Tipujem da će prve pobune protiv mobilizacije krenuti na Kafkazu, čak prije u Dagestanu nego u Čečeniji. Kafkaski narodi su proživili kolektivnu traumu kada ih je Staljin protjerao uglavnom u centralnu Aziju gdje su dozivili egzodus, i mislim da te stvari ne treba zanemariti kod ocjene lojalnosti pojedinih naroda Rusiji. Ne treba tu zaboraviti ni mitologiju koja se veže za Imama Šamila i murida i njihove borbe protiv carske Rusije. Dagestan je dugo bio na rubu rata, međutim Rusi su to jedva nekako uspjeli da spriječe likvidacijama i otmicama.JoseMujica wrote: ↑20/09/2022 22:16
Čečenija se budi
Rallies began in Chechnya
People are against Chechens fighting for Russia against Ukraine.
Women began to come out, insurance to stop the criminal war and mobilization.
Čečene još uvjek kontroliše onaj kreten Kadirov, međutim ne treba zaboraviti da su Čečeni podjeljeni u klanove ili plemena te da se vrlo lako moze desiti da jedan ili vise klanova otkaze poslusnost Kadirovu. Džohar Dudajev i Aslan Mashadov su jedva uspjeli da ih ujedine u borbi za nezavisnost, da bi im u jednom momentu klan Kadirov zabio nož u leđa. Čečeni nisu zaboravili sta su im Rusi uradili tokom devedesetih i ubjeđen sam da mnogi čekaju povoljan trenutak da se ponovo odcjepe. Zanimljivo su tu i demografska kretanja. Rusija već decenijama ima problem sa negativnim prirodnim priraštajem, i Kafkaske regije su jedine koje imaju pozitivan prirodni priraštaj, a opet od svih Čečeni imaju najveći priraštaj. Čečeni su uduplali svoje stanovnistvo u odnosu na 1994 godinu i prosječno imaju pozitivan priraštaj od 30 000 godišnje. Čak sam prije nekoliko godina čitao neke analize koje su postavljale pitanje da li se Čečeni spremaju na novi rat za odcjepljenje obzirom na njihov demografski rast.
Svašta se moze izroditi iz prisilne mobilizacije.