Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#9751 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

neki wrote: 20/09/2022 15:10
thekupus wrote: 20/09/2022 09:20 :?

Nisu imali gotov projekt, jer je projekt za ovu trasu morao biti gotov prije haman dvije godine kad je objavljen tender za njenu izgradnju. Tad se nije znalo bi hoće li biti odobren kredit za Hrasnicu, niti išta drugo. Zamisli da su tad potrošili ogromne pare, a da je Hrasnica ostala na dugom štapu, što je bilo sasvim moguće, jer kredit mora odobriti i Federacija, i parlament, i predsjedništvo, pa i ebrd. Dakle projekt za Hrasnicu je otprilike dvije godine iza ovog. Otkud ti da će morati prekinuti na mjesec dana, na osnovu čega ta procjena?
Na osnovu trenutnih radova na raskrsnici kod remize, koji su daleko jednostavniji i manjeg obima od budućeg terminala na Ilidži a traju već 20ak dana i trajat će sigurno još bar 7-10.
Ok, vjerovatno nisu imali gotov projekat hrasničke pruge prilikom tenderisanja rekonstrukcije, ali okretnicu su mogli uvesti u rekonstrukciju kroz poseban ugovor, bilo je dovoljno vremena da se sve pripremi i izvede u ovih godinu dana kako okretnica svakako nije u funkciji, ovako ćemo imati ponovno zatvaranje pruge..
Nisam siguran da je slozenije, kod remize se radi prelaz preko glavne gradske ceste gdje treba omoguciti i nesmetan prolaz vozila. Koliko ja znam, na ilidzi su vec zavrsili dio koji ptelazi kroz KT, tako da ostaje okretaljka koja ne ide preko ceste. Morace jedino na jednom mjestu preci sinama cestu prema hrasnici, ali to definitivno mora biti dio novog tendera.
To da li je bilo moguce ranije nisam siguran, ali se nadam da de radovi sto prije poceti i da ce upravo taj dio sto prije uraditi da bude bar dio preklapanja sa ovim radovima.
Proosvjetni_uhljeb

#9752 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/09/2022 13:58
sencobih wrote: 20/09/2022 13:19

Zašto misliš da je svaki član SDA papan, i zašto članovi SDA nisu Sarajlije, takav način podjele ljudi je užasan? Pa većina članova i rukovodstva trojke je iz SDA i onda prelaskom po automatizmu više nisu papani?
1. To nije mišljenje nego činjenica.

2. Čim napustiš SDA prestaje ti status papana,logično.

Nema na čemu.
IMa sarkazma, malo light provokacija, sve u cilju diskusije.
Hakiz

#9753 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

sencobih wrote: 20/09/2022 14:55
thekupus wrote: 20/09/2022 13:29
Meni se čini da ti slabo čitaš. Nisam rekao da članovi SDA nisu Sarajlije, nego da se ne obraća prosječnom Sarajliji koji ne glasa za SDA i čiji glas je tu da bude osvojen. Članovi SDA su papani jer podržavaju politiku korupcije, kriminala, papanluka koja dolazi iz te stranke. Godinama se to dokazuje, oni koji nisu spremni da to prihvate su otišli iz nje. Oni koji su ostali su papani koje ne poštujem jer nemaju nimalo obraza.
Znam šta govoriš, samo nekako mi ne ide da svog komšiju za koga znam da je pošten, da je radnik, porodičan čovjek, borio se u ratu, ali iz nekog svog razloga, navike ili jednostavno ga bolje ubijede pa glasa za SDA, sada ga nazivati papkom, fašistom, termitom i ko zna kako još. Valjda bi trebao biti cilj pridobiti ga ili privoliti ga na svoju stranu. Ne vidim ništa dobro u etiketiranju takvih ljudi, a vjeruj mi da ih ima mnogo.
Baš to. Ne može se vrijeđanjem nekoga navesti da prestane raditi to za šta ga se vriheđa.

Suprotno, samo mu se rađa inat i stvara sukob.
neki

#9754 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by neki »

Ateista wrote: 20/09/2022 15:15
neki wrote: 20/09/2022 15:10
Na osnovu trenutnih radova na raskrsnici kod remize, koji su daleko jednostavniji i manjeg obima od budućeg terminala na Ilidži a traju već 20ak dana i trajat će sigurno još bar 7-10.
Ok, vjerovatno nisu imali gotov projekat hrasničke pruge prilikom tenderisanja rekonstrukcije, ali okretnicu su mogli uvesti u rekonstrukciju kroz poseban ugovor, bilo je dovoljno vremena da se sve pripremi i izvede u ovih godinu dana kako okretnica svakako nije u funkciji, ovako ćemo imati ponovno zatvaranje pruge..
Nisam siguran da je slozenije, kod remize se radi prelaz preko glavne gradske ceste gdje treba omoguciti i nesmetan prolaz vozila. Koliko ja znam, na ilidzi su vec zavrsili dio koji ptelazi kroz KT, tako da ostaje okretaljka koja ne ide preko ceste. Morace jedino na jednom mjestu preci sinama cestu prema hrasnici, ali to definitivno mora biti dio novog tendera.
To da li je bilo moguce ranije nisam siguran, ali se nadam da de radovi sto prije poceti i da ce upravo taj dio sto prije uraditi da bude bar dio preklapanja sa ovim radovima.
Itekako je složenije, daleko je veći obim radova na ilidžanskoj okretnici. Zapravo, kod Remize im saobraćaj nije bitan faktor jer su ga preusmjeravali u skladu sa dinamikom radova
Ateista

#9755 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 20/09/2022 15:19

Znam šta govoriš, samo nekako mi ne ide da svog komšiju za koga znam da je pošten, da je radnik, porodičan čovjek, borio se u ratu, ali iz nekog svog razloga, navike ili jednostavno ga bolje ubijede pa glasa za SDA, sada ga nazivati papkom, fašistom, termitom i ko zna kako još. Valjda bi trebao biti cilj pridobiti ga ili privoliti ga na svoju stranu. Ne vidim ništa dobro u etiketiranju takvih ljudi, a vjeruj mi da ih ima mnogo.
Baš to. Ne može se vrijeđanjem nekoga navesti da prestane raditi to za šta ga se vriheđa.

To je tacno, ali mi smo samo obicni ljudi, nismo predstavnici stranke, bar ja nisam, mozda neko i jeste. :D
Kako god, kad vidis da neki ljudi 30 godina rade jedno te isto, i sta god da se desava oni nastavljaju po svom, covjeku dopizdi i kaze svasta, iako to nema nekog konkretnog efekta.
Nekg mozda i ima, dosli smo do toga da vise ni na forumu niko skoro ne smije reci da glasa za sda, to je postalo sramota i ljudi to kriju, i to je nesto.
Ateista

#9756 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

neki wrote: 20/09/2022 15:29
Ateista wrote: 20/09/2022 15:15
Itekako je složenije, daleko je veći obim radova na ilidžanskoj okretnici. Zapravo, kod Remize im saobraćaj nije bitan faktor jer su ga preusmjeravali u skladu sa dinamikom radova
Puno bi lakse bilo da moze bez preusmjeravanja, ne znam, neka se javi neko ko je vise upucen, moj utisak je da je ovo kod remize slozenije, ne mogu 100% tvrditi.
Hakiz

#9757 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 20/09/2022 15:30

To je tacno, ali mi smo samo obicni ljudi, nismo predstavnici stranke, bar ja nisam, mozda neko i jeste. :D
Kako god, kad vidis da neki ljudi 30 godina rade jedno te isto, i sta god da se desava oni nastavljaju po svom, covjeku dopizdi i kaze svasta, iako to nema nekog konkretnog efekta.
Nekg mozda i ima, dosli smo do toga da vise ni na forumu niko skoro ne smije reci da glasa za sda, to je postalo sramota i ljudi to kriju, i to je nesto.
Da, cancel kultura i ukidanje slobode govora :wink:
Cvancika

#9758 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Cvancika »

Doslo raji iz guzuce u glavu da veleizdajnike treba pljuvati gdje god stignu dok drzavu nisu razvalili bas do kraja.
Registarska tablica

#9759 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Registarska tablica »

sencobih wrote: 20/09/2022 13:09
Proosvjetni_uhljeb wrote: 20/09/2022 12:41

Vratili bi se oni ali su zaboravili gdje su zaturili opanke.
Etiketirati stanovnike Sarajeva ( ma koju političku opciju podržavali) i nazivati ih seljačinama, uz to ih pozivati da se "vrate na selo", a istovremeno očekivati da ti isti seljaci glasaju za vas i donesu vam pozicije u skupštini ili vladi je u najmanju ruku nekulturno,da ne govorim teže riječi. Zar je problem kada neko pita kada će biti nešto završeno? Na svako pitanje oko bilo čega odgovor je univerzalni " a šta su radili oni prije". Treba se izdići iznad tog nivoa i pokazati da ste drugačiji i bolji od onih prije, a ne ponašati se upravo kao oni prije.
Postoji seljak, aktivni i pasivni clanovi SDA. Od milja ih zovemo seljačine.
Postoji također seljak, poljoprivredni radnik, i oni su izrazito cijenjeni.

S obzirom kako pises i kako reagujes, ja mogu samo nagadjati kojoj skupini seljaka pripadas.
vjeshalica

#9760 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Cvancika wrote: 20/09/2022 15:34 Doslo raji iz guzuce u glavu da veleizdajnike treba pljuvati gdje god stignu dok drzavu nisu razvalili bas do kraja.
Volim te ko Boga :thumbup:
vjeshalica

#9761 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Registarska tablica wrote: 20/09/2022 15:56
Postoji seljak, aktivni i pasivni clanovi SDA. Od milja ih zovemo seljačine.
Postoji također seljak, poljoprivredni radnik, i oni su izrazito cijenjeni.

S obzirom kako pises i kako reagujes, ja mogu samo nagadjati kojoj skupini seljaka pripadas.
Ma ovi iz SDA su kockoglavi majmunoidi ili glavuše u obliku paralelopipeda. Vidis mu na faci kako razmislja. Sve goli rokalj.
Ateista

#9762 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 20/09/2022 15:33
Ateista wrote: 20/09/2022 15:30
Nije to pitanje slobode govora, vec ih je sramota, ko im je kriv sto glasaju za nekoga za koga je sramota glasati, a sda je sama kriva sto je dosla u taj polozaj da je ljude sramota reci da za njih glasaju, nije to neko napravio ciljanu kampanju protiv njih vec su oni svojim postupcima sebi totalno srozali ugled.
Hakiz

#9763 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 20/09/2022 16:01
Hakiz wrote: 20/09/2022 15:33

Nije to pitanje slobode govora, vec ih je sramota, ko im je kriv sto glasaju za nekoga za koga je sramota glasati, a sda je sama kriva sto je dosla u taj polozaj da je ljude sramota reci da za njih glasaju, nije to neko napravio ciljanu kampanju protiv njih vec su oni svojim postupcima sebi totalno srozali ugled.
Znam, zezam se.

A u pravu si.

I to sve pristojno rečeno :wink:
Thorgerson

#9764 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Thorgerson »

Joj Bandica i Efendica.

Znaci umjesto da slavi vladu, jer se na svaki projekat nakacio i predstavljao kao projekat opstine. Iako je vecinu finansiranja odradjivao kanton. Naravno ovce samo vide fb post, ne do bog da se neko zapita sta i kako.

Neka mi Bandic predstavi kako bi on zamjenio prugu i rijesio pitanje grasa sredstvima iz kantona, bez kredita, i ja cu mu obezbjediti 10000 glasova. Znaci hodacu danima i moliti ljude da glasaju za njega.

Al jebo to - kako. Daj ti bombasticnu izjavu i cekaj pljesak.
Last edited by Thorgerson on 20/09/2022 16:10, edited 1 time in total.
Ateista

#9765 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 20/09/2022 16:04
Ateista wrote: 20/09/2022 16:01

Znam, zezam se.

A u pravu si.

I to sve pristojno rečeno :wink:
:thumbup:
Proosvjetni_uhljeb

#9766 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Proosvjetni_uhljeb »

Thorgerson wrote: 20/09/2022 16:08 Joj Bandica i Efendica.

Znaci umjesto da slavi vladu, jer se na svaki projekat nakacio i predstavljao kao projekat opstine. Iako je vecinu finansiranja odradjivao kanton. Naravno ovce samo vide fb post, ne do bog da se neko zapita sta i kako.

Neka mi Bandic predstavi kako bi on zamjenio prugu i rijesio pitanje grasa sredstvima iz kantona, bez kredita, i ja cu mu obezbjediti 10000 glasova. Znaci hodacu danima i moliti ljude da glasaju za njega.

Al jebo to - kako. Daj ti bombasticnu izjavu i cekaj pljesak.
Objasnio je Zahiragić: digneš staru i spustiš novu prugu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9767 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Efendic je onomad pokazao da ne zna kako na nedzaricima nema okretaljka prema ilidzi
black_noke

#9768 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by black_noke »

Kad zavrsavaju remizu?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9769 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitanga_sa_otesa »

u ponedeljak
BadBoy

#9770 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Ne možeš nekoga ni racionalnim argumentima odvojiti od stava do kojeg nije došao racionalnim razmišljanjem. Prema takvima se finoća ne isplati, možeš ga samo ismijavati pa možda se nekad dozove. Papci su se oduvijek na taj način, na silu kultivisali u gradu (od strane raje), samo što su sad papci većina i nema ko da ih vrati u vinklo
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9771 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Gledam fajtove na fejsu
Raja je ubijena u pojam ne vejruju svojim ocima
Prednjace zene
Od muskih ima i neke konkretne rasprave

Ne vjeruju za hrasnicu :run:
Registarska tablica

#9772 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Registarska tablica »

Black swan wrote: 20/09/2022 18:14 Gledam fajtove na fejsu
Raja je ubijena u pojam ne vejruju svojim ocima
Prednjace zene
Od muskih ima i neke konkretne rasprave

Ne vjeruju za hrasnicu :run:
Dje tacno gledas, ostalo mi kokica?
Trappist

#9773 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Trappist »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/09/2022 17:57 u ponedeljak
Aferim. Evo i dalje ludnica u saobracaju :-)
mirza_15

#9774 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mirza_15 »

Neke drvene pregrade su postavili kod Remize. Meni djeluje da su graničnici za beton i onda asfalt. Ako sam u pravu, sam pravac i ove dvije trake koje sada rade bi trebali brzo asfaltirati. Ono što ostane ne bi trebalo biti teško.

Nasipanje šljunka i betonske pregrade idu jako brzo. Uveliko sređuju i stajališta (ivičnjaci i asfaltiranje). Samo ne znam kako ide zaobilaznica. Kako god, meni djeluje da će sve biti gotovo do 01.10.2022.
Hakiz

#9775 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

BadBoy wrote: 20/09/2022 18:07

Ne možeš nekoga ni racionalnim argumentima odvojiti od stava do kojeg nije došao racionalnim razmišljanjem. Prema takvima se finoća ne isplati, možeš ga samo ismijavati pa možda se nekad dozove. Papci su se oduvijek na taj način, na silu kultivisali u gradu (od strane raje), samo što su sad papci većina i nema ko da ih vrati u vinklo
Jah, moja ti.
Post Reply