kluz franjo wrote: ↑20/09/2022 01:01
Moenx wrote: ↑19/09/2022 23:45
Glas za Mirsada Hadzikadica.
Demokratski sasvim prihvatljivo.
Zvanični kandidat sa pravom da bude biran. Ti naravno sa neotuđivim pravom da biraš.
Ti si naravno svjestan da profa neće biti izabran, nego jedan od ova dva druga ponuđena kandidata.
I tebi je očigledno svejedno koji će od njih biti izabran. Bakir ili Bećirović.
Sve OK.
Potpuno je jasno da ne želiš glasati za Bakira.
A sta si se ti uzjebao sa Bakirom
Jednostavno odlucio sam tako onako pojedinacno bez predumisljaja gust mi da navijam za one koji ne vode u sportu
Drugo promislim malo o političkoj sce ni BiH
Primjerice stranka anonimna u jednom kantonu dakle sa nula glasova moze udrugom kantonu da ostvari znacajan rezultat i na kantonu i FBIH iBiH
Nesto mi to nema veze sa politickom casti i postenjem i odgovornoscu
Logicno je da ce ta stranka htjela ne htjela izvisisti u svojim aktivnostima kao regionalna stranka koja ce grabiti samo za svoje interese...
I dobro to je tema vezana za poslanike po skupstinama
No hajde da vidimo sta je sa nasim Predsjednistvom
Kako nase Predsjednistvo treba izgledati koje su ovlasti i sta ono ustvari radi
Moje misljenje svaki posten predsjednik koji dakle udje u tu zgradu treba da bude ostvaren lik
Recimo pravnik glumac (pravnik .... Hadzikadic u svo prezimenu ima rijec kadija) dakle neko koja je jedina nagrada u zivotu da ulaskom u predsjednistvo ima dozivotnu titulu i dozivotnu penziju
Predsjednik kao takav bi kolokvijalno recimo trebao biti covjek koji najmanje radi u drzavi a drzava mu daje za pistojan zivot
Ne mora on najmanje raditi nego odnos njegovog rada i njegovih primanja treba biti takav da je to najpovoljniji odnos po njega
od svih stanovnika
E sad u gore navedenom bitno je da mu to drzava da onako kao sadaku Jedna jaka sretna bogata moze izgotiviti svog predsjednika ali izricito u mjeri
DAkle da mu drzava da onako i onoliko koliko ona odluci a ne da on sam uzima koliko hoce od drzave.
Recimo Putin za svoje vladavine gradi sebi silne rezidencije Dodik gradi zgrade vlade u Banja Luci , Bakir u amanet uzima cijelu drzavu na sebe
Ne ide to tako nije to zdravo demokratsko ozracje.....
Dalje konkretno na sta bi nase predsjednistvo trebalo ličiti .... Trebalo bi liciti znate na predsjednistvo a ne na ured predjednika
Znate ne postoji srpski bosnjacki ili hrvatski clan predjsednistva nega clan iz reda tih naroda
Sta je osnovna ideja po ustvau naseg predsjednistva
Ideja je da su to prvi ljudi u zemlji BiH i da moraju implementirati odredbe Ustava BiH koji kaze da je BiH sastavljena kao multietnicka zajednica
Dakkle liderstvo nasih lidera se sastoji u tome da budu lideri koji ce pokazati svim nizim instancama kako da mi skupa zivimo
I to je ta ideja