Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bitangeIprinceze

#25526 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by bitangeIprinceze »

To da moze biti saobracajka pa to je uvijek moguce. Zgazi ti 100 km/h pa izleti iz tunela i onda se cujemo. U trenutnim uslovima nema brige.
drug_profi

#25527 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

EFD22 wrote: 08/10/2022 09:49 Pa petlja je odmah nakon tunela i u Tarčinu, a i u Zenica Sjever. I u Bilješevu je, doduše prije tunela ako tako gledamo.
370 metara nakon tunela u Tarcinu pocinje usporavajuca traka, a 580 nakon tunela se fizicki odvaja od glavne trake. Dovoljno vremena da usporis, prestrojis se reagujes...
U Bradini je bukvalno iza tunela izlaz, bez prostora za usporavajucu traku, niti ce prostora ikad biti jer tu treba da bude vijadukt.
I petlja u Bradini je besmislena kao trajno rjesenje, svakako.
ZoomZoomKiwi

#25528 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Zenica sjever je odmah na izlazu iz tunela.

Al’ realno cijela Zenička obilaznica je jedna velika katastrofa
drug_profi

#25529 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

EFD22 wrote: 08/10/2022 20:17 Zenica sjever je odmah na izlazu iz tunela.

Jeste to je tacno. Usporavajuca traka pocinje na izlazu iz tunela.
Sad za sad je ok, jer je tu i kraj AP, pa je voznja kroz tunel cini mi se ogranicena na 80.
ZoomZoomKiwi

#25530 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Bio sam i u par tunela u kojima ima traka za isključenje. Odnosno cijela petlja je pod zemljom u cijevima.

Mislim da je jedan takav ispod Graza na austrijskom A9 ako se ne varam.

A ima ih još.
Astrix

#25531 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Astrix »

drug_profi wrote: 08/10/2022 20:49
EFD22 wrote: 08/10/2022 20:17 Zenica sjever je odmah na izlazu iz tunela.

Jeste to je tacno. Usporavajuca traka pocinje na izlazu iz tunela.
Sad za sad je ok, jer je tu i kraj AP, pa je voznja kroz tunel cini mi se ogranicena na 80.
Ja tu nikakav problem ne vidim. Ha bio tunel ha otvorena cesta, ako je sve fino označeno i piše da je izlaz za toliko i toliko nema problema. U tunelu su semafori i table na kojima piše ograničenje i izlaz. Pa nije da se vozi 250 kroz tunel pa da ćeš proletiti. Da voziš 80-100 ne bi bilo problema a vidim da je i manje ograničenje. Onaj ko ne poštuje ograničenje će zaginuti i u tunelu i na otvorenoj cesti.
drug_profi

#25532 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ako cesta nije projektovana da se vozi bar 110 minimalno svuda, onda to nije autoput. Tako da se treba i na to misliti.
DaysleepeR

#25533 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

ma smlaćeno samo tako

ja razumijem da ovdje ima ljudi kojima je posao da pišu sve najbolje o autoputu, ali imamo i mi oči
almirkoba

#25534 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by almirkoba »

Ovo je privremeni priključak, i kao takvog ga treba posmatrati, takav će ostati dok se ne projektuje i izgradi sledeći dio do konjica, da li će se kasnije praviti pravi priključak ostaje da vidimo ali kad je nemila dobila priključak što nebi i ovo brdo dobilo :)

Za većinu u bih totalno neznačajn priključak na 5c...
RJ57

#25535 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

almirkoba wrote: 10/10/2022 10:03 Ovo je privremeni priključak, i kao takvog ga treba posmatrati, takav će ostati dok se ne projektuje i izgradi sledeći dio do konjica, da li će se kasnije praviti pravi priključak ostaje da vidimo ali kad je nemila dobila priključak što nebi i ovo brdo dobilo :)

Za većinu u bih totalno neznačajn priključak na 5c...
ja prvo da vidim da se gradi priključak u nemili pa ću povjerovati u isti, a u autoput bradina-konjic nisam siguran da ću povjerovati ni kad se provozam tuda, što će se desiti samo ako doživim duboku starost

apropo dionice kroz nemilu, ovo što se gradi je samo po ravnom, ono komplikovano nisu još ni dotakli, isto ko što oni kod vranduka nisu počeli graditi najteži kilometar te dionice
almirkoba

#25536 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by almirkoba »

Najteži dijelovi na toj dionici su započeti i gradi se, skidanje/nasipanje ide dosta brže.

U nemili koriste povoljan vodostaj rijeke tako su sada svi radovi uz samo korito...

Dosta se podcjenjuje taj dio poslije zenice, a tu imamo tunel zenica 3.3km tunel , tunel golubinja 3,6km , prvi izbušen drugi se buši...7km tunela na dijelu koji se radi... svi značajni objekti su napadnuti,većina mostova izgrađeno za realno za očekivati 1,5g tj jesen 24 da puste do golubinje.

Dio koji je sporan prije ulaza u sjeveni dio tunela zenica, vidim neke radove i miniranja trase i visoke usjeke da se radi...
BadBoy

#25538 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by BadBoy »

Izvinite ako je glupo pitanje, hoće li autoput na dionici Vranduk-Nemila ići pored/iznad korita rijeke? Sad za vikend proalzio i vidim da su nasuli par kilometara i grade objekte, je li to gradilište autoputa?
Rejs Cerić

#25539 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Rejs Cerić »

almirkoba wrote: 10/10/2022 15:21 Najteži dijelovi na toj dionici su započeti i gradi se, skidanje/nasipanje ide dosta brže.

U nemili koriste povoljan vodostaj rijeke tako su sada svi radovi uz samo korito...

Dosta se podcjenjuje taj dio poslije zenice, a tu imamo tunel zenica 3.3km tunel , tunel golubinja 3,6km , prvi izbušen drugi se buši...7km tunela na dijelu koji se radi... svi značajni objekti su napadnuti,većina mostova izgrađeno za realno za očekivati 1,5g tj jesen 24 da puste do golubinje.

Dio koji je sporan prije ulaza u sjeveni dio tunela zenica, vidim neke radove i miniranja trase i visoke usjeke da se radi...
Ja svaki dan skoro prolazim odavde i dinamika radova je dobra izgleda , ovo sto idu kroz nemilu fakat kao da klizi ,preko noći se mijenja kolicina betona i stubova,al bojim se sad kad opet udare u brda da ce to zaštekat ,eno naspram Hife u golubinjoj lijepo ide do brda...
-Chesterfield-

#25540 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by -Chesterfield- »

BadBoy wrote: 10/10/2022 16:00 Izvinite ako je glupo pitanje, hoće li autoput na dionici Vranduk-Nemila ići pored/iznad korita rijeke? Sad za vikend proalzio i vidim da su nasuli par kilometara i grade objekte, je li to gradilište autoputa?
Mislim da će u tom dijelu izmjestiti M17
almirkoba

#25541 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by almirkoba »

prolazim i ja 1x sedmično i interesantno je za pratiti, ono što ohrabruje je prisustvo radnika uvijek :) subota, nedelja, druga smjena i vidi se napredak svaki put...

Ono što vidimo u nemili da vas ne zbunjuje jedan dio m17 se izmješta bliže bosni i predpostavljam on će ostati u sličnoj visini, dok autoput će biti gdje je sada m17 i visoči dosta u odnosu na postojeći m17.
Porodice Foht

#25542 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Porodice Foht »

Jesu li u Pocitelju na mostu ista ubrzali? :?
Haris033

#25543 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Izlaz iz tunela prema Bradini će napraviti ogromni čep a i moguće nesreće, jer će se većina takmičiti ko će prije do Bradine, a kako bi zaobišli potencijalne gužve ka izlazu sa autoputa..
Ovaj dio koridora nema nikakvog smisla sve dok se ne napravi komplet dionica do Mostara..
bitangeIprinceze

#25544 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by bitangeIprinceze »

Porodice Foht wrote: 10/10/2022 18:43 Jesu li u Pocitelju na mostu ista ubrzali? :?
Drugi i treci luk haman spojeni, drugii prema prvom i nesto malo od prvog prema krsu i zemlji na Bivoljem brdu.
Ovako je s druge strane
Image
So What!

#25545 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

bitangeIprinceze wrote: 10/10/2022 20:26
Porodice Foht wrote: 10/10/2022 18:43 Jesu li u Pocitelju na mostu ista ubrzali? :?
Drugi i treci luk haman spojeni, drugii prema prvom i nesto malo od prvog prema krsu i zemlji na Bivoljem brdu.
Ovako je s druge strane
Image
Sve mi može biti jasno, ali mi nikako nije jasno šta su Kinezi čekali pa su ovu kosinu od izlaza iz tunela Počitelj do mosta Počitelj ostavili kao zadnji prioritet, meni taj dio izgleda kao barem još jedna godina posla.
Porodice Foht

#25546 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Porodice Foht »

bitangeIprinceze wrote: 10/10/2022 20:26
Ovako je s druge strane
Image
:thumbup: Dakle, ubrzali su malo.Fino. Zima dolje nece usporiti radove osim mozda vjetar nekad zbog radova na visini.
keno_00

#25547 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by keno_00 »

Nemila Vranduk pokusano raditi iznad Stare Stanice i kamen je pao zeni ispred kuće,tako blizu kuće pokusali raditi bez zastite,i dobili su tuzbu,poslije su dosli pisali gornji red kuća kao da uklone jer nesmiju da rade,a sumari nikako nesmiju ni pokusati sjeći.Jos uvijek nista nema zvanično,kako su pisali ima mjesec,vise niko ne dolazi i nista se ne radi.
dr_Evil

#25548 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by dr_Evil »

https://federalna.ba/mjestani-ne-daju-z ... dine-oned4
Mještani ne daju zemlju, gradnja autoputa kod Mostara stala do kraja godine
Objavljeno: 08.10.2022. 21:45 Uređeno: 10.10.2022. 02:00

Kada je u pitanju izgradnja autoputa na Koridora Vc, još nisu otklonjeni problemi na dionici trase Mostar sjever - Mostar jug. Naime, već više godina traje pravna borba mještana da se autoput gradi na okolnim brdima umjesto što bi išao preko plodnih polja, većinom povratničkih porodica. Cijeli proces zakočen je do kraja godine, kada se čeka odluka Evropske komisije za obnovu razvoj o daljnjem postupanju Autocesta FBiH.

Mostarka Nura Stain na početku priče pokazala je mjesto gdje su prije nekoliko godina, preskačući zid, radnici autocesta zabili kolce u imanje kuda bi trebala ići trasa autoputa Mostar sjever - Mostar jug: „Oni su bili pobijeni, ja sam ih povadila i bacila. Ja zemlju ne dam, ovo je moje i ovo sam ja grdno stvorila, radeći. Moje je 1/1 i neka je svakome jasno da moj ni kvadratni centimetar zemlje ne može uzeti, ne dam. Dobro je da je otišao Čović jer je politika ovo ganjala“.

Njena borba traje već više godina, ali kaže da, bez obzira na sve poteškoće, svoju zemlju ne da.

Komentarišući nezadovoljstvo građana, zbog dijelova kuda bi trebala ići trasa puta, direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder ranije je izjavio kako postoje pravne institucije koje će riješiti postojeće probleme. Konkretno, problem sa ovom trasom autoputa pojavio se početkom 2017. godine: „Eventualno oni ljudi koji su nezadovoljni mogu da tuže Autoceste FBiH, odnosno da na sudu traže naknadu, a Vlada FBiH daje saglasnost za uvođenje u posjed izvođača radova“.

„Šta se desilo krajem 2016. godine? Pa, su oni u januaru 2017. odlučili da to se spusti dolje, to samo znaju oni u Federalnom parlamentu“, kaže Amna Popovac, predsjednica Udruženja Eko dvogled.

Problem sa izgradnjom autoputa javlja se i na prostoru cijele BiH, najviše zbog netrasparentnog rada Autocesta FBiH, koji bez javne rasprave sa mještanima donose odluke. Osim juga, i sjever Mostara se ne slaže sa odlukom da Koridor Vc prolazi pored deponije Uborak, gdje su također zaustavljeni radovi.

„Ovdje imamo mi i M17, željeznicu i aerodrom, te sada još tu na nekih kilometar i po treba i Koridor Vc. To nije normalno za jedan ovako mali grad i to je sve udaljeno nekoliko kilometara od Starog mosta - sa sjevera je sedam kilometara od Starog mosta. I uz deponiju Uborak, koja ionako nije sanirana, kese i dalje lete“, dodaje Popovac.

Do kraja tekuće godine mještani ovih naselja neće imati problema sa izgradnjom Koridora Vc jer se čeka odluka odbora Evropske banke za obnovu i razvoj. Najbolja opcija bila bi, ističu sagovornici, kada bi se proces vratio na početak i da se krene sa izborom nekoliko trasa nakon čega bi se uradila komparativna analiza puta i odabrala dionica povoljna za građane, okoliš i državu.

Ljubi majka @Bumerang
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25549 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Truba »

a što čović nabija komplekse
sanjaju ga
ko ja brankovića
i bičakćića
dr_Evil

#25550 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by dr_Evil »

Black swan wrote: 11/10/2022 08:42 a što čović nabija komplekse
sanjaju ga
ko ja brankovića
i bičakćića
Ma pusti Covica, nebitan u ovome, ovo je bratija. Slucajem nekim ova zena koja je dala intervju ima stres, izgubi zivce u sekundi.

Kad se sjetim fakulteta, i profe iz matematike, uvijek je govorio Picakcic, nesto ga nije volio :D
Post Reply