BornInHell wrote: ↑14/02/2022 02:44
dzonovzza wrote: ↑14/02/2022 02:38
Znas li slucajno moze li se sa Wise karticom podizat bez konverzije? Moze li Wise pretvoriti eure i dolare u BAM jer (za sad) niti nude usluge slanja novca u BiH niti salju karticu! Ako ipak moze bez da nasa banka radi konverziju onda je Wise jako povoljan, ali ako ne moze nije -- jer dynamic currency conversion (kad nasa banka radi konverziju novca kad dizes stranom karticom) je cista pljacka! Mozes li pitat te svoje poznanike koji koriste Wise karticu kod nas da li mogu podici novac bez konverzije na bankomatu! Hvala ti Boze, haha.
Kad dizes BAM na automatu prvo ce ti skidati sa evro racuna. Ako nemas evro na racunu onda sa dolar racuna. Vikendom ako dizes malo je veca naknada. Samo prvih 200 ili 300 evra mjesecno je bez provizije.
Pretpostavljam da govoris o Wise naknadi? 1.75% + 0.5 Eur? OK, to je OK, ali ja pitam za Dynamic Currency Conversion, sto je eufemizam za da banke ciji su ATMovi gule kad oni rade zamjenu u BAM jer daju najgori moguci kurs poznat u bankarstvu pa jos uzmu od 4% do 8% provizije.
Znaci, ja kad putujem i nosim recimo moju britansku debitnu negdje, recimo u njemacku gdje dizem eure i kad me ATM upita "hos sa konverzijom" (da mi mijenjaju oni funte u eure) ja kazem NECU! Onda mi moja banka u Engleskoj zamjeni GBP u EUR, ali po razumnom kursu jer moja banka zeli zadrzati klijenta.
Isti je princip i sad kod nas. Sa Wise karticom BH banka te smatra osobom sa stranom karticom i kad te pitaju "hos sa koverzijom", ti treba da kazes necu, ako neces da te BH banka oguli, pa ce ti Wise zamjeniti EUR ili USD u BAM po sasvim normalnom kursu! E sad kvaka je to sto Wise ne salje kartice u BiH jos pa nasa raje stavi adresu nekog iz EU. Wise, isto tako, jos ne nudi usluge slanja novca u BiH ako ces bilo koju valutu u BAM. Znaci samo ako BH racun moze primat devize, Wise ce poslat USD ili GBP ili EUR u bih, pa ce BH banka osobe koja prima te pare uraditi konverziju, ali ovaj put po daleko boljem kursu jer i oni zele zadrzati klijenta.
To mene zanima! Vi koji imate kartice jel mozete dizati ako stisnete bez konverzije (radi li Wise konverziju EUR u BAM) ili se moze podici samo ako stisnes da ATM uradi konverziju (jer Wise ne mijenja druge valute u BAM) u kom slucaju je Wise kartica jako nepovoljna za nas.
Ne znam da li me sad razumijes bolje? Znaci kad dizes, kako dizes? Prihvatas li da konverziju radi ATM ili mozes stisnuti bez konverzije i izadju ti KMovi svejedno (Wise uradio konverziju!)
Eto hvala ti unaprijed sto odgovaras jer ovaj Wise thread je prilicno uspavan!
Znaci, ne pitam za naknade koje Wise naplacuje ni za onih 200 EUR sto mozes dici bez naknade dva puta u mjesecu, nego posto apsolutno ne radi sa bamovima, da li Wise moze uraditi konverziju da se izbjegne DCC jer to je cista pljacka!