General War wrote: ↑09/10/2022 13:48
toska wrote: ↑09/10/2022 13:29
ako na betnoski zid sa njegove vanjske strane postovimo eksploziv, neoblikovani naboj, sila udara u taj beton bit će jednaka sili koja je otišla na drugu stranu tj. vazduh.
ti vjerovatno ciljaš na prostiranje udarnog vala nakon same eksplozije.
Pa da, sila udara od beton, ali energija ce se odbiti tamo gdje ima najmanjeg otpora, znaci svugdje osim u beton. Ovo kod mosta, mi tako lici, jer gledajuci odozdo ove sekcije mosta, da su nekog V oblika, gdje ce oslobodjeni udarni val biti dovoljno jak da podigne sekcije mosta ali nedovoljan da svom silom smrvi konstrukciju da je ravan zid ( full blast).
ta odbijena energija varira u ovisnosti koliko je beton amortizovao, veliko oštećenje ili rušenje zida znači da se ima malo šta odbiti. ako je zid izdržao onda puno više.
-----------------------------------------
uključio sam se u ovu diskusiju jer sam prisustvovao rušenju tj. probijanju otvora u zidu ljeta 93.
miner je postavio par stotina grama eksploziva sa vanjske strane debelog zida od cigle, nekih možda 35cm.
prvi intuintivni zaključak je bio da će taj eksploziv jednostavno "odletjeti" od zida prilikom detonacije, a zid ostati čitav.
to bi i svaki laik pomislio, djeluje logično, eksplozija će odbaciti naboj sa zida u zrak.
ali zid je ipak probijen, stvar je u ogromnoj početnoj brzini eksplozije.