Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Dupli_skalp

#6176 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Dupli_skalp »

skafiskafsnjak wrote: 03/10/2022 09:23
Kolinda wrote: 03/10/2022 09:11

Najveći problem probošnjačkih stranaka je to što sad u skupštinama županija imaju viška Hrvata i Srba :lol: :lol:
Problem je visak onih koji zele podijeliti ovu drzavu.... Jedni zele HB , drugi u Srbiju.... Ustase i cetnici :thumbup:
:thumbup:
Dupli_skalp

#6177 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Dupli_skalp »

Grean wrote: 03/10/2022 09:42
Better Man wrote: 03/10/2022 09:38 Treba da shvatite jedno,a to je da HDZ više neće moći blokirati uspostavu Federalne vlasti. Ovim izmjenama visoki predstavnik je upravo uradio ono što je bilo najvažnije, a to je da se onemogići blokiranje formiranja vlasti i bilo ćega drugog i da svaki glas bude bitan i priznat bez obzira kako se ko izjašnjavao.
Kako ce biti u situacijama gdje ljevica ide u koaliciju sa HDZ-om.

Recimo, Hrvatima pripada 25% ministarskih mijesta a za HDZ glasalo 15% od 25% Hrvata u Federaciji. Kome pripada ovih 10% pozicija razlike izmedju 25 i 15%, HDZ-u ili SDP-u?

Sta ako se ne mogu dogovoriti oko toga, kako je blokiranje formiranja vlade sprijeceno u tom slucaju?
nije nikako, ubleha je da je ovim spriječena blokada formiranja vlasti.
statixx

#6178 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by statixx »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 10:02
statixx wrote: 03/10/2022 09:58

Da, ali to vazi samo za izbor predsjednika i dva potrpedsjednika, nema veze sa usvajanjem zakona u Parlamentu FBiH, zar ne.
e tu dolazi pitanje izbora sudija ustavnog suda. jer sada zakoni nisu bili blokirani na domu naroda, već na ustavnom sudu. to je taj ključni mehanizam blokade.
Ok, a tamo se odlucuje vecinom glasova izmedju sedam sudija, je li tako?
Dupli_skalp

#6179 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Dupli_skalp »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 10:07
madner wrote: 03/10/2022 10:03 Uklonjena je mogucnost blokade koja je postojala jer je bilo moguce formirati vladu bez HDZa, ali sada to nece vise biti moguce.

Dobro je da je vitalni interes izbrisan, za par ciklusa to ce biti znacajno.
pa meni je bolje da su u vlasti ali da ne mogu blokirati zakone, nego da nisu u vlasti a mogu blokirati.

ako bude tako, to je u stvari najpoštenije.
ali kontaš da je to kontradiktorno samo po sebi, jer ako si u vlasti onda možeš i blokirati, zar ne?

jer zašto bi onda bio u vlasti ili činio vlast, reda radi ilitiga pro forme?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6180 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

statixx wrote: 03/10/2022 10:14
Chmoljo wrote: 03/10/2022 10:02

e tu dolazi pitanje izbora sudija ustavnog suda. jer sada zakoni nisu bili blokirani na domu naroda, već na ustavnom sudu. to je taj ključni mehanizam blokade.
mislim da da, ali treba vidjeti poslovnik o radu njihov.
Chmoljo

#6181 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

eyesburn wrote: 03/10/2022 10:18

pa meni je bolje da su u vlasti ali da ne mogu blokirati zakone, nego da nisu u vlasti a mogu blokirati.

ali kontaš da je to kontradiktorno samo po sebi, jer ako si u vlasti onda možeš i blokirati, zar ne?

jer zašto bi onda bio u vlasti ili činio vlast, reda radi ilitiga pro forme?
pa nije kontradiktorno.

postoji više vlasti. kod nas se uvijek pod "vlast" misli na izvršnu. ali ako kao u zakonodavnoj vlasti ne možeš spriječiti izglasavanje, onda izvršna može hurcu svirati.

valjda ste čuli za izraze manjinska vlada ili ste na našem primjeru vidjeli da brdo zakona novalićeve vlade nije usvojeno. a vlast su.

kako to?
caros

#6182 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by caros »

madner wrote: 03/10/2022 10:03 Uklonjena je mogucnost blokade koja je postojala jer je bilo moguce formirati vladu bez HDZa, ali sada to nece vise biti moguce.

Vlast bez HDZ-a je bila samo mokri san sve dok je postojala duboka podjela na B strani. To se nikada ne bi desilo, bukvalno nikada.
Enticer

#6183 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Enticer »

Poznato nam je da presude Evropskog suda za ljudska prava ne provode u BiH. Ne provode se u odredjenom dijelu ni presude Ustavnog suda BiH pa nikom nista.

Bivsi VP donio zakon o negiranje genocida. Genocid se opet negirao. Niko u zatvoru nije zavrsio. Sad Schmidt nametnuo izborni zakon, moze li se ovo izignorisati kao sto su pojedini ignorisali Zakon o negiranju genocida?
Chmoljo

#6184 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Enticer wrote: 03/10/2022 10:26 Poznato nam je da presude Evropskog suda za ljudska prava ne provode u BiH. Ne provode se u odredjenom dijelu ni presude Ustavnog suda BiH pa nikom nista.

Bivsi VP donio zakon o negiranje genocida. Genocid se opet negirao. Niko u zatvoru nije zavrsio. Sad Schmidt nametnuo izborni zakon, moze li se ovo izignorisati kao sto su pojedini ignorisali Zakon o negiranju genocida?
znači bože...
DonieBrasco

#6185 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by DonieBrasco »

Vrlo brzo ce se pokazati, moze li opet sve u nedogled da se odgađa i rusi ili ce ipak biti puzevih pomaka.
Nespin

#6186 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nespin »

Chmoljo jel stvarno misliš da HDZ više neće moći blokirati donošenje zakona? Fakat?
Nikola Testa

#6187 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nikola Testa »

Problem je sto presuda ljubic suštinski opet nije provedena, ali et koga briga.
babanovac

#6188 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by babanovac »

Ateista wrote: 03/10/2022 08:35 Posto nisam najbolje upucen, volio bih da mi neko objasni zasto se smatra da ova odluka odgovara hdz-u? Osim toga, nije mi jasno kako nevezano za ovaj zakon, hdz uvijek morabiti u kombinaciji kako se govori? Nije mi jasno kako tako mali broj glasaca moze toliko uticati.
Razumijem da mora biti jednaka zastupljenost svih naroda, ali ako komsic moze pobijediti "legitimnog" hrvatskog clana pretsjednistva, kako na isti nacin ostale stranke ne mogu kandidovati dovoljno hrvata i preglasati hdz?
Hvala unaprijed.
Kandidovanje dovoljnog broja Hrvata u dom naroda FBiH
ne igra ulogu, jer postoje kvote po kantonima. Mozes 50 Hrvata staviti na liste u, npr. TK, ali samo jedan ide u dom naroda. (izborni inzenjering). Kad su uvidili, da bi u jedndom trenutku i to bilo dovoljno da se preuzme dom od strane probosanskih stranaka ( za svaku u domu naroda, bilo je potrebno najmanje 6 clanova od 17), odlucili su da podignu tu kvotu ( u saradnji sa Vladom RH), na 11 od 23, tako da nijedna odluka u Domu naroda parlamenta FBiH nece biti moguca bez glasova HDZ-a u DN.
Gandalf

#6189 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Gandalf »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 08:12 A niko jos da objasni zasto je to dobro za HDZ, a nije dobro za BiH.

Imam osjecaj da su ljudi zeljeli da se nametne zakon kojim ce se HDZ potpuno onemoguciti. I samo tada bi bili zadovoljni.

Niti je moguce, niti je fer.

Opet ponavljam, znakovito je ovo neslaganje EU delegacije, koja je uvijek bila na strani HDZa u svim pregovorima i ofanzivama, kao i sjebani Covic koji tesko da nije ocekivao poraz Borjane.

Svasta se pisalo i za Aprilski paket, pa ga se sada zaziva. Bilo bi fino da se vidi sta sve nosi izmjena pa da se onda raspravlja. Sada imamo samo nerezonsku mrmljanje kako nam je za sve drugi kriv.
Zvučiš mi kao glas razuma, pa ću se složiti s tobom. Meni se čini da ovo državi BiH ne može naštetiti, barem ne u onoj mjeri koliko su neki priželjkivali, zazivali treći entitet, htjeli s dodikom na barikade i sl. Naravno, još ovo treba detaljno proučiti, ali sada je i prilika za građanske stranke da se više nametnu po daljnjim pitanjima vezano za ovaj zakon. Ne samo sjediti po kafanama i twitati neke žalopoljke. Prostora ima i dalje, ima i vremena.
Lex77

#6190 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Lex77 »

Ljudi su jednostavno glupi.
Zar je toliko teško shvatiti da je nacist nametnuo zakon po kojem će kradeze uvijek biti u vlasti?
Nikola Testa

#6191 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nikola Testa »

Ljudi glasanje za pred i potpred Federacije gdje je sad potrebno 11 delegata nema veze sa glasanjem prilikom donošenja zakona u parlamentu fbih.
Nikola Testa

#6192 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nikola Testa »

Npr da pokrenu vitalni interes treba im 15 delegata cini mi se, odnosno 2/3.
Chmoljo

#6193 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Nespin wrote: 03/10/2022 10:32

Chmoljo jel stvarno misliš da HDZ više neće moći blokirati donošenje zakona? Fakat?
ne znam. treba neko ozbiljnije da se pozabavi i vidi kako će funkcionisati, ali opet ponavljam, jedna od ključnih blokada HDZa je bio izbor predsednika i potpredsjednika FBiH, a onda neimenovanje sudija Ustavnog suda. tu je većina zakona padala, jer nije konstituisano Vijeće za zaštitu VNI.

nisam dovoljno hrabar da kažem da ili ne, ali svakako ne treba na prvu letiti da ne valja.

meni nije problem HDZ. meni je problem što se ne može apsolutno ništa odlučiti bez njih, čak ni ono što im je trivijalno, a sve zloupotrebom ustavnopravnog sistema. uzmite im blokade i postaju bezopasni.

međutim, također treba imati dovoljno mudrosti ali i razumijevanja, da se ne smije zatirati izborna volja Hrvata. dakle, mora se omogućiti da imaju mehanizme blokade u stvarima koje su krucijalne za opstanak naroda.

sad, hoće li to biti revidiranjem ovlasti doma naroda, ili stalnom popunjenošću ustavnog suda, ostaje da se vidi. ali svakako da je potrebna relaksacija odnosa, a samim tim HDZu će padati rejting. onaj iz Širokog mora biti siguran da ako ne izabere Čovića, da neće dobiti neku varijantu Komšića u parlamentu, gdje mu odlučuje o svakodnevnom životu.

država nam je takva. pomirili smo se sa tim. ja ne znam šta ljudi očekuju, da neko resetuje i kaže: hajmo sad kako vi hoćete. a mi odabiremo sjecikese iz SDA. kao mi bolji, šta li :lol:

često kažem, ko se snebiva da nam u institucijama sjede i rade ljudi koji ne vole ovu zemlju: prvo predsjedništvo poslije rata je imalo člana ratnog zločinca.

odmah

poslije

rata.

a sad nam kao teško progutat trećeentiteske snove.

ma hajte molim vas.
Chmoljo

#6194 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Lex77 wrote: 03/10/2022 10:37 Ljudi su jednostavno glupi.
Zar je toliko teško shvatiti da je nacist nametnuo zakon po kojem će kradeze uvijek biti u vlasti?
biće dok ga biraju Hrvati.

SDA je 20 godina u vlasti u Federaciji. to nije problem pretpostavljam?
statixx

#6195 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by statixx »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 10:19
statixx wrote: 03/10/2022 10:14

Ovo su te izmjene. Znaci Vijece od sedam clanova odlucuje 2/3 vecinom o prihvatljivosti, a ako prodje to je zavrsena prica jer dovoljno je da dvoje sudaca odluci da se radi o vitalnom interesu. No tesko je uvijek ocekivati podrsku 2/3 vecine u Vijecu. :D
(6) Ukoliko Zajedničko povjerenstvo ne postigne suglasnost, pitanje se prosljeđuje Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine da donese konačnu odluku o tome da li se predmetni zakon, propis ili akt odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda.

(7) Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine odlučuje o prihvatljivosti takvih slučajeva dvotrećinskom većinom u roku od jedne sedmice, a u roku od mjesec dana odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim.

(8) Potreban je glas najmanje dvoje sudaca da bi Sud odlučio da se radi o vitalnom interesu.
http://www.ohr.int/decision-enacting-am ... egovina-5/
Last edited by statixx on 03/10/2022 11:01, edited 1 time in total.
Chmoljo

#6196 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

statixx wrote: 03/10/2022 10:48
Chmoljo wrote: 03/10/2022 10:19

Ovo su te izmjene. Znaci Vijece od sedam clanova odlucuje 2/3 vecinom o prihvatljivosti, a ako prodje to je zavrsena prica jer dovoljno je da dvoje sudaca odluci da se radi o vitalnom interesu. No tesko je uvijek ocekivati podrsku 2/3 vecine u Vijecu. :D
(6) Ukoliko Zajedničko povjerenstvo ne postigne suglasnost, pitanje se prosljeđuje Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine da donese konačnu odluku o tome da li se predmetni zakon, propis ili akt odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda.

(7) Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine odlučuje o prihvatljivosti takvih slučajeva dvotrećinskom većinom u roku od jedne sedmice, a u roku od mjesec dana odlučuje o meritumu slučajeva koji se smatraju prihvatljivim.

(8) Potreban je glas najmanje dvoje sudaca da bi Sud odlučio da se radi o vitalnom interesu.
a listu sudija moraju potvrditi predsjednik i potpredsjednici FBiH. da HDZ tu ima svoje ljude i mehanizme kontrole, ne bi tu odmah pravili blokadu.

kažem, treba ovo dobro protabiriti jer ima dosta caka, ali svakako da je bolje i da zakon definitivno padne, nego da stoji u limbu do beskonačnosti.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6197 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by sime_cipol »

Iskreno, boli me Q ko je u vlasti sve dok nema mogucnost da blokira i najosnovnije stvari. Ok, blokira jednom jer je potrebno 15 ruku. Sljedece glasanje treba 13. Opet blokira, sljedece glasanje treba 11. Prosao zakon iz treceg puta? Super.
Idemo dalje.
statixx

#6198 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by statixx »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 11:00
a listu sudija moraju potvrditi predsjednik i potpredsjednici FBiH. da HDZ tu ima svoje ljude i mehanizme kontrole, ne bi tu odmah pravili blokadu.
Slazem se, ovo nije dobro za HDZ.
geoxx

#6199 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by geoxx »

Kad selimo za Tursku, znal se sta
Chmoljo

#6200 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

statixx wrote: 03/10/2022 11:01
Chmoljo wrote: 03/10/2022 11:00
Slazem se, ovo nije dobro za HDZ.
stani ba... vidi ovo
Amandman CXVI

U članku IV.A.17a tekst iza riječi: “sustav javnog informiranja”, a koji glasi: “i druga pitanja koja bi se tretirala kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko tako smatra 2/3 jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Domu naroda”, briše se.
5. Definicija vitalnog interesa

Član 17a

Vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda su definirani na slijedeći način:

- ostvarivanje prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti;

- identitet jednog konstitutivnog naroda;

- ustavni amandmani;

- organizacija organa javne vlasti;

- jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka;

- obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe;

- teritorijalna organizacija;

- sistem javnog informisanja

i druga pitanja koja bi se tretirala kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko tako smatra 2/3 jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Domu naroda.
6. Parlamentarna procedura za zaštitu vitalnih interesa

Član 17b

(1) Zakoni ili drugi propisi ili akti koji se podnesu Zastupničkom domu u Federaciji Bosne i Hercegovine, također se usvajaju u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

(2) U Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine osniva se Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, kako bi odlučivalo o pitanjima vitalnog interesa, prema proceduri u skladu sa ovim ustavom. Ovo vijeće razmatra sva pitanja koja su od vitalnog interesa.

(3) Vijeće za zaštitu vitalnog interesa sastoji se od sedam članova, dva iz svakog konstitutivnog naroda, i jedan član iz reda ostalih. Sudije bira Zastupnički dom i Dom naroda.
ja se ne smijem ni nadati da je ovo ono što na prvi pogled izgleda da jeste...

ako jeste, što se mene tiče, može biti HDZ dok se boje ne rastope.
Locked