4000 EUR e šipak!
Vratila se na sigurnih 1400 KM

A vratio se i Nenad Vanis strucnjag gastroenteroliog iz mislim emirata a vraca se i dr Dizdarevic jer je pala SDA :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Iz moje generacije gimnazije niko nije ni otisao :mrgreen:
bumerangss

#395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

babanovac wrote: 14/10/2022 04:45 Skoro odem do poznanika, u jedno selo u sjeveroistocnoj Bosni selo, kakvo sam mislio da vise ne postoji u BiH ( po mojoj percepciji, iskrivljenoj, sela su prazna, svi rade u gradovima nisko olacene poslove). Lik je diplomirao u inostranstvu, mojih godina, govori tri svjetska jezika... Uzgaja psenicu, razne vrste voca, proizvodi sokove, pekmeze, susi voce, bavi se pcelarastvom... U selu postoji skola, ambulanta, put je dobar. Svicarska. Zarada? Mogu reci, kao arhitekta u Austriji. Kriminal ? 0. Javni prevoz? Tu kaska: biciklo, koje niko nece ukrasti. Kvalitet zivota njegove djece? Bistri su, cijelo vrijeme mog 6-satnog boravka su bili napolju, nisam ih vidio sa telefonom, nasmijani su... ( za one, koji idu "zbog djece"). Nisam ih pitao da li im nedostaje ZOO ( imaju 5-6 vrsta na imanju). Ni njega, da li mu nedostaje opera.
Vjeruj mi dosta je takvih u BiH ali su nevidljivi i to njima i odgovara miran ali bogat seoski život :thumbup:
bumerangss

#396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

Black swan wrote: 17/10/2022 07:22 Iz moje generacije gimnazije niko nije ni otisao :mrgreen:
Iskreno sta ce jedan gimnazijalac da radi u DE osim na bauštel :-)
dr_Evil

#397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

babanovac wrote: 14/10/2022 04:45 Skoro odem do poznanika, u jedno selo u sjeveroistocnoj Bosni selo, kakvo sam mislio da vise ne postoji u BiH ( po mojoj percepciji, iskrivljenoj, sela su prazna, svi rade u gradovima nisko olacene poslove). Lik je diplomirao u inostranstvu, mojih godina, govori tri svjetska jezika... Uzgaja psenicu, razne vrste voca, proizvodi sokove, pekmeze, susi voce, bavi se pcelarastvom... U selu postoji skola, ambulanta, put je dobar. Svicarska. Zarada? Mogu reci, kao arhitekta u Austriji. Kriminal ? 0. Javni prevoz? Tu kaska: biciklo, koje niko nece ukrasti. Kvalitet zivota njegove djece? Bistri su, cijelo vrijeme mog 6-satnog boravka su bili napolju, nisam ih vidio sa telefonom, nasmijani su... ( za one, koji idu "zbog djece"). Nisam ih pitao da li im nedostaje ZOO ( imaju 5-6 vrsta na imanju). Ni njega, da li mu nedostaje opera.

Ti prijatelju vjerovatno nemas svoju djecu jos uvijek, i jos te zivot nije poceo gazit. Kad odvedes nekog svog u bolnicu(nadam se da neces nikad morat) i kad budes davao kovertu sjeti se svog posta.
Dope_Man

#398 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

dr_Evil wrote: 17/10/2022 08:05

Ti prijatelju vjerovatno nemas svoju djecu jos uvijek, i jos te zivot nije poceo gazit. Kad odvedes nekog svog u bolnicu(nadam se da neces nikad morat) i kad budes davao kovertu sjeti se svog posta.
Lik je uzeo jednog uspjesnog privatnika, kakvi su uvijek bili izuzetak, da potvrdi svoju poentu. Da ga odvedem u sela, da vidi svu jad i bijedu obicnog covjek, sta li bi onda mislio.
Last edited by Dope_Man on 17/10/2022 08:14, edited 1 time in total.
bumerangss

#399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bumerangss »

Black swan wrote: 15/10/2022 14:37 Takso s 8 djece i nezaposlenom zenom uplacuje koliko 80 maraka u zdrastvo a oce da mu hitna babi od 90 dolazi svaki drugi dan

Hard ko bosna
:lol: ali si u pravu :thumbup: si bi da sisaju državu i sistem a niko ništa da placa
dr_Evil

#400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 17/10/2022 00:53
Naravno da ima i drugu stranu medalje, nijednog specijaliste nema na tržištu rada - jer svi rade negdje. Kako onda riješiti taj problem? Ljudi napuštaju zemlju (kao moja sestra) jer ne želi da se veže za ustanovu 15 godina i da duguje nekome, a drugi napuste nakon spec.

Eh sad, neko u prethodnom komentaru kaže da nije tema: doktori u Njemačkoj - i zdravstvo predstavlja bitnu stavku kad se odlučuje o "isplativosti" selibde, isplativnost ne mora biti samo finansijska.

Dalje, što se tiče bilo kakve isplativosti - kao što neko reče: Don't dream dreams.

1. Rijetki sretnici uspiju za kratko vrijeme da značajno unaprijede svoj standard u odnosu na BiH, barem trenutno. Npr. ako je neko radio kao doktor/inžinjer/majstor u BIH - i otišao u Njemačku, naravno da će u Njemačkoj doći na standard spram te struke u Njemačkoj, ali ti ljudi realno nisu loše živjeli ni u BIH (tako da im standard nije značajno porastao).

2. Po meni se najviše isplati selidba nekvalifikovanim jako mladim ljudima koji su željni napredovanja, jer mogućnosti su brojne za njih i takvim ljudima neće teško pasti start od teške nule.

3. Nekoga sa ostvarenim životom u BIH, porodicom, djecom, koji je sretan sa poslom koji ima, ima svoju nekretininu - upitna je isplativost traženja "hljeba preko pogače".

4.
Također, upoznao sam desetine ljudi koji kažu da su vani "zbog djece". I mislim da oni upravo najviše lažu sami sebe, jer ono - ako kažu da je to razlog, neće biti dočekani na nož, za sve ostale razloge će dobiti teške komentare. Tačno je da dijete ima mnogo više prilika u jednoj Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, UK, USA - ali morate uzeti u obzir da postoji i mnogo više prilika da krene u pogrešnom smijeru od očekivanog (znam i jednih i drugih primjera jako mnogo). Tako da, svaka priča ima dvije strane.

1. Upravu si, vjerovatno treba oko 5 godina da dodjes na taj standard.

2. Ne slazem se, takvi tipovi tesko da ce uspjeti, obicno odlaze sa mentalitetom ima tamo posla sve me ceka, ja necu uciti i razvijati se, samo cu raditi. Prodju godine, a samo u mjestu.

3.Upitno je isplativo, ali treba iz vise razloga. Prvo da vidis kako zivi normalan svijet i da u Bosni nije normalno, drugo osiguraj buducnost za sebe i svoju djecu(strani papiri sto kasnije znaci zdravstvo, socijalno i obrazovanje, te penzija u starosti), i trece imat ces iskustvo i poznanstva zlata vrijedna.

4. U Bosni za naseg zivota nece biti bolje. Koliko god znam raje da je uspjela svojim trudom, znam i veliki dio koji je morao/la u krevet ili kovertu za radno mjesto, znam i dobar dio koji se utopio u sistem. Koliko otpada na stavku a, a koliko na b i c?
Post Reply