Update za sve na jednom mijestu nisam odavno
Prvo, jutrosnja vijest da su Rusi kontraudarili na Kupiansk i dosli do Usca Oskila je samo djelomicno tacna.
Kontra jeste bila ali nije uspjela sta vise Ukrajinci su danas dodatno potisnuli Ruse u tom reonu. (Olaksanje

)
Lyman region, Ukrajinci od jucer napravili prodor dubok 15 kilometara 22 brigada zasluzna.
Prema svemu sudeci elementi Ruske 2 Gardijske armije su okruzeni u Novoselivka i Drobysheve. Data im je naredba da se bore do zadnjeg metka i zadnjeg covjeka nema povlacenja.
Vjerovatno Putinova direktna naredba.
Prva i druga linije odbrane probijena, Lymanu prijeti potpuno okruzenje kljucna lokacija je Zarichne. Ako AFU uspije prodrijeti do tamo i osloboditi grad, Yampil i Lyman bivaju okruzeni. Malo fali.
S druge strane ima i pravac prema sjeveru Ukrajinci ciste od juga prema Sjeveru podrucje izmedju Oskil rijeke i linije Kremina-Svatove.
Rusi popustaju, koliko je situacija ozbiljna govori cinjenica da je danas oboreno cak 4 Ruskih Aviona
I 2 helikoptera Mi-8 i Ka-52 to govori da su Rusi ocajni a s druge strane da ne znaju gdje se tacno nalaze Ukrajinci.
Manpadsi su ih rastrgali danas zbog nepoznatih lokacija AFU.
Inace Wargonzo je bio u Lymanu danas da dokaze da je sigurno. Znate sta to znaci Lyman pada Wargonzo je amajlija.
Povrsno o drugim bojistima.
Neko me pitao sta mislim gdje ce i hoce li Ukrajinci udariti.
Da vam iskreno kazem nemam pojma.
Nema nista specijalno od OSINT niti od izvora s terena.
Zapravo ima a to su Ruski, oni tvrde da su sve udarne brigade Ukrajine skoncentrisane u Zaporozju.
150.000 vojnika ukupno. Harkiv i Khersonske brigade premjestene u Zaporozje.
Ali dole je mir totalni, niko ne napada, sve artiljerija, dronovi, Himars tu i tamo, po neki zracni napad.
Najvise desavanja dole su zapravo bili Iranski dronovi i iscezla psyop rat oko Nuklearke Zaporozije.
Al zato su partizani aktivni rade i remete okupatora kako znaju.
SOF timovi uslikani ispred Energodara sto znaci da Rusi imaju supljine.
Nema dovoljno vojnika da pokrije sav teren niti dovoljno ociju.
A Ukri mapiraju spijuniraju i ciljano unistavaju najtvrdje prepreke.
Iskreno, po meni Zaporozje je zrelo za ubiranje, fokus Rusa u Khersonu u kojem su jos uvijek poprilicno odsjeceni i ne mogu blagovremeno pomoci Zaporozju.
A s druge strane u Donbasu je vruce Ukrajinci napadaju s juga Vuhledar podrucje i mic po mic blizi Donjetsku i Marijupolju.
Stiscu ih Ukrajinci a Rusi prosto nemaju snagu da izdrze val zato imobilizacija i to hitna.
Da nije kriticno mogla je Moskva ovo blaze uraditi s mobilizacijom ograniceno.
Zato se sad bacaju Su34 i Su30 u borbu
25ica ispravnih fali dosta ih sruseno.
Piloti sad odjednom nemaju izbora da odbiju misiju.
Zakon kaze ili slusas komandu ili u zatvor na 15 godina.
Tezak izbor svako cuva svoju guzicu.
A Ruski izvori pricaju o 150.000 Ukrajinaca u Zaporozju
O deminiranju svojih minskih polja
Meni se cini da se Ukrajinska artiljerija sprema za Zaporozje i zbog toga hitna mobilizacija Putin i Generalstab su napokon shvatili da ce izgubiti rat u skorije vrijeme.
Mobilizacija je ocajni potez da se zaustavi poraz gubitkom Zaporozja i pristupa Krimu i samim time Khersona.
Plus na sve to vjerovatno zarobljavanjem 25 BTGova u Khersonu.
Propast ziva zato zakon o zatvoru za predaju do 10 godina.
Zato prica o atomskim to je strah koji izvire iz Rusije i Putina.
Hoce Putin do zadnjeg da se bori pa makar nuklearku bacio na Zaporozje da sprijeci ofanzivu.
Mislim da smo svjedocili Putinovoj ozbiljnoj reakciji na predstojeci poraz covjek je lud i tiranin.
Pratite medjunarodnu zajednicu, konfuzija vlada sta tacno uraditi.
Jedino Ameri i Istocna Europa i VB saglasni sta je ciniti.
Zelenski je ultimativno taj koji nosi dio odgovornosti sta uciniti u ovom ratu. Rat je dio politicke igre koja se desava iza kulisa.
Kontakti su uspostavljeni kanali dostave i pregovora.
Nije slucajno sto su Azovci pusteni ono je bila Ruska kruna.
Meni su zanimljiviji onih 50+ drugih Rusa sto su pusteni nego Medvechuk.
Mislim da ce Zelenski i Saveznici sloziti da se Rusi moraju vojno poraziti i istjerati iz Ukrajine. Sve dok se ne ispostuju zahtjevi Ukrajine prema Rusiji a to je izlaz svih Ruskih vojnih postrojbi iz svih teritorija Ukrajine ukljuci Krim.