Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#10376 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

NediM17 wrote: 29/09/2022 18:16
Oznaka Tablica wrote: 29/09/2022 17:42

Dabogda ti paprika bila ljuta ako glasas za BOkira i sda :mrgreen:
A kupus kiseo. :lol:
Nego je li dzabna voznja posto nije bio tehnicki prijem?
Halo nema potrebe da mene uvlačite 😂
NediM17

#10377 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

Kazu najbolji kupus za kiselit' iz Gornjeg Vakufa. :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10378 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

tramvajtrojka wrote: 29/09/2022 17:36
Black swan wrote: 29/09/2022 17:30
Nisu ni trebali pocinjati

Imas buseve umejsto tramvaja ili taksi
i to od sutra se mijenja kad ce uvesti ostale tramvaje iz remize sta fali jedan dan se istrpiti
Kome se ne svidja i kasni nek se iseli
BiBi911

#10379 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BiBi911 »

tramvajtrojka wrote: 29/09/2022 17:29
BiBi911 wrote: 29/09/2022 17:13

Jel ovo ta stanca od sto miliona koja ceka sledeceg trkaca da izgubi kontrolu nad autom ns pravcu gdje je ogranicenje 50km/h I da zvekne onako momacki u nju
i da zvekne nece udariti u samu stanicu nego u armirano betonski zid :izet: :izet:
Kralju oni izvaljuju celicne cijevi, gdje je stjenka debela vise od 5mm.. to tenk zaustavi al tDrkace teško
NediM17

#10380 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

"tramvaji idu danju nocu..." :serbo:
Haman su pustili ove sa remize, svakih par minuta prodje gore-dole. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10381 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by _BataZiv_0809 »

archi_a wrote: 29/09/2022 18:01
Koji infrastrukturni projekat?
Pa evo hajmo prvo od prevoza. Ova tramvajska pruga, kompletna elektrifikacija i signalizacija, stajališta, sve na novo se moralo uspostavljati i razvlačiti jer je sve bilo uništeno, truhlo i pokidano u 4 godine agresije, ponovno uspostavljanje trolejbuske mreže i elektrifikacija. Hajmo o cestama. Jel zaboravljamo da je cesta 3 trake, kompletna relacija od Ilidže do čaršije dignuta i nanovo urađena? Brza cesta Ilidža-mostarsko. Hajmo o bližoj prošlosti zapadni prilaz gradu, mojmilo-aerodrom nova cesta, četiri trake stup wisa + kružni , petlja stup. Hoćemo o bolnicama, hoćemo o svim institucijama, zgradama i vlasništvu kantona, grada, općina? Hoćemo o sportskim dvoranama, bolnicama, hitnoj, domovima zdravlja. Zgradama pio-a, elektroprivrede? Komunalna infrastruktura? Olimpijski bazen. Bazen na dobrinji. Zgrade muzeja i pozorišta. Vijećnica, pošta, mostpvi, vidikovac, žičara. Kompletno staro jezgro grada, ferhadija, štrosa, fakulteti i školske ustanove. Kad pitamo o kakvim se radilo infrastrukturnim projektima do sad, treba se bar malo potruditi pa biti realan, makar malo. Bilo je, gdje god takneš treba obnova i izgradnja. Da, na žalost i moja porodica ima nekretninu u zgradi koja ima oštećenja od šrapnela, al jebi ga, mi smo sada etažni vlasnici i na nama je. Neće nam niko raditi džaba, ni oni bivši ni ovi novi koji dolaze. Govorimo o javnoj infrastrukturi i ulaganjima koja traju. I možemo konstatovati da je lakše sada ministarstvu raditi prugu, jer su neki prije njih riješili druge potrebne projekte, kao što će i onima koji dođu nekad biti lakše uhvatiti se u koštac nekim drugim projektom, jer su neki prije uradili neke druge stvari, pa evo, ako Bog da i prugu.
Al pričati da prije nije bilo obnavljanja infrastrukture je nonsens. I ne moramo se slagati, možda sam sve pogrešno napisao, al vrijeđaju ti se ljudi na forumu. Prevelike gadosti se pišu, ne biraju se riječi. I dopušta se. :roll:
Moze to i krace.

Svi su isti. A ti si za ezdea.
Oznaka Tablica

#10382 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Oznaka Tablica »

konektovan wrote: 29/09/2022 18:02
tramvajtrojka wrote: 29/09/2022 17:36

i to od sutra se mijenja kad ce uvesti ostale tramvaje iz remize sta fali jedan dan se istrpiti
Danas je bio kolaps. Supruga je potrošila 1h39 min da stigne od M.Dvota do Olimpijskog, i to oko 12h...
Danas su zbrku napravili.
Mogla je kafu u Mostaru piti za to vrijeme
archi_a

#10383 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

_BataZiv_0809 wrote: 29/09/2022 18:42
Pa evo hajmo prvo od prevoza. Ova tramvajska pruga, kompletna elektrifikacija i signalizacija, stajališta, sve na novo se moralo uspostavljati i razvlačiti jer je sve bilo uništeno, truhlo i pokidano u 4 godine agresije, ponovno uspostavljanje trolejbuske mreže i elektrifikacija. Hajmo o cestama. Jel zaboravljamo da je cesta 3 trake, kompletna relacija od Ilidže do čaršije dignuta i nanovo urađena? Brza cesta Ilidža-mostarsko. Hajmo o bližoj prošlosti zapadni prilaz gradu, mojmilo-aerodrom nova cesta, četiri trake stup wisa + kružni , petlja stup. Hoćemo o bolnicama, hoćemo o svim institucijama, zgradama i vlasništvu kantona, grada, općina? Hoćemo o sportskim dvoranama, bolnicama, hitnoj, domovima zdravlja. Zgradama pio-a, elektroprivrede? Komunalna infrastruktura? Olimpijski bazen. Bazen na dobrinji. Zgrade muzeja i pozorišta. Vijećnica, pošta, mostpvi, vidikovac, žičara. Kompletno staro jezgro grada, ferhadija, štrosa, fakulteti i školske ustanove. Kad pitamo o kakvim se radilo infrastrukturnim projektima do sad, treba se bar malo potruditi pa biti realan, makar malo. Bilo je, gdje god takneš treba obnova i izgradnja. Da, na žalost i moja porodica ima nekretninu u zgradi koja ima oštećenja od šrapnela, al jebi ga, mi smo sada etažni vlasnici i na nama je. Neće nam niko raditi džaba, ni oni bivši ni ovi novi koji dolaze. Govorimo o javnoj infrastrukturi i ulaganjima koja traju. I možemo konstatovati da je lakše sada ministarstvu raditi prugu, jer su neki prije njih riješili druge potrebne projekte, kao što će i onima koji dođu nekad biti lakše uhvatiti se u koštac nekim drugim projektom, jer su neki prije uradili neke druge stvari, pa evo, ako Bog da i prugu.
Al pričati da prije nije bilo obnavljanja infrastrukture je nonsens. I ne moramo se slagati, možda sam sve pogrešno napisao, al vrijeđaju ti se ljudi na forumu. Prevelike gadosti se pišu, ne biraju se riječi. I dopušta se. :roll:
Moze to i krace.

Svi su isti. A ti si za ezdea.
Može kod tebe može kraće. Ja od kad glasam nikad nisam glasa dao sda. Od sebije se osipam. Moj glas će uvijek ići građanskoj opciji, koja mi je najbliža. Al to neće biti sdp ubleha.
Naravno, navikao na takve što malo čitaju i brzo ljude svrstavaju.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10384 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Chmoljo wrote: 29/09/2022 17:04

Vec se o ovome pricalo. I malo je reci da prica ne drzi vodu.

Koji je to infrastrukturni projekat u gradu bio veci od pruge?

Dalje, to da se ne vide tragovi rata je cista glupost. Vide se itekako tragovi rata po alipasinskim neboderima, i ostalim naseljima koja su bila izlozena granatiranju. A bilo bi ih i vise da se nisu slijevale donacije kojima se obnavljalo. Itekako su na dosta nebodera vidljiva ostecenja nakon toliko godina.

Nista nije bilo planski, nego se stihijski obnavljalo, zavisi koliko se isprosilo.

I to je ono sto se ovom prugom slavi - odmak od sadaka mentaliteta. Usitinu nas je SDA isponizavao i to traje decenijama. I dodje nekakav Steta i uradi sve suprotno.

Pa naravno da mu skidam kapu, jer je ovo mini revolucija od mindseta kojim su nas zatrovali, da nismo vrijedni pisanog novog tramvaja.

Ne umanjujte znacaj ovakvog iskoraka. Nije fer prema ljudima koji su stisli zube i upustili se u ovo, vrlo dobro znajuci kako niski udarci ih ocekuju i kakva mobilizacija krkana da sprijece sve sto je napredak.

A mislim da je takodjer i malo licemjerno ista spocitavati glasacima poglavito SDPa, koji su tu stranku zestoko kaznili kad je zaribala. Onako kako i treba.

Znamo ko ne kaznjava, i k oce SIGURNO glasati za njih, makar im se srali po glavi. Sto su manje vise i radili sve vrijeme.
Vec sam polupijan i mrsko mi tipkati. Al sarajevo nije bilo vukovar pa da mi pricas kao da se sve to od temelja radilo. I opet, nikako da spomenes donacije.

I kako to kad se radilo sve nanovo, opet se sada pruga morala kopati?
HD_2015

#10385 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HD_2015 »

Moram priznati, bio sam skeptičan da će stići ovo završiti, ali svaka čast. :thumbup:

P.S. Ipak su izgubili moj glas iz nekih privatnih razloga. :D
Last edited by HD_2015 on 29/09/2022 19:23, edited 1 time in total.
made_in_sarajevo

#10386 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by made_in_sarajevo »

A odakle da tehnicki nije uradjen? Stvarno mislite 2 dana pred izbore kad se trojka popisala po sda, da bi ovi tako mirno sjedili i pustili da.prodje bez prijema. Pa od vepra mater bi vristala.prva, ima jos sda likova u nadzoru. Hayat bi vristao, na klixu bi clanak za clankom isao da je tako. Malo probali na foru uhvatiti i haj cao
archi_a

#10387 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Apropo pruge, da radila se nanovo-obnavljala, nije se betoniralo ispod, uradila se kako je i prvobitni projekt bio, bez betoniranja ispod. I vozili smo se 20.godina, još od studija, zar ne?

Sad nam je referenca da ko se kreditno zaduži za projekat je bolji? Superiška, znači samo što više zaduženje, to bolji ministar, jer, pazi, vratili su nam dostojanstvo? :roll:
A kad smo već kod zaduživanja, još 5 mandata da ovi sad se zadužuju ne mogu se zadužiti koliko su se ovi prethodni zadužili, pored donacija.
Sarajevo nije Vukovar?
Sarajevo je 20 puta veći grad od Vukovara, što se tiče naseljenosti i što se tiče infrastrukture. Vukovar je spržen, ali ni u Sarajevu za 3,5 godine nije bilo zgrade, travke da bar jednom nije pogođena ili direktno ili u rikošetu. Nije bilo ulice da nešto nije gorilo. Jesmo li stvarno zaboravili? Milijarde su utrošene u obnovu infrastrukture, milijarde, što donacija, što kredita. Tako da ovih 40 miliona za prugu djeluje smiješno.
saabsa

#10388 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by saabsa »

archi_a wrote: 29/09/2022 19:54 Apropo pruge, da radila se nanobo, nije se betoniralo ispod, uradila se kako je i prvobitni projekt bio, bez betoniranja ispod. I vozili smo se 20.godina, još od studija, zar ne?

Sad nam je referenca da ko se kreditno zaduži za projekat je bolji? Superiška, znači samo što više zaduženje, to bolji ministar, jer, pazi, vratili su nam dostojanstvo? :roll:
A kad smo već kod zaduživanja, još 5 mandata da ovi sad se zadužuju ne mogu se zadužiti koliko su se ovi prethodni zadužili, pored donacija.
Sarajevo nije Vukovar?
Sarajevo je 20 puta veći grad od Vukovara, što se tiče naseljenosti i što se tiče infrastrukture. Vukovar je spržen, ali ni u Sarajevu za 3,5 godine nije bilo zgrade, travke da bar jednom nije pogođena ili direktno ili u rikošetu. Nije bilo ulice da nešto nije gorilo. Jesmo li stvarno zaboravili? Milijarde su utrošene u obnovu infrastrukture, milijarde, što donacija, što kredita. Tako da ovih 40 miliona za prugu djeluje smiješno.
Misliš milijarde su pokradene?
archi_a

#10389 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Jesu majstore, milijarde su pokradene? Ne, u stvari sve je pokradeno, baš sve. Sad će doći pošteni i neće se više krasti. :wink:

I čekam, gledam da li će se neko naći da napiše:"nije normalno da se dionica od tarčina pusti u saobraćaj bez tehničkog prijema i nije normalno da se bez tehničkog prijema pusti dionica tramvajske pruge"!!!!!
Umjesto toga se piše:"pa šta ako je Šteta naredio da tramvaj krene na silu bez tehničkog prijema, i treba da se pohvali, predizborna je, a i oni zelembaći su pustili autoput"!
A kao tražimo bolje, hoćemo bolje hoćemo normalnije?!?
Pa smiješno je to, valjda se borite protiv kriminalnih odluka i za poštovanje zakona?! Jel to alternativa?!? :roll:
Last edited by archi_a on 29/09/2022 20:16, edited 3 times in total.
tramvajtrojka

#10390 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 29/09/2022 19:58 Jesu majstore, milijarde su pokradene? Ne, u stvari sve je pokradeno, baš sve. Sad će doći pošteni i neće se više krasti. :wink:
znas li ti razliku izmedju kredita koji digne neka vlada i isplati plate uhljebima i razvojnog kredita od strane EBRD-a , i zasto ne kukas na vladu federacije sto dize kredite od iste banke za autoput, kad ima onoliki budzet :mrgreen: :mrgreen:

citav zapad dize razvojne kredite za izgradnju infrastrukture, samo odredjenim politickim strankama i nekim forumasima to ne valja , al presucuju cinjenicu da pljuju protiv banke i kredita koje isto njihova stranka dize :lol: :lol:

jer kad radis sa parama iz budzeta dobijes s krivinu na MD-u il tunel hranjen , gdje nemas uvid u utrošak sredstava i gdje izvodjenje radova se radi po sumnjivim isplatama
archi_a

#10391 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

tramvajtrojka wrote: 29/09/2022 20:10
archi_a wrote: 29/09/2022 19:58 Jesu majstore, milijarde su pokradene? Ne, u stvari sve je pokradeno, baš sve. Sad će doći pošteni i neće se više krasti. :wink:
znas li ti razliku izmedju kredita koji digne neka vlada i isplati plate uhljebima i razvojnog kredita od strane EBRD-a , i zasto ne kukas na vladu federacije sto dize kredite od iste banke za autoput, kad ima onoliki budzet :mrgreen: :mrgreen:

citav zapad dize razvojne kredite za izgradnju infrastrukture, samo odredjenim politickim strankama i nekim forumasima to ne valja , al presucuju cinjenicu da pljuju protiv banke i kredita koje isto njihova stranka dize :lol: :lol:

jer kad radis sa parama iz budzeta dobijes s krivinu na MD-u il tunel hranjen , gdje nemas uvid u utrošak sredstava i gdje izvodjenje radova se radi po sumnjivim isplatama
Ne, ti mi objasni razliku. Ne znam samo kako si to što pokušavaš da objasniš zakačio uz moj post, šta ti služi kao šlagvort? Gdje sam ja branio dizanje kredita za isplate plata bez infrastrukturnih ulaganja? :-)
tramvajtrojka

#10392 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 29/09/2022 20:15
tramvajtrojka wrote: 29/09/2022 20:10

Ne, ti mi objasni razliku. Ne znam samo kako si to što pokušavaš da objasniš zakačio uz moj post, šta ti služi kao šlagvort? Gdje sam ja branio dizanje kredita za isplate plata bez infrastrukturnih ulaganja? :-)
pa vidim da potenciras tu pricu o dizanju kredita kao necemu losem , a vise bi nas doslo da radimo svake godine dionicu po 100 m iz budžeta kantona , sam primjer toga je autoput da su dignute pare prije desetak godina i zavrsen sav kostao bi nas upola manje novca nego sto ce nas kostati
GandalfSivi

#10393 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by GandalfSivi »

O cemu mi pricamo? O dizanju kredita (sa povoljnim kamatama) za infrastrukturalne projekte? Pa i firme koje imaju dobru cash poziciju opet dizu kredite za ulaganje, ako je kamata povoljna. Ekonomija 101.
archi_a

#10394 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Ne potenciram priču o dizanju kredita kao o nečem lošem, već ismijavam priču o "vraćanju dostojanstva" zato što je dignut kredit za obnovu infrastrukture tramvajske pruge! Kao da do sada nije dignuto milijarde za infrastrukturu preko istog tog ebrd-a! Bitna razlika, molim čitati sa razumjevanjem bez političke obojenosti! ;)
laik1981

#10395 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by laik1981 »

Bitno je sta se i na koji nacin radilo sa tim kreditima. Nama su krediti odbojni jer je do sad vecinu tih kredita jela korupcija i silni drzavni aparat.. Da su se koristili za razvoj i obnovu mi bi se molili za svaki buduci kredit..
Prpa.ba

#10396 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Prpa.ba »

Samo objektivno narode, pa valjda je najveci posao iznijela SDA jer je obnovila poruseno Sarajevo donacijama kroz 25 godina, dakle bez zaduzenja, pajel, a sad ovi dosli na gotovo i dizu kredite samo da bi se tramvaj manje drmuckao... 8) :mrgreen:

I jos se ugradili u tal i prodavali sljunak jer se bespotrebno kopalo rupcage neke.. :mrgreen:
archi_a

#10397 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

A vidim, znamo šta se radilo, imamo i dokaze i sve to. :) A ne vidimo i šta se sve uradilo iako za to imamo i vizualne dokaze. A, evo projekat pruge je "javna tajna" i to je ok. To je sve udure. I kako to da se niko ne osvrnu na listu završenih infrastrukturnih projekata koje sam iz glave na prvu nabrojao al zato mi bar desetak kolega potrča da napiše kako sam sda?
To se zove politička obojenost i subjektivnost. I u principu svaka dalja rasprava pada u vodu. Nećemo mi bolje, to nije ni važno, mi ustvari hoćemo da pobijede naši favoriti i prema tome ćemo gaziti sve pred sobom, vrijeđati okolo baš kao i oni protiv kojih se kao borimo. Tako ja vidim stvari. :roll:
Last edited by archi_a on 29/09/2022 20:37, edited 1 time in total.
GandalfSivi

#10398 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by GandalfSivi »

archi_a wrote: 29/09/2022 20:23 Ne potenciram priču o dizanju kredita kao o nečem lošem, već ismijavam priču o "vraćanju dostojanstva" zato što je dignut kredit za obnovu infrastrukture tramvajske pruge! Kao da do sada nije dignuto milijarde za infrastrukturu preko istog tog ebrd-a! Bitna razlika, molim čitati sa razumjevanjem bez političke obojenosti! ;)
Pa gdje odose te milijarde kredita? Gdje ode sedam milijardi cestarina, mogli su cijelu BiH betonirati za te pare…
archi_a

#10399 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by archi_a »

Izaći će Konaković sa svim dokazima, sutra naveče na konferenciji što će mu u konačnici donijeti pobjedu na izborima!! :-)

Sad, ozbiljno, mislim da sam u prethodnim postovima pokušao malo ozbiljnije objasniti, po sjećanju šta se sve obnavljalo. Onaj ko hoće da bude realan složit će se, onaj kome argumenti nisu bitni, on će nastaviti po svojoj mantri. I nema veze, biće šta će biti, samo treba malo kontrolisati riječnik, malo poboljšati ophođenje jednih prema drugim. Bar se nadam, bar na forumu. Lp
tramvajtrojka

#10400 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

GandalfSivi wrote: 29/09/2022 20:33
archi_a wrote: 29/09/2022 20:23 Ne potenciram priču o dizanju kredita kao o nečem lošem, već ismijavam priču o "vraćanju dostojanstva" zato što je dignut kredit za obnovu infrastrukture tramvajske pruge! Kao da do sada nije dignuto milijarde za infrastrukturu preko istog tog ebrd-a! Bitna razlika, molim čitati sa razumjevanjem bez političke obojenosti! ;)
Pa gdje odose te milijarde kredita? Gdje ode sedam milijardi cestarina, mogli su cijelu BiH betonirati za te pare…
Image

otisle u prosenje sadake i donacija , i kaze nije nam vraceno dostojanstvo gdje nije kad su uzimana smeca kao donacije iz citave evrope jos se to slavilo kao vrhunsko dostignuce i jedino za sto smo sposobni
Post Reply