Nakon koliko batina treba distanca? Jedne ili hiljadu i jedne?
"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
- vjeshalica
- Bloo
- Globalna šefica
#127 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
Operi sude, usisaj, nauci kuhati...pospremi za bratom, kako to sjedis, nemoj biti glasna, nemoj se svadati, pocesljaj se, evo ti mini kuhinja kao igracka i mala beba, nemoj biti muskaraČa, ne mozes to obuci, kupi rozu suknjicu za curicu, ne mozes se igrati sa auticima, ko se tuce taj se voli, boys will be boys, kad ces se udati, kad ces imati djecu, iznesi rucak, pospremi, skuhaj, peglaj, slozi ti ćeš to bolje, on ima prednost prilikom rucka, njemu najljepsi komad, sta ces na tom fakultetu nije to za zene, s kim si spavala da dobijes tu bolju poziciju u firmi, ne mozes imati dijete bez oca, raspuštenice, nemoj plakati nisi pička, ne budi pička, imaj MUDA!, samo curice plaču, zašto si agresivna, zaSto se ne smijes vise, zasto se nisi nasminkala, obrij noge, pazduhe, ruke, lice, picku, zene ne smiju imati dlake, ocupaj te obrve, mogla si se povremeno nasminkati ovako izgledas bolesna, trebala bi kod frizera, zapustena si, sramota je otici ginekologu, vagina se razvlaci od previse penisa, zasili smo vas poslije poroda da budete uzi da vas muz opet uziva, nisi se derala kad si ga pravila a sad se deres, nisi prava zena ako si rodila na carski, nije to nista ozbiljno gospodo samo jaca menstruacija, sama si trazila suknja ti je previse kratka, sta ce ti fakultet, vidjet ces kad rodis, odrekni se nasljedstva tvom bratu treba, uDALA si se, moras uzeti njegovo prezime sta ce mahala reci, on je dosao umoran sa posla, znaš on je muško, mora zato sto si mu zvocala, mora zato sto si se zapustila, treba nam muškarac na ovoj poziciji...ad nauseam...(nisam dodala religijski aspekt iz razloga)
I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
Stotine godina toga plus dan danas.
Ljudi nisu svjesni i onda tako ensvjesni te odgajaju. I kako onda da povedes racuna o sebi?
- banjaluka078
#128 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Napravila je moja rodica distancu odmah. A on joj je odvrnuo šarafe na točkovima dok je ona bila u drugoj smjeni. Tako ga posavjetovali. Da ne naudi direktno njoj, ali da se nešto "desi" autu.
Mog bivšeg je njegov drug nagovarao da mi baci kašikaru nakon što sam ga ostavila. Ovaj moj je ipak bio pametniji od društva, pa nije. Ali je taj njegov vozao kašikaru u autu nakon što je njega ostavila cura. A uopšte nije u fazonu da je neki siledžija inače, da je bio nasilan u vezi ili bilo šta, nego eto, gdje će žensko njega ostaviti?
I zato ispravan termin jeste femicid, jer je po definiciji to, između ostalog, ubistvo učinjeno najčešće od strane (bivšeg) partnera. Obično mu je prethodilo porodično nasilje, prijetnje, ugrožavanje, seksualno nasilje (da, silovanje u braku postoji) ili ekonomska nejednakost kad je žrtva imala značajno manje sredstava od partnera ili ih nije imala nikako.
Mog bivšeg je njegov drug nagovarao da mi baci kašikaru nakon što sam ga ostavila. Ovaj moj je ipak bio pametniji od društva, pa nije. Ali je taj njegov vozao kašikaru u autu nakon što je njega ostavila cura. A uopšte nije u fazonu da je neki siledžija inače, da je bio nasilan u vezi ili bilo šta, nego eto, gdje će žensko njega ostaviti?
I zato ispravan termin jeste femicid, jer je po definiciji to, između ostalog, ubistvo učinjeno najčešće od strane (bivšeg) partnera. Obično mu je prethodilo porodično nasilje, prijetnje, ugrožavanje, seksualno nasilje (da, silovanje u braku postoji) ili ekonomska nejednakost kad je žrtva imala značajno manje sredstava od partnera ili ih nije imala nikako.
- tandmand
#129 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bogami sam se iznenadio, kada sam gledao jednu seriju (Ku'damm 56) sa radnjom u Zapadnom Berlinu ´50tih pa nadalje.Student_u_Ostavci wrote: ↑14/10/2022 17:18Nije Balkan dobro mjesto ni za koga.banjaluka078 wrote: ↑14/10/2022 17:10
Žene ostaju zato što im je donedavno prije svadbe govoreno "sad je ono tamo tvoja kuća" i podrazumijevalo se da nema "vraćanja", nema razvoda, nema kukanja. Šuti i trpi, tak'a ženska sudbina. Ako se vrati, njeni se prave da ima je došla u posjetu, pa onda sutra svi skupa u zetovu kuću da je vrate.
Pa onda ova jedna naša iz komšiluka tako godinama trpila batine, prevaru, odnošenje njenih haljina ljubavnicama...i jedno veče kad je on poslije redovnih batina legao i učvrstio san, ona u šupu po sjekiru i rascopa mu glavu. I opet je se njeni odrekli, jer ih je osramotila.
Nije Balkan dobro mjesto za ženu, bar nije bilo do generacija naših majki. A nešto se ne možemo pohvaliti ni ovih godina, ima crna hronika za dokaz. Ovdje se Kuduz slavi kao heroj i stavilo ga se u onu poštapalicu "po ovakvom je vremenu Kuduz ubio Bademu", jer sve da ga se opravda, k'o biva, vrijeme krivo.![]()
To za Kuduza, premsmiješan argument i uglavnom se koristi za zaebanciju a ne da ga se opravda ili ne znam šta.
Ali eto, i u tom slučaju, Badema je otišla za ličnost koja je bila u zatvoru i već poznata po konfliktima. Ja mislim da u preko 80% slučajeva, nasilje nad ženama rade likovi koji su i prije toga bili nasilni.
Žena našla posao kao medicinska sestra, neće više da je domaćica i šef klinike zove njenog muža takođe ljekara, da mu potvrdi da on to dozvoljava.
Valjda takvo bilo pravilo ...
Sestra takođe domaćica, lik visoko kotira u pravosuđu, prikriveni Gay - brak farsa, lažna slika, lažni osmijesi. Ona jadna mora njemu sve pod konac u nekom vječitom strahu i napetosti.
Ima svašta i na Zapadu ...
- Bloo
- Globalna šefica
-
demagog
- Snake Eyes
#132 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
18+Bloo wrote: ↑14/10/2022 21:15Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
Operi sude, usisaj, nauci kuhati...pospremi za bratom, kako to sjedis, nemoj biti glasna, nemoj se svadati, pocesljaj se, evo ti mini kuhinja kao igracka i mala beba, nemoj biti muskaraČa, ne mozes to obuci, kupi rozu suknjicu za curicu, ne mozes se igrati sa auticima, ko se tuce taj se voli, boys will be boys, kad ces se udati, kad ces imati djecu, iznesi rucak, pospremi, skuhaj, peglaj, slozi ti ćeš to bolje, on ima prednost prilikom rucka, njemu najljepsi komad, sta ces na tom fakultetu nije to za zene, s kim si spavala da dobijes tu bolju poziciju u firmi, ne mozes imati dijete bez oca, raspuštenice, nemoj plakati nisi pička, ne budi pička, imaj MUDA!, samo curice plaču, zašto si agresivna, zaSto se ne smijes vise, zasto se nisi nasminkala, obrij noge, pazduhe, ruke, lice, picku, zene ne smiju imati dlake, ocupaj te obrve, mogla si se povremeno nasminkati ovako izgledas bolesna, trebala bi kod frizera, zapustena si, sramota je otici ginekologu, vagina se razvlaci od previse penisa, zasili smo vas poslije poroda da budete uzi da vas muz opet uziva, nisi se derala kad si ga pravila a sad se deres, nisi prava zena ako si rodila na carski, nije to nista ozbiljno gospodo samo jaca menstruacija, sama si trazila suknja ti je previse kratka, sta ce ti fakultet, vidjet ces kad rodis, odrekni se nasljedstva tvom bratu treba, uDALA si se, moras uzeti njegovo prezime sta ce mahala reci, on je dosao umoran sa posla, znaš on je muško, mora zato sto si mu zvocala, mora zato sto si se zapustila, treba nam muškarac na ovoj poziciji...ad nauseam...(nisam dodala religijski aspekt iz razloga)
I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
Ljudi nisu svjesni i onda tako ensvjesni te odgajaju. I kako onda da povedes racuna o sebi?
- Student_u_Ostavci
#133 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Očito je da mozgom treba da se odlučuje a ne srcembanjaluka078 wrote: ↑14/10/2022 20:10Da, ali je i dalje tako normalna stvar za reći, a zna se na kakav zločin se odnosi.Student_u_Ostavci wrote: ↑14/10/2022 17:18
To za Kuduza, premsmiješan argument i uglavnom se koristi za zaebanciju a ne da ga se opravda ili ne znam šta.
Ali eto, i u tom slučaju, Badema je otišla za ličnost koja je bila u zatvoru i već poznata po konfliktima. Ja mislim da u preko 80% slučajeva, nasilje nad ženama rade likovi koji su i prije toga bili nasilni.
Ljudi su takvi, srce prije mozga i dok se dozoveš bude kasno, možda je stiglo dijete, možda brak, ne znam šta čini da ljudi budu/ostanu u vezi u kojoj ne bi trebalo da su. Svako od nas zna nekog za koga ne možemo skontati šta vidi u svom partneru...
Iz veze je teško izaći, kakva god da je. Iz braka pogotovo.
Moja konstatacija se više odnosila na ulazak u vezu sa problematičnim osobama. Ja razumem da se žene lože na bad guy tipove, ali ono, moraju onda biti svjesne da je to high risk, low reward odnos
- dale cooper
#134 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo wrote: ↑14/10/2022 21:15Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
- banjaluka078
#135 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo wrote: ↑14/10/2022 21:15
Da, trebale bi.
Sine, dođi vamo.
- vjeshalica
#136 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
I jedno 90% tih komentara daju zene...zanimljivo.Bloo wrote: ↑14/10/2022 21:15Da, trebale bi.vjeshalica wrote: ↑14/10/2022 20:28 Ako kazem da i zene trebaju vise sebe da izgrade, odma idu logike o mizigoniji itd. Zene bi vise trebale o sebi da povedu racuna prvo. Pa za njima muskarci.
Sine, dođi vamo.
- Bloo
- Globalna šefica
#137 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Zavisi. Nekad su to i muskarci.I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
-
no_sikiriki
#138 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Stvari se mogu mijenjati tek onda kad vise ljudi pocne odbacivati sve ono sto je Bloo nabrojala.
Kad stvarno, a ne samo deklarativno postane sramota tuci zene, a ne da zenu bude sramota sto je neko tuce.
Kad stvarno, a ne samo deklarativno postane sramota tuci zene, a ne da zenu bude sramota sto je neko tuce.
- Bloo
- Globalna šefica
#139 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
I da kcerke ne zovemo sine!no_sikiriki wrote: ↑14/10/2022 22:01 Stvari se mogu mijenjati tek onda kad vise ljudi pocne odbacivati sve ono sto je Bloo nabrojala.
-
no_sikiriki
#140 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Ne znam stvarno kako si to bila zaboravila. 
- agent_zero
#141 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Dame, moja beskrajna i bezrezervna podrška! 
- Bloo
- Globalna šefica
-
no_sikiriki
#143 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Skontala sam, my bad.
Da mi je samo vidjeti spisak za djecake ili muskarce, osim be a man and don’t be a pussy, slabo sta mi pada na pamet.
Da mi je samo vidjeti spisak za djecake ili muskarce, osim be a man and don’t be a pussy, slabo sta mi pada na pamet.
- Snake Eyes
#144 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Kao da muskarci nisu zrtve slicnih stereotipa.
- SmokingMan
#145 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Možda bi antropološki segment izašao sa odgovorom zašto, a zato što on sam nadilazi religijski koncept, koji je više baziran na vrijednostima u okvirima tradicionalnog načina življenja, tačnije, jedno je neizostavno bez drugog. Koliko god je bilo koja od abrahamskih religija kroz svoje propise pokušavala zaštititi ženu, toliko je uspjela umanjiti njen izravan doprinos drutšvu. Nipodaštavanja žene i društvene eksplotacije koje je prepoznato izvan okvira tradicionalističke prakse i religijskih ograničenja, tačnije od niza zakona u liberalnoj demokratiji, koja su pružila šansu da žena bude prepoznata ne samo kao sredstvo koje održava reproduktivnu drutšvenu kvotu, istorijski opterećenu indrustrijskim revolucijama, već kao i nosioca društvenih prava koja su ISTORIJSKI i tradicionalno gotovo isključivo pripadala muškarcu. Prvenstveno zbog muskularnosti / dominantnosti u fizičkoj snazi, što je bio jedan od glavnih predispozicija, veoma poželjnih u ranijim kulturama, a primjer zdravog i sposobnog muškarca je ležao u njegovoj snazi, ali i estetici tijela.vjeshalica wrote: ↑13/10/2022 14:38Jeste, ali nece niko da prizna koliko zena zeni slomi vrat negdje i redovno lomi cak i vise od muskaraca. Kakva je to mater koja savjetuje kcerku da je bolje da sjedi u kuci i radja jer je muzeva obaveza da je uzdrzava tj.da ona bude uzdrzavana i da jedva ceka da je "utrpa" umjesto da joj dadne pametniji savjet za zivot? Nikakva rekla bi.SmokingMan wrote: ↑13/10/2022 14:35 Svijet u kojem živimo ne postoji isključivi krivac, ali to ne umanjuje da je žena tradicionalno u podređenom društvenom položaju.
Demokratizacijom, liberalizacijom, selukarizacijom društva žena već počiva pronalaziti svoj samostalni pravac, ne da je samo manje postala ovisna o financijskoj podršci muškarca, već je postala samodostatna, u smislu da je jednako sposobna da privređuje, donosi odluke, bude dobra politička liderka, sportskinja, bez da joj je potrebno neko posredovanje ili odobravanje fizički dominantne figure. Ovo naravno ne podrazumjeva narušavanje neke prirodne simetrije šta sa čim ide u paru, a to je sasvim druga tema sa različitim stavovima, već da se stavi naglasak da je žena prestala biti predmetom omalovažavanja i ograničenja njenih duboko skrivenih potencijala. Ravnopravna, u potpunosti, ako se zaista cijeni njena unutarnja snaga, nikako uporediva sa fizičkom, ali daleko cjenjenija kao njena konačna ljepota, koja nadmašuje onu fizičku, često precijenjenu.
-
toska
#146 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Bloo "..mora što si zvocala,.."
sjeća li se neko kad je u Švrakinu čovjek udario ženu sjekirom u glavu i ista završila u bolnici?
na Sudu reče doslovno "Ja sam kriva, previše sam mu zvocala"
ima tome dosta, Avaz je dobro ispratio.
ja sam muško (problem sa nickom) i uvijek me ostavljalo u čuđenju i zbunjenosti kako su (gradske) djevojke podatne zbog osjećaja dužnosti čak i kad bi ubrzo odlazile.
totalno pogrešno posmatranje očekivanja muškog partnera u startu i čovjek (momak) se navikne iako nije očekivao takav pristup, što da ne. vremenom to sigurno ode predaleko.
Bloo "odrekni se nasljedstva tvom bratu treba..."
sve dok su žene takve i treba da muškom članu ostaje više, u suprotnom zet, a ne kćerka, će raspolagati istom imovinom kao sin. pošteno?
suludo od roditelja koji u takvim okolnostima imovinu dijele ravnopravno . kad i ako žene dođu pameti može.
još uvijek većinski ne raspolažu ni svojom platom u braku ili još gore, čovjek ništa ne radi, ali je vlasnik ženinih kartica koja je naravno zaposlena.
sjeća li se neko kad je u Švrakinu čovjek udario ženu sjekirom u glavu i ista završila u bolnici?
na Sudu reče doslovno "Ja sam kriva, previše sam mu zvocala"
ima tome dosta, Avaz je dobro ispratio.
ja sam muško (problem sa nickom) i uvijek me ostavljalo u čuđenju i zbunjenosti kako su (gradske) djevojke podatne zbog osjećaja dužnosti čak i kad bi ubrzo odlazile.
totalno pogrešno posmatranje očekivanja muškog partnera u startu i čovjek (momak) se navikne iako nije očekivao takav pristup, što da ne. vremenom to sigurno ode predaleko.
Bloo "odrekni se nasljedstva tvom bratu treba..."
sve dok su žene takve i treba da muškom članu ostaje više, u suprotnom zet, a ne kćerka, će raspolagati istom imovinom kao sin. pošteno?
suludo od roditelja koji u takvim okolnostima imovinu dijele ravnopravno . kad i ako žene dođu pameti može.
još uvijek većinski ne raspolažu ni svojom platom u braku ili još gore, čovjek ništa ne radi, ali je vlasnik ženinih kartica koja je naravno zaposlena.
- vjeshalica
#147 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
90%navedenih izlaze iz zenskih usta,tesko je priznati ali je takoBloo wrote: ↑14/10/2022 21:53Zavisi. Nekad su to i muskarci.I tako od malih nogu. Pritisak, stereotipi, rodne uloge...tradicija, patrijarhat, religija, jezik, nauka...guraju, oblikuju mene i tebe. I njega.
- vjeshalica
#148 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Nikad se nije bilo lakse razvesti kao danas.Student_u_Ostavci wrote: ↑14/10/2022 21:42
Očito je da mozgom treba da se odlučuje a ne srcem![]()
Iz veze je teško izaći, kakva god da je. Iz braka pogotovo.
Moja konstatacija se više odnosila na ulazak u vezu sa problematičnim osobama. Ja razumem da se žene lože na bad guy tipove, ali ono, moraju onda biti svjesne da je to high risk, low reward odnos![]()
- SmokingMan
#149 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
Zapamtite da vas odgajaju i oni sa kojima se družite izvan kuće, i nemojte misliti da odgovornost odgoja isključivo pada na pleća roditelja. 
- vjeshalica
#150 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA
I nikome ne smeta