Valja li ova??
Moderator: anex

Ovo je potrošnja zadnjih nekoliko dana. Na kraju se svede na isto. Kod tebe možda radi non stop? Ja palim po potrebi. Dok spavam ne treba mi. Pred spavanje zagrijem malo više i ugasim. Ujutro bude oko 21rovac13 wrote: ↑21/09/2022 19:48 Nisi nam onda trebao stavljat slike takvog rada ako vec nije relevantan.
Trebao si stavit sliku stabilnog rada.
Na ovoj slici kao da je on off klima a ne inverter..
Otvoris prostor ostavis da radi bar par sati.
Tako bi trebalo da se ustabili na manjoj snazi 600w ili koliko vec.
Meni 85 m2 klima odrzava sa 150-200w.
Na ovakvom vremenu 1000w I preko je totalno nepotrebno.

na svakoj stranici teme ima ponešto o ovome, ali bolje ponavljati, nego da neko gubiti novac.Adm1ral wrote: ↑21/09/2022 18:36 Pozdrav. U dilemi sam da li da uzmem klimu ili konvektor ove zime za grijanje. Za ove iskusne sta mislite sta je isplativije za grijanje nekih 30 m2 prostora u kuci? Da li je na snazi ova odluka EP da preko 300kw se plaća dupla cijena? U tom slučaju konvektor dosta troši i ne bi bio isplativ.
Ovo moje daikince ima na daljinskom dugme ekono.

Evo @player_ je hvali, a dijagram na shelly pokazuje samo koliko je potroseno struje za sat vremena.
Pa moj toska nesto si ti pobrkao u ovim racunicama.toska wrote: ↑21/09/2022 13:42a stanovi se dijele džaba kao prije 35 ili 50 godina?
u cijenu stana je ušla instalacija centralnog grijanja i kotlovnica i ta komocija se plaća sa cijenom stana.
pa jedna od osnovnih stvari što Sarajlijice i ostali narod oduvijek većinski preferira stanove je komocija u svemu.
i uvijek je m2 stana bio skuplji od m2 kuće
I kad sve sagledaš, gradske toplane deru sa cijenama, da postoji mogućnost konkurencije cijene bi sigurno niže.
zadnji mjeseci nisu referenca
Hvala puno na odgovoru. Unazad par godina sam koristio samo konvektor kao grijanje. U međuvremenu se pokvario pa razmišljam o kupovini novog uređaja. Dakle inverter je bolja solucija, može li neka preporuka koji model kupiti za grijanje nekih 25-30 m2, da je dovoljno dobar i tokom minusa?toska wrote: ↑21/09/2022 22:57na svakoj stranici teme ima ponešto o ovome, ali bolje ponavljati, nego da neko gubiti novac.Adm1ral wrote: ↑21/09/2022 18:36 Pozdrav. U dilemi sam da li da uzmem klimu ili konvektor ove zime za grijanje. Za ove iskusne sta mislite sta je isplativije za grijanje nekih 30 m2 prostora u kuci? Da li je na snazi ova odluka EP da preko 300kw se plaća dupla cijena? U tom slučaju konvektor dosta troši i ne bi bio isplativ.
konvektor, kalorifer, el. radijator, kvarcne grijalice, IC paneli, TA peći itd. troše i daju isto topline po utrošenom kWh.
znači da je sasvim svejedno šta se izabere od navedenog, potrošnja i dobivena toplina su indetični jer je osnovni princip rada svakog od uređaja isti (jedini način uštede je koristiti jeftinu tarifu kod punjenja TA).
razlike su samo u zanemarivim načinima predavanja topline okolini, ne utječe na visinu računa krajem mjeseca.
ukratko, najeftiniji kalorifer od 2kw trošiće i davati topline isto kao najskuplji konvektor od 2kw.
bilo šta od ovih uređaja ima svoju ulogu, ali samo kao dopuna nekom od glavnih načina grijanja, npr. u kupatilu, prostorijama gdje se kraće boravi, dogrijavanje ako zafali topline, grijanje kada gradske toplane još nisu započele i sl.
taj limit EP što spominješ ne mijenja suštinu samo će račun biti još veći.
kada kažeš klima onda ima smisla govoriti samo o inverter tipu, ne on-off način rada mada i one mogu grijati kad nisu minusi.
inverter je ubjedljivo isplatniji način grijanja od konvektora i ostalog pobrojanog, 3 do 4 puta.
Kad procitah prvi put komentar pomislih da ne vjerujes u te tvrdnje pa uslikah svoj mjerac. Evo trenutne potrosnje daikin Ftxf50d, podesena je trenutno na 22° i radila je vecinu dana.-Chesterfield- wrote: ↑21/09/2022 15:06Oko 33 KM ako trošiš 250 W na sat. Ima ovdje forumaša koji troše toliko? Ili je ono bilo 350 W? Ne mogu se sjetiti. Prelistaj 20-ak stranica unatrag...

Kod mene Gree na 22-23, troši 0rovac13 wrote: ↑21/09/2022 23:11 Nazalost.....kod ove tehnologije vreo izduv znaci slabiji cop ,dok hladniji izduv je uvijek bolji cop.......odnosno klima bolje stedi sto je temp izduva niza......bez obzira na model,jednostavno tako je.
Najbitnije naci kako vama odgovara.
Ako je prehladan izduv,smanjis fan dobijes tooliji izduv na istoj potrosnji...it'd
Ja na umjerenom manjem manjem duvanju na sobnoj 22,5 pri potrosnji 180-190w imam oko 34-35 na izduvu .....I nama to odgovara I ne sneta.
Kad pojacam klimu dobijem dosta topliji izduv ali I dosta vecu potrosnju.
Omjer potrosnje I topline na izduvu mi je uvijek bolji kad mi klima radi polagano I ne duva bas vrelo.......zbog toga I forsiram daikina da radi ovih 4-5-6 blazih mjeseci......fujitsu potjeram samo kad dobro zahladni.....on tad radi bolje
Prizemna kuca, slabije izolovana grije se cca 40m2 sa dva japanca 12ke i najveci racun mjesecni bio je 120KM sa ukljucenih nekih 30KM potrosnje mimo grijanja. Na klimama bude zadana temp 22-23°.
Ne valja Lomo Regular novi ni Supra(ista stvar, druga naljepnica, Deltronova robna marka). Imaju fabricki problem sa fanom. A i nesto nemam povjerenje u klimu od 24 kg vanjske da je za grijanjatoska wrote: ↑22/09/2022 00:32 @Adm1ral najbolje za grijanje u okviru našeg standarda i ima ih trenutno na tržištu,
predviđene i za minuse od 20 stepeni, imaju dodatne grijaće u vanjskoj protiv smrzavanja:
- Midea All Easy Pro
- Gree Lomo Regular
- Azuri Supra
12ke su oko 1,200 -1,250KM, za tu kvadraturu možda mogu i 9ke, zavisi od izolacije
p.s. neki se sigurno neće složiti jer ima i boljih japanskih, ali te rasprave ne vode nigdje
koju temperaturu postavis ?rovac13 wrote: ↑21/09/2022 23:26Ovo moje daikince ima na daljinskom dugme ekono.
Kad ga pritisnem klima ne moze povuci vise od nekih 500w
Ja to drzim tako cijeli septembar oktobar novembar,I opet pred proljece koji mjesec......samo u minusima pustim da se zalijece jace,tako radi uvijek lagano I stedljivo.
Prije par dana zazimilo.....ide prvo grijanje......klima se zaleti na vrtoglavih 460w hahahaha I onda se spusti .
![]()
Zašto ne bih vjerovao? Sinoć sam ugasio klimu pred spavanje.rimano wrote: ↑22/09/2022 00:17Kad procitah prvi put komentar pomislih da ne vjerujes u te tvrdnje pa uslikah svoj mjerac. Evo trenutne potrosnje daikin Ftxf50d, podesena je trenutno na 22° i radila je vecinu dana.-Chesterfield- wrote: ↑21/09/2022 15:06
Oko 33 KM ako trošiš 250 W na sat. Ima ovdje forumaša koji troše toliko? Ili je ono bilo 350 W? Ne mogu se sjetiti. Prelistaj 20-ak stranica unatrag...
![]()

malo ti je hladno za moj ukus