Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6826 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

@El_comadante prije dvije ili tri godine biro je u BL organizovao kurs za prekvalifikaciju, mislim da je bilo programiranje i rad u nekim programskim alatima. To je bila hampa i povlačenje poznanstava da se upadne na besplatnu obuku, a znaš šta je bilo na kraju? Svi koji su završili kurs mogli su lijepo dupe da obrišu sa tim diplomama, jer nijedan poslodavac nije jebavo suve šljive tu prekvalifikaciju....logično, ti bi pravnika da prefabrikuješ u programera za 3 mjeseca, dok neko to godinama uči :-)
markopd

#6827 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Kakva prekvalifikacija bolan,to je najveća glupost i najgluplji mogući način da baciš novce što se tiče obrazovanja.Ako imaš SSS,a imaš novca i vremena,upisuješ onda neki fakultet ili visoku školu.Pa bolji su i neki kursevi tipa ITAcademy nego ta prekvalifikacija.U ovom sistemu ni redovno obrazovanje ne garantuje posao,a kamoli neka "večernja škola".
El_comadante

#6828 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

Lajavikrelac wrote: 07/10/2022 16:13 @El_comadante prije dvije ili tri godine biro je u BL organizovao kurs za prekvalifikaciju, mislim da je bilo programiranje i rad u nekim programskim alatima. To je bila hampa i povlačenje poznanstava da se upadne na besplatnu obuku, a znaš šta je bilo na kraju? Svi koji su završili kurs mogli su lijepo dupe da obrišu sa tim diplomama, jer nijedan poslodavac nije jebavo suve šljive tu prekvalifikaciju....logično, ti bi pravnika da prefabrikuješ u programera za 3 mjeseca, dok neko to godinama uči :-)
Slažem se.
El_comadante

#6829 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

markopd wrote: 07/10/2022 16:49 Kakva prekvalifikacija bolan,to je najveća glupost i najgluplji mogući način da baciš novce što se tiče obrazovanja.Ako imaš SSS,a imaš novca i vremena,upisuješ onda neki fakultet ili visoku školu.Pa bolji su i neki kursevi tipa ITAcademy nego ta prekvalifikacija.U ovom sistemu ni redovno obrazovanje ne garantuje posao,a kamoli neka "večernja škola".
Bila je kvalifikacija u smislu da bi radio u centrotransu dal 3 ili 6 mjeseci. Radio bih tu. To je već nešto. Nije to ono haj u školu pa haj dalje.
mali_balon

#6830 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

bumerangss wrote: 07/10/2022 05:56
El_comadante wrote: 06/10/2022 12:30

Evo službeni u Sarajevu je 58.000 a FBiH malo preko 298.000, eto svi neradnici i probisvjeti. Evo za autobus moraš imati položen D kategorija vozačka. Koliko raje to ima? Plus državni. A zato sve treba i love. Odakle? Za taxi treba licenca koja košta par hiljada maraka, odakle da ja platim?
Centrotrans ti sve plati polaganje kod njih za vozaca busa a licenca ti ne treba da bi bio taksista kod privatnih taxi firmi, jedino ti treba ako misliš biti sarajevo taxi tj sam svoj gazda e pa jbg i poslovni prostor se placa da bi bio sam svoj gazda!
pa eto idi polazi budi gosposdin covje, posto su oni gospoda.
evo ti npr. radno vrijeme vozaca u centrotransu npr vozis komercijalu od 6 do 14....nakon toga dolazis u bazu sjedas u autobus I bacis turu sarajevo tuzla sarajevo.....ili neku vanrednu turu...ili vozis turu sarajevo zenica sarajevo vracas se u bazu pa onda za bihac......sta vi mislite ono ustane se oko 7 kafica lagano na poso pa polako s guza na guz, pa stani negdje uz put kafiva ruckic i tako to....ako ujagmis da pisas dobro je....valja ganjatu vremena
sutra bi ti dao otkaz a ne mozes moras vratiti lovu sto su ti platili kategoriju.....
Last edited by mali_balon on 07/10/2022 17:09, edited 1 time in total.
mali_balon

#6831 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

El_comadante wrote: 07/10/2022 17:05
markopd wrote: 07/10/2022 16:49 Kakva prekvalifikacija bolan,to je najveća glupost i najgluplji mogući način da baciš novce što se tiče obrazovanja.Ako imaš SSS,a imaš novca i vremena,upisuješ onda neki fakultet ili visoku školu.Pa bolji su i neki kursevi tipa ITAcademy nego ta prekvalifikacija.U ovom sistemu ni redovno obrazovanje ne garantuje posao,a kamoli neka "večernja škola".
Bila je kvalifikacija u smislu da bi radio u centrotransu dal 3 ili 6 mjeseci. Radio bih tu. To je već nešto. Nije to ono haj u školu pa haj dalje.
ma ako imas para ganjaj nesta da odes vani posla koliko ti Bog hoce.....evo haman u svakoj firmi gdje sam bio do fr, B,NL, A,D.....svi traze radnike.......
Domaci izdajnik

#6832 Re: Jadi nas nezaposlenih

bumerangss wrote: 07/10/2022 05:40
A takvi kao ti ne shvataju da ovo nije Titino doba i da te ne cekaa posao za koji si se školovao, da vas VSS pogotovo pravnika, ekonomista... ima previše i razumijem da bi ste svi posao u fotelji od 8 do 16 h i slobodan vikend i regres... ali kucnite se u glavu, Tito je umro prije 42 gidine, kapitalizam je i sistem ponude-potražnje pa je sad normalno da keramičar zaradi više od pravnika i ekonomiste jer ga u Sarajevu tražiš lupom i kad ga nađeš moliš ga da ti polijepi par kvadrata pločica a on ti zakaže termin za 20 dana jer ne može sve da stigne i normalno da ti lupi cifru od koje se tebi zavrti u glavi
I treba tako jer je previše takve "gospode" koji u ruke nece nista teže od olovke i alergični su na prašinu :mrgreen:
U Titino doba se cijenilo znanje, škola i iskustvo za razliku od danas kada je glavna predispozicija "posl'o me kum" kao prvo, a kao drugo ja nisam ni pravnik, ni ekonomista, a kancelarije vidio nisam u karijeri...Nagutao sam se ja i kilometara i prašine, čisto da znaš, samo za razliku od takvih kao ti ja imam i znanje i predispozicije za više, a ti ćeš hrmbati u magacinu do 30-35 godine dok ti potpuno ne otkaže kičma. Šta ćeš onda stručnjak? Ići za direktora? Ili češ se za 15 dana gledanja nekoga prekvalifikovati u keramičara?

Do prije 10 godina je bilo ko te jebe kad nisi školu učio sad kleči za 400 KM cijeli dan. Rezultat toga je: Skoro 90% omladine studira "šta bilo samo da se ima diploma" i to rezultuje sa 515673458 VSS kadra na sve strane. Šta sad? E a sad je ko te jebe kad si učio a nisi htio zanata kakvog nema instalatera, keramičara, građevinaca... :roll: da su ovi zanatlije bili cijenjeni i poštovani bila bi druga priča, ali...

Normalan insan to nikako ne može da svari, kod nas iz krajnosti u krajnost... :skoljka:
mali_balon

#6833 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

I onda pametnjakovic dodje I kaze vozaci autobusa su gospoda eno Centro nudi polaganje kategorije I rad kod njih

https://www.klix.ba/vijesti/centrotrans ... /221010020

I na kraju bit ce kriv gospodin vozac jer je krenuo na put sa neispravnim autobusom, trebao je cekati da dobije ispravan autobus
TheMahe97

#6834 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by TheMahe97 »

Zna li neko kolike su plate kuririma u ovim brzim postama i je li radno vrijeme dok se ne zavrsi ? :-D
Rothmans

#6835 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

TheMahe97 wrote: 10/10/2022 17:49 Zna li neko kolike su plate kuririma u ovim brzim postama i je li radno vrijeme dok se ne zavrsi ? :-D
Do 1000 km kombi. Kamioni i do 1400 al vozis samo po noci. Radis dok ne razvuces
bumerangss

#6836 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by bumerangss »

Stvarno koja blamaža sa ovih 100 KM za nezaposlene jer vecina nema otvoren žiro račun pa koji je to trošak i gnjavaža majko mila :-)
zippoo87

#6837 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

bumerangss wrote: 16/10/2022 09:31 Stvarno koja blamaža sa ovih 100 KM za nezaposlene jer vecina nema otvoren žiro račun pa koji je to trošak i gnjavaža majko mila :-)
Pa nemoj ganjati tih 100 KM i nemas troska 😁

Ja kakve sam srece,mene mašilo i ovih 100 KM a imam otvorene racune 🤣
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6838 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Ocito opet odluke u korist banaka

Al svi imaju mobitel?
A nemaju bankovni racun
Znaci dugo su nezaposleni i nemaju nikakvih legalnih primanja
Snake Eyes

#6839 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

Black swan wrote: 16/10/2022 11:12 Ocito opet odluke u korist banaka

Al svi imaju mobitel?
A nemaju bankovni racun
Znaci dugo su nezaposleni i nemaju nikakvih legalnih primanja
Sta tek kazes za odluku da se djeciji doplatak prebacuje na federalni nivo te da ce svako dijete trebati imati vlastiti racun otvoren u banci?
Domaci izdajnik

#6840 Re: Jadi nas nezaposlenih

Kad si već spominjao kurseve i večernje škole, ovdje imaš listu i cjenovnike: https://www.agencijaspektar.com/wp-cont ... -2022-.pdf

Mada ova agencija je prodaja magle već preko dvije decenije, ne znam uopšte koja joj je svrha :roll: koji god konkurs da objave, kažu moraš se njima (firmi) javiti, oni samo postavljaju oglas... :-) A šta oni direktno nude... :run:
Truba

#6841 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

dođe mi ponuda za jobstep poso u njemačkoj
montažer ...jbg izbrisah ponudu... montažer krovnih prozora ili panela za solarno grijanje i struju

wtf pa da to znam radit ne bi mi trebao jobstep
kao u tuzli seminar placa 2400 + eura :D

ali eto ako koga znate nek bace oko na jobstep
n+1

#6842 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by n+1 »

Image
Domaci izdajnik

#6843 Re: Jadi nas nezaposlenih

Black swan wrote: 20/10/2022 21:53 dođe mi ponuda za jobstep poso u njemačkoj
montažer ...jbg izbrisah ponudu... montažer krovnih prozora ili panela za solarno grijanje i struju

wtf pa da to znam radit ne bi mi trebao jobstep
kao u tuzli seminar placa 2400 + eura :D

ali eto ako koga znate nek bace oko na jobstep
Za razliku od tebe nemamo putovnicu, pa ne ide baš tako ko po loju...
Truba

#6844 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Svima pomazu samo ako znas sta oni traze
Zanati i medicina
Domaci izdajnik

#6845 Re: Jadi nas nezaposlenih

Opet je tebi sa putovnicom neuporedivo lakše. Samo potpišeš ugovor i to je to uglavnom...građanima "trećih zemalja" je malo komplikovanije. Te jezik, te diploma, te nostrifikacija, termin u ambasadi...
Truba

#6846 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Sve to stoji
Ali kojeg god majstora nazoves a ima bosanski pasos vec je ili ide u njemacku
Domaci izdajnik

#6847 Re: Jadi nas nezaposlenih

Tačno, ali to uglavnom idu preko hrvatskih firmi koje rade na DE tržištu. Neuporedivo lakše dobiti radnu dozvolu, dok od Švabe dobiješ potrebno prođu mjeseci i to po ubrzanom sistemu. Sve sam to već apsolvirao odavno.
Edit: Mene su na sajmu zapošljavanja jednom tako ubijedili da dadnem podatke agenciji, mislim da je Addeco bila, ubijali me ponudama za poslove varioca, bravara, bigera, armirača :-) Jebotebog da imam te zanate sam bi odavno gore otišao... :skoljka:
Last edited by Domaci izdajnik on 20/10/2022 23:19, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#6848 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

Lajavikrelac wrote: 07/10/2022 18:10
bumerangss wrote: 07/10/2022 05:40
A takvi kao ti ne shvataju da ovo nije Titino doba i da te ne cekaa posao za koji si se školovao, da vas VSS pogotovo pravnika, ekonomista... ima previše i razumijem da bi ste svi posao u fotelji od 8 do 16 h i slobodan vikend i regres... ali kucnite se u glavu, Tito je umro prije 42 gidine, kapitalizam je i sistem ponude-potražnje pa je sad normalno da keramičar zaradi više od pravnika i ekonomiste jer ga u Sarajevu tražiš lupom i kad ga nađeš moliš ga da ti polijepi par kvadrata pločica a on ti zakaže termin za 20 dana jer ne može sve da stigne i normalno da ti lupi cifru od koje se tebi zavrti u glavi
I treba tako jer je previše takve "gospode" koji u ruke nece nista teže od olovke i alergični su na prašinu :mrgreen:
U Titino doba se cijenilo znanje, škola i iskustvo za razliku od danas kada je glavna predispozicija "posl'o me kum" kao prvo, a kao drugo ja nisam ni pravnik, ni ekonomista, a kancelarije vidio nisam u karijeri...Nagutao sam se ja i kilometara i prašine, čisto da znaš, samo za razliku od takvih kao ti ja imam i znanje i predispozicije za više, a ti ćeš hrmbati u magacinu do 30-35 godine dok ti potpuno ne otkaže kičma. Šta ćeš onda stručnjak? Ići za direktora? Ili češ se za 15 dana gledanja nekoga prekvalifikovati u keramičara?

Do prije 10 godina je bilo ko te jebe kad nisi školu učio sad kleči za 400 KM cijeli dan. Rezultat toga je: Skoro 90% omladine studira "šta bilo samo da se ima diploma" i to rezultuje sa 515673458 VSS kadra na sve strane. Šta sad? E a sad je ko te jebe kad si učio a nisi htio zanata kakvog nema instalatera, keramičara, građevinaca... :roll: da su ovi zanatlije bili cijenjeni i poštovani bila bi druga priča, ali...

Normalan insan to nikako ne može da svari, kod nas iz krajnosti u krajnost... :skoljka:
Cuj, 90% omladine studira a fakulteti ne mogu da upis dovoljan broj studenata, pa cak i oni za koje ti je nekada trebao ili jako dobra uspijeh ili dobra stela :mrgreen:.
Domaci izdajnik

#6849 Re: Jadi nas nezaposlenih

Govorio sam o vremenu od prije 10+ godina...sada je mlađim generacijama došlo iz guzice u glavu :izet: Dok nije pročepilo sa odlascima vani, za radno mjesto jebene šalteruše se tražila fakultetska diploma. Sada je jedna državna institucija spustila kriterijume na konkursima, al opet mrka kapa jer su plate ostale u 2010 godini pa neće niko...
VladaFBiH

#6850 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by VladaFBiH »

mali_balon wrote: 07/10/2022 17:05
bumerangss wrote: 07/10/2022 05:56

Centrotrans ti sve plati polaganje kod njih za vozaca busa a licenca ti ne treba da bi bio taksista kod privatnih taxi firmi, jedino ti treba ako misliš biti sarajevo taxi tj sam svoj gazda e pa jbg i poslovni prostor se placa da bi bio sam svoj gazda!
pa eto idi polazi budi gosposdin covje, posto su oni gospoda.
evo ti npr. radno vrijeme vozaca u centrotransu npr vozis komercijalu od 6 do 14....nakon toga dolazis u bazu sjedas u autobus I bacis turu sarajevo tuzla sarajevo.....ili neku vanrednu turu...ili vozis turu sarajevo zenica sarajevo vracas se u bazu pa onda za bihac......sta vi mislite ono ustane se oko 7 kafica lagano na poso pa polako s guza na guz, pa stani negdje uz put kafiva ruckic i tako to....ako ujagmis da pisas dobro je....valja ganjatu vremena
sutra bi ti dao otkaz a ne mozes moras vratiti lovu sto su ti platili kategoriju.....
ne gotivim Centru nikako ali ovo što si napisao nije tačno jer lično jako dobro poznajem vozača autobusa na gradskim relacijama i mogu ti reći da nikada nije izašao na neku vožnju van grada niti je radio više nego što smije (barem se nikad nije žalio da duže radi)- druga je stvar što je ovo zaista *eben posao i da zaista nemaš kad "pišati" ili nedo bog da ti se "pri*ere" jer nemaš kad ni gdje to uraditi.
Post Reply