Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na opcim izborima glasacu za..

SDA - Bakir Izetbegovic
91
13%
SDP,NiP,NS - Denis Becirovic
464
65%
Neko treci
100
14%
Necu glasati
60
8%

Total votes: 715

ForumasNormalni

#4026 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by ForumasNormalni »

Bosanski_kralj wrote: 24/09/2022 23:10
kluz franjo wrote: 24/09/2022 23:08 Potpuno bespotrebna priča na temi o kandidatima za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

Izborni zakon (IZ) definiše jedinstvenu izbornu jedinicu u kojoj svi građani FBiH mogu glasati za jednog kandidata sa jedne ILI druge liste.
IZ je za nekoga super, za nekoga sranje, ali je ZAKON. Te svi koji su po tom zakonu izabrani imaju i legitimitet i legalitet.
Ne treba biti ni noj, pa zabijati glavu u pijesak kod činjenice, da Bošnjaci sa svojom dominantnom demografskom većinom u FBiH mogu i teoretski i praktično da demokratski izaberu kandidata sa obje liste u FBiH. Isto tako se ne treba praviti naivan, pa misliti da je slučaj obrnut, da bi bilo puno drugačije.

Ali sve to nije tema. Tema je izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, gdje su se kandidirala 3 kandidata, a realnu mogućnost izbora imaju dvojica.
Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.
Za oba kandidata će glasati veliki broj građana FBiH koji se odluče da svoj glas daju za tu listu. Moje je lično mišljenje da i izborna matematika, a posebno zdrav razum govore u prilog pobjede Denisa Bećirovića.
Neki će se građani FBiH odlučiti da glasaju za drugu listu na kojoj se nalaze kandidati Borjana Krišto i Željko Komšić. Tu je izborna matematika toliko uvjerljiva sama od sebe (skoro 50% više glasova je ŽK osvojio u odnosu na tada drugoplasiranog DČ) da po meni nikakvom defetizmu ŽK-glasača nema mjesta.

Neko ko ima egzistencijalni interes da prikaže ČINJENICE u vezi izborne matematike, drugačijim nego što jesu, naravno inicira, uživa i profitira u ovim potpuno besmislenim raspravama.
A taj neko neće glasati ni za Denisa, a ni za Željka.
:thumbup:
Da se vratimo na temu, ima li kakvih friških anketa ko je sad u vodstvu?
Ima anketa po FB, ako ih smatras relevantnim (na uzorku od po par hiljada ljudi) napisati cu ovdje neke sumirane rezultate
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#4027 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by PreWiBa »

Može li meni neko objasniti zašto u Bosni nema ozbiljnih anketa pred izbore? Imaju ih sve zemlje.

Nije to neka para, npr. klix finansira i objavi rezultate, ili bilo koji drugi medij.
tvojkomsija

#4028 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by tvojkomsija »

Ja samo SBK i HNK vidim kao kantone gdje bi Bakir mogao pobijediti Denisa.

Ako neko ima drukciju informaciju, neka je podijeli. :thumbup:
sarlo

#4029 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by sarlo »

kluz franjo wrote: 24/09/2022 23:08 Potpuno bespotrebna priča na temi o kandidatima za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

Izborni zakon (IZ) definiše jedinstvenu izbornu jedinicu u kojoj svi građani FBiH mogu glasati za jednog kandidata sa jedne ILI druge liste.
IZ je za nekoga super, za nekoga sranje, ali je ZAKON. Te svi koji su po tom zakonu izabrani imaju i legitimitet i legalitet.
Ne treba biti ni noj, pa zabijati glavu u pijesak kod činjenice, da Bošnjaci sa svojom dominantnom demografskom većinom u FBiH mogu i teoretski i praktično da demokratski izaberu kandidata sa obje liste u FBiH. Isto tako se ne treba praviti naivan, pa misliti da je slučaj obrnut, da bi bilo puno drugačije.

Ali sve to nije tema. Tema je izbor člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, gdje su se kandidirala 3 kandidata, a realnu mogućnost izbora imaju dvojica.
Za oba kandidata će glasati veliki broj građana FBiH koji se odluče da svoj glas daju za tu listu. Moje je lično mišljenje da i izborna matematika, a posebno zdrav razum govore u prilog pobjede Denisa Bećirovića.
Neki će se građani FBiH odlučiti da glasaju za drugu listu na kojoj se nalaze kandidati Borjana Krišto i Željko Komšić. Tu je izborna matematika toliko uvjerljiva sama od sebe (skoro 50% više glasova je ŽK osvojio u odnosu na tada drugoplasiranog DČ) da po meni nikakvom defetizmu ŽK-glasača nema mjesta.

Neko ko ima egzistencijalni interes da prikaže ČINJENICE u vezi izborne matematike, drugačijim nego što jesu, naravno inicira, uživa i profitira u ovim potpuno besmislenim raspravama.
Borjana i Bakir
canvra888

#4030 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by canvra888 »

Bosanski_kralj wrote: 24/09/2022 23:00
canvra888 wrote: 24/09/2022 22:56 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sramota ... /220924090

Čisto da vas podsjetim s kim imamo posla i s kim bi Denis harmonično, prijateljski i dijaloški volio da rješava buduća pitanja u predsjedništvu.

Nemamo mi kvalitetnog kandidata.
Kakvo ofirno poturanje riječi koje nikad Denis rekao.

Sistem mora se boriti protiv takvih stvari. To Denis govori

Naše "patriote" su zajedno sa neprijateljima ove države rušili sistem i zato sad nemamo pravih mehanizama da odgovorimo na te pojave
https://youtu.be/ZEe37yhl-3Q 13:23

'Stabilizirajući faktor, koji okuplja i povezuje zemlju i na dostojan način predstavlja zemlju'

Ja bih volio da mi i ti, a i Denis objasnite na koje filmske trikove Dodik odnosno Čović (namjerno njih navodim, a ne Cvijanović, Krišto) okupljaju, povezuju i predstavljaju zemlju na dostojan način.

Taj duo radi bukvalno suprotno od ovoga što Denis priželjkuje da će biti u predsjedništvu. Ovakve aspiracije može imati samo deluzionalna osoba, nesvjesna okruženja u kojem se nalazi. Da ne misli da je u političkoj utopiji, zajedno sa vama?
kluz franjo

#4031 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by kluz franjo »

Ima samo aktuelnih tračeva. Navodno su danas u neke stranke stigli friški podaci. Sve rekla-kazala... Nemam i ne želim direktniji pristup. :-D
Tako da ne želim širiti neprovjerene informacije, čak ni kada se meni sviđaju (kao u ovom slučaju).
Ako neki drugi forumaši imaju nešto konkretnije, rado ih možemo uporediti.
Last edited by kluz franjo on 24/09/2022 23:22, edited 1 time in total.
canvra888

#4032 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by canvra888 »

tramvajtrojka wrote: 24/09/2022 22:59
canvra888 wrote: 24/09/2022 22:56 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sramota ... /220924090

Čisto da vas podsjetim s kim imamo posla i s kim bi Denis harmonično, prijateljski i dijaloški volio da rješava buduća pitanja u predsjedništvu.

Nemamo mi kvalitetnog kandidata.
zato zbog relaksacije odnosa treba mu dati sve kredite i dom naroda sto je SDA dala , ono capri vam je nigdje veze :lol: :lol:
Kome 'nama'?
ForumasNormalni

#4033 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Na FB stranici koja se bavi inace zanimljivostima i smijesnim vijestima anketa Bakir ili Denis od prije 2 dana
Bakir 1815
Denis 596

Ako se ispostavi 2. da je tako
Bosna :run: Njemacka
Alles-Tamam

#4034 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Alles-Tamam »

Prateći kako idu kampanje kao da se bira Reis a ne član predsjedništva.
Allah, džamija, muslimani, vjera, Rat nacija.
Ko da će Allah ljudima plaćat kirije i davati platu.
ForumasNormalni

#4035 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Bukvalno na svakoj Facebook anketi rezultat ovakav, ako se u izbor doda Komsic i drugi kandidati rezultat jos gori
Cak manja razlika je bila u anketiranjima od prije mjesec dana
sajber87

#4036 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by sajber87 »

Iznenadicete se veoma kako ce sda da potone a denis ce biti novi clan predsjednistva, ozbiljna kuca je radila anketu prije desetak dana sumnjam da se sta promjenilo a razlika je velika da moze doci do preokreta , u domenu teorije. Ovo facebook je smjesno ako neko vjeruje, ispitivanje javnog mnenja je nauka pisao sam vec o tome
Spit_fire

#4037 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Spit_fire »

ForumasNormalni wrote: 24/09/2022 23:21 Na FB stranici koja se bavi inace zanimljivostima i smijesnim vijestima anketa Bakir ili Denis od prije 2 dana
Bakir 1815
Denis 596

Ako se ispostavi 2. da je tako
Bosna :run: Njemacka
Ja mislim da su to sve placene ankete :D nonsikiriki
ultima_palabra

#4038 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by ultima_palabra »

Pa Becirovic je kao kandidat jedne stranke bio u par postotaka sa SDA kandidatom. Sad ima 11 stranaka iza sebe, manje je kandidata u igri, a i SDA je puno nepopularnija nego prije 4 godine.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#4039 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by laserShow »

ForumasNormalni wrote: 24/09/2022 23:25 Bukvalno na svakoj Facebook anketi rezultat ovakav, ako se u izbor doda Komsic i drugi kandidati rezultat jos gori
Cak manja razlika je bila u anketiranjima od prije mjesec dana
za nekih 200-300KM napravim ti skripticu za koju god mrezu, ili sajt hoces i imas rezultate kakve pozelis, u lajk. Ako hoces nesto custom, napravi se da ga ni FB algoritam ne brise :)
sarlo

#4040 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by sarlo »

sajber87 wrote: 24/09/2022 23:31 Iznenadicete se veoma kako ce sda da potone a denis ce biti novi clan predsjednistva, ozbiljna kuca je radila anketu prije desetak dana sumnjam da se sta promjenilo a razlika je velika da moze doci do preokreta , u domenu teorije. Ovo facebook je smjesno ako neko vjeruje, ispitivanje javnog mnenja je nauka pisao sam vec o tome
Prije deset-petnaest dana i ja sam vjerovao u to, ali poslije ovih tv nastupa mislim da su se stvari definitivno promjenile.

Realno, Denis Becirevic nije kapacitet za bilo kakve ozbiljne funkcije. I mene je iznenadio, ali tako je.
Plus ocajna kampanja. Sigurno da mu je sugerisano sta ce i kako ce pricati. Vodili su ga i pokazivali kako je fin! I fin je. Ali i u Finskoj ona treba nije bas fina.

Ljudi koji su govorili da ce glasati za Denisa sad sute. Sramota ih.

Glede starog lisca, potcijenili su ga.
sarlo

#4041 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by sarlo »

...
Last edited by sarlo on 25/09/2022 00:01, edited 8 times in total.
zigubigule

#4042 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by zigubigule »

sajber87 wrote: 24/09/2022 23:31 Iznenadicete se veoma kako ce sda da potone a denis ce biti novi clan predsjednistva, ozbiljna kuca je radila anketu prije desetak dana sumnjam da se sta promjenilo a razlika je velika da moze doci do preokreta , u domenu teorije. Ovo facebook je smjesno ako neko vjeruje, ispitivanje javnog mnenja je nauka pisao sam vec o tome
Ja bi najvise na svijetu volio da SDA potone ali i Denis i sva ova ekipa iza njega.
1. Daj anketu. Nema ankete.
2. Ozbiljne kuce ne idu u ruralne dijelove BiH gdje su prave male glasacke baze sa izlazom od 90%.
Klixuser02

#4043 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Klixuser02 »

Ma te ankete po Fejsbuku ništa ne znače, SDA botovi će svaku anketu tamo izglasati. Denis je u velikoj prednosti nad Bakirom i skoro je sigurno da pobjeđuje.
Spit_fire

#4044 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Spit_fire »

Klixuser02 wrote: 25/09/2022 00:00 Ma te ankete po Fejsbuku ništa ne znače, SDA botovi će svaku anketu tamo izglasati. Denis je u velikoj prednosti nad Bakirom i skoro je sigurno da pobjeđuje.
Evo rece Dino da slobodno puste video nakon izborne noci u kojem kaze da denis pobjedjuje, valjda on ima bolje info od nas
Klixuser02

#4045 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Klixuser02 »

Po meni je Denis skroz korektno postupio. Nema trećeg kandidata na debati, zašto da se uopšte održava debata. Navlače ga da priča engleski na Bakirovoj televiziji pred nekim ko kaže da knjigu iz engleskog nikad nije imao i ko je dvojkama i trojkama u školi prolazio. A Hadžikadić svu svoju kampanju bazira na pljuvanju Denisa. Čim se završila emisija objavio sponzorisani post gdje pljuje po Denisu. Prva uvodna rečenica o njegovom planu on opet priča o Denisu. Onda izjavi kako građani BiH plaćaju energente 800€ po MWh pa ga kao Bakir ispravi i kaže kako plaćaju 30-50 KM sa subvencijama. Sada ga SDA-ovci još i hvale.
LSD

#4046 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by LSD »

https://www.youtube.com/watch?v=UsnRo_-AmCc&t=44s

Velikan Denis :thumbup:

Ko nakon ovih hadisa ne glasa za njega, idem od vrata do vrata da postavim neka pitanja :stasreko:
Ozimician

#4047 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by Ozimician »

LSD wrote: 25/09/2022 00:10 https://www.youtube.com/watch?v=UsnRo_-AmCc&t=44s

Velikan Denis :thumbup:

Ko nakon ovih hadisa ne glasa za njega, idem od vrata do vrata da postavim neka pitanja :stasreko:
Ovaj izgleda hoće namjerno da izgubi izbore... pa šta je ovo :lol: :lol: :lol: :lol:
tvojkomsija

#4048 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by tvojkomsija »

2018. smo imali ovako:

Denis - TK
Denis - KS
Denis - USK

Dzaferovic - ZDK
Dzaferovic - SBK
Dzaferovic - HNK

Ostale kantone ne spominjem jer nose premalo glasova za neku prevagu.

Ove godine Denis ima veliku sansu da pobijedi i u ZDK, zbog Zenice u kojoj za razliku od proslih izbora ima podrsku nacelnika i najjace stranke.

Denis je 2018. u kantonu Sarajevo bio izjednacen sa Dzaferovicem. Sad uz podrsku Trojke ce biti druga prica, ocekujem vise od 20 000 glasova razlike u odnosu na Bakira.

Uz dobru izlaznost u KS i TK, ne vidim gdje Bakir moze nadoknaditi minus.
zvončica5

#4049 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by zvončica5 »

To je ta računica i ja pretpostavljam. S tim da će Denis biti u plusu i na račun Hadžikadićevih glasova od 2018 jer se ovaj put neće dati zavarati.
konoplja

#4050 Re: Izbori 2022 - Clan Predsjednistva BiH iz reda Bosnjaka

Post by konoplja »

zvončica5 wrote: 25/09/2022 00:26 To je ta računica i ja pretpostavljam. S tim da će Denis biti u plusu i na račun Hadžikadićevih glasova od 2018 jer se ovaj put neće dati zavarati.
Vidis, ja bas mislim da ce Hadzikadic imati vise od 100k glasova ovaj put.
Locked