V I K I N Z I
Dovoljno dugo sam živio u Skandinaviji, prvo u Stockholmu, pa u Oslu. Cijelo to vrijeme radeći na knjizi KINGS & QUEENS „ratovao“ sam najdulje s Vikinzima. Imao sam stvarnu sreću da nađem nordijske izvore o Normanima, poznatijim pod nazivom Vikinzi. Zato nudim onima koje zanimaju ti osvajači da se upoznaju s njima. Ne garantiram da nekoga neće zaboljeti glava tražeći isto ime na drugoj rodoslovnoj karti. Stvarno su „zapetljani“ kao što su mi svojevremeno bili i Španjolci sa svojim vizigotskim državama od 711.-1492.
Pojam Viking prvi je put korišten od strane stranih autora u XI. stoljeću. Njegovo porijeklo je švedska riječ za zaljev, “vik”. Vikinge su često smatrali za divlje, pijane, nemilosrdne razbojnike. Ipak, njihova glavna djelatnost bila je poljoprivreda i trgovina. Socijalno gledano, Vikinzi su potomci nordijskih kraljeva koje su oni stekli van braka ili ih nisu htjeli priznati za svoju djecu. Npr. norveški kralj Harald I. Svjetlokosi imao je sedam žena i nekoliko ljubavnica. Škrta zemlja (Norveška ima samo 2 % obradive zemlje) nije davala mogućnost da se prehrane „prekobrojni“. Zato su kraljevi opremali („jednokratna“ pomoć) svoju kopilad i puštali ih u svijet. Vikinške ekspedicije bile su uglavnom trgovinske ekspedicije. No, bilo je i ekspedicija čija je glavna svrha bila pljačka stranih obalnih regija i potraga za novim obradivim površinama.
Provale Vikinga su počele zadnjih godina VIII. st. kad su Franačku državu napali prvi put za Karla I. Velikoga, a sve žešće za njegovih nasljednika, prodirući rijekama duboko u kopno i pljačkajući gradove. U Francuskoj su se učvrstili kada su od kralja Karla III. Glupoga dobili područje oko ušća Seine sa središtem u Rouenu (Normandija). God. 851. normanski su se ratnici prvi put naselili u Engleskoj. Sven I., danski kralj, pokorio je veliki dio Engleske, a njegov sin Knut Veliki, kao kralj Danske, Norveške i Engleske, bio je osnivač velike normanske države. Vojvoda William I. Kopile iz francuske Normandije, iskrcavši se u južnoj Engleskoj, pobijedio je 1066. Anglosase pod kraljem Haroldom II. kraj Hastingsa i zavladao Engleskom. Tada je počeo proces stapanja Normana i Anglosasa u engleski narod. Normanski napadi zahvatili su i Irsku, Island i Grenland, a Leif Ericsson dopro je, prema skandinavskoj predaji, na svojem pohodu oko 1000. i do obala Sjeverne Amerike (Vinland). Iz Švedske su Normani prodirali i na istok, na područja Finaca, Estonaca i nekih slavenskih plemena prisiljavajući ih na plaćanje danka. Na Sredozemnome moru pojavili su se Normani kao gusari već u IX. st. Među prvi teritorijalni posjedima koji su stekli u Italiji bilo je vojvodstvo Roberta Guiscarda koji je učvrstio svoju vlast u Kalabriji, a poslije i u Apuliji. Normani južne Italija napadali su Dubrovnik, ali su ga vremenom priznali kao trgovačkog saveznika.
Postojala je razlika između švedskih i dansko / norveških Vikinga. Danske i Norveške ekspedicije uglavnom su išle prema zapadu, koncentrirajući se na Zapadnu Europu i Englesku. Švedske, s druge strane, išle su uglavnom na istok u današnju Rusiju i dalje prema Bizantu i Kalifatima. Vikinzi su se naselili u ruskom gradu Novgorodu, koji su nazivali “Holmgård”. Kako je vrijeme prolazilo, njihov utjecaj na gospodarski i politički život je rastao i postao odlučujući. Prema kronikama, švedski Vikinzi su bili osnivači Rusije. Ime Rusija na primjer, vjerojatno potječe od jednog imena Švedskih Vikinga, “Ruser”, a Konstantinopolis, tj. Carigrad su zvali Miklagård. Mada sam to znao, iznenadio sam se kad sam u Aja Sofiji, na galeriji s desne strane iznad mihraba našao rune urezane u mramornu ogradu i zaštićene pleksiglasom da se ne oštete.