Ha ja vidis, zato sam i napisao "mislim" jer ima par godina od toga kada sam uradio deep dive na ovu temu. Ipak, idalje mislim da ne koriste frazu <ljudsko bice>, vec to, osoba. I tu mislim da je vazno naglasiti to sa punim pravima. Personhood. Ma ne sjecam se ni sam, sada ovako, vise.MarlboroGold wrote: ↑20/09/2022 23:43Nije frka. Čitao sam neke studije, filozofske rasprave i ostalo na temu abortusa i baš sam naletio na taj dio da za neke fetus nije ljudsko biće iliti osoba do prve 24 sedmice trudnoće, jer do tad mozak nije razvijen. Kad se doda to da većina abortusa (preko 90%) budu izvršena u tom periodu u prve 24 sedmice, abortus se ne može smatrati ubistvom ljudskog bića ni po kom osnovu. Ako pronađem opet postaviću ovdje.konoplja wrote: ↑20/09/2022 23:04
Uh izvini. Zaboravio sam ti odgovoriti.![]()
Misim da to nema veze sa definicijom ljudskog bica. To jeste ljudsko bice, u drugacijem stadiju razvoja od onoga sto normalno smatramo ljudskim bicem. Ne moze biti nikakvo drugo bice osim ljudskog.
Ono o cemu se raspravlja je da li ljudsko bice u tom stadiju razvoja treba da ima zastitu kao i ostali.
Zato sam i postavio ovaj dio na kraju kada sam citirao papir.
Znam da smo vec raspravljali o ovome i rekao sam da mi je ta podjela na pro-choice i pro-life bezveze. Nema smisla ako se raspravlja o abortusu i trebaju da budu pro i anti strane. Znaci pro-abortus i anti-abortus. Sve ostalo je zamagljivanje.
Onda naravno ima i ta tvoja pozicija, a koja je i meni logična.
Ovo je fakat osjetljiva materija. Nemam težnju da budem u bilo kojem taboru.
Ali nemam ja bas poziciju i konja u ovoj utrci. Samo volim da se raspravljam argumentativno, diskutujem, svadam i ponekad trollam.
Naravno, uvijek cijenim kada se koriste jasno definisani pojmovi, zdrava logika i slicno. Sto jbg ne uspjeva ni meni uvijek.
Ali da, to oko 24 sedmice je trenutno aktuelno jer tada se formira nervni sistem i mozak pa se moze pricati o postojanju svijesti. Sto mi je okej argument, ali mi isto malo smrdi jer, ono jebiga, u normalnim uvjetima bi se svatko tako razvio.
Imao je Bill Burr nedavno viralnu salu o tome. Evo link, YT short je pa ne moze drugacije. https://www.youtube.com/shorts/zfuBm_FjTzM
Drugi problem s tim 24 sedmice i svijest argumentom je dublji filozofski problem jer podrazumljeva materijalisticku metafiziku.
Sto naravno, iako opce prihvacena od vecine populacije, nije da nema kritika i ljudi koji odbacuju tu metafiziku.
Generalno problem sa pro-abortion pozicijama je da moraju bas neke neugodne argumente prihvatiti, ono sto se kaze bite the bullet.
Pocevsi od toga da zivot zapocinje zacecem, da je to ljudsko bice i tako dalje do stvari sto nismo ni dosli.
Osjetljiva materija naravno... Mislim da ce tesko biti konsensusa ili drugacije receno mislim da nema tacnog odgovora. Ipak je ovo moralno pitanje.
Filozofski papir i argument koji je mene ubjedio da abortus nije moralan je od jednog profesora kojem da me sada ubijes ne znam ime.
Uglavnom, sjecam se da je modernija varijacija i nadogradnja poznatog Don Marquisovog argumenta. Ako te zanima pronaci cu.
Uglavnom, u kratko i najbolje kako mogu sumirati. Glavna teza je da je abortus pogresan u istim situacijama kada je pogresno ubiti covjeka. Pa su to onda razlozi kao za financijsku korist, za napredovanje u poslu, za edukaciju i slicno. Potom se pita kada je dozvoljeno ubiti covjeka, sto je nesto sto sam sa Hakizom pokusao raspraviti. To su situacije kao rat, smrtna presuda (kontroverzno) ali u oba slucaja se fetus nije relevantan, i samoodbrana, gdje vec ima vise rasprave i govori se o tome kad je zivot majke ugrozen.
Onda iskoristi jako zanimljiv misaoni eksperiment o putovanju kroz vrijeme i nacelo postojanosti, koje glasni nesto kao, ako je organizam nekada postojao i nikada nije umro, onda postoji i danas. Onda sve to fino upakuje i zakljuci da ako je danas pogresno ubiti tog covjeka, onda je pogresno ubiti tog covjeka kada je bio fetus. Tako nekako. Super papir u svakom slucaju.
Ali posto ja nisam covjek sa celicnim principima... Abortus bi bio dozvoljen jer tu dolazi do izrazaja libertijanac u meni. Kao sto nas Sokrat rece, svakako ce se praktikovati. Samo za razliku od njega preskocio bi sve ove rasprave o tjelesnoj autonomiji i progutao te metke. Na isti taj princip mislim da sve droge trebaju biti dostupne. Doduse, zato sto abortus nije moralan i ipak je ubistvo neduznog bica, zalagao bi se da je snazno obeshrabljen i pokusao bi ga svesti na minimum. Tako da ovaj clanak sto je no_sikiriki postavila, gdje u Ugarskoj zele da zene prije abortusa moraju viditi i cuti dijete na ultrazvuku mi je ok, i nemam problema s tim. Naravno to je nesto zadnje sto treba uraditi, vise bi se postiglo dizanjem svijesti populacije, posticanjem na koristenje kontraceptiva i posticanjem na cednost i slicno.
Ali ima mene svugdje, i desno i lijevo, progresivno i konzervativno, tradicionalno i moderno. Svugdje ima dobrog i loseg. Na primjer ovo moderna sizofrenija sa rodovima je prava budalestina.
Dosta. Prosao me high. Laku noc.