Nisam od tamo, ali sam malo upratio šta je se sve dešavalo dole pa...internazionale wrote: ↑04/10/2022 14:13Što ovo mostarci i hercegovci izbjegavaju odgovoritiinternazionale wrote: ↑04/10/2022 13:11
Možeš li malo pojasniti boldirano? Ko tačno iz Sarajeva je izdao Mostar, od '95 recimo pa naovamo
U ratu je prije početka sukoba sa HVO-om SDA cijeli grad dala na upravljanje hrvatskim ekstremistima, od policije do bilo kakve administracije. Ti isti SDA-ovci su onda u maju 1993. otvoreno prešli na hrvatsku stranu.
Onda je se Armija samo nekoliko dana prije početka sukoba povukla sa nekoliko važnih pozicija u samom gradu, ostala je jedino komanda u zgradi "Vranica" kao istureni otok, lak za osvojiti. Ovdje nisam tačno o čemu je se radilo, gledao sam intervju kako je sva roba išla preko HVO-a pa su radi toga i mira bili spremni raditi neke ustupke (ipak niko nije vjerovao u otvoreni sukob...).
Na kraju, HVO je angažirao i sarajevskog vele-kriminalca Prazinu da protjera Bošnjake iz svih stanova i kuća u zapadnim kvartovima grada.
Na kraju, još ima ona priča oko završetka vojnih akcija Neretva 93 npr.
Nakon toga, dolazimo do post-ratnog perioda. EU upravitelj za Mostar (Mostar je i u samom Dejtonu dobio specijalan status) je 1996. predložio plan po kome bi cijeli grad trebao biti uređen kao današnji distrikt u Brčkom. Međutim, Tuđman je tada na EU izvršio toliki pritisak da je se na kraju ta takozvana "centralna zona" sužila na mali prostor oko same linije fronta.
Alija je tada u Rimu pristao na to, uprkos velikom protivljenju tadašnjeg načelnika Mostara Safeta Oručevića.
Naravno , onda ima još onaj post-ratni kriminal, uništenje privrede i šta sve ne, ali ne vidim tu nikakav mostarski eksluzivitet.
I danas ne znam zašto se neke stvari nisu riješile, poput onih ruševina, kada su npr. u Vrapčićima, Potocima ili Opinama kompletna naselja izgrađena...