Ima bus. Jeste da mu je red vožnje kao da ga nema, ali ima.
Sarajevski taksisti- dno dna
-
EasyMan
#7502 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zavrsili vecina vanredno saobracajnu i moraju imati polozen drzavni. Evo javlja mi stari da vise ne pisem poceo je propadati zbog 3 forumska supljatoradzeno123 wrote: ↑11/10/2022 11:10Veze ti nemas, kazem ti, samo stetis ocu ovdje pisajuci. Da bi bio taksista, moras imati saobrqcajnu skolu zavrsenu.EasyMan wrote: ↑10/10/2022 22:42
Ja razumijem sta hoces da kazes, ali nisi u pravu. Doktor dobija licencu na osnovu svog znanja. Taksista kupuje licencu i za nju nije morao polagati nikakve ispite. Po meni je drzava na taj nacin samo htjela uzeti pare prodajuci licence bez ikakvog smisla, ali eto uradjeno je sta je uradjeno.
-
EasyMan
#7503 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nisam interesno vezan, ne zivim od tog taksija niti planiram ja na taxi kad stari ode u penziju. On nema nesto puno do penzije tako da ga boli k i da dodje uber i konkurencija. Znaci nista mi ne smeta osim vrijedjanja, pljuvanja, unistavanja, i slicno...drug_profi wrote: ↑11/10/2022 11:05 Ma ok je drug, ja znam da si ti interesno vezan za svoj stav i sasvim je to korektno. Vjerovatno je tvoj stari jedan od normalnih i cestitih.
Ali ovaj sistem nije u redu i treba mu naci nacin za poboljsanje. Trajna i nasljedna licenca je besmislica. Pa to je kao da svaki tramvaj i trolejbus ima svog vlasnika i niko drugi na svijetu ne moze dovesti svoj tramvaj ili trolejbus da vozi. A klijenti, ako im se ne sviđa, nek čekaju sljedeći.
Pa nigdje na svijetu nema da te drzava stiti od konkurencije i jos ti namjestila da ne placas PDV.
Sta god se uradi da se poboljsa stanje u drzavi na bilo koji nacin ja sam za.
btw evo ja ne placam pdv, a imam fiskalnu kasu, znaci placam pausalno. Zato ja robu nabavljam po istoj cijeni kao i ti, znaci placam pdv drzavi kada nabavljam robu. Zasto bi ja dva puta placao pdv?
Evo neka placaju taksisti pdv, ali neka im ukinu akcize i pdv na gorivo, neka im ukinu pdv i carinu na nabavku auta i slicno. Milijardu stvari ovdje ne funkcionise, ali jebo to, daj da sjebemo takse
- drug_profi
#7504 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa jeste, to bi se zvalo sredjivanje. Pocevsi od licenci pa do poreza i akciza.
A sad ovo sto imamo je ni na sta nalik.
A sad ovo sto imamo je ni na sta nalik.
-
nlt
#7505 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Neka im vrate onoliko KM koliko su platili licence i neka bude organizovano kao i u bilo kojem normalnijem evropskom gradu i svi zadovoljni
-
EasyMan
#7506 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Hoce, evo vec razmatraju taj prijedlog 
- dzeno123
-
EasyMan
#7508 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Trebate shvatiti da par vas na ovoj temi niste dovoljni ni picigen da odigrate, a kamoli da nesto promijenite u vezi sa ovom temom. Napisao sam vam najmanje 10 puta kako se ponasa prema tim taksistima koje pljujete. Vas problem je sto nemate hrabrosti da se borite za sebe pa po forumu izbacujete svoje frustracije.
- azurna_obala
#7509 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Eh jedan sarajevo taxi džiber me prošli petak udario, dok sam čekala da se uključim u saobraćaj, kod sebilja semafor. Lik se zaletio, upđte nije bilo rastojanja, a mislim da je pošao da me zaobiđe, a tu uopšte nema prostora za obilazak. Zadnja karambolka lijeva strana, ogromno udubljenje, ne znam uopšte da li će se morati mijenjati sve ili se to da ispeglati.
Naravno, kriv je, tu nije bilo priče.
Sad ide procedura naplate štete, ali ja veze nemam kako ni šta. Postoji li neka procjena štete, da znam da me džiberi ne bi preveslali. Marva bezobrazna.
Sad ide procedura naplate štete, ali ja veze nemam kako ni šta. Postoji li neka procjena štete, da znam da me džiberi ne bi preveslali. Marva bezobrazna.
- drug_profi
#7510 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ovlasteni servis i trazi predracun troskova. Mozda budes morala platiti to neku sicu. Sa tim u svoju osiguravajucu kucu i nek stetar uradi svoj i uzme taj predracun u fajlu.azurna_obala wrote: ↑26/10/2022 23:24 Eh jedan sarajevo taxi džiber me prošli petak udario, dok sam čekala da se uključim u saobraćaj, kod sebilja semafor. Lik se zaletio, upđte nije bilo rastojanja, a mislim da je pošao da me zaobiđe, a tu uopšte nema prostora za obilazak. Zadnja karambolka lijeva strana, ogromno udubljenje, ne znam uopšte da li će se morati mijenjati sve ili se to da ispeglati.
I ne razvlaci, jer je kratak rok za prijavu stete. Sutra odmah. Ako vec nisi zakasnila jer je rok nekoliko dana. Ako ne mozes stici i ovlasteni servis, onda idi pravo u osiguranje jer je kljucno da se steta prijavi na vrijeme.
- vjeshalica
#7511 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
- Leopard_SA
#7512 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Da li ima ikakvog pomaka sa dolaskom Bolta/Ubera u Sarajevo?
- Laplace
#7513 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zamišljam scenu djevojke od dvadesetak godina, studentica sa pedesetak kilograma zajedno sa knjigama i olovkom, kako taksisti dvometrašu sa stotinjak kilograma i utokom u pretincu govori kako neće platiti vožnju jer on nije uključio taksimetar.tramvajtrojka wrote: ↑11/10/2022 11:00moze se u Mostaru dobiti fiskalni racun za svaku voznju i niko je ne odbija , i znas koliko ti naplate al postenom sa taxi je to udar na zivot![]()
![]()
koji lafinasi tito dragi
![]()
- Laplace
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#7515 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Dakle jedini uslov da budeš taksista u Sarajevu je da imaš vozačku dozvolu B , kategorije , da posjeduješ licencu i da imaš registrovan automobil ?
- Laplace
#7516 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sudeći po komentarima na forumu, čini se da jeste. Doduše, spominjali su srednju saobraćajnu (završi se vanredno) i državni ispit (slična stvar).teskeredzic_22 wrote: ↑25/12/2022 16:14Dakle jedini uslov da budeš taksista u Sarajevu je da imaš vozačku dozvolu B , kategorije , da posjeduješ licencu i da imaš registrovan automobil ?
-
Dino79
#7517 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pitanje je vremena kad ce Zakon o taksi prevozu u kantonu Sarajevo biti proglasen neustavnim.
Postojecim zakonom je prakticno omogucen monopol i onemogucena bilo kakva konkurencija sve to nije u skladu sa ljudskim pravima na rad koja su zagarantovana ustavom BiH.
Po postojecem zakonu nemoguce je osnovati taxi firmu ili investirati novac u taksi djelatnost. Dobijanje licence je uslovljeno kupovinom dvije postojoce licence od taksista.
I broj licenci je odredjen brojem stanovnika
Zamislite da vam neko kaze vi nemozete otvoriti frizerski salon ili prodavnicu je broj ogranicen brojem stanovnika.
Sve dok postoji ovakava zakon i Taksisti ce se tako ponasati.
Postojecim zakonom je prakticno omogucen monopol i onemogucena bilo kakva konkurencija sve to nije u skladu sa ljudskim pravima na rad koja su zagarantovana ustavom BiH.
Po postojecem zakonu nemoguce je osnovati taxi firmu ili investirati novac u taksi djelatnost. Dobijanje licence je uslovljeno kupovinom dvije postojoce licence od taksista.
Zamislite da vam neko kaze vi nemozete otvoriti frizerski salon ili prodavnicu je broj ogranicen brojem stanovnika.
- dječak sa šibicama
#7518 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Lako se oni dogovore, eto ljetos su svi sjeli i sa taxe i zuti i crveni i paja, donijeli odluku da usklade cijene taxi usluga... evo pale cijene goriva, nijedan ne spusta cijenu kilometra.
Mafija se lako dogovori.
Mafija se lako dogovori.
-
irconbih
#7519 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kenjali su neki dan da zbog stalnog mijenjanja cijena goriva nema smisla svakih sedam dana da i oni mijenjaju, da moraju ići "u te neke laboratorije", kako reče jedan, da podešavaju taksimetre.dječak sa šibicama wrote: ↑03/01/2023 14:52 Lako se oni dogovore, eto ljetos su svi sjeli i sa taxe i zuti i crveni i paja, donijeli odluku da usklade cijene taxi usluga... evo pale cijene goriva, nijedan ne spusta cijenu kilometra.
Mafija se lako dogovori.
- dzeno123
#7520 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Uvijek je bilo, litar goriva i toliki je start. Ja ne znam odakle ste vi ljudi dosli u Sarajevo ali raspitajte se medju Sarajlijama ako ih ima vise uopste pa da vam malo pojasne.
- dječak sa šibicama
#7521 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Samo da ne moraju u te neke laboratorije, duse nase drage.irconbih wrote: ↑03/01/2023 14:57Kenjali su neki dan da zbog stalnog mijenjanja cijena goriva nema smisla svakih sedam dana da i oni mijenjaju, da moraju ići "u te neke laboratorije", kako reče jedan, da podešavaju taksimetre.dječak sa šibicama wrote: ↑03/01/2023 14:52 Lako se oni dogovore, eto ljetos su svi sjeli i sa taxe i zuti i crveni i paja, donijeli odluku da usklade cijene taxi usluga... evo pale cijene goriva, nijedan ne spusta cijenu kilometra.
Mafija se lako dogovori.
-
Dugarry
#7522 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Tako je i u mnogim drzavama EU.Dino79 wrote: ↑02/01/2023 22:41 Pitanje je vremena kad ce Zakon o taksi prevozu u kantonu Sarajevo biti proglasen neustavnim.
Na taj nacin se stiti odredjena djelatnost. Recimo slican slucaj je sa apotekama... sigurno ima i drugih primjera.
To bi se moglo iskoristiti za poboljsanje kvaliteta, jer bi se mogli postavljati uslovi ima koji imaju licencu.
- Vam
#7523 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Samo da uber proradi i eto rijeseni svi problemi sa taksistima, a i kompletna nezaposlenost u BiH 
- dječak sa šibicama
#7524 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Uber je najbolja stvar, sto bi neki taxo bio povlasten jer je kupio dvije licence, legalni mito i korupcija.
Ko hoce, izadje na cestu, taxira preko ubera, i sto je najbolje podlozan je kritici i trudi se da zaradi dobre ocjene.
Dosta vise nadobudnih taxa.
Ko hoce, izadje na cestu, taxira preko ubera, i sto je najbolje podlozan je kritici i trudi se da zaradi dobre ocjene.
- drug_profi
#7525 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
I placa i PDV i porez na prihod.dječak sa šibicama wrote: ↑03/01/2023 20:31 Uber je najbolja stvar, sto bi neki taxo bio povlasten jer je kupio dvije licence, legalni mito i korupcija.