Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

no_sikiriki

#33951 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 01/10/2022 11:29 Ne bih ulazio u to sta znaci bula, ali cinjenica je da neke rijeci koje ne moraju izvorno biti pogrdne, ako se pocnu dosta koristiti u pogrdnom znacenju pocnu se tako dozivljavati. Sa jedne strane ljudi postaju preosjetljivi i pocnu se osjecati uvrijedjeno za svaku sitnicu, ali tome doprinose i oni koji ih vrijedjaju.
Tako je doslo do toga da ako crncu kazes da je crnac moze se uvrijediti i slicno.
Ja koliko znam, bula se nije koristio kao pogrdan izraz, ako neko hoce da se sprda sa njima zvali su ih sarmice, to vec jeste pogrdno, a potpuno pokrivene ninje.

Bula je pogrdan izraz, jer na taj način tu ženu "reduciraš" na bulu, dakle nije žena, recimo pravnica, čime god se bavi u životu, nego samo "bula", neko ko se gleda isključivo kroz prizmu vjere. Nisam nikad čula da neko u neutralnom ili pozitivnom tonu kaže za neku ženu da je "bula" ili "pobuljena".
Ateista

#33952 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

no_sikiriki wrote: 01/10/2022 11:47
Ateista wrote: 01/10/2022 11:29 Ne bih ulazio u to sta znaci bula, ali cinjenica je da neke rijeci koje ne moraju izvorno biti pogrdne, ako se pocnu dosta koristiti u pogrdnom znacenju pocnu se tako dozivljavati. Sa jedne strane ljudi postaju preosjetljivi i pocnu se osjecati uvrijedjeno za svaku sitnicu, ali tome doprinose i oni koji ih vrijedjaju.
Tako je doslo do toga da ako crncu kazes da je crnac moze se uvrijediti i slicno.
Ja koliko znam, bula se nije koristio kao pogrdan izraz, ako neko hoce da se sprda sa njima zvali su ih sarmice, to vec jeste pogrdno, a potpuno pokrivene ninje.

Bula je pogrdan izraz, jer na taj način tu ženu "reduciraš" na bulu, dakle nije žena, recimo pravnica, čime god se bavi u životu, nego samo "bula", neko ko se gleda isključivo kroz prizmu vjere. Nisam nikad čula da neko u neutralnom ili pozitivnom tonu kaže za neku ženu da je "bula" ili "pobuljena".
Zavisi u kojem kontekstu to neko kaze i koji mu je cilj, smatram da se moze reci i potpuno dobronamjerno, na primjer zbog prepoznavanja kada i ne znas nista o toj osobi pa kazes ona bula, kao sto mozes reci ona visoka, ona niska, ona duge kose, ona kratko osisana, ona mrsava, ona debela :lol: i slicno. :D
n+1

#33953 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by n+1 »

Bula, dakle nije žena. :lol:

O jebem ti internet i ko ga izmisli.
pijo_zoljo

#33954 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pijo_zoljo »

mali_balon wrote: 01/10/2022 11:23
pijo_zoljo wrote: 01/10/2022 10:59

ko plaća da se prijavimo?

(ironija, ali me fakat intersuje ko plaća da neko obuče i nosi hidžab (f) i pusti bradu (m) )
saudija to I nije tajna....ne kontam....odes u fahdovu dzamiju u sve dogovoris
ti bio?

uzeo?

a i ovaj zaključak sa tim odredom i paketima pomoći ti je pomalo šupalj, ali obzirom na tvoje tvrdnje smatram da ti nemam neku preveliku potrebu objašnjavati jer vidim da imaš poprilično tvrdokorno oformljen stav.

Samo ću reći da postoji mogućnost da je to tako nekada i bilo (još u ratnom periodu i malo iza toga), sumnjam da jeste, ali nemam čvrsti dokaz koji bi potvrdio ili osporio takvu tvrdnju, sada to nije slučaj.
Imajući u vidu činjenicu, da nemam čvrsti dokaz niti pro niti kontra, mogu samo pretpostaviti.
A pretpostavka je šta?

Ono što znam i odgovorno tvrdim, a zaključujem iz okruženja te osoba koje znam i poznajem, malo veći uzorak, niko to nije uradio zbog para.

Također, želio bih ti se i zahvaliti što si mi ukazao na grešku koju u šali i sam napravim, jer ljudi zaista ovu izjavu mogu shvatiti ozbiljno iako je ja kažem, za sebe, u krajnjoj šali i nekoj neozbiljnoj ironiji (u kontekstu što me niko od tih ljudi nije pitao kada bih žestoko "haramio" što to radim-haramim).
no_sikiriki

#33955 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 01/10/2022 11:53 Zavisi u kojem kontekstu to neko kaze i koji mu je cilj, smatram da se moze reci i potpuno dobronamjerno, na primjer zbog prepoznavanja kada i ne znas nista o toj osobi pa kazes ona bula, kao sto mozes reci ona visoka, ona niska, ona duge kose, ona kratko osisana, ona mrsava, ona debela :lol: i slicno. :D
Ma znam ja da to neki koriste u "opisnom" smislu, kao što bih ja rekla da je neka žena "pokrivena", ali opet smatram da i ako nije zlonamjerno, na neki način "spušta" tu ženu, na način koji se ne može reći ako kažeš za nju da je niska, duge kose, i sl.
vjeshalica

#33956 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjeshalica »

Zaboravili ste pomenuti izraz "zabrađena" :lol:
Ateista

#33957 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

no_sikiriki wrote: 01/10/2022 12:15
Ateista wrote: 01/10/2022 11:53 Zavisi u kojem kontekstu to neko kaze i koji mu je cilj, smatram da se moze reci i potpuno dobronamjerno, na primjer zbog prepoznavanja kada i ne znas nista o toj osobi pa kazes ona bula, kao sto mozes reci ona visoka, ona niska, ona duge kose, ona kratko osisana, ona mrsava, ona debela :lol: i slicno. :D
Ma znam ja da to neki koriste u "opisnom" smislu, kao što bih ja rekla da je neka žena "pokrivena", ali opet smatram da i ako nije zlonamjerno, na neki način "spušta" tu ženu, na način koji se ne može reći ako kažeš za nju da je niska, duge kose, i sl.
Ne znam, valjda zavisi ko kakva ima iskustva pa zato razlicito gledamo na to.
Moje misljenje je da ako izraz nije ciljano izmisljen kao provokacija, kao sto je slucaj sa sarmica, cigani i slicno, samo to sto nekog nazovemo po necemu sto je vezano za tu osobu ne bi trebalo biti vrijedjanje, osim ako nije sa tim ciljem receno. Ja se na primjer ne bih uvrijedio da me neko nazove po bilo cemu sto je vezano za mene ako znam da toj osobi nije cilj da me provocira.
Ako se izraz bula pogresno koristi onda ljude treba svakako ispravljati i edukovati.
no_sikiriki

#33958 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 01/10/2022 12:30 Ne znam, valjda zavisi ko kakva ima iskustva pa zato razlicito gledamo na to.
Moje misljenje je da ako izraz nije ciljano izmisljen kao provokacija, kao sto je slucaj sa sarmica, cigani i slicno, samo to sto nekog nazovemo po necemu sto je vezano za tu osobu ne bi trebalo biti vrijedjanje, osim ako nije sa tim ciljem receno. Ja se na primjer ne bih uvrijedio da me neko nazove po bilo cemu sto je vezano za mene ako znam da toj osobi nije cilj da me provocira.
Ako se izraz bula pogresno koristi onda ljude treba svakako ispravljati i edukovati.
Razumijem na šta misliš. Kontekst je bitan, a kako kažeš, kroz neka iskustva oblikujemo neka mišljenja.
Moje iskustvo je bilo i takvo da recimo neko za nekoga kaže "ali on je ateista" sa izrazito negativnom konotacijom, a također se može reći samo kao činjenično stanje i ne nešto uvredljivo.
U svakom slučaju, razumijemo se. :mrgreen:
Ateista

#33959 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Ateista »

no_sikiriki wrote: 01/10/2022 12:37
Ateista wrote: 01/10/2022 12:30 Ne znam, valjda zavisi ko kakva ima iskustva pa zato razlicito gledamo na to.
Razumijem na šta misliš. Kontekst je bitan, a kako kažeš, kroz neka iskustva oblikujemo neka mišljenja.
Moje iskustvo je bilo i takvo da recimo neko za nekoga kaže "ali on je ateista" sa izrazito negativnom konotacijom, a također se može reći samo kao činjenično stanje i ne nešto uvredljivo.
U svakom slučaju, razumijemo se. :mrgreen:
:thumbup: To je to, pitanje je motiva i sve moze zvucati pogrdno ako je motiv da nekog vrijedjas.
mali_balon

#33960 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

pijo_zoljo wrote: 01/10/2022 12:10
mali_balon wrote: 01/10/2022 11:23

saudija to I nije tajna....ne kontam....odes u fahdovu dzamiju u sve dogovoris
ti bio?

uzeo?

a i ovaj zaključak sa tim odredom i paketima pomoći ti je pomalo šupalj, ali obzirom na tvoje tvrdnje smatram da ti nemam neku preveliku potrebu objašnjavati jer vidim da imaš poprilično tvrdokorno oformljen stav.

Samo ću reći da postoji mogućnost da je to tako nekada i bilo (još u ratnom periodu i malo iza toga), sumnjam da jeste, ali nemam čvrsti dokaz koji bi potvrdio ili osporio takvu tvrdnju, sada to nije slučaj.
Imajući u vidu činjenicu, da nemam čvrsti dokaz niti pro niti kontra, mogu samo pretpostaviti.
A pretpostavka je šta?

Ono što znam i odgovorno tvrdim, a zaključujem iz okruženja te osoba koje znam i poznajem, malo veći uzorak, niko to nije uradio zbog para.

Također, želio bih ti se i zahvaliti što si mi ukazao na grešku koju u šali i sam napravim, jer ljudi zaista ovu izjavu mogu shvatiti ozbiljno iako je ja kažem, za sebe, u krajnjoj šali i nekoj neozbiljnoj ironiji (u kontekstu što me niko od tih ljudi nije pitao kada bih žestoko "haramio" što to radim-haramim).
blablbbbalaa ne procitah do kraja ovo tvoje izlaganje jer pokusavas da budes.....ne znam.ni ja sta.... stao sam.kod ono supalj....boli me neka stvar sta je tebi suplje ili ne i sta ti mislis, pricas, kontas. pretostavljas, zahvaljues...its itd
...ja znam sta sam vidio svojim ocima 93, (vjerovatno tad nisi bio ni u planu) u zimci ko visokog i mostrama.....kako su nasi vojnici koji su pustili btade dobivali cigare municiju i uniforme dok ovi sto nisu htjeli dobivali kurac od ovce....i jos je bilo tu preseravanja od strane kozojeba......
imas stotine dokunentaraca I izvejstaja da to saudijci rade preko raznih organizacija kako rekoh nije tajna....I stoga odjebi u skokovima od mene

s postovanjem.....pozzz
mali_balon

#33961 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by mali_balon »

...
YouAreMyDestiny

#33962 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by YouAreMyDestiny »

Ne kontam pokrivene žene u helankama i uskim pantalonama.
Snake Eyes

#33963 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Snake Eyes »

Zene se pokrile radi novca, tehvid, argument stogodisnje nane...ne kontam.
sikstinajn

#33964 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by sikstinajn »

izraz

HISTORIJSKI USPJEH

:(
neki sportski rezultat za kojeg zna samo dnevni avaz i uži članovi porodice

al' kako to oni olako upotrebljavaju.

mamicu im jebem.
pijo_zoljo

#33965 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pijo_zoljo »

mali_balon wrote: 01/10/2022 15:31
pijo_zoljo wrote: 01/10/2022 12:10

ti bio?

uzeo?

A pretpostavka je šta?

blablbbbalaa ne procitah do kraja ovo tvoje izlaganje jer pokusavas da budes.....ne znam.ni ja sta.... stao sam.kod ono supalj....boli me neka stvar sta je tebi suplje ili ne i sta ti mislis, pricas, kontas. pretostavljas, zahvaljues...its itd
...ja znam sta sam vidio svojim ocima 93, (vjerovatno tad nisi bio ni u planu) u zimci ko visokog i mostrama.....kako su nasi vojnici koji su pustili btade dobivali cigare municiju i uniforme dok ovi sto nisu htjeli dobivali kurac od ovce....i jos je bilo tu preseravanja od strane kozojeba......
imas stotine dokunentaraca I izvejstaja da to saudijci rade preko raznih organizacija kako rekoh nije tajna....I stoga odjebi u skokovima od mene

s postovanjem.....pozzz
U pravu si
Chloe
Photo mod

#33966 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

pijo_zoljo wrote: 02/10/2022 06:52
mali_balon wrote: 01/10/2022 15:31

s postovanjem.....pozzz
U pravu si
:lol: :lol: tako je.. :kiss:
pijo_zoljo

#33967 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pijo_zoljo »

Chloe wrote: 02/10/2022 08:01
pijo_zoljo wrote: 02/10/2022 06:52
U pravu si
Sto nisi glasovala
:lol:
Chloe
Photo mod

#33968 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

pijo_zoljo wrote: 02/10/2022 08:51
Chloe wrote: 02/10/2022 08:01

Sto nisi glasovala
Neću! :twisted:

Ti kao jesi... 🙈 😂
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33969 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

no_sikiriki wrote: 01/10/2022 11:47
Moze se to tumaciti da tu zenu identifikujes po njenoj najociglednijoj vanjskoj manifestaciji. Dakle ako je ona tu maramu stavila na glavu da posalje odredjenu poruku okolini, zasto je problem da je po tome primarno identifikujemo? Marama (doslovno) "piše" na glavi. Diploma Pravnog fakulteta ne.
Last edited by _BataZiv_0809 on 02/10/2022 09:00, edited 1 time in total.
pijo_zoljo

#33970 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by pijo_zoljo »

Chloe wrote: 02/10/2022 08:52
pijo_zoljo wrote: 02/10/2022 08:51

Sto nisi glasovala

Ti kao jesi... 🙈 😂
Naravno i omladinac je po
Prvi put.

Strateski smo odigrali
😂😂😂
Chloe
Photo mod

#33971 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Chloe »

pijo_zoljo wrote: 02/10/2022 08:57
Chloe wrote: 02/10/2022 08:52

Ti kao jesi... 🙈 😂
Naravno i omladinac je po
Prvi put.

Strateski smo odigrali
😂😂😂
:srce: djeca naša draga.

I moja omladinka prvi put ima pravo glasa...

Ne sumnjam u tebe i tvoj izbor :lol:
no_sikiriki

#33972 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by no_sikiriki »

_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2022 08:57 Moze se to tumaciti da tu zenu identifikujes po njenoj najociglednijoj vanjskoj manifestaciji. Dakle ako je ona tu maramu stavila na glavu da posalje odredjenu poruku okolini, zasto je problem da je po tome primarno identifikujemo? Marama (doslovno) "piše" na glavi. Diploma Pravnog fakulteta ne.
Marama se ne stavlja na glavu da bi se slale poruke okolini.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#33973 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

no_sikiriki wrote: 02/10/2022 09:04
Yeah, right
YouAreMyDestiny

#33974 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by YouAreMyDestiny »

Ja kažem pokrivena žena, pokrila se. Bula je, ako je završila medresu. Ali ljudi često iz neznanja kažu pobulila se, ne misle ništa negativno.

Negativno je, ako se kaže umotala se, zamotala se, umotana, zamotana, zabrađena, sarma, nindža.
Hakiz

#33975 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 02/10/2022 09:04
_BataZiv_0809 wrote: 02/10/2022 08:57 Moze se to tumaciti da tu zenu identifikujes po njenoj najociglednijoj vanjskoj manifestaciji. Dakle ako je ona tu maramu stavila na glavu da posalje odredjenu poruku okolini, zasto je problem da je po tome primarno identifikujemo? Marama (doslovno) "piše" na glavi. Diploma Pravnog fakulteta ne.
Pa, to je, ako ne jedini razlog, onda je prvi.
Post Reply