Demokratska fronta Željko Komšić
-
Hakiz
#55076 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Za takvu izmjenu mog posta ću te prijaviti @drugtito2011, a to ni za uvrede ne radim. Sram te bilo.
-
babanovac
#55077 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja u Tuzli ne znam ni ko su "stranke trojke". Mozes li zamislit.Hakiz wrote: ↑11/10/2022 13:45Kako su van KS prošli DF i Komšić u odnosu na stranke trojke, pojedinačno?drugtito2011 wrote: ↑08/10/2022 15:22
Ego je zeznuta stvar. Pogrešne prognoze i porazi se teško podnose.
-
pinkman
#55078 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ustav je najvisi pravni akt BIH. Svi akti ispod moraju biti uskladjeni sa Ustavom BIH.
Takvom logikom bi se moglo u Ustav RS-a upisati sve, a onda Ustavni sud BIH ne bi mogao nista ponisititi jer je, eto, u Ustavu RS-a to ugradjeno
-
elSaik
#55079 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Moja greška po pitanju nadležnosti, može ocjenjivati i odredbe ustava.
(Član VI/3. tačka a) Ustava)
Ustavni sud ima nadležnost da odluči je li bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
Iako Ustav eksplicitno govori samo o „odredbama zakona entiteta“, slijedeći generalni zadatak Suda da podržava Ustav Bosne i Hercegovine, ovim se od ocjene ustavnosti ne isključuju i zakoni Bosne i Hercegovine.
Prema Ustavu, spor može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.
(Član VI/3. tačka a) Ustava)
Ustavni sud ima nadležnost da odluči je li bilo koja odredba ustava ili zakona jednog entiteta u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
Iako Ustav eksplicitno govori samo o „odredbama zakona entiteta“, slijedeći generalni zadatak Suda da podržava Ustav Bosne i Hercegovine, ovim se od ocjene ustavnosti ne isključuju i zakoni Bosne i Hercegovine.
Prema Ustavu, spor može pokrenuti samo određen krug ovlaštenih pokretača: član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, predsjedavajući ili njegov zamjenik bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine, jedna četvrtina članova/delegata bilo kojeg doma Parlamentarne skupštine ili jedna četvrtina članova bilo kojeg doma zakonodavnog organa jednog entiteta.
- Kolinda
#55080 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zašto onda nije uskladio izborni zakon BIH za izbornim zakonom FBIH i to odredbu 1+1+1? Hoćeš reći ono što tvrdi HNS ispravno?
-
pinkman
#55081 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
channel10
#55082 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa to pokusavaju godinama raditi. U svemu su izvraceni i naopaki jer su navikli mozak i nacin razmisljanja na destrukciju.
-
pinkman
#55083 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Evo ima ovdje npr. vijest na sajtu Vijeca Europe:
https://www.coe.int/en/web/help-country ... a-u-14-12-
Vidi se da je Ustavni sud BIH jos ranije vrsio ocjenu ustavnosti entitetskih ustava.
- Kolinda
#55084 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
pinkman wrote: ↑11/10/2022 14:16Evo ima ovdje npr. vijest na sajtu Vijeca Europe:
Vidi se da je Ustavni sud BIH jos ranije vrsio ocjenu ustavnosti entitetskih ustava.
Ante Jelavić je kao hrvatski član Predsjedništva BiH, 6.prosinca 2000. podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornih pravila i propisa po kojima se biraju izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHiz reda hrvatskog naroda, dopunjen 22.prosinca 2000. s prijedlogom izdavanja privremene mjere.No, taj zahtjev je Ustavni sud BiH preglasavanjem pet naspram četiri uz potporu trojice stranih sudaca i izdvojena mišljenja četvorice domaćih (hrvatskih i srpskih) sudaca odbacio zbog nenadležnosti u tom predmetu.
-
pinkman
#55085 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Znas li broj predmeta? Volio bih procitati obrazlozenjeKolinda wrote: ↑11/10/2022 14:37pinkman wrote: ↑11/10/2022 14:16
Evo ima ovdje npr. vijest na sajtu Vijeca Europe:
Vidi se da je Ustavni sud BIH jos ranije vrsio ocjenu ustavnosti entitetskih ustava.Ante Jelavić je kao hrvatski član Predsjedništva BiH, 6.prosinca 2000. podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornih pravila i propisa po kojima se biraju izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHiz reda hrvatskog naroda, dopunjen 22.prosinca 2000. s prijedlogom izdavanja privremene mjere.No, taj zahtjev je Ustavni sud BiH preglasavanjem pet naspram četiri uz potporu trojice stranih sudaca i izdvojena mišljenja četvorice domaćih (hrvatskih i srpskih) sudaca odbacio zbog nenadležnosti u tom predmetu.
- drug_profi
#55086 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hajd ti prvo na ORL pa ako je sve u redu onda na psihijatriju.babanovac wrote: ↑11/10/2022 13:57Cujem druze Profi, mijenjate Titu za Josifa.drug_profi wrote: ↑08/10/2022 01:28 Čovjek je monetizirao svog Zlatnog ljiljana ko niko drugi. Svaka mu čast.
-
babanovac
#55087 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Josifa Franju, ne Visarionivica.
- sinuhe
#55088 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
"Tuzicu Strazburu", sigurica za ovog politicara skromnog dometa. Taman da se sepuri uokolo. U najvisem zakonodavnom tijelu drzave nije se javio za rijec cetiri godine.
-
babanovac
- drug_profi
#55090 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
Novak20
#55091 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Malo šale.
http://www.prometej.ba/clanak/vijesti/h ... -kome-5409
http://www.prometej.ba/clanak/vijesti/h ... -kome-5409
Kako ekskluzivno saznajemo, HDZ BiH danas je donio odluku da u Mostaru, u ulici Kneza Domagoja bb, pred središnjicom stranke, postave brončani spomenik Željka Komšića u prirodnoj veličini. Kako je istaknuo predsjednik te stranke, Dragan Čović, taj spomenik samo je jedan mali znak pažnje gospodinu Komšiću za sve što je učinio za rast i napredak HDZ-a u posljednjih 16 godina.
Na upit nekih neupućenijih članova stranke - nezadovoljnih tom odlukom - da li se šali i da li se radi o nekoj vrsti performansa, Čović je odgovorio:
- Taj čovjek je više uradio za HDZ od svih vas ovdje! Kada se Komšić 2006. godine prvi put pojavio kao kandidat za Predsjedništvo s pričom da to radi kako bi spasio državu od mene, moj kandidat za Predsjedništvo, Ivo Miro Jović, dobio je 76.681 glas, a koliko je tada bilo više Hrvata u BiH nego što ih ima sada! A u parlamentu Federacije osvojili smo 8, hej: 8 zastupnika. Moja pozicija bila je poljuljana, opozicija je prijetila da će me skinuti s mjesta prvog u Hrvata, počeli su me opasno prozivati zbog kriminala, korupcije, klijentelizma, čak ni u Mostaru nismo najbolje stajali. Pa 2008. smo u Mostaru imali 7 ljudi u Gradskom vijeću od ukupno 35. I onda 4 godine kasnije, moj prijatelj Željko se opet kandidira i opet spašava državu od mene. Moja kandidatkinja za Predsjedništvo, Borjana Krišto, tada dobiva 109.758 glasova, a broj zastupnika u Federalnom parlamentu povećali smo na 12. Godine 2014. gospodin Komšić je morao pauzirati od Predsjedništva, ali je na druge načine spašavao državu od mene, pa sam na izborima za Predsjedništvo ja pobijedio sa 128.053 glasa. HDZ BiH je za Federalni parlament dobio 10.000 glasova više nego četiri godine ranije, ali smo ostali na 12 mandata.
- Ispričajte im malo što je bilo 2018. i 2022, dobacio je jedan iskusni član stranke predsjedniku Čoviću.
- E taj dio mi je najbolji. Moj prijatelj Komšić, iako su ga neki iz Sarajeva nagovarali da to ne radi i objašnjavali mu da im time pravi štetu, odlučio se 2018. opet kandidirati za Predsjedništvo i spašavati državu od mene. I na tim izborima me on naravno pobijedi, ali ja dobijem 154.819 glasova, a u Federalnom parlamentu HDZ BiH dobije 16 mandata! I poklopimo gotovo sve hrvatsko što ima u BiH i postanemo apsolutno jedina hrvatska stranka s kojom ima smisla razgovarati oko bilo čega, i još ktomu upoznamo cijelu međunarodnu javnost s problemom preglasavanja i okrenemo mnoge simpatije Međunarodne zajednice na svoju stranu. I u Mostaru na izborima 2020. skačemo sa 7 na 13 ljudi u vijeću. Nisam se previše uzbuđivao za 2022, jer sam znao da će mi moj prijatelj Komšić opet praviti kampanju.
- Tu smo razmišljali, dodao je šef PR službe stranke, da ne trošimo novac na plakate naše kandidatkinje Borjane Krišto, nego da prostor za bilborde po mjestima gdje žive Hrvati ustupimo Demokratskoj fronti, da postavi plakate Željka Komšića.
- Da, nastavio je Čović, ali nemojte to prepričavati, a nemojte ni prenositi Borjani, iz poštovanja. Neka misli da je ona privukla ljude na birališta i da je Hrvati zaista toliko vole. Nego, da vidimo kako stojimo na izborima 2022. Za Predsjedništvo… na osnovu 84.75 % obrađenih biračkih mjesta, dobili smo 158.781 glas! Željko je pobijedio, ali nema veze, pravit ćemo se da nam smeta, a rezultati za parlament su takvi da je samo pitanje tko će iz Sarajeva s nama u vlast. Dakle, imamo kantone, bit ćemo u vlasti u Federaciji, bit ćemo u vlasti u državi. Pa neka se dogovore tko će od njih s nama u koaliciju…
U tom trenutku poneki sa sastanka počeli su se podsmijavati. A kada je Čović dodao:
- Najbolje bi bilo da opet idemo u koaliciji sa Demokratskom frontom Željka Komšića, bili smo već dvaput s njima u koaliciji i bilo je dobro, salom se prolomio gromoglasan smijeh.
Priča se da je taj smijeh bio toliko jak da je iz popodnevnog drijemeža mogao probuditi čak milijun ljudi za građansku državu, ali se opet pokazalo da je najteže probuditi čovjeka koji se pravi da spava.
- BHCluster
#55093 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovo oni sto se furaju da nisu HDZ/UZP... 
-
babanovac
#55094 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
U ponovljenom procesu protiv D. Covica, nestao je dokazni materijal. No, dokazni materijal nije nestao u procesu protiv Lijanovica.
-
Novak20
#55095 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sjajan Franjin članak uoči izbora. Vjerojatno i nažalost nikoga od glasača i brojača nije naveo na promjenu stava.
Znam da zatucanim umovima koji dobro žive od politike ne znači ništa ali vrijedi ovo postaviti ne bi li netko sam sebe naveo na razmišljanje iako je puno lakše staviti prst u uho i vikati 3,2,1 kmeee, UZP/ADZ,
Dok jednog lijepog dana sve ne ode u helać.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... sjena-5404
Znam da zatucanim umovima koji dobro žive od politike ne znači ništa ali vrijedi ovo postaviti ne bi li netko sam sebe naveo na razmišljanje iako je puno lakše staviti prst u uho i vikati 3,2,1 kmeee, UZP/ADZ,
Dok jednog lijepog dana sve ne ode u helać.
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... sjena-5404
Građanska država kao torabijevska opsjenaTakvoj „građanskoj državi“ trebalo bi dati šut kartu u jednom smjeru, kako bi se stvorila mogućnost da taj - trenutno nažalost kompromitirani - pojam osvoje oni koji će u njegov sadržaj upisati neka druga značenja.
Pretpostavljam da mnogi od vas poznaju primjer nekoga iz vašeg okruženja tko je bio jako bolestan, kome je dijagnosticiran rak ili neka druga teško izlječiva bolest. Doktori su ostavili kakvu takvu nadu u ozdravljenje ukoliko se budu primjenjivale standardne metode liječenja. Ali bolesnik i njegova obitelj su u očaju. U tom stanju u vidno polje im dolazi neki „karizmatik“, nazovimo ga Mekki Torabi, a možemo ga nazvati i fra Ivo Pavić, za kojeg se priča da ima čudotvorne moći i da je svojim čudotvornim rukama i svetom vodom u stanju izliječiti i najteže bolesti. Očajna obitelj pomisli, možda je to zadnja nada, i svog bolesnika odvede na tretman kod prodavača opsjena. Bolesnik od toga, naravno, nema ništa, neka mu je laka zemlja, ali Torabi i Pavić – imaju itekako.
Mnogi ljudi danas u Bosni i Hercegovini, gledajući kako se društvo iznutra raspada i kako je sve manje suglasnosti oko osnovnih tema između glavnih društvenih grupa, spremni su povjerovati onim opsjenarima koji im – uvjeravajući ih u svoje čudotvorne moći – nude ni manje ni više nego kompletnu promjenu ustavne strukture zemlje i nametanje tzv. građanske države. Zanemarimo na trenutak značenje sintagme „građanska država“ i pretpostavimo za potrebe ovoga pasusa da se doista radi o nečemu što je dobro i što će donijeti sreću ljudima u Bosni i Hercegovini. Kako tačno bosanskohercegovački torabiji i pavići iz visoke politike planiraju proizvesti tu građansku državu? Osvajanjem vlasti na potezu od Trebinja preko Bijeljine do Banjaluke, te na potezu od Ravnog preko Širokog Brijega pa sve do Viteza? Uvjeravanjem od kuće do kuće? Skupljanjem potpisa Paje Patka i Džingis Kana putem online peticija?
Sada, za potrebe ovoga pasusa, problematizirajmo samu sintagmu „građanska država“. Taj isprazni i rastezljivi označitelj može značiti svašta već u zavisnosti od toga šta se u taj pojam upiše - bilo u tekstu bilo u podtekstu i u kontekstu. U ovoj formi u kojem ga zastupaju politički blizanci SDA (Stranka demokratske akcije) i DF (Demokratska fronta), kroz djelovanje svojih predsjednika (Bakira Izetbegovića i Željka Komšića) i kroz nastupe stranačkih funkcionera i aktivista, građanska država nije ništa više od prostog principa „jedan čovjek – jedan glas“ kojim bi se ostvarila nacionalna dominacija naroda kojeg u ukupnoj sumi u BiH – a posebno u Federaciji BiH – ima najviše. Kako je u aprilu 2022. godine napisao Selvedin Avdić, „ideju građanske Bosne i Hercegovine, u koju su od početka devedesetih godina vjerovali mnogi čestiti ljudi, oni su sveli na mogućnost preglasavanja, u kojem bi većina ekonomski i na svaki drugi način podjarmila manjinu.“
Taj princip nije novost na ovim prostorima, za njega se već zalagao „spasitelj Jugoslavije“ Slobodan Milošević, želeći od Jugoslavije ravnopravnih naroda i republika napraviti Jugoslaviju pod dominacijom u njoj većinskog naroda. Naravno, kao što ni Milošević nije imao ništa protiv nesrba koji su bili lojalni njegovom projektu, tako ni bošnjački „građanisti“ danas nemaju ništa protiv nebošnjaka – pod uslovom da su lojalni tom projektu i da su „veći katolici od pape“, odnosno da su po riječima SDA-propagandista „pošteni Srbi i Hrvati“. Za one nepoštene, rezervirana je ekskomunikacija iz društva i znamo već kakve etikete. Ne bi se puno bolje proveli ni nepošteni Bošnjaci, stoga ne čude riječi aktivista civilnog društva i intelektualca Vehida Šehića izrečene nedavno na N1 televiziji: „U takvoj građanskoj BiH ne bih živio nijedne sekunde. Nemam puno, ali bih prodao sve u ovim godinama da ostatak života provedem negdje drugo.“
Na taj način, u tom obliku, s takvim učitanim značenjima, „građanska država“ je višestruka opsjena i strašilo. Ta opsjena Bošnjacima daje nadu da će od Bosne i Hercegovine, a za početak od Federacije BiH, dobiti nacionalnu državu Bošnjaka i svih drugih građana koji se tako osjećaju. Hrvatima i Srbima, a napose Hrvatima jer Republika Srpska već jest „građanska“ po kriterijima Željka Komšića - što nacionalnoj većini u RS-u naravno ne smeta, „građanska država“ je strašilo koje im prijeti da će ih iz statusa ravnopravnog konstitutivnog naroda prevesti u nacionalnu manjinu u kojoj će joj nacionalna većina dati onoliko prostora koliko ona procijeni da zaslužuje. (Ludilo koje Željko Komšić, taj fra Ivo Torabi bh. građanštine, proizvodi pričama o „kršćanskoj Evropi“ koja je muslimanima namijenila holokaust i kojoj smeta to što muslimani u BiH imaju svoju državu, ponavljajući teze R. T. Erdogana za kojeg inače ima samo riječi hvale, zaslužuje poseban klinički osvrt.)
Na taj način, „građanska država“ postaje još jedno sredstvo razgradnje bosanskohercegovačkog društva iznutra, namijenjeno za održavanje stanja konflikta i za sprečavanje svake mogućnosti da unutar Bosne i Hercegovine, pažljivim radom na terenu, dođe do kakve-takve suglasnosti oko zajedničkih ciljeva i interesa.
Takvoj „građanskoj državi“ (ma šta o tome kazali rijetki diletanti i odrađivači poslova iz reda pisaca i kolumnista iz okruženja) trebalo bi dati šut kartu u jednom smjeru, kako bi se stvorila mogućnost da taj - trenutno nažalost kompromitirani - pojam osvoje oni koji će u njegov sadržaj upisati neka druga značenja. Oni koji neće drugima neprijateljski prijetiti „građanskom državom“, nego će zajedno s njima prijateljski raditi na izgradnji građanskog društva.
Franjo Šarčević, Prometej.ba
- Login77777
#55096 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nego jel se stiglo do milion potpisa? Gdje zapelo? 
- Bloo
- Globalna šefica
#55097 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Naravno da nije.
Nije to uspio ni sa ovim clankom
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... trofe-4492
Mogućnost neograničene konzumacije nacionalnih prava očito nije dovoljan uvjet za dostojanstven život, koliko god nacionalne vođe uvjeravale u suprotno
Jedan moj prijatelj, koji je inače jedan od važnih javnih intelektualaca pa je moguće da ste ovu misao već negdje čuli, voli reći: ako želiš pomoći jednoj zajednici, primjerice nacionalnoj, nipošto nemoj osnovati stranku koja štiti ekskluzivno prava te zajednice. I to u razgovoru potkrepljujemo zgodnim primjerima: dok su Hrvati živjeli u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini unutar Jugoslavije, u toj „tamnici naroda“ u kojoj nije smjela postojati stranka koja posebno njih štiti i o njima posebno brine, u BiH je živjelo gotovo 800.000 Hrvata. Onda se pojavila stranka koja je te ljude uzela u posebnu brigu i zaštitu i rezultat je da se broj prepolovio, s tendencijom daljnjeg opadanja kome se ne nazire zaustavljanje.
-
Novak20
#55098 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da, da....Bloo wrote: ↑11/10/2022 22:43Naravno da nije.
Nije to uspio ni sa ovim clankom![]()
http://www.prometej.ba/clanak/osvrti/fr ... trofe-4492
Mogućnost neograničene konzumacije nacionalnih prava očito nije dovoljan uvjet za dostojanstven život, koliko god nacionalne vođe uvjeravale u suprotno
Jedan moj prijatelj, koji je inače jedan od važnih javnih intelektualaca pa je moguće da ste ovu misao već negdje čuli, voli reći: ako želiš pomoći jednoj zajednici, primjerice nacionalnoj, nipošto nemoj osnovati stranku koja štiti ekskluzivno prava te zajednice. I to u razgovoru potkrepljujemo zgodnim primjerima: dok su Hrvati živjeli u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini unutar Jugoslavije, u toj „tamnici naroda“ u kojoj nije smjela postojati stranka koja posebno njih štiti i o njima posebno brine, u BiH je živjelo gotovo 800.000 Hrvata. Onda se pojavila stranka koja je te ljude uzela u posebnu brigu i zaštitu i rezultat je da se broj prepolovio, s tendencijom daljnjeg opadanja kome se ne nazire zaustavljanje.
Tako je Franjo prije govorio. Bio je u pravu, a danas je bliži istini i opet u pravu.
-
Škobo Habu
#55099 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tipični Komšić:
Po Komšiću ispunjenje kandidatskog statusa nije uopšte moguće. Bar dok je njegova fotelja u pitanju."Vijest o dodjeli kandidatskog statusa možemo samo primiti k znanju. Obzirom na novonastale okolnosti pri kojima visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije i ugrožava EU put BiH, izražavamo zabrinutost i utemeljeni pesimizam u pogledu efekata dodjele kandidatskog statusa u odnosu na ukupnu perspektivu članstva", istakao je Komšić.
-
geoxx
#55100 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Klasicni Dodik, ovaj Kosmic. Pardon.