Ukrajina
- drug_profi
#116426 Re: Ukrajina
Ako nije psyops predstava:
- geralt
#116427 Re: Ukrajina
Za mustuluka si ako je tacno. Za Lisicansk mi je najvise bilo krivo od svih ukrajinskih gradova sto onako pade, i to je ujedno bila i jedino pismena ruska ofanzivna akcija u ovom ratu. Njegovom oslobodjenju cu se radovati vise nego Hersonu.drug_profi wrote: ↑19/09/2022 00:32
Navodno.
SD rijeka pređena. Lys. poptuno pod kontrolom.
Mozda opsec ne dozvoljava slike.
Sacekacemo.
- drug_profi
#116428 Re: Ukrajina
Nije nemoguce obzirom da sela i gradovi u Donbasu i Hersonu padaju kao na traci.
U Donbasu narocito. Tu se izgleda jos nije uspostavila ruska linija da valja, a gubici tehnike su veliki i sad je to tesko izbalansirati. kazu da su samo artiljeriju uspjeli u vecoj mjeri izvuci, ali izgleda da ne i municiju. Zasada. Problemi su veliki kod orka i jedino sto je spominjanja vrijedno su Iranski dronovi.
Obzirom da je ovo arena 21. vijeka u kojem se sukobljavaju dvije najvece sile, vjerujem da ce vrlo brzo na terenu biti testirana neka kontramjera.
U Donbasu narocito. Tu se izgleda jos nije uspostavila ruska linija da valja, a gubici tehnike su veliki i sad je to tesko izbalansirati. kazu da su samo artiljeriju uspjeli u vecoj mjeri izvuci, ali izgleda da ne i municiju. Zasada. Problemi su veliki kod orka i jedino sto je spominjanja vrijedno su Iranski dronovi.
Obzirom da je ovo arena 21. vijeka u kojem se sukobljavaju dvije najvece sile, vjerujem da ce vrlo brzo na terenu biti testirana neka kontramjera.
-
Bernardinac
#116429 Re: Ukrajina
Čim Ukrajinci daju ovakve izjave u eter ja to uzimam sa rezervom.
Kada su govorili da su pred slomom i kako dnevno gine stotine vojnika za Sevorodoneck i Lisičansk govorio sam da ih trolaju i da je UA puno jača i moćnija nego što se predstavlja.
Bio sam u pravu.
Zato i ovo može biti isti recept?
Svaki kamikaza dron je opasan ali ja vjerujem da su Ukrajinci i saveznici uvijek korak ispred.
Pretpostavljam da UA i saveznici idu na tu kartu da rusima treba "pokazati" da sa ovim iranskim dronovima imaju "game changer" mada to u stvarnosti ne mora biti tako?
Kada to shvate UA i saveznici će biti dva koraka ispred.
USA a posebno britanska vojna obavještajna služba su u ww2 izvodile takve operacije "obmanjivanja" da je to nevjerovatno.
Mene je ta tematika iz WW2 jako zanimala pa kada sam počeo kopati po tome otkrio sam super zanimljive stvari i shvatio koliko je taj "sektor" specijalnog rata važan i kolko su npr. Britanci ulagali u to.
Kako su SAS-ovci rovarili duboko iza linija po saharskoj pustinji i oslabili slavnog Romela i na kraju pobijedili.
Kako su prodali lažnjak švabama da će invazija iz Afrike biti na Sardiniji a oni se iskrcali na Siciliji.
Ludo dobra priča, ideja i realizacija koja je uspjela.
Impresivno.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Mincemeat
Već duže vrijeme ja vidim trendove neke takve priče i UA ratovanja koje odišu "lepršavosti i maštovitosti" igre, što bi naš Baho rekao.
A 100% sam siguran da su USA i Britanski kapaciteti u tom sektoru na max kada je u pitanju borba protiv rusije.
Oni su dovoljno pametni da znaju da je ovaj rat biti ili ne biti za slobodni svijet ali to nikada neće javno reći, jer je i to dio specijalnog rata.
Oni ne daju panične izjave, šute i rade a ta njihova "opuštenost" i šutnja izluđuje ruse jer ovi znaju da su tu.
Zato, Slava Ukrajini i saveznicima
Last edited by Bernardinac on 19/09/2022 01:51, edited 1 time in total.
- drug_profi
#116430 Re: Ukrajina
Vizavi nase price o Zenevskoj i zarobljenicima.
Ja sam vec rekao da su te konvencije pisane za civilizovane i disciplinovane vojske i drzave.
Kad se jedna vojska ne drzi konvencija, onda ni druga nema obavezu da postupa po istim.
To je moje viđenje.
I nisam jedini:
Ja sam vec rekao da su te konvencije pisane za civilizovane i disciplinovane vojske i drzave.
Kad se jedna vojska ne drzi konvencija, onda ni druga nema obavezu da postupa po istim.
To je moje viđenje.
I nisam jedini:
- SanskiBiser
#116431 Re: Ukrajina
Tiktok armija Kadirovaca tek sto je stigla i vec u govnima i nova tura
-
Milenkov buraz
#116432 Re: Ukrajina
Naučili su brzo lekcijudrug_profi wrote: ↑19/09/2022 01:49 Vizavi nase price o Zenevskoj i zarobljenicima.
To je moje viđenje.
I nisam jedini:
- Gandalf
#116433 Re: Ukrajina
Jedini lijek za barbare
- moa
#116434 Re: Ukrajina
Jedino lijek je oko za oko zub za zub.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#116435 Re: Ukrajina
A dze tekbiiiirrrrrr.SanskiBiser wrote: ↑19/09/2022 07:34Tiktok armija Kadirovaca tek sto je stigla i vec u govnima i nova turaSpoilerShow![]()
- skrbavi-admin
#116436 Re: Ukrajina
-
Bossona
#116437 Re: Ukrajina
Zna li nekojo šta odgopvaraju na spominjanje Putina, ??
Čini mi se da odgovaraju "Kurva"....
-
zilog
#116438 Re: Ukrajina
Triangulacija kontrolera i HIMARS, bi mogli odraditi posao. Nije to DJI, pa da je preskupo trositi HIMARS-e.
To ce malo potrajati, dok se ne analiziraju ostaci bar nekoliko oborenih i analizira tehnologija.
Recimo, bandplan? Frekvencija upravljanja uopste ne mora biti ista sa frekvencijom video linka.
Koriste li satelite za upravljanje?
Ne vjerujem da su se Iranci odlucili za GNSS (GPS, GLONASS...) navodjenje, jer ih je lako ometati, a sva tehnologija zastite od ometanja im nije dostupna (mozda samo rudimentarna, kao ruska).
I na kraju same komponente. Mada vjerujem da se uglavnom radi o prosvercovanim komponentama, uvijek je dobro pojacati pritisak na zemlje koje su labave sa kontrolom izvoza.
Amerikanci imaju dvostruki interes da skrse iranske dronove. Prvi je negiranje ruske nadmoci, a drugi, jos vazniji, je da moraju sprijeciti Irance da izgrade image dronova kao sto su Turci sa Bajrama. To bi im mogao postati izvozni adut, veci od nafte i gasa, a to znaci jos dronova i tako u krug...
Mada pogubno na pocetku, dolazak iranskih dronova, moze biti i koristan za Ukrajince. Sigurno ce jos vise angazovati Amere, a mozda cak i Izrael.
Na jednom mjestu se skupljaju svi americki arhineprijatelji, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja, mozda cak i Kina. Kako je samo naivno i pomisliti, da bi Amerikanci ostavili ovakav zicer?
-
Bossona
#116439 Re: Ukrajina
Zatrpaše Wagnerovce pod zgradom
-
sumirprimus
#116440 Re: Ukrajina
dobar sljem glavu cuva..
-
sumirprimus
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#116442 Re: Ukrajina
Spremite se na raspad Rusije?
Postaje sve jasnije da će Ukrajina pobediti u ovom ratu i da se Кremlj suočava sa istorijskom krizom poverenja, piše britanski "Telegraf".
IZVOR: BLIC
Kako je krenulo i malorusi okrecu plocu.
Iranski dronovi
, ljudi moji pa da iranci imaju tehnologiju bili bi na sredozemlju a gore na arktiku.Kubure sa Irakom decenijama a izrael ih malo, malo prcne i srusi im postrojenja, u siriji ih ubise.De malo bajki sa drugog sprata.
Postaje sve jasnije da će Ukrajina pobediti u ovom ratu i da se Кremlj suočava sa istorijskom krizom poverenja, piše britanski "Telegraf".
IZVOR: BLIC
Spoiler
Show
Kako prenosi Blic, postoji realna mogućnost da su otkrivene slabosti Vladimira Putina toliko ozbiljne da mogu biti početka kraja – ne samo njegovog režima, već i same Ruske Federacije.
Ova ogromna zemlja koja obuhvata više od 120 etničkih grupa je na neodrživim osnovama, piše britanski list i dodaje da njen kolaps u početku može biti postepen, ali bi brzo mogao da postane iznenadan, nasilan i nekontrolisan događaj. Ako se Zapad ne pripremi za ovu mogućnost, kao što se ranije nije pripremimo za raspad Sovjetskog Saveza, to bi moglo da unese ogromnu nestabilnost u svetsku
"Telegraf" navodi tri faktora koji bi mogli da dovedu do raspada Federacije. Prvi je slom domaćeg poverenja u rusku vojsku, koja je tradicionalno bila srž legitimiteta Кremlja. Njeno poniženje u Ukrajini je sada skoro potpuno, a ponosna Crnomorska flota se i dalje krije iza Кrima, previše uplašena da bi preduzela akciju protiv zemlje koja čak i nema mornaricu.
A ruski muškarci masovno izbegavaju regrutaciju znajući kakva ih sudbina čeka na bojnom polju. Ovo je pojačalo nesrazmerno regrutovanje etničkih manjina iz Čečenije i drugih regiona na rubovima Federacije – grupa koje je najlakše koristiti kao topovsko meso – što je izazvalo nezadovoljstvo koje Moskva neće lako potisnuti.
Drugo, šteta koju je pretrpela ruska ekonomija je previše razorna da bi izdržala populaciju od 144 miliona ljudi, piše "Telegraf". Gubitak energetskih tržišta, koji je kompenzovao nedostatak moderne industrije u zemlji, ne može se preokrenuti. Evropske vlade se neće ponovo oslanjati na Severni tok 1.
Rusija se takođe oslanjala na izvoz oružja, ali koja će zemlja sada biti zainteresovana za kupovinu njene opreme ili naoružanja? Takva ekonomska kriza može se održavati mesecima u pogrešnoj nadi da će se situacija opet stabilizovati – ali čak i u Rusiji izvor stoicizma ima svoje granice. Ovo dovodi do trećeg faktora, a to je retka gustina naseljenosti. Jer, uprkos tome što poseduje 70 puta veću kopnenu površinu od, na primer, Velike Britanije, Ruska Federacija ima samo duplo više stanovnika. Ove brojke otežavaju postizanje građanske solidarnosti i u najboljim vremenima, ali sada, sa prestonicom u slaboj poziciji, svaki osećaj nacionalnog identiteta mogao bi da se brzo pogorša.
Zapadne sankcije će primorati moskovske elite da naprave teške ekonomske kompromise. Oni će neizbežno spasiti srednju klasu u prestonici, koja predstavlja neposredniju pretnju režimu, na štetu manjinskog stanovništva u konstitutivnim pokrajinama.
Ideja o potrebi za "dekolonizacijom" Rusije već neko vreme se pominje na Zapadu. "Telegraf" piše sada treba postavljati teška pitanje o potencijalnom kraju Ruske Federacije, kako ona ne bi nastala niotkud
Na primer, kako bi se ovo odigralo u zemlji koja ima značajne zalihe nuklearnog oružja i nekoliko centara moći? Кo bi "izvukao" nuklearke? Кako da se izbegne curenje oružja i militanata u baltičke države? Da li je veliki unutrašnji sukob neizbežan ili se kolaps može obuzdati u politički kontekst?
Zajedno, ove dileme predstavljaju veoma značajan izazov za Zapad. Jedan pogrešan korak i mogli bi da se suoče sa katastrofom.
Ova ogromna zemlja koja obuhvata više od 120 etničkih grupa je na neodrživim osnovama, piše britanski list i dodaje da njen kolaps u početku može biti postepen, ali bi brzo mogao da postane iznenadan, nasilan i nekontrolisan događaj. Ako se Zapad ne pripremi za ovu mogućnost, kao što se ranije nije pripremimo za raspad Sovjetskog Saveza, to bi moglo da unese ogromnu nestabilnost u svetsku
"Telegraf" navodi tri faktora koji bi mogli da dovedu do raspada Federacije. Prvi je slom domaćeg poverenja u rusku vojsku, koja je tradicionalno bila srž legitimiteta Кremlja. Njeno poniženje u Ukrajini je sada skoro potpuno, a ponosna Crnomorska flota se i dalje krije iza Кrima, previše uplašena da bi preduzela akciju protiv zemlje koja čak i nema mornaricu.
A ruski muškarci masovno izbegavaju regrutaciju znajući kakva ih sudbina čeka na bojnom polju. Ovo je pojačalo nesrazmerno regrutovanje etničkih manjina iz Čečenije i drugih regiona na rubovima Federacije – grupa koje je najlakše koristiti kao topovsko meso – što je izazvalo nezadovoljstvo koje Moskva neće lako potisnuti.
Drugo, šteta koju je pretrpela ruska ekonomija je previše razorna da bi izdržala populaciju od 144 miliona ljudi, piše "Telegraf". Gubitak energetskih tržišta, koji je kompenzovao nedostatak moderne industrije u zemlji, ne može se preokrenuti. Evropske vlade se neće ponovo oslanjati na Severni tok 1.
Rusija se takođe oslanjala na izvoz oružja, ali koja će zemlja sada biti zainteresovana za kupovinu njene opreme ili naoružanja? Takva ekonomska kriza može se održavati mesecima u pogrešnoj nadi da će se situacija opet stabilizovati – ali čak i u Rusiji izvor stoicizma ima svoje granice. Ovo dovodi do trećeg faktora, a to je retka gustina naseljenosti. Jer, uprkos tome što poseduje 70 puta veću kopnenu površinu od, na primer, Velike Britanije, Ruska Federacija ima samo duplo više stanovnika. Ove brojke otežavaju postizanje građanske solidarnosti i u najboljim vremenima, ali sada, sa prestonicom u slaboj poziciji, svaki osećaj nacionalnog identiteta mogao bi da se brzo pogorša.
Zapadne sankcije će primorati moskovske elite da naprave teške ekonomske kompromise. Oni će neizbežno spasiti srednju klasu u prestonici, koja predstavlja neposredniju pretnju režimu, na štetu manjinskog stanovništva u konstitutivnim pokrajinama.
Ideja o potrebi za "dekolonizacijom" Rusije već neko vreme se pominje na Zapadu. "Telegraf" piše sada treba postavljati teška pitanje o potencijalnom kraju Ruske Federacije, kako ona ne bi nastala niotkud
Na primer, kako bi se ovo odigralo u zemlji koja ima značajne zalihe nuklearnog oružja i nekoliko centara moći? Кo bi "izvukao" nuklearke? Кako da se izbegne curenje oružja i militanata u baltičke države? Da li je veliki unutrašnji sukob neizbežan ili se kolaps može obuzdati u politički kontekst?
Zajedno, ove dileme predstavljaju veoma značajan izazov za Zapad. Jedan pogrešan korak i mogli bi da se suoče sa katastrofom.
Iranski dronovi
-
Zumbul2
-
lajkujMe
-
Milenkov buraz
#116446 Re: Ukrajina
Baltičke zemlje i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima na svoj teritorij, prenosi agencija dpa.
Sve četiri države (radi se o Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj) odsad više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za Schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture.
-
Samprotivsviju
#116447 Re: Ukrajina
Ja ovih zadnjih par videa sto sam vidio, vecinom se radi o volonterima i to se vidi da nije neko ko je uzeo pusku prije par dana ili sedmica...vec neko ko ocito zivi od toga
Treba malo i ove ruse shvatiti, bog zna kakvi Delta Force, Navy Seal, SAS njih tamo mlate
-
lajkujMe
#116448 Re: Ukrajina
Sega mi, Putin pokrenuo rat da unisti Ukrajinu i uzme je sebi pod svoj uticaj i po mogucnosti prkne europi i oslabi je.
Umjesto toga Ukrajina mu unisti vojsku, Europa se ujedinila a Kina i Turska mu ukrali uticaj i snagu na juznik granicama Rusije.
Kina uze Mongoliju, Krygistan, Tadjikistan, Kazahstan
Turska sve to plus Azerbedjzan i Armenija indirektno.
Rusi sem Bjelorusije ili bolje receno sem Lukashenka nemaju ni jednog saveznika na svojoj granici vise.
Putin napadom na Ukrajinu umjesto da unisti NATO i Zapad i da postane jos jaca sila u svijetu dozivi ono suprotno
Uticaj, moc i tkz Ruski svijet se raspade na proste faktore.
A sad na sve to dobio je polarizaciju unutar same Rusije gdje se razni pijuncici pocinju nadmetati s Putinom.
Od ovoga se Rusi nikada nece oporaviti, poslije ovog rata sljedi lizanje rana i onda pronalaz nove uloge u svijetu gdje se Rusi ne pitaju nista.
Kina im je zadala najveci udarac, razocarani su s Rusima i skontali su da je vakat hapiti sve sto je do sada bila Ruska sfera interesa.
Rusi dozivljavaju ono sto su Zapadno Europske zemlje dozivjele nakon 2 svj rata.
Raspad imperija kolonizatorskih, zato sto su ostale zemlje izgubile strah i respekt prema istima.
I sad su sve te navedene zemlje sjene svoje proslosti.
Razlog zasto sam ovo napisao je sto sam maloprije pogledao kratki interview bivseg Speech writera za Putina.
Gfje je rekao, da mu je bivsi oficir Ruski koji je bio clan GSa rekao prije par godina
Ili cemo imati neku vrstu saveznistva s Europom ili ce postati Vazal Kini.
Druge nema.
Umjesto toga Ukrajina mu unisti vojsku, Europa se ujedinila a Kina i Turska mu ukrali uticaj i snagu na juznik granicama Rusije.
Kina uze Mongoliju, Krygistan, Tadjikistan, Kazahstan
Turska sve to plus Azerbedjzan i Armenija indirektno.
Rusi sem Bjelorusije ili bolje receno sem Lukashenka nemaju ni jednog saveznika na svojoj granici vise.
Putin napadom na Ukrajinu umjesto da unisti NATO i Zapad i da postane jos jaca sila u svijetu dozivi ono suprotno
Uticaj, moc i tkz Ruski svijet se raspade na proste faktore.
A sad na sve to dobio je polarizaciju unutar same Rusije gdje se razni pijuncici pocinju nadmetati s Putinom.
Od ovoga se Rusi nikada nece oporaviti, poslije ovog rata sljedi lizanje rana i onda pronalaz nove uloge u svijetu gdje se Rusi ne pitaju nista.
Kina im je zadala najveci udarac, razocarani su s Rusima i skontali su da je vakat hapiti sve sto je do sada bila Ruska sfera interesa.
Rusi dozivljavaju ono sto su Zapadno Europske zemlje dozivjele nakon 2 svj rata.
Raspad imperija kolonizatorskih, zato sto su ostale zemlje izgubile strah i respekt prema istima.
I sad su sve te navedene zemlje sjene svoje proslosti.
Razlog zasto sam ovo napisao je sto sam maloprije pogledao kratki interview bivseg Speech writera za Putina.
Gfje je rekao, da mu je bivsi oficir Ruski koji je bio clan GSa rekao prije par godina
Ili cemo imati neku vrstu saveznistva s Europom ili ce postati Vazal Kini.
Druge nema.
-
tindbe
- Blixen
#116450 Re: Ukrajina
ne treba ih nigdje pustatiMilenkov buraz wrote: ↑19/09/2022 09:03Baltičke zemlje i Poljska zabranile su ulazak ruskim državljanima na svoj teritorij, prenosi agencija dpa.
Sve četiri države (radi se o Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj) odsad više ne dopuštaju ulazak ruskim državljanima s vizama za Schengen radi turizma, posla, sporta ili kulture.
imaju svoj tor i neka ih tamo