Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Locked
Haris.ba

#6126 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Haris.ba »

DonieBrasco wrote: 02/10/2022 23:41 Od sutra ce ovo da se zagrije , kad se prespava i ujutro dobro prouci odluka Šmita tek onda pocinju ozbiljne stvari.

Ja ovako do sad kako sam shvatio citanjem i sto je Šmit rekao nece bas HDZ-u ovo pogodovati u praksi kako vrijeme bude odmicalo.
Ako bude onako kao su mediji prenijeli - hdza se komotno moze izbaciti iz vlasti.
Pandakonda

#6127 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Pandakonda »

Nametnuti zakon je sasvim korektan. HDZ će imati određene rokove dokada će morati predloziti clanove predsjednistva federacije i ukoliko to ne urade, potreban broj za nominaciju će se smanjivati. A povećavanjem broja delegata se povećava sansa da će građanske stranke moći imati veću moć i veći pluralizam.

Ono sto je jos bitno postavlja se rok između usvajanja zakona u PDFBiH i DNFBiH. Napokon se nece dugo cekati za zakone
tvojkomsija

#6128 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by tvojkomsija »

Meni su u vezi nametanja ovog IZ zanimljive reakcije iz SDA i HDZ.

Oba staba ravnodusni, kao nije to ni lose, moglo je malo drukcije itd. Nisam vidio da je neko nezadovoljan.

Sutra hladne glave će se to bolje analizirati.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6129 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

vee-jay wrote: 03/10/2022 01:23
ovo može biti dobar znak. jedini koji su konstantno puhali u HDZ tikvu.
pinkman

#6130 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by pinkman »

Pandakonda wrote: 03/10/2022 01:33 Nametnuti zakon je sasvim korektan. HDZ će imati određene rokove dokada će morati predloziti clanove predsjednistva federacije i ukoliko to ne urade, potreban broj za nominaciju će se smanjivati. A povećavanjem broja delegata se povećava sansa da će građanske stranke moći imati veću moć i veći pluralizam.

Ono sto je jos bitno postavlja se rok između usvajanja zakona u PDFBiH i DNFBiH. Napokon se nece dugo cekati za zakone
Kljucno pitanje je moze li se bez HDZ izglasati zakon ili ne moze?

Ne mora HDZ uloziti VNI - moze reci ok glasamo, necemo blokirati proceduru, ali na glasanju smo protiv. Prolazi li zakon ako su oni protiv?
farenhajt983

#6131 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by farenhajt983 »

Pandakonda wrote: 03/10/2022 01:33 Nametnuti zakon je sasvim korektan. HDZ će imati određene rokove dokada će morati predloziti clanove predsjednistva federacije i ukoliko to ne urade, potreban broj za nominaciju će se smanjivati. A povećavanjem broja delegata se povećava sansa da će građanske stranke moći imati veću moć i veći pluralizam.

Samo da je jos ubaceno koliko razlicitih zakona moraju usvojit, iako nelogicno, barem pro forme radi, a ne kao do sada, mandat im moze proci vezan za uzi krug zakona

i da, HDZ se ponasa kao da se dosad bez njih nije odlucivalo, pa tko blokira svo ovo vrijeme
Seawolf

#6132 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Seawolf »

Ne kontam kako će skupiti 23 Srbina iz kantonalnih skupština.

Još ako BOSS ne prođe u Skupštinu KS, biće nemoguće.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#6133 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Str0nz »

Odluka je gora od one zbog koje su ljudi izasli na proteste ljetos.

Ne da je samo isporucio fbih hdzu i hrvatskoj nego je i drzavni nivo dao hdz/snsdu na raspolaganje.

BiH je oficijelno postala kolonija susjeda ovim nametnjem.

Za nekoliko sati kada slegne dozivljaj izbora i pocne se analizirati sta je uradio biti ce vise jasno.

Bosnjaci/Bosanci i "Ostali" od danas gradjani drugog reda na cijeloj teritoriji.
drmadzija

#6134 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by drmadzija »

Država Bosna i Hercegovina, za koju smo se izborili i koju poznajemo od 95e pa do danas, je gotova sa novim Šmitovim nametanjem. Ukoliko politički predstavnici, bar onaj dio koji se zalaže za državu BiH, prihvate ovakvu diskriminirajuču odluku, uskoro bi Bošnjaci bili ti koji će tražiti treći entitet. Ljudi, ovo je uradjeno protiv naše zemlje. Sa čime se kupuje tišina?
Gandalf

#6135 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Gandalf »

Visoki predstavnik kaže:
Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela.

Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvijek neophodna i naširoko diskutirana. Snažno preporučujem da se ove dvije stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj dio kako bih to podržao.

Moje odluke će pomoći da ova država bude u stanju pripremiti ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate.

Ovo također nije implementacija odluka državnih i međunarodnih sudova. To je i dalje neophodno učiniti što je prije moguće. Da sam mogao, odnosno da imam pravo da to uradim, ja bih to već uradio. Međutim, pravo da se mijenjaju odredbe daytonskog ustava države je isključivo pravo Parlamenta BiH.

Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strasbourgu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagat ću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja.

U proteklih nekoliko sedmica, o ovim mjerama sam razgovarao sa mnogim političkim liderima, akademicima, predstavnicima organizacija civilnog društva, predstavnicima međunarodne zajednice. Različite političke stranke su prezentirale svoje prijedloge kako da se unaprijedi funkcionalnost države i Federacije BiH.

Oni su istakli svoje zabrinutosti i dali ideje o tome kako zemlju i narode održati zajedno. Dosta toga sam uzeo u razmatranje.
Mnogo toga se još treba uraditi, sada se glas NS i SDP treba jače čuti
vee-jay

#6136 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by vee-jay »

Gandalf wrote: 03/10/2022 06:42 Visoki predstavnik kaže:
Ovo su vaši izbori. One se ne odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela.

Da budem jasan, ovo nije i ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je još uvijek neophodna i naširoko diskutirana. Snažno preporučujem da se ove dvije stvari posmatraju odvojeno. Taj posao tek treba da se obavi i ja sam spreman uraditi svoj dio kako bih to podržao.

Moje odluke će pomoći da ova država bude u stanju pripremiti ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate.

Ovo također nije implementacija odluka državnih i međunarodnih sudova. To je i dalje neophodno učiniti što je prije moguće. Da sam mogao, odnosno da imam pravo da to uradim, ja bih to već uradio. Međutim, pravo da se mijenjaju odredbe daytonskog ustava države je isključivo pravo Parlamenta BiH.

Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strasbourgu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagat ću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja.

U proteklih nekoliko sedmica, o ovim mjerama sam razgovarao sa mnogim političkim liderima, akademicima, predstavnicima organizacija civilnog društva, predstavnicima međunarodne zajednice. Različite političke stranke su prezentirale svoje prijedloge kako da se unaprijedi funkcionalnost države i Federacije BiH.

Oni su istakli svoje zabrinutosti i dali ideje o tome kako zemlju i narode održati zajedno. Dosta toga sam uzeo u razmatranje.
Mnogo toga se još treba uraditi, sada se glas NS i SDP treba jače čuti

Interesantno, on govori sta ta njegova odluka sve NIJE.
A ne sta sve JESTE.

A jeste jedno -- poklon HDZu i HRVATSKOJ.

Dakle jedini cilj ovoga je odrzavanje HZDa na vlasti.
milib988

#6137 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by milib988 »

Ljudi, bez sekiranja - samo treba dalje, i ovaj uhljeb ce se jednog dana maknuti, do data treba borbu dalje vodit. Sta ces, tako nam grah pao...
Poslje izbora bice tu jos dosta toga...
Chmoljo

#6138 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

A niko jos da objasni zasto je to dobro za HDZ, a nije dobro za BiH.

Imam osjecaj da su ljudi zeljeli da se nametne zakon kojim ce se HDZ potpuno onemoguciti. I samo tada bi bili zadovoljni.

Niti je moguce, niti je fer.

Opet ponavljam, znakovito je ovo neslaganje EU delegacije, koja je uvijek bila na strani HDZa u svim pregovorima i ofanzivama, kao i sjebani Covic koji tesko da nije ocekivao poraz Borjane.

Svasta se pisalo i za Aprilski paket, pa ga se sada zaziva. Bilo bi fino da se vidi sta sve nosi izmjena pa da se onda raspravlja. Sada imamo samo nerezonsku mrmljanje kako nam je za sve drugi kriv.
statixx

#6139 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by statixx »

Nekad bilo trecina sad je 11/23. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6140 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Velkoski »

Chmoljo wrote: 03/10/2022 08:12 A niko jos da objasni zasto je to dobro za HDZ, a nije dobro za BiH.

Imam osjecaj da su ljudi zeljeli da se nametne zakon kojim ce se HDZ potpuno onemoguciti. I samo tada bi bili zadovoljni.

Opet ponavljam, znakovito je ovo neslaganje EU delegacije, koja je uvijek bila na strani HDZa u svim pregovorima i ofanzivama, kao i sjebani Covic koji tesko da nije ocekivao poraz Borjane.

Svasta se pisalo i za Aprilski paket, pa ga se sada zaziva. Bilo bi fino da se vidi sta sve nosi izmjena pa da se onda raspravlja. Sada imamo samo nerezonsku mrmljanje kako nam je za sve drugi kriv.
:thumbup:

Osim toga vlast bez HDZ-a je svakako skoro pa nemoguća. Ovako makar više nećemo gledati Fadila.
Chmoljo

#6141 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Chmoljo »

Velkoski wrote: 03/10/2022 08:14
Chmoljo wrote: 03/10/2022 08:12 A niko jos da objasni zasto je to dobro za HDZ, a nije dobro za BiH.

Osim toga vlast bez HDZ-a je svakako skoro pa nemoguća. Ovako makar više nećemo gledati Fadila.
Ljudi ne shvataju da nije problem u tome sto je izabran HDZ, nego sto ima mogucnost blokade svega.

Ukloni im mogucnost blokade svega sto nije krucijalno za ravnopravnost, identitet i opstanak naroda i dobio si samo jos jednu stranku iz FBiH.

Pa nek Hrvati biraju onda one koje im volja, kako i treba da bude.
nles

#6142 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by nles »

Osim toga, Zeljko nece nastupiti 2026.
Dakle, sve zelje HDZ ce biti ispunjene, osim zelje da odlucuju u BiH.
A i kako bi, kad im je himna "malo vas je, malo vas je"?
NI laganje, ni laziranje izbora, ni glasanje mejtova...
Jebaji ga, sta da se radi... bosnjacki demografski oportunizam.
galia95

#6143 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by galia95 »

Dugujemo izvinjenje ovom velikom vizionaru :izet:

1:03:00

Last edited by galia95 on 03/10/2022 09:48, edited 1 time in total.
MMM1977

#6144 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by MMM1977 »

Ateista

#6145 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Ateista »

Posto nisam najbolje upucen, volio bih da mi neko objasni zasto se smatra da ova odluka odgovara hdz-u? Osim toga, nije mi jasno kako nevezano za ovaj zakon, hdz uvijek morabiti u kombinaciji kako se govori? Nije mi jasno kako tako mali broj glasaca moze toliko uticati.
Razumijem da mora biti jednaka zastupljenost svih naroda, ali ako komsic moze pobijediti "legitimnog" hrvatskog clana pretsjednistva, kako na isti nacin ostale stranke ne mogu kandidovati dovoljno hrvata i preglasati hdz?
Hvala unaprijed.
Bossona

#6146 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Bossona »

Merkelin CDU VP siledžija sa odličjem velikohrvatskog hegemoniste Ante Starčevića kojeg su dobili i ratni zločinci Kordić i Prlić, inače kako reče pred dolazak na čelo VP i zabrinutog za "muslimansko ostrvo u Evropi", koji u noći nakon izbora dok glasači isčekuju izborne rezultate VP siledžija se popiša na demokratsku volju građana, izborna pravila i glasače na jednom dijelu etnosegregacijskog daytonistana.

Prezir i otpor ovom arogantonom siledžiji, uzurpatoru demokratije i ljudskih prava, koji je u službi neprijatelja građanske Bosne, demokratskih prava i sloboda, a u zaštiti etnofašista i etnosegregacionista.
galia95

#6147 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by galia95 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/evropsk ... /221003008

Koja šuplja, čuj isključivo njegova odluka :-) :lol:
Nespin

#6148 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Nespin »

Kakva podmukla odluka i nametanje zakona bukvalno na dan izbora, koji efektivno mijenja rezultate izbora... Izborni inžinjering i pišanje po građanima ove zemlje. Njemački ustaša je došao sa zadatkom, zadatak i odrađuje.
Last edited by Nespin on 03/10/2022 09:11, edited 1 time in total.
Styling

#6149 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Styling »

galia95 wrote: 03/10/2022 09:07 https://www.klix.ba/vijesti/bih/evropsk ... /221003008

Koja šuplja, čuj isključivo njegova odluka :-) :lol:
Žalili su se u neoficijelnim razgovorima kako je frajer nepredvidiv i da niko ne zna šta bi mogao uraditi. I bi tako.
Kolinda

#6150 Re: Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH 01.08.2021-?

Post by Kolinda »

Nespin wrote: 03/10/2022 09:10 Kakva podmukla odluka i nametanje zakona bukvalno na dan izbora, koji efektivno mijenja rezultate izbora... Izborni inžinjering i pišanje po građanima ove zemlje. Nacista je došao sa zadatkom, zadatak i odrađuje.
Najveći problem probošnjačkih stranaka je to što sad u skupštinama županija imaju viška Hrvata i Srba :lol: :lol:
Locked