doktor78 wrote: ↑07/10/2022 09:54
Ne, Prpa je i prije izbora vrlo realno procjenjivao domet NiP-a, sjećam se prognoze (10 u federalnom parlamentu i max.3 u državnom). Zato su i meni čudni ovi zadnji upisi. Da mu nije ko hakovao profil?
Federacija i Drzava su u skladu sa mojim ocekivanjima za NiP (SDP je podbacio), kantonalni nivo je podbacio za NiP i na donjoj je granici mojih pesimisticnih ocekivanja. Hajde i to nekako, nije me niko hakovao nego me zabrinjava lakoca kojom se prelazi preko podbacaja na kantonu i argumenti koji se pri tome koriste. Ukazuju na razloge takvog rezultata, a ukazuju i kako bi se mogla dalje odvijati situacija.
Uz to, smatram da se kredibilan pokusaj za formiranje federalne i drzavne vlasti moze raditi samo uz jasan mandat gradjana. Slabi egal Trojke sa SDA to nije. Umjesto da puste da SDA pokusa prva formirati vlast, oni se odmah mijesaju i doljevaju ulje na vatru argumentima da MZ pokusava skrojiti plan kojim su HDZ i SNSD nedodirljivi, a Trojka treba da bude kooperativni cuko koji ce dotuci drzavu za obecanje nekakvih euroatlantskih integracija, nekad, ako Bog da, samo potpisite ovih par stvari.
To me podsjeca na onu "nama se zuri", pa kad sklopim cijelu sliku, vidim Trojku koja na silu pokusava napraviti nekakvu vertikalnu konstrukciju jer jarani cekaju na pozicije i imaju solidnu komunikaciju sa HDZ-om. Schmidt nametnuo odluke koje mazu oci, neko od "ambasadora" nudi "ubrzani proces ka ubrzanom pridruzivanju predsoblju Europske unije" i mozda koji milion KM euro fondova, HDZ i SNSD vec pripremili zahtijeve, a SDA i DF mudro sute i cekaju razvoj situacije u pozadini.
Ko vidi da to dobro zavrsava i po Drzavu i po Trojku, neka dobro protrlja oci i pogleda jos jednom.
Da ne bude da samo kritikujem, KS je ipak ocuvan koliko-toliko. Fokusirati se na KS i jaku opoziciju tamo gdje imaju zastupnike. Denis je Clan Predsjednistva, postaviti jaku ekipu ambasadora koji ce lobirati za BiH. Biti kontrolni mehanizam za SDA-DF-HDZ-SNSD vlast na drzavnom i federalnom nivou, i graditi bazu za lokalne 2024.