Ruter preporuka
Moderator: Benq
-
svi u napad
#126 Re: Ruter preporuka
Dragi prijatelju (Bitange i princeze) hvala za savjet u vezi pretplate jer cu koristiti najvise 3-4 mjeseca no meni je sad bitno da kupim dobar ruter kako bi to dobro funkalo. Kao sto napisah nema u apartmanu optickog interneta pa su mi rekli u A1 da moram kupiti ruter sa SIM karticom. Dakle koji dragi strucnjaci trebam kupiti da me glava ne boli. Hvala.
-
Edin i edina
#127 Re: Ruter preporuka
Nije tema za mobilne rutere i malo ko ih koristi ovde.svi u napad wrote: ↑11/10/2022 23:41 Dragi prijatelju (Bitange i princeze) hvala za savjet u vezi pretplate jer cu koristiti najvise 3-4 mjeseca no meni je sad bitno da kupim dobar ruter kako bi to dobro funkalo. Kao sto napisah nema u apartmanu optickog interneta pa su mi rekli u A1 da moram kupiti ruter sa SIM karticom. Dakle koji dragi strucnjaci trebam kupiti da me glava ne boli. Hvala.
Ali ovaj se pokazo dobar, imaš ih po piku.

-
svi u napad
#128 Re: Ruter preporuka
Dragi prijatelju (Edin i Edina) puno ti hvala za ovo. Mislim da sam jedan ovakav vidio u Splitu. Hvala za slike samo bih te zamolio ako imas tacan naziv ovog rutera. Hvala jos jednom. Ziv i zdrav mi bio (ili bili).
- Quaresma
#129 Re: Ruter preporuka
prijatelji* ili prijatelju ili prijateljice*svi u napad wrote: ↑13/10/2022 22:35 Dragi prijatelju (Edin i Edina) puno ti hvala za ovo. Mislim da sam jedan ovakav vidio u Splitu. Hvala za slike samo bih te zamolio ako imas tacan naziv ovog rutera. Hvala jos jednom. Ziv i zdrav mi bio (ili bili).
ovde si malu diskriminaciju napravio
-
svi u napad
#130 Re: Ruter preporuka
Izvinjavam se prijateljici i prijatelju. Hvala na upozorenju.Quaresma wrote: ↑14/10/2022 00:21![]()
prijatelji* ili prijatelju ili prijateljice*svi u napad wrote: ↑13/10/2022 22:35 Dragi prijatelju (Edin i Edina) puno ti hvala za ovo. Mislim da sam jedan ovakav vidio u Splitu. Hvala za slike samo bih te zamolio ako imas tacan naziv ovog rutera. Hvala jos jednom. Ziv i zdrav mi bio (ili bili).
ovde si malu diskriminaciju napravio
- eltroxin
#131 Re: Ruter preporuka
Neki stari telefon ustekas u zid i preko njega se spajas na internet.svi u napad wrote: ↑04/10/2022 20:32 E sad dragi moji strucnjaci treba mi savjet sta da kupim. Kupilo se prosle godinetj. (uvalilo se u dugove) mali apartman od 35 m2 u Hrvatskoj. Posto je gradnja iz 1980 g. nema optickog interneta i rekli mi u A1 (njihov operater) da trebam kupiti ruter sa sim karticom. Oni su imali neki mali DWR-932 4G-LTE Mobile wifi Hotspot 150 Mbps po cijeni od 299 kn a u jednoj prodavnici su mi ponudili DLink Wireless N300 4G LTE router po cijeni od 599 kn.
Nisam nista kupio jer sam boravio samo 15 dana ove godine a i nemam tehnickog znanja da znam sta je bolje.
Molim vas da mi date kakav savjet u vezi kupovine istog. Napominjem da mi je cura u A1 rekla da preko rutera mogu prikopcati i Tv kako bih mogao gledati neke kanale. Hvala unaprijed na savjetima i molim vas da pisete na obicnom bosanskom bez velikih tehnickih rijeci. Zivjeli.
-
Arkec Zgotiva
#132 Re: Ruter preporuka
Pozdrav! Namjeravam da poboljsam internet kuci, jer Ubee od Telemacha ne moze da pokrije kucu sa 2 sprata, a i potrebni su mi LAN portovi na spratovima kako bih mogao spojiti druge uredjaje.
Situacija je takva da je na 2. spratu Ubee modem, tako da prizemlje ili nema, ili ima jako slab wifi. U prizemlju planiram ubaciti EON box, tako da mi je potreban i ethernet port tu. Brzina mi je 400mbps, pa pretpostavljam da bi mi bilo dovoljno i 150-200 mbps u prizemlju da EON box uredno funkcionise.
Prvo sam razmisljao o kupovini spomenutog Mi AIoT Router AX3600 te Xiaomi Mesh System AX3000, ali vidim na Xiaomi forumu da je problem spojiti te uredjaje u mesh.
Da li mislite da li bih mogao kupiti Mi AIoT Router AX3600 koji bih stavio pored modema, te jos jedan router koji bih stavio u prizemlje i spojio ta dva u mesh, ili jednostavno kupiti 3 komada za ovaj AX3000 sistem? Bitno mi je da taj 2./3. uredjaj koji nije master, vec u prizemlju, ima ethernet port.
Otvoren sam i za druge predloge naravno. Budzet mi je oko 350-400 KM.
Situacija je takva da je na 2. spratu Ubee modem, tako da prizemlje ili nema, ili ima jako slab wifi. U prizemlju planiram ubaciti EON box, tako da mi je potreban i ethernet port tu. Brzina mi je 400mbps, pa pretpostavljam da bi mi bilo dovoljno i 150-200 mbps u prizemlju da EON box uredno funkcionise.
Prvo sam razmisljao o kupovini spomenutog Mi AIoT Router AX3600 te Xiaomi Mesh System AX3000, ali vidim na Xiaomi forumu da je problem spojiti te uredjaje u mesh.
Da li mislite da li bih mogao kupiti Mi AIoT Router AX3600 koji bih stavio pored modema, te jos jedan router koji bih stavio u prizemlje i spojio ta dva u mesh, ili jednostavno kupiti 3 komada za ovaj AX3000 sistem? Bitno mi je da taj 2./3. uredjaj koji nije master, vec u prizemlju, ima ethernet port.
-
probook
#133 Re: Ruter preporuka
Uzmes ovo i sve si probleme rijesioArkec Zgotiva wrote: ↑01/11/2022 21:02 Pozdrav! Namjeravam da poboljsam internet kuci, jer Ubee od Telemacha ne moze da pokrije kucu sa 2 sprata, a i potrebni su mi LAN portovi na spratovima kako bih mogao spojiti druge uredjaje.
https://www.olx.ba/artikal/47304682/tp- ... stem-3pcs/
Svi imaju gigabitne portove, mozes na njega spojiti eon box bez problema.
Ako ti na wifi ne treba brzina preko 100 mbps onda mozes uzeti jeftiniji varijantu model E4
https://www.olx.ba/artikal/45571532/ac1 ... e4-3-pack/
-
Arkec Zgotiva
#134 Re: Ruter preporuka
Hvala! Narucio sam m4, pala im je jos cijena za 30 KM pa cemo vidjeti.probook wrote: ↑01/11/2022 23:19 Uzmes ovo i sve si probleme rijesio
Ako ti na wifi ne treba brzina preko 100 mbps onda mozes uzeti jeftiniji varijantu model E4
https://www.olx.ba/artikal/45571532/ac1 ... e4-3-pack/
-
probook
#135 Re: Ruter preporuka
Javi utiske kad instalirasArkec Zgotiva wrote: ↑02/11/2022 19:11Hvala! Narucio sam m4, pala im je jos cijena za 30 KM pa cemo vidjeti.probook wrote: ↑01/11/2022 23:19 Uzmes ovo i sve si probleme rijesio
https://www.olx.ba/artikal/45571532/ac1 ... e4-3-pack/![]()
-
Arkec Zgotiva
#136 Re: Ruter preporuka
Upravo prikljucio 3 Deco-a. Odlicno je vec ali cu probati jos da se igram sa postavljanjem na razlicita mjesta.
400mbps mi je konekcija, iskljucio sam sa Ubee modema WIFI, kao i extender koji sam imao u drugoj sobi.
1. Deco router, 2. sprat, odmah pored modema, Wifi brzina skocila sa 60mbps -> 399mbps
2. Deco, isto 2. sprat ali s druge strane, 380mbps, ali kad sam ukljucio 3. Deco u prizemlju i pokrenuo optimizaciju, sada je oko 260mbps
3. Deco u prizemlju pored TV-a gdje ce ici EON box, oko 200-210 mbps
Mislio sam da ce 2. Deco, posto je direktno iznad soba na 1. spratu, dati dovoljno jak signal tim sobama, ali je brzina oko 50mbps pa mozda budem njega spustio na 1. sprat
Cijela kuca pokrivena signalom, gdje ga nisam prije imao sad je brzina oko 40mbps i signal 'na pola'.
Odlicna stvar! Ogromno hvala na preporuci
-
zdruzdjo
#137 Re: Ruter preporuka
Arkec Zgotiva wrote: ↑07/11/2022 14:03
Upravo prikljucio 3 Deco-a. Odlicno je vec ali cu probati jos da se igram sa postavljanjem na razlicita mjesta.
400mbps mi je konekcija, iskljucio sam sa Ubee modema WIFI, kao i extender koji sam imao u drugoj sobi.
1. Deco router, 2. sprat, odmah pored modema, Wifi brzina skocila sa 60mbps -> 399mbps
2. Deco, isto 2. sprat ali s druge strane, 380mbps, ali kad sam ukljucio 3. Deco u prizemlju i pokrenuo optimizaciju, sada je oko 260mbps
3. Deco u prizemlju pored TV-a gdje ce ici EON box, oko 200-210 mbps
Mislio sam da ce 2. Deco, posto je direktno iznad soba na 1. spratu, dati dovoljno jak signal tim sobama, ali je brzina oko 50mbps pa mozda budem njega spustio na 1. sprat
Cijela kuca pokrivena signalom, gdje ga nisam prije imao sad je brzina oko 40mbps i signal 'na pola'.
Odlicna stvar! Ogromno hvala na preporuci![]()
Ono sto ti jako savjetujem je da se poigras postavkama wifi kanala. Ogromna razlika zna biti ako u komsiluku imas puno wifi mreza pa se sudare.
Obavezno ukloni rutere iz coskova soba. Tu je najvise armature zbog nosecih zidova, a to puno zna da smeta.
Vjeruj tim maleckim namjestanjima mozes dobiti odlicnu situaciju.
-
bob_1921
#138 Re: Ruter preporuka
ma deco fercera za 10, kod mene je m3 a gledam link gore zar je ovako visoka cijena jbt kod nas haman 400 km preko amazona za dvije stoje ccc .. cekam onaj black friday mozda pdne cijena pa uzeti m5 kao backup 
- -Chesterfield-
#139 Re: Ruter preporuka
Vrijedi li ovaj Deco 23,80 eura?
Naručio nekakvu mašinicu za šišanje ali cijena nije bila dovoljna za besplatnu dostavu i ubacim i ovo čudo...
Zanima me hoću li moći to bežično povezati sa routerom tp link archer C7

Naručio nekakvu mašinicu za šišanje ali cijena nije bila dovoljna za besplatnu dostavu i ubacim i ovo čudo...

-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#140 Re: Ruter preporuka
Jedino što ne želim da kod komšije crkne je ruter.
-
probook
#141 Re: Ruter preporuka
Deco wifi uredjaje bezicno mozes samo sa istim ili drugim Deco modelom povrzati bezacno. Sa tvojim ruterom ne moze bezicno.-Chesterfield- wrote: ↑07/11/2022 17:32 Vrijedi li ovaj Deco 23,80 eura?
Vidi koliko su 2 u paketu? Pa svoj riter prodas preko pika
- -Chesterfield-
#142 Re: Ruter preporuka
E jbg...probook wrote: ↑07/11/2022 21:24Deco wifi uredjaje bezicno mozes samo sa istim ili drugim Deco modelom povrzati bezacno. Sa tvojim ruterom ne moze bezicno.-Chesterfield- wrote: ↑07/11/2022 17:32 Vrijedi li ovaj Deco 23,80 eura?
Vidi koliko su 2 u paketu? Pa svoj riter prodas preko pika
Ja mislio to radi na principu Wi-Fi extender.
Sada mi je od modema (MojaTv) provučen kabal u drugu sobu gdje sam prikopčao Router TP-Link.
Mislio sam ako je ista marka da će još bolje funkcionirati. Ali izgleda qurko...
Pa mora biti način kako prvi - bez obzira koliko ih je spojiti na Router?
Inače tri koštaju 68.80 eura...

Ako imaš ideju šta da radim - napiši...
-
probook
#143 Re: Ruter preporuka
Deco br 1 povezes lan kablom na postojeci ruter od mojatv.
Deco br 2 stavis u sobu i povezes bezicno sa prvim
Deco br 3 stavis negdje gdje ti treba jos pojacati net.
Sva podesavanja i povrzivanja idu preko njihove aplikacije android/ios
Ako nije neka ogromna kuca i nzm koliko daleko ta soba gdje si provukao kabal, ja vjerujem da sve mozes bezicno pokriti
Ako nije neka ogromna kuca i nzm koliko daleko ta soba gdje si provukao kabal, ja vjerujem da sve mozes bezicno pokriti
- -Chesterfield-
#144 Re: Ruter preporuka
Kuća je na sprat i trenutno sa modemom i routerom pokrivam sve. Ali ima mjesta gdje je signal slab.probook wrote: ↑07/11/2022 21:46 Deco br 1 povezes lan kablom na postojeci ruter od mojatv.
Može li se ovaj archer c7 bežično spojiti sa modemom ili decom?
Taj Deco bih žično povezao...
-
probook
#145 Re: Ruter preporuka
Ne moze postojeci ruter bezicno, jedino mozes preko lan kabla, mada mislim da ce ti 3 Deco uredjaja biti savrena, ako sada sa njihovim i svojim ruterom skoro sve pokrivas
-
Sandra13
#146 Re: Ruter preporuka
Ako ruter nije wifi6 opet za godinu ili dvije novi kupovat, jer već najavljuju sredinom 2024 wifi7 mrežu i rutere.
-
probook
- nivla
#148 Re: Ruter preporuka
ruter kupis sa aktuelnim wifi standardom, sve i da imas wifi7 ruter sad da kupis, do 2026 imaces jedan ili nijedan uređaj koji se po wifi7 brzini spojiti na isti, pa ljudi jos koriste wifi 2.4ghz rutere koji su prije 10 godina bili 30 km i bolje im ne treba
kod wifi rutera treba sad gledati da je dual band (2.4 i 5GHz), gledati da nije bas neki totalni skart a to najcesce vidis po cipsetu i da su mu svi portovi 1gbps, da nema 20 antena ko oni jeftini xiaomi ruteri, i da podržava wifi 6 brzine
sto se tice 2.4GHz wifi on je i dalje superioran u odnosu na 5GHz za većinu domaćinstava zbog tipične gradnje gdje se armatura stavlja u sve, daleko bolji domet ima u odnosu na 5GHz
kome nije zao para za bolju pokrivenost razmisliti o nekom wifi mesh rješenju (ima ih od asusa, dlinka, tplinka), ima i ubiquity ali to prevazilazi budžet većine kućnih korisnika
kod wifi rutera treba sad gledati da je dual band (2.4 i 5GHz), gledati da nije bas neki totalni skart a to najcesce vidis po cipsetu i da su mu svi portovi 1gbps, da nema 20 antena ko oni jeftini xiaomi ruteri, i da podržava wifi 6 brzine
sto se tice 2.4GHz wifi on je i dalje superioran u odnosu na 5GHz za većinu domaćinstava zbog tipične gradnje gdje se armatura stavlja u sve, daleko bolji domet ima u odnosu na 5GHz
kome nije zao para za bolju pokrivenost razmisliti o nekom wifi mesh rješenju (ima ih od asusa, dlinka, tplinka), ima i ubiquity ali to prevazilazi budžet većine kućnih korisnika
-
Sandra13
#149 Re: Ruter preporuka
Kopirano sa bug.hr
Mnogo je važnija druga karakteristika na koju Wi-Fi 6 stavlja jak naglasak: kvaliteta istodobnog opsluživanja većeg broja bežičnih klijenata. Razmislite li o svojoj kućnoj mreži i njenom razvoju tijekom godina, neće vam trebati dugo da shvatite u kojoj se mjeri broj bežično povezanih uređaja povećao. Na primjeru vašeg autora, prije desetak godina su na Wi-Fi bili povezani jedan laptop i dva mobitela. Danas se pod istim krovom na bežičnu mrežu spajaju dva mobitela, dva laptopa, tablet, televizor, AV receiver, stereo pojačalo, HTPC, tri Chromecasta, pametna žarulja, dvije LED trake, ručni sat, pametna utičnica i senzor pokreta. To je gotovo 20 uređaja s kojima router mora uspješno istodobno baratati. U kućanstvima s modernim kućanskim aparatima, koji su nerijetko bežično povezivi, ta brojka može samo rasti. Situacija u uredskim okolinama još je problematičnija – malo veći poslovni prostor može bez problema doseći i premašiti brojku od 100 bežično umreženih uređaja.
Mnogo je važnija druga karakteristika na koju Wi-Fi 6 stavlja jak naglasak: kvaliteta istodobnog opsluživanja većeg broja bežičnih klijenata. Razmislite li o svojoj kućnoj mreži i njenom razvoju tijekom godina, neće vam trebati dugo da shvatite u kojoj se mjeri broj bežično povezanih uređaja povećao. Na primjeru vašeg autora, prije desetak godina su na Wi-Fi bili povezani jedan laptop i dva mobitela. Danas se pod istim krovom na bežičnu mrežu spajaju dva mobitela, dva laptopa, tablet, televizor, AV receiver, stereo pojačalo, HTPC, tri Chromecasta, pametna žarulja, dvije LED trake, ručni sat, pametna utičnica i senzor pokreta. To je gotovo 20 uređaja s kojima router mora uspješno istodobno baratati. U kućanstvima s modernim kućanskim aparatima, koji su nerijetko bežično povezivi, ta brojka može samo rasti. Situacija u uredskim okolinama još je problematičnija – malo veći poslovni prostor može bez problema doseći i premašiti brojku od 100 bežično umreženih uređaja.
- -Chesterfield-
#150 Re: Ruter preporuka
Naručio sam još tri...
Ja mislim da rođacima po Njemačkoj nije drago?
Gledam na internetu koliki je ovaj paket sa tri komada - haman da bi mogao usisavač stati u kutiju.
Ovdje mi to na OLX nešto preskupo.