Vi se samo uzdate u autoput kao rjesenje svih saobracajnih problema. Kao da druge kategorije cesta i ne trebaju da postoje jer neko ne postuje propise i bahati se?
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vjeshalica
#10451 Re: Crna hronika BH cesta
- ZoomZoomKiwi
#10452 Re: Crna hronika BH cesta
Statistika je neumoljiva. Koliko se smanjio ukupni broj nesreća, a tek broj nesreća sa smrtnim posljedicama na potezu Zenica - Sarajevo?vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 09:01Vi se samo uzdate u autoput kao rjesenje svih saobracajnih problema. Kao da druge kategorije cesta i ne trebaju da postoje jer neko ne postuje propise i bahati se?
Postoji i dalje regionalna cesta Zenica - Sarajevo, na dijelovima i magistralna, koliko je tu nesreća bilo od kako je A1 tu završen?
Ne uzdam se ja samo u autoput, ali da bi nam valjao, bi garant!
- vjeshalica
#10453 Re: Crna hronika BH cesta
Na nasem "autoputu" isto se gine ko na lokalnim lola macola cestama. Ovo su cisto greske vozaca, a ne infrastrukturne. Nije on zbog infrastrukture napravio lom,nego ili je pretico gdje se ne smije ili prebrzo vozio gdje se isto ne smije. Koliko jos drugih prodje tim istim putem bez problema?EFD22 wrote: ↑12/10/2022 09:05Statistika je neumoljiva. Koliko se smanjio ukupni broj nesreća, a tek broj nesreća sa smrtnim posljedicama na potezu Zenica - Sarajevo?vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 09:01
Vi se samo uzdate u autoput kao rjesenje svih saobracajnih problema. Kao da druge kategorije cesta i ne trebaju da postoje jer neko ne postuje propise i bahati se?
Postoji i dalje regionalna cesta Zenica - Sarajevo, na dijelovima i magistralna, koliko je tu nesreća bilo od kako je A1 tu završen?
- ZoomZoomKiwi
#10454 Re: Crna hronika BH cesta
Jest, al' ovaj drugi što je poginuo možda baš ništa nije kriv i možda je baš iz Konjica išao za Sarajevo, i da je bio na autoputu, bolio bi ga kurac za ovog prvog što mu je uletio u traku i ubio ga. I stigao bi do Sarajeva i popio vince sa djevojkom a možda bi ostao prenoćiti. Ovako, rahmetli i ovaj debil što je debil, i ovaj drugi što ništa nije kriv.vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 09:08Na nasem "autoputu" isto se gine ko na lokalnim lola macola cestama. Ovo su cisto greske vozaca, a ne infrastrukturne. Nije on zbog infrastrukture napravio lom,nego ili je pretico gdje se ne smije ili prebrzo vozio gdje se isto ne smije. Koliko jos drugih prodje tim istim putem bez problema?EFD22 wrote: ↑12/10/2022 09:05
Statistika je neumoljiva. Koliko se smanjio ukupni broj nesreća, a tek broj nesreća sa smrtnim posljedicama na potezu Zenica - Sarajevo?
Tako isto su mogli naići Krstići No2 i opet bi sad ovdje oplakivali komplet mladu porodicu jer jedan debil vozi kako vozi.
Neće autoput smanjiti broj debila, ali će meni i mojoj porodici pružiti koliko-toliko sigurniji način putovanja.
- vjeshalica
#10455 Re: Crna hronika BH cesta
Pa ti bi po cijeloj drzavi gradio autoputeve bez ijednog nizeg ranga ceste jer neko se kurci po cesti? Na sta bi to licilo? Ljudi su kod nas na "AP" pravili jos zesce scene jer je "AP" ili dio njega poligon koji poziva na jos brzu voznju.
Samo adekvatan zakon koji ce dati rezultate i sistem kaznjavanja moze rijesiti dobar dio sadasnjih problema.
Likovi ovdje pojedini jauču o radaru kako ih klepa policija tamo gdje je po njihovoj procjeni glupost, moze te jednom ujesti radar, ali da te ujeda stalno na istom mjestu,nije do policije nego do samoprozvanog sofera. Kasnije kukaju kad im isti mentalitet siledzije negdje uleti pod nos sa masinom.
U gradskoj voznji evo ti primjer, ne treba ti radar, samo pokrij svaku raskrsnicu kamerom i stancaj naloge i salji na adresu, pa kad debos dobije 100 naloga za mjesec dana onda ce razmisliti hoce li uopce biti sofer jer ima i drugih prekrsaja osim brzine.
Samo adekvatan zakon koji ce dati rezultate i sistem kaznjavanja moze rijesiti dobar dio sadasnjih problema.
Likovi ovdje pojedini jauču o radaru kako ih klepa policija tamo gdje je po njihovoj procjeni glupost, moze te jednom ujesti radar, ali da te ujeda stalno na istom mjestu,nije do policije nego do samoprozvanog sofera. Kasnije kukaju kad im isti mentalitet siledzije negdje uleti pod nos sa masinom.
U gradskoj voznji evo ti primjer, ne treba ti radar, samo pokrij svaku raskrsnicu kamerom i stancaj naloge i salji na adresu, pa kad debos dobije 100 naloga za mjesec dana onda ce razmisliti hoce li uopce biti sofer jer ima i drugih prekrsaja osim brzine.
-
Seyfo
#10456 Re: Crna hronika BH cesta
Pa u državama sa mnogo autoputeva opet ima mnogo magistralnih puteva sa jednom trakom; a i da imamo sve autoputeve gdje bi trebali biti, oni se plaćaju i postoje alternative, po kojima bi se opet ginulo. Tako da je promjena zakona, postavljanje kamera, rigorozne kazne i samim tim promjena "mindseta" u glavama vozača, neminovna da bi se ovakve stvari bar smanjile.
- vjeshalica
#10457 Re: Crna hronika BH cesta
Niko ovdje ne tvrdi da je ap beskoristan, ali treba pogledati sire od toga. Nije udes izazvan infrastrukturom nego debilom. Pogledaj sire lice mjesta, ima tu sporedna cesta, stajaliste...dakle daj idiotu volan.
Roditelji kupuju djeci vozacke i auta da bi im dokazali ljubav. Roditelji se svadjaju sa policijom i prijete da im se govna ne kaznjavaju jer tako iskazuju zastitu i ljubav prema govnetu kojeg ne mogu obuzdati....i sta dalje reci
Roditelji kupuju djeci vozacke i auta da bi im dokazali ljubav. Roditelji se svadjaju sa policijom i prijete da im se govna ne kaznjavaju jer tako iskazuju zastitu i ljubav prema govnetu kojeg ne mogu obuzdati....i sta dalje reci
- ZoomZoomKiwi
#10458 Re: Crna hronika BH cesta
Ponavljam što sam gore napisao.
Koliko je ljudi poginulo između Zenice i Sarajeva do 2008. i koliko od 2008. do danas? U periodu poslije uračunajte A1, ali i M17 i R445 i dio M18.
Prije izgradnje A1 su ljudi na M17 ginuli na dvomjesečnoj bazi. Koliko se ja sjećam sad imamo u vrh glave jednu do dvije nesreće sa smrtnim ishodom unutar godinu dana???
Kako god, SISTEM nosi 50% krivice u svakoj smrti na cesti kod nas, od tih 50%, najmanje 50% (25% od ukupne krivice) je INFRASTRUKTURA.
Ugodan dan želim.
Koliko je ljudi poginulo između Zenice i Sarajeva do 2008. i koliko od 2008. do danas? U periodu poslije uračunajte A1, ali i M17 i R445 i dio M18.
Prije izgradnje A1 su ljudi na M17 ginuli na dvomjesečnoj bazi. Koliko se ja sjećam sad imamo u vrh glave jednu do dvije nesreće sa smrtnim ishodom unutar godinu dana???
Kako god, SISTEM nosi 50% krivice u svakoj smrti na cesti kod nas, od tih 50%, najmanje 50% (25% od ukupne krivice) je INFRASTRUKTURA.
Ugodan dan želim.
- ZoomZoomKiwi
#10459 Re: Crna hronika BH cesta
To nije problem samo u saobraćaju. Čitavo obrazovanje je otišlo u kurac jer učitelj ne smije opomenuti dijete a kamoli da te povuče za uho ili nedajbože udari.vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 09:28 Niko ovdje ne tvrdi da je ap beskoristan, ali treba pogledati sire od toga. Nije udes izazvan infrastrukturom nego debilom. Pogledaj sire lice mjesta, ima tu sporedna cesta, stajaliste...dakle daj idiotu volan.
Zato i imamo majmune na ulicama, jal pješake jal vozače.
Odgojno-obrazovne ustanove su sve samo ne to.
- vjeshalica
#10460 Re: Crna hronika BH cesta
Jasta je. Moras idiotu sagraditi autoput da ne bi udes napravio na mjestu gdje se glavni put ukrstava sa 3 sporedna u 50m,gdje ima 2 stajalista i 2 pjesacka prelaza jer idiot ne zna da vozi 
-
zrakomlat
#10461 Re: Crna hronika BH cesta
Vraćam se iz Sarajeva prekjučer, prema Mostaru, prestiglo me je više auta preko pune a nisam peglao, vozio po ograničenju ili 10-15 preko. Neka astra hr tablica je konstantno prestizala preko pune uključujući šlepera u blagoj krivini. Veliki je procenat debila među vozačima kod nas.
-
Spit_fire
#10462 Re: Crna hronika BH cesta
Sad ce ti rec da si ti kriv jer nisi iso 110 a mogo sizrakomlat wrote: ↑12/10/2022 09:32 Vraćam se iz Sarajeva prekjučer, prema Mostaru, prestiglo me je više auta preko pune a nisam peglao, vozio po ograničenju ili 10-15 preko. Neka astra hr tablica je konstantno prestizala preko pune uključujući šlepera u blagoj krivini. Veliki je procenat debila među vozačima kod nas.
Kod jablanice ja na 90+ imam osjecaj da stojim
-
Proosvjetni_uhljeb
#10463 Re: Crna hronika BH cesta
Ovdje su, u stvari, u pravu i @EFD22 @vjeshalica .
Činjenica je da je autoput mnogo sigurniji i da smanjuje šanse za saobraćajne nesreće.
Istina je i da ovakvi sudari nemaju previše veze sa kategorijom puta nego su isključivo do mentaliteta naših vozača (zapravo, naših ljudi generalno), koji nisu sposobni učiti ni na svojim niti na tuđim greškama i koji ne poštuju nijedno pravilo, nijedan zakon i nijedan propis ako ih neko na to ne prisili (a i onda se bune).
Autoput je dobar za normalne vozače, koji mogu bezbjedno i brzo stići od grada do grada. Idioti nađu način da sebe i druge ubiju na bilo kakvom putu.
Jesu autoputevi smanjili broj nesreća sa smrtnim ishodom na relaciji Sarajevo-Zenica-Doboj, to je činjenica. Sjećam se kako je to bilo prije. Opet, sa druge strane, ja se ni na autoputu ne osjećam sigurno jer divljaci nekažnjeno divljaju.
Nama bi mnogo bolja solucija bila da proradi pravna država. Onda bismo lako i za autoputeve.
Na kraju, ceste smrti su ceste smrti isključivo zbog idiota za volanom. Pa, zaboga i pobogu, cesta Sarajevo-Mostar nije Yungas cesta pa da je toliko opasna. Nije to ni put Visoko-Kiseljak, nije niti jedna cesta u BiH ranga Yungas puta.
Činjenica je da je autoput mnogo sigurniji i da smanjuje šanse za saobraćajne nesreće.
Istina je i da ovakvi sudari nemaju previše veze sa kategorijom puta nego su isključivo do mentaliteta naših vozača (zapravo, naših ljudi generalno), koji nisu sposobni učiti ni na svojim niti na tuđim greškama i koji ne poštuju nijedno pravilo, nijedan zakon i nijedan propis ako ih neko na to ne prisili (a i onda se bune).
Autoput je dobar za normalne vozače, koji mogu bezbjedno i brzo stići od grada do grada. Idioti nađu način da sebe i druge ubiju na bilo kakvom putu.
Jesu autoputevi smanjili broj nesreća sa smrtnim ishodom na relaciji Sarajevo-Zenica-Doboj, to je činjenica. Sjećam se kako je to bilo prije. Opet, sa druge strane, ja se ni na autoputu ne osjećam sigurno jer divljaci nekažnjeno divljaju.
Nama bi mnogo bolja solucija bila da proradi pravna država. Onda bismo lako i za autoputeve.
Na kraju, ceste smrti su ceste smrti isključivo zbog idiota za volanom. Pa, zaboga i pobogu, cesta Sarajevo-Mostar nije Yungas cesta pa da je toliko opasna. Nije to ni put Visoko-Kiseljak, nije niti jedna cesta u BiH ranga Yungas puta.
- ZoomZoomKiwi
#10464 Re: Crna hronika BH cesta
To neće niko od danas živućih dočekati.Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑12/10/2022 09:50 ...
Nama bi mnogo bolja solucija bila da proradi pravna država. ...
...
-
zrakomlat
#10465 Re: Crna hronika BH cesta
Isto. Od Jablanice do Drežnice lete auta. Najjače je kad je neka veća kolona ali vozi se 80 npr. Pa se izbaci jedan da prestiže, pa drugi, treći prate. U neka doba pola auta u desnoj traci, pola u lijevoj, na onom nekom većem pravcu, nakon mosta Begića i Begovića.Spit_fire wrote: ↑12/10/2022 09:36Sad ce ti rec da si ti kriv jer nisi iso 110 a mogo sizrakomlat wrote: ↑12/10/2022 09:32 Vraćam se iz Sarajeva prekjučer, prema Mostaru, prestiglo me je više auta preko pune a nisam peglao, vozio po ograničenju ili 10-15 preko. Neka astra hr tablica je konstantno prestizala preko pune uključujući šlepera u blagoj krivini. Veliki je procenat debila među vozačima kod nas.
Kod jablanice ja na 90+ imam osjecaj da stojim![]()
-
Proosvjetni_uhljeb
#10466 Re: Crna hronika BH cesta
Eh, što se neće konačno napraviti autoput Sarajevo-Mostar pa da ti koji pretiču na ograničenju 120 mogu voziti lijevom trakom brzinom 100 km/h...
- vjeshalica
#10467 Re: Crna hronika BH cesta
Kako nemaju veze sa kategorijom puta? Nije isto voziti regionalnim,magistralnim i autoputem. Velika je razlika. Pocev od brzina do ukljucaka,raskrsnica,stajalista,pjesackih prelaza,semafora itdProosvjetni_uhljeb wrote: ↑12/10/2022 09:50
Beli imas na ap prikljucak sporednog puta iz nekakvog busena ili jedno 100 autobuskih stajalista.......
-
Proosvjetni_uhljeb
#10468 Re: Crna hronika BH cesta
Nema u smislu da bi ovaj isto napravi i na autoputu. Na primjer, pri brzini od 230 km/h se zakucao u vozilo koje vozi po ograničenju 120. Sa manje-više istim ishodom.vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 10:10Kako nemaju veze sa kategorijom puta? Nije isto voziti regionalnim,magistralnim i autoputem. Velika je razlika. Pocev od brzina do ukljucaka,raskrsnica,stajalista,pjesackih prelaza,semafora itdProosvjetni_uhljeb wrote: ↑12/10/2022 09:50
Beli imas na ap prikljucak sporednog puta iz nekakvog busena ili jedno 100 autobuskih stajalista.......
Sve što si napomenula autopcestu čini bezbjednijom ali džabe kad vozači ne koriste mozak.
- vjeshalica
#10469 Re: Crna hronika BH cesta
Nema ni smisla ovdje napraviti udes (Orahovica) pogledaj lice mjesta malo bolje. Vozio ko da je autoput...Proosvjetni_uhljeb wrote: ↑12/10/2022 10:45Nema u smislu da bi ovaj isto napravi i na autoputu. Na primjer, pri brzini od 230 km/h se zakucao u vozilo koje vozi po ograničenju 120. Sa manje-više istim ishodom.vjeshalica wrote: ↑12/10/2022 10:10
Kako nemaju veze sa kategorijom puta? Nije isto voziti regionalnim,magistralnim i autoputem. Velika je razlika. Pocev od brzina do ukljucaka,raskrsnica,stajalista,pjesackih prelaza,semafora itd
Sve što si napomenula autopcestu čini bezbjednijom ali džabe kad vozači ne koriste mozak.

-
Naslovnica
#10470 Re: Crna hronika BH cesta
Kako ja volim tu M-17 dionicu, sve asocijacije na lijepo...
Ideš na jug, proljeće, behar, kafa u Mostaru ili na Buni, ljeto, more, sunce, godišnji, kifle sa kajmakom, meso (ko voli), odmor uz kafu iz termos boce na odmorištu iza Begića i Begovića, piš i zijan u Bingetu u Mostaru, pa laganini dalje.
Kada kažem laganini, ništa sporije od ograničenja, često i 20-30 km/h brže, ali nikada bez ludorija, makazica, gasanja, siledžijstva i sl.
I opet, onaj koji se ponaša kao kabadahija na cesti, od Sarajeva do Doljana može uštedjeti najviše 30min vremena, mada je i to upitno.
Ideš na jug, proljeće, behar, kafa u Mostaru ili na Buni, ljeto, more, sunce, godišnji, kifle sa kajmakom, meso (ko voli), odmor uz kafu iz termos boce na odmorištu iza Begića i Begovića, piš i zijan u Bingetu u Mostaru, pa laganini dalje.
Kada kažem laganini, ništa sporije od ograničenja, često i 20-30 km/h brže, ali nikada bez ludorija, makazica, gasanja, siledžijstva i sl.
I opet, onaj koji se ponaša kao kabadahija na cesti, od Sarajeva do Doljana može uštedjeti najviše 30min vremena, mada je i to upitno.
- Thorgerson
#10471 Re: Crna hronika BH cesta
Ne slazem se.EFD22 wrote: ↑12/10/2022 09:29 Ponavljam što sam gore napisao.
Ugodan dan želim.
Imas signalizaciju, polozio si vozacki. Kraj price.
Ako je stavljeno 50 ogranicenje, te puna linija, te zabrana preticanja, te klizav kolovoz...
Ako ides 90-100km/h. Kriv si ti. Ne drzava.
Prilagodi voznju znakogima i USLOVIMA na cesti. GLAVNO I OSNOVNO PRAVILO.
Ovo sto ti pricas ima smisla za one koji neduzni poginu. Al opet, uvijek ce biti magistralnih puteva.
Jednostavno, glavni krivci za sve ovo su vozaci. Dal kurcenje, neiskustvo, nepaznja ... ne znam.
Ja jos nijedan dan nisam bio u gradu da nije bilo udesa. Dakle imas tri trake, ne mozes voziti brzo, imas sirinu al dzaba, svaki dan se neko kucne u nekog.
Jednostavno, da svi voze onako kako je propisano, ne bi se ginulo.
- Casual's
#10472 Re: Crna hronika BH cesta
Mene neku noć prestiže cisterna (naše table) na ostrvu kod Šija poslije radara. Ograničenje 70, ja vozio oko 90. Baš se isfur'o. 
- ZoomZoomKiwi
#10473 Re: Crna hronika BH cesta
A šta ćemo sa pretovarenim i neispravnim kamionima, i debilima koji voze 20 ispod ograničenja, a nije da ih nema?Thorgerson wrote: ↑12/10/2022 11:21Ne slazem se.EFD22 wrote: ↑12/10/2022 09:29 Ponavljam što sam gore napisao.
Ugodan dan želim.
Imas signalizaciju, polozio si vozacki. Kraj price.
Ako je stavljeno 50 ogranicenje, te puna linija, te zabrana preticanja, te klizav kolovoz...
Ako ides 90-100km/h. Kriv si ti. Ne drzava.
Prilagodi voznju znakogima i USLOVIMA na cesti. GLAVNO I OSNOVNO PRAVILO.
Ovo sto ti pricas ima smisla za one koji neduzni poginu. Al opet, uvijek ce biti magistralnih puteva.
Jednostavno, glavni krivci za sve ovo su vozaci. Dal kurcenje, neiskustvo, nepaznja ... ne znam.
Ja jos nijedan dan nisam bio u gradu da nije bilo udesa. Dakle imas tri trake, ne mozes voziti brzo, imas sirinu al dzaba, svaki dan se neko kucne u nekog.
Jednostavno, da svi voze onako kako je propisano, ne bi se ginulo.
Svako preticanje tih takvih, na preglednom mjestu kod isprekidane linije je i dalje ogroman rizik, koji ne postoji na autoputu.
-
mcla04
#10474 Re: Crna hronika BH cesta
Svakodnevno vozim na relaciji Konjic-Mostar i nema cega se ne nagledam. Ljudi voze kao da imaju 20 zivota, kroz naseljena mjesta se vozi nenormalno brzo, a to se sve naravno snima za Instagram. Na kraju uvijek nevini ljudi stradaju zbog budala
- vjeshalica
#10475 Re: Crna hronika BH cesta
Gabaritna vozila su svugdje problematicna za preticanje jer zaklanjaju pogled i duga su, ali to nije objasnjenje zasto se ovoliko sranja na putu desava svakodnevno.