IRAN

avetinja

#32251 Re: IRAN

Post by avetinja »

Bloo wrote: 08/10/2022 12:04 Na temama koje se ticu abortusa, Poljska i USa su bile na tapeti.
I opet i iznova da skrenem paznju...zajednicka crta svim tim zemljama i svim tim temama i protestima su ŽENE.
Problem ugnjetavanja žena od strane sistema, ideologija, država, politika....nadilazi sve što si naveo. Svim tim religijama, ideologijama, državama, politikama...zajedničko je jedno, bez obzira da li su Zapad ili Istok.

Ta žena u Iranu koja se bori za izbor je sestra žene u Poljskoj koja se bori za svoj izbor. Sestra im je možda i ona u Francuskoj koja želi da nosi burkini.

Žene u Iranu su sestre ženama u Indiji su sestre ženama u Africi su sestre ženama u Americi...ako makneš prepreke i klasifikacije feminističke ideologije (bijele feministkinje u zapadnim sistemima versus ostale feministkinje), ostaje jedna nepatvorena borba protiv nepravde i ugnjetavanja.

Sve što pišete ovdje, Point iz Skandinavije, vi iz Bosne, Njemacke...kao muskarci koristite tu borbu kao argument za svoje ideologije bez stvarnog razumijevanja i empatije prema toj borbi.
Pitanje abortusa nije pitanje samo žene, nego i muškarca. Ne želim o tome da dužim, jer ćemo u potpunosti skrenuti sa teme, jer to je vrlo široka i nimalo jednostavna tema.

Što se tiče konkretno Irana, već sam naveo da pravila o odijevanju važe za sve i da narodna policija hapsi i muškarce i žene. To je rekla Iranka koja se iz Irana doselila u Hrvatsku i posebno je naglasila da ni muškarci nisu izuzeti od pravila režima, kao što se to inače smatra. Također postoji određeni broj žena koji podržava ovakvo uređenje u Iranu. Niko ne može reći tačan broj, ali mislim da su prilično podijeljene.
Bloo
Globalna šefica

#32252 Re: IRAN

Post by Bloo »

avetinja wrote: 08/10/2022 12:28
Bloo wrote: 08/10/2022 12:04 Na temama koje se ticu abortusa, Poljska i USa su bile na tapeti.
I opet i iznova da skrenem paznju...zajednicka crta svim tim zemljama i svim tim temama i protestima su ŽENE.
Problem ugnjetavanja žena od strane sistema, ideologija, država, politika....nadilazi sve što si naveo. Svim tim religijama, ideologijama, državama, politikama...zajedničko je jedno, bez obzira da li su Zapad ili Istok.

Ta žena u Iranu koja se bori za izbor je sestra žene u Poljskoj koja se bori za svoj izbor. Sestra im je možda i ona u Francuskoj koja želi da nosi burkini.

Žene u Iranu su sestre ženama u Indiji su sestre ženama u Africi su sestre ženama u Americi...ako makneš prepreke i klasifikacije feminističke ideologije (bijele feministkinje u zapadnim sistemima versus ostale feministkinje), ostaje jedna nepatvorena borba protiv nepravde i ugnjetavanja.

Sve što pišete ovdje, Point iz Skandinavije, vi iz Bosne, Njemacke...kao muskarci koristite tu borbu kao argument za svoje ideologije bez stvarnog razumijevanja i empatije prema toj borbi.
Pitanje abortusa nije pitanje samo žene, nego i muškarca. Ne želim o tome da dužim, jer ćemo u potpunosti skrenuti sa teme, jer to je vrlo široka i nimalo jednostavna tema.

Što se tiče konkretno Irana, već sam naveo da pravila o odijevanju važe za sve i da narodna policija hapsi i muškarce i žene. To je rekla Iranka koja se iz Irana doselila u Hrvatsku i posebno je naglasila da ni muškarci nisu izuzeti od pravila režima, kao što se to inače smatra. Također postoji određeni broj žena koji podržava ovakvo uređenje u Iranu. Niko ne može reći tačan broj, ali mislim da su prilično podijeljene.
Da, ali ako ženi onemogućih pristup abortusu, onda čak i u slučajevima dva partnera koji žele da se obavi abortus, abortus neće biti obavljen.

Da, želim da vidim snimke gdje muškarci hodaju u kratkim hlačicama i wife beater potkosuljama i policija ih pendreci. :D

Niko nije ni napisao da su muskarci izuzeti, ali nekako nemamo te snimke niti zalbe...
Da, postoji i odredeni broj ljudi koji glasa za SDS i SDA...

Apsolutno sam fascinirana tvojim totalnim ignorisanjem napisanog. :D
avetinja

#32253 Re: IRAN

Post by avetinja »

Bloo wrote: 08/10/2022 12:36 Da, ali ako ženi onemogućih pristup abortusu, onda čak i u slučajevima dva partnera koji žele da se obavi abortus, abortus neće biti obavljen.

Da, želim da vidim snimke gdje muškarci hodaju u kratkim hlačicama i wife beater potkosuljama i policija ih pendreci. :D

Niko nije ni napisao da su muskarci izuzeti, ali nekako nemamo te snimke niti zalbe...
Da, postoji i odredeni broj ljudi koji glasa za SDS i SDA...

Apsolutno sam fascinirana tvojim totalnim ignorisanjem napisanog. :D
Zbog toga sam i rekao da je to posebna tema i zbog toga se zakon ne može isključivo urediti sa da ili ne.

Nisam vidio snimke, ali sam čuo šta kaže žena koja je živjela u Iranu i koja se doselila u Hrvatsku i koja nema razloga da laže, jer je više ništa ne veže za Iran. Ja joj vjerujem.
Vjerujem da su ovi snimci sa ženama prilično rijetki i pitanje je da li bi bili snimljeni da nije bilo protesta. Pri tome ne kažem da policija ne batina muškarce i žene, nego da se rijetko ko usudi snimiti te situacije. Ovaj snimak predstavlja izuzetak, jer je snimljen za vrijeme protesta. Svako ko je bio učesnik nekog protesta ili okupljanja koje je otišlo u drugom smjeru zna da policija oštrije reaguje u tim situacijama. Koliko na snimku mogu primijetiti, žena je nešto agresivno dobacivala policiji. Ne znamo šta im je rekla, ali vjerujem da bi policija i u drugim država za vrijeme protesta mogla reagovati slično, bez obzira da li je riječ o ženi ili muškarcu. Imali smo slučaj u Sarajevu sa kovidom i novinarkom/influenserkom ili šta je već po zanimanju bila žena koja se žalila na policijsku brutalnost. Dakle, kao što sam već rekao, ljudi sprovode sistem i zbog toga sistem ne može biti nepogrešiv. Da naglasim da sam, naravno, protiv upotrebe prekomjerne sile.
sumirprimus

#32254 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#32255 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Bloo wrote: 08/10/2022 08:17
sumirprimus wrote: 08/10/2022 07:50 Stvar je slobode izbora. Ako nema slobode izb ora nema ni slobode, i vecina onog sto se govori je laz.
I u Francuskoj takode :D
Neuporedivo, u franc neces izgubiti glavu od organa reda ako radis nesto za sta oni smatraju da je krsenje propisa kao recimo dres kod. I da, nema vjerske policije koja utjeruje red fizicki.
Bloo
Globalna šefica

#32256 Re: IRAN

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 08/10/2022 22:00
Bloo wrote: 08/10/2022 08:17

I u Francuskoj takode :D
Neuporedivo, u franc neces izgubiti glavu od organa reda ako radis nesto za sta oni smatraju da je krsenje propisa kao recimo dres kod. I da, nema vjerske policije koja utjeruje red fizicki.
Da pojednistavim za tebe...nema slobode izbora jer ne smijes nositi burkini.
sumirprimus

#32257 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Da pojejdnaotsvim ja za tebe, i da obuces burkini neces izgubit glavu ,a u nekim drustivma te moze kostat i boja kose.
Mada mi je i to nategnuto. Pobjegnu iz tih sistema i ne pristaju na oravila novih drzava. Razumiejm st govoris Naravmo da bi trebali imati slobodu izrazavanja i izbora. u frnac, blegiji arapi zive u getoima pa i svedskoj. Ko da nisu ni dosli u evropu. Jbes i takvu slobodu.
sumirprimus

#32258 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

U evorpi je primjereniji termin integracija u drustvo vole sve beneficije ali nisu spremni nicega se odreci iz starog sistema iz kog su dosli.
A u tim Drustvima iskljucivo se radi o asimilaciji
Bloo
Globalna šefica

#32259 Re: IRAN

Post by Bloo »

sumirprimus wrote: 08/10/2022 22:41 Da pojejdnaotsvim ja za tebe, i da obuces burkini neces izgubit glavu ,a u nekim drustivma te moze kostat i boja kose.
Mada mi je i to nategnuto. Pobjegnu iz tih sistema i ne pristaju na oravila novih drzava. Razumiejm st govoris Naravmo da bi trebali imati slobodu izrazavanja i izbora. u frnac, blegiji arapi zive u getoima pa i svedskoj. Ko da nisu ni dosli u evropu. Jbes i takvu slobodu.
Integracija nije isto sto i asimilacija, stoga smatram da bi burkini trebalo dozvoliti.
Kao sto imas izbor vegetarijanskih, košer i halal jela. Niko te ne tjera da jedeš meso ili svinjetinu.
Problem geta je već malo šira priča.
Avetinho

#32260 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Bloo wrote: 08/10/2022 23:51
sumirprimus wrote: 08/10/2022 22:41 Da pojejdnaotsvim ja za tebe, i da obuces burkini neces izgubit glavu ,a u nekim drustivma te moze kostat i boja kose.
Integracija nije isto sto i asimilacija, stoga smatram da bi burkini trebalo dozvoliti.
Kao sto imas izbor vegetarijanskih, košer i halal jela. Niko te ne tjera da jedeš meso ili svinjetinu.
Za burkini se slazem s tobom, da su trebali dopustiti. Ali ne i za onu gore "ne mozes nositi burkini, nemas izbora". Vjerovatno bi cak i za tebe bilo neprihvatljivo i trazio bi zakonsku sankciju, za one sto ulicom secu gologuzi, i galame kako im se ne dopusta izbor. Valjda i drustvo ima prvo da donosi razumne propise i zahtijeva da se jedinke ponasaju u skladu.
Bloo
Globalna šefica

#32261 Re: IRAN

Post by Bloo »

Avetinho wrote: 09/10/2022 14:53
Bloo wrote: 08/10/2022 23:51

Za burkini se slazem s tobom, da su trebali dopustiti. Ali ne i za onu gore "ne mozes nositi burkini, nemas izbora". Vjerovatno bi cak i za tebe bilo neprihvatljivo i trazio bi zakonsku sankciju, za one sto ulicom secu gologuzi, i galame kako im se ne dopusta izbor. Valjda i drustvo ima prvo da donosi razumne propise i zahtijeva da se jedinke ponasaju u skladu.
Gologuzi kao bez gaca ili u tangama?
jeza u ledja

#32262 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Sta kazu, prestali protesti? :oops:
mirsek

#32263 Re: IRAN

Post by mirsek »

jeza u ledja wrote: 10/10/2022 05:13 Sta kazu, prestali protesti? :oops:
Da, smanjili se totalno. Tako sam procitao prije par dana. Imas li link za neku drugaciju novost ?
jeza u ledja

#32264 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

mirsek wrote: 10/10/2022 09:03
jeza u ledja wrote: 10/10/2022 05:13 Sta kazu, prestali protesti? :oops:
Da, smanjili se totalno. Tako sam procitao prije par dana. Imas li link za neku drugaciju novost ?
:lol:

Ma ti si to napisao prije 10+ dana.

Vijesti i snimci preko vikenda:

https://www.aljazeera.com/news/2022/10/ ... ourth-week
‘Not afraid anymore’: Iran protests enter fourth week
https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 022-10-09/
Videos shared on social media showed protests in dozens of cities across Iran early on Sunday with hundreds of high school klix and university students participating despite the use of tear gas, clubs, and in many cases live ammunition by the security forces, rights groups said.
https://www.wsj.com/articles/iran-prote ... 1665319812
Three weeks after antigovernment protests erupted across Iran—sparked by the death of a woman detained for allegedly violating the country’s strict Islamic dress code—the movement has proved more durable than previous challenges to Tehran’s leaders and could pose a continuing threat.

Students across the country rallied outside universities on Sunday, chanting slogans including “death to the dictator,” and schoolgirls marched in the streets of Tehran waving their veils in the air, a gesture that has become a central expression of dissent. The governor of Kurdistan province on Sunday ordered universities closed, likely to avoid more protests. Stores across the country stayed closed as part of a widening strike of shopkeepers.

nota1969

#32265 Re: IRAN

Post by nota1969 »

jeza u ledja wrote: 10/10/2022 15:38
mirsek wrote: 10/10/2022 09:03
:lol:

Ma ti si to napisao prije 10+ dana.

Vijesti i snimci preko vikenda:

https://www.aljazeera.com/news/2022/10/ ... ourth-week
‘Not afraid anymore’: Iran protests enter fourth week
https://www.reuters.com/world/middle-ea ... 022-10-09/
Videos shared on social media showed protests in dozens of cities across Iran early on Sunday with hundreds of high school klix and university students participating despite the use of tear gas, clubs, and in many cases live ammunition by the security forces, rights groups said.
https://www.wsj.com/articles/iran-prote ... 1665319812
Three weeks after antigovernment protests erupted across Iran—sparked by the death of a woman detained for allegedly violating the country’s strict Islamic dress code—the movement has proved more durable than previous challenges to Tehran’s leaders and could pose a continuing threat.

Students across the country rallied outside universities on Sunday, chanting slogans including “death to the dictator,” and schoolgirls marched in the streets of Tehran waving their veils in the air, a gesture that has become a central expression of dissent. The governor of Kurdistan province on Sunday ordered universities closed, likely to avoid more protests. Stores across the country stayed closed as part of a widening strike of shopkeepers.

jel moguće,nevolje u raju?
ima li kakvog habera od Ali Daeia?
HarTar

#32266 Re: IRAN

Post by HarTar »

Sloboda i za burkini i za kosu :-D
jeza u ledja

#32267 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Evo kazu prestali protesti :oops:

alijagoro

#32268 Re: IRAN

Post by alijagoro »

jeza u ledja wrote: 13/10/2022 20:15 Evo kazu prestali protesti :oops:

Na brzinu malo pregledo i cini mi se mali protesti i dosta istih snimaka na sve tri reportaze.
jeza u ledja

#32269 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Ni u jednom trenutku nisu bili protesti od desetine hiljada ljudi.
djugum

#32270 Re: IRAN

Post by djugum »

zivotinje...
mishic

#32271 Re: IRAN

Post by mishic »

Brutalnost iranske policije otišla je u takve oblike perverzije da je to zastrašujuće. Bukvalno pojedinci među policajcima su za strijeljanje.
Point.

#32272 Re: IRAN

Post by Point. »

Ova država sa ovim nakaradnim i bolesnim sistemom je zrela za vojne intervencije.
emirolini

#32273 Re: IRAN

Post by emirolini »

Srecom pa je Izrael tu, sta bi ova stoka radila dole da ih nema.

Pozdrav za salika
alijagoro

#32274 Re: IRAN

Post by alijagoro »

emirolini wrote: 15/10/2022 11:58 Srecom pa je Izrael tu, sta bi ova stoka radila dole da ih nema.

Pozdrav za salika
Bas su se Palestinci usrecili sa Izraelcima,koja je fora sa vama Tuzlacima,sve neki Izraelski fanatici.
thepatriot

#32275 Re: IRAN

Post by thepatriot »

Ma jok ba,eno još protestvuju u zatvoru, pa na prijeki sud

😂
Post Reply