SDA-All about

drug_profi

#78001 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

bjjarmbar wrote: 16/09/2022 00:39 Zbog ovakvih postova covjeku dodje da glasa za SDA iako mu je to zadnja opcija bila za ove izbore.
Nisam za SDA, ali sad moram, jel... :lol:
hatemondays

#78002 Re: SDA-All about

Post by hatemondays »

Dozer wrote: 15/09/2022 23:47
Hank Paldum wrote: 15/09/2022 17:44

Šta bi sa onim da treba dijaspori zabraniti da glasaju jer nije fer da neko ko živi u drugoj državi kroji sudbinu građanima u Bosni i Hercegovini?
Ili sa onim da se prestane lobirati kod prijatelja, rodbine i komšija za koga glasati?
Služite sa SDA metodama tj. podržavate SDA metode i doprinosite tome da te metode ne izumru i kada na kraju SDA pobjedi tim istim metodama onda ide poslije kukanje kako nije fer.
Opet spinujes...
U cemu je trik? Ima neka poenta?

Sto se mene licno tice, dijaspora ne bi trebala moci glasati tamo gdje ne zivi. Ali, imaju to pravo, i odlucuju o sudbini ljudima u sistemu u kojem ne zive, pa onda ih bar treba uputiti kako da zemlju iz koje poticu bar pokusaju uciniti boljom.
Razumski, a ne po etno-vjerskoj inerciji.

Ta etno-vjerska inercija i jeste BiH dovela danas gdje jeste - na kraj svijeta. I svake godine povecava i jaca dijasporu ljudstvom.

Pri svemu tome, ta ENV dijaapora ne konta da za 20-30 godina, kada budu imali dijasporske penzije i pozele da se vrate kuci, nece imati gdje da se vrate jee ce ovdje, s onima za koje glasaju, biti pustos.

Tako i ti. Vjerovatno glasas za SDA po ENV inerciji, ali time samo skodis ljudima ovdje.
Mislim da dijasporu savrseno boli racku za bilo koju sadasnju politicku stranku u BiH. Ne govorim o ovima koji su iselili u zadnjih 5 godina. Oni vjerovatno imaju drugacije vidjenje o Bosni nego neko ko je 20 i kusur godina vani. Stalno se spocitava dijaspori da eto glasa za SDA, naravno da glasaju oni koji ma je familija debelo uvaljena u poslove na drzavnoj sisi, svoja se ruka ne jede.Ljudi sa kojima se druzim ovdje uglavno prate situaciju u drzavi i svi se normalno brinemo, svi smo bili u ratu i prezivjeli ga, red je da se brinemo. Nazalost sva briga se tu zavrsava i ne vidimo ikoga da ce ovu drzavu povesti u nekom spektakularno boljem smjeru, velike neade su bile polozene u Lagumdziju i Harisa i znamo kako se to zavrsilo. Ustvari SDA se vratila u zivot nakon propasti ove 2 ublehe. Ko nam garantuje da ce ovi tzv. novi a nisu novi donijeti neki boljitak nasim familijama i bogami i nama ako se odlucimo vratiti. Necu ulaziti u detalje kako i sta dijaspora radi da se pomogne drzava, uvijek se moze vise i bolje i mislim da mozemo puno bolje.Bio sam u Sa u julu kad je prokljucalo oko ovog Svabe i nametanja novih zakona, zivim 200 metara u Ljubljanskoj iznad bivse zgrade Unioninvesta sadasnjeg OHR. Kolika se frka digla ocekujes barem 50 milja ispred zgrade ono generalno pricajuci Koke bi vise raje skupio. Dva sata prije skupa nadjem se na kafi u Vilsu sa grupom starih poznanika, svi uredno rade na finim su parama i ja onako cackam okolo da vidim hoce li se pridruziti protestima. Na kraju radi se o buducnosti njihove djece, moja djeca su sigurna jebe im se. Ekipa nista ne komentarise, moja zena (strasan patriota a Hrvatica) pokusava da probudi razgovor na tu temu, isto ko da pitamo za krizu u Zimbabveu a ne tu pred njihovim nosom. Pazi to je tolika letagrija da se ni misljenje ne iznosi. Ja na kraju vidim nista od toga i kazem ja se nevracao pod stare dane da ganjam ove djilkose za vase guzove. Govorimo o protestu a ne uzimanju puske u ruke, jok to ono ceka neko ce pasti sa neba i fixace to. E pa nece to se desilo 92 i nece vise nikad, onakav elan , zelja za slobodom to ce se tesko ikad ponoviti. Cini mi se da smo sutke pali a volio bi da grijesim. Ja nisam nikad glasao na izborima u BiH od odlaska niti se kajem, bio sam tu kad je trebalo.
Uglavnom jos krv prokljucala kad slusam ovog Milanovica i Dodika kako nas bezdusno napadaju a kljuca isto kad vidim ko nas vodi i ko ce nas potencionalno voditi. Cini mi se da nam je vrijeme da nas kakva zena povede u bolje sutra, eno ona Benjamina, Sabina i Martina imaju fin materijal moze se to treba samo dobre volje.Od ovih kuratih ja ne vidim ijednog da ima karizmu i ciste namjere za obicnog covjeka, vecina su obicni populisti bez ikakvog plana i programa osim pljuvanja po protivniku. Dijaspora je tu i pomoci cemo koliko mozemo ali to mora biti dvosmjerna ulica, trpati nas u isti kos sa SDA i sa ovim korumpiranim banditima i govoriti da ih mi dovodimo na vlast izaziva samo stanje bolikurca kod dijsapore. Ja sam svoje zavrsio sa SDA onu noc 90-te u Opstini Novo Sarajevo kad sam vidio ko kolo vodi. Imao sam clansku SDA i poderao je istu noc, mislim da sam pisao na tu temu u Grbavica, Kovacici. Moj moralni nazor nije mogao dozvoliti da se dovodim u isti nivo sa tim ljudima. I nisu promjenili promjenili na bolje samo su postali gori i jos nezajazljiviji.
Izadjite na izbore , to je najvaznije i izaberite sebi najbolje, kod nas je glasanje obavezno i kad se zajebemo imamo 3 godine da otjeramo parmake ako smo se zajebali. I mjenjajte ih cesto nek vide da nisu bogom dani.
desni

#78003 Re: SDA-All about

Post by desni »

bjjarmbar wrote: 16/09/2022 00:39
drug_profi wrote: 15/09/2022 22:33 I jos nešto samo da podsjetim ovu stranku što se bori za "građansku" državu:
građanski pozdrav je "Dobro jutro; Dobar dan; Dobro veče", a ne "Kako ste ili Selam alejk".

Pa objasnite to svojim borcima za "građansku".
Zbog ovakvih postova covjeku dodje da glasa za SDA iako mu je to zadnja opcija bila za ove izbore.

Biti pripadnik bilo koje religije je ispred i etnickog i nacionalnog i bilo kojeg drugog opredjeljenja.
Odjednom je i selam postao problem :(
Izgleda veći nego u vrijeme jednopartijskog komunističkog sistema :( Ili tad nije bilo graDžana i graDžanskih pozdrava.
Kaže selamajte se po kuČama :lol: :lol:
Kada pođeš moj jarane, gore prema Trebeviću poselami Salku Kića :thumbup:

Selam sam ti poslao po majci 8-)

alijagoro

#78004 Re: SDA-All about

Post by alijagoro »

Sada i kako ste postalo previse ekstremno :D kad smo vec kod dijaspore koliko uopste ljudi iz iste glasa na izborima?
doboj71

#78005 Re: SDA-All about

Post by doboj71 »

alijagoro wrote: 16/09/2022 02:13 Sada i kako ste postalo previse ekstremno :D kad smo vec kod dijaspore koliko uopste ljudi iz iste glasa na izborima?
Previse se dize frka oko dijaspore,bar ove preko bare.Mi koji smo dosli krajem devedesetih,vecina ne glasa,tako da price o sda dijaspori ne idu.Ja sam u NY state,ima oko 4 hiljade osoba iz BIH u mom gradu .Glasa oko 200,znam jer poznajem sve.Svako se zabavio svojim zivotom,boli raju k.. za bakira i sda.
alijagoro

#78006 Re: SDA-All about

Post by alijagoro »

doboj71 wrote: 16/09/2022 03:01
alijagoro wrote: 16/09/2022 02:13 Sada i kako ste postalo previse ekstremno :D kad smo vec kod dijaspore koliko uopste ljudi iz iste glasa na izborima?
Previse se dize frka oko dijaspore,bar ove preko bare.Mi koji smo dosli krajem devedesetih,vecina ne glasa,tako da price o sda dijaspori ne idu.Ja sam u NY state,ima oko 4 hiljade osoba iz BIH u mom gradu .Glasa oko 200,znam jer poznajem sve.Svako se zabavio svojim zivotom,boli raju k.. za bakira i sda.
Istog sam misljenja,mi kao narod uopste nismo zainteresovani za politiku,ljudima je mrsko vaditi pasose(bilo koje) jos da se zezaju i salju postom glasove ili kako vec ide,ali eto na forumu svako se malo pocne vrtiti prica o dijaspori koja ne treba glasati.Hajde sto je to mali broj ljudi koji glasaju,vec nesto ne vjerujem ni da vecina glasa za Sda.
made_in_sarajevo

#78007 Re: SDA-All about

Post by made_in_sarajevo »

Na ulici sq nepoznatim ljudima je pozdrav dobar dan, dobar vece, sa komsijom sta ima kako je, koga znas ooo vozdra kako je, dje si ti kuda se ide i poznatoj osobi ako je u vjeri mozes reci selam. Selam nije uvreda niti je drug_profi to rekao, samo osnovna kultura je da se pozdravis na medjunarodnom jeziku sa nepoznatim ljudima. Ali tu dolazimo do osnova kulture, kako se zamislja gradjanska drzava i kako vi shvatate uopste drzavu. Mi nismo arapske zemlje da je selam svima pozdrav, kod nas je.bio i bit ce dobar dan, a kad odes u dzamiju, kuci, sa poznatim selam nazivaj koliko hoces.

Eto sad radi selama moram glasati za sda, da odbranimo drzavu, bosnjake i vjeru :lol:

Nije ni cudo da vam je selam vazniji od drzave, sugradjanina i komsije kad vam i stranka isto govori, prvo stranka pa vjera pa tek onda drzava. A ono u svakoj vjeri kaze postuj druge, postuj komsije...

Samo se jos pitam ako je selam najvazniji kako to da bakir covicu i spiricu ne naziva selam, a bude uredno live prenos svaki put sa sjednica doma naroda
muha_sa

#78008 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

Nikad više vjernika, selama i zaklinjanja u Alaha a veceg lopovluka i svega što uz to ide :-) :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#78009 Re: SDA-All about

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 15/09/2022 22:18 Ima ih danas po standovima na frekventnim mjestima. Vido sam jednog celu sa bradicom kako pridje...
Ostali ih zaobilaze kao kugu.
Jedna jadna tuka, utegnuta u uske hlace, sve zadize majicu da joj se vide guzovi i setka okolo pokusavajuci nekog zaustaviti.
Reko' sam sebi, stvarno slika i prilika i stranke i naroda.
O kojem se shtandu radi, pitam iz akademskih razloga?
muha_sa

#78010 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

_BataZiv_0809 wrote: 16/09/2022 06:53
drug_profi wrote: 15/09/2022 22:18 Ima ih danas po standovima na frekventnim mjestima. Vido sam jednog celu sa bradicom kako pridje...
Jedna jadna tuka, utegnuta u uske hlace, sve zadize majicu da joj se vide guzovi i setka okolo pokusavajuci nekog zaustaviti.
Image

:D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#78011 Re: SDA-All about

Post by pici »

Ovi sto potenciraju da je selam bio i prije vazan u pozdravljanju LAŽU ko i stranka im.Po mahali se merhabalo, merhaba je bio pozdrav a kad odlazis Allahjmanet.Selam se rijetko cuo osim u dzamijama izmedju hodza i tehvidima izmedju bula, znaci vjerskih sluzbenika, na ulici nikako, to bar u mojoj mahali.Stare nene muslimanke nit jednom nisam cuo od njih Selam, a to poselami je bilo vise ko pozdravi mi tog i tog.M92-muslimani od 92-uge su to uveli ko obavezujuci pozdrav, znam poznanike koji su lokali po birtijama i jos uvjek locu pa se presaltali mjesto vozdra sha ima na selam alejk.Na zdravo, dobar dan, reagovali koda si im žarač zabio u grlo.92-uge se Selamalo u vojsci u prodavnici, na ulici u opstini itd.Na silu se potenciralo nesto sto nije bio obicaj kod bosanskih muslimana.
Da bi se iscupali te kmetovske dogme, Selam, Pomoz bog i Hvaljen Isus se je praktikovao medju vjernicima tj vjerskim sluzbenicima a u normalnim gradjanskim uvjetima Dobar dan i Kako ste.
sdO potencira to da bi odvojili svoje od anamo njiHa.Selam :bih:
Last edited by pici on 16/09/2022 07:19, edited 1 time in total.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#78012 Re: SDA-All about

Post by izvrsni direktor »

Hakiz wrote: 15/09/2022 12:21
jazzer wrote: 15/09/2022 11:51

Da, nije se tesko ne sloziti sa svim sto si naveo. Ovakvo drustvo i jeste produkt 30 godina vladavine SDA.
Nije društvo ovakvo zbog SDA, već je SDA takva zbog ljudi koji čine društvo.
Hahah pa ko stvori takvo drustvo ako ne oni koji unistise obrazovanje, unistise javne medije, legalizovase nelegalno, privukose koride, volove u dzamijska dvorista, politicke skupove sa hodzama itd.
pici

#78013 Re: SDA-All about

Post by pici »

izvrsni direktor wrote: 16/09/2022 07:18
Hakiz wrote: 15/09/2022 12:21

Nije društvo ovakvo zbog SDA, već je SDA takva zbog ljudi koji čine društvo.
Hahah pa ko stvori takvo drustvo ako ne oni koji unistise obrazovanje, unistise javne medije, legalizovase nelegalno, privukose koride, volove u dzamijska dvorista, politicke skupove sa hodzama itd.
Napravili su frankestajna i onda se cudom cudimo sto nas zaobilaze zapadne zemlje.Hajd da smo turkofili pa nipo jada, 500 godina pod turcima moras nesto poprimiti, nego poceli od araba i persijanaca se vise kofrčiti.Znaju li sdO munini da je BiH podjeljena na tri etno vjerske skupine i da se ponasaju prema nama ko sa plemenima, sto i jesmo, zahvaljujuci sda-hdz-snds-sds moralnim vertikalama.Znaju li da svake godine napusti BiH njezinih gradjana grad velicine Tuzle.Znaju li da smo medu samim vrhom najkoruptivnijih drzava a pajz sad dicimo se vjerama, znaju li da smo najsiromasnija drzava europe, znaju li da jos nemamo infrakstuturu koja povezuje sjever i jug tj istok i zapad, proslo vise od dvajs godina kako bicakcic udari kamen temeljac na Vc koridor, znaju li... ma znaju samo sto im ovo odgovara nikad nebi bili bogatiji i bjesniji da je neki drugi pozitivni zapadni sistem.
sdO ne odgovara ulazak ni u NATO ni u EU, pola clanstva bi bio u zatvoru i jos hoce šerijatski da se uvede, pa ostali bi bez ruku i jezika.
Selam :bih:
Last edited by pici on 16/09/2022 07:39, edited 1 time in total.
BigBossBrkO

#78014 Re: SDA-All about

Post by BigBossBrkO »

hatemondays wrote: 16/09/2022 01:32
Dozer wrote: 15/09/2022 23:47
Opet spinujes...
U cemu je trik? Ima neka poenta?

Sto se mene licno tice, dijaspora ne bi trebala moci glasati tamo gdje ne zivi. Ali, imaju to pravo, i odlucuju o sudbini ljudima u sistemu u kojem ne zive, pa onda ih bar treba uputiti kako da zemlju iz koje poticu bar pokusaju uciniti boljom.
Razumski, a ne po etno-vjerskoj inerciji.

Ta etno-vjerska inercija i jeste BiH dovela danas gdje jeste - na kraj svijeta. I svake godine povecava i jaca dijasporu ljudstvom.

Pri svemu tome, ta ENV dijaapora ne konta da za 20-30 godina, kada budu imali dijasporske penzije i pozele da se vrate kuci, nece imati gdje da se vrate jee ce ovdje, s onima za koje glasaju, biti pustos.

Tako i ti. Vjerovatno glasas za SDA po ENV inerciji, ali time samo skodis ljudima ovdje.
Mislim da dijasporu savrseno boli racku za bilo koju sadasnju politicku stranku u BiH. Ne govorim o ovima koji su iselili u zadnjih 5 godina. Oni vjerovatno imaju drugacije vidjenje o Bosni nego neko ko je 20 i kusur godina vani. Stalno se spocitava dijaspori da eto glasa za SDA, naravno da glasaju oni koji ma je familija debelo uvaljena u poslove na drzavnoj sisi, svoja se ruka ne jede.Ljudi sa kojima se druzim ovdje uglavno prate situaciju u drzavi i svi se normalno brinemo, svi smo bili u ratu i prezivjeli ga, red je da se brinemo. Nazalost sva briga se tu zavrsava i ne vidimo ikoga da ce ovu drzavu povesti u nekom spektakularno boljem smjeru, velike neade su bile polozene u Lagumdziju i Harisa i znamo kako se to zavrsilo. Ustvari SDA se vratila u zivot nakon propasti ove 2 ublehe. Ko nam garantuje da ce ovi tzv. novi a nisu novi donijeti neki boljitak nasim familijama i bogami i nama ako se odlucimo vratiti. Necu ulaziti u detalje kako i sta dijaspora radi da se pomogne drzava, uvijek se moze vise i bolje i mislim da mozemo puno bolje.Bio sam u Sa u julu kad je prokljucalo oko ovog Svabe i nametanja novih zakona, zivim 200 metara u Ljubljanskoj iznad bivse zgrade Unioninvesta sadasnjeg OHR. Kolika se frka digla ocekujes barem 50 milja ispred zgrade ono generalno pricajuci Koke bi vise raje skupio. Dva sata prije skupa nadjem se na kafi u Vilsu sa grupom starih poznanika, svi uredno rade na finim su parama i ja onako cackam okolo da vidim hoce li se pridruziti protestima. Na kraju radi se o buducnosti njihove djece, moja djeca su sigurna jebe im se. Ekipa nista ne komentarise, moja zena (strasan patriota a Hrvatica) pokusava da probudi razgovor na tu temu, isto ko da pitamo za krizu u Zimbabveu a ne tu pred njihovim nosom. Pazi to je tolika letagrija da se ni misljenje ne iznosi. Ja na kraju vidim nista od toga i kazem ja se nevracao pod stare dane da ganjam ove djilkose za vase guzove. Govorimo o protestu a ne uzimanju puske u ruke, jok to ono ceka neko ce pasti sa neba i fixace to. E pa nece to se desilo 92 i nece vise nikad, onakav elan , zelja za slobodom to ce se tesko ikad ponoviti. Cini mi se da smo sutke pali a volio bi da grijesim. Ja nisam nikad glasao na izborima u BiH od odlaska niti se kajem, bio sam tu kad je trebalo.
Uglavnom jos krv prokljucala kad slusam ovog Milanovica i Dodika kako nas bezdusno napadaju a kljuca isto kad vidim ko nas vodi i ko ce nas potencionalno voditi. Cini mi se da nam je vrijeme da nas kakva zena povede u bolje sutra, eno ona Benjamina, Sabina i Martina imaju fin materijal moze se to treba samo dobre volje.Od ovih kuratih ja ne vidim ijednog da ima karizmu i ciste namjere za obicnog covjeka, vecina su obicni populisti bez ikakvog plana i programa osim pljuvanja po protivniku. Dijaspora je tu i pomoci cemo koliko mozemo ali to mora biti dvosmjerna ulica, trpati nas u isti kos sa SDA i sa ovim korumpiranim banditima i govoriti da ih mi dovodimo na vlast izaziva samo stanje bolikurca kod dijsapore. Ja sam svoje zavrsio sa SDA onu noc 90-te u Opstini Novo Sarajevo kad sam vidio ko kolo vodi. Imao sam clansku SDA i poderao je istu noc, mislim da sam pisao na tu temu u Grbavica, Kovacici. Moj moralni nazor nije mogao dozvoliti da se dovodim u isti nivo sa tim ljudima. I nisu promjenili promjenili na bolje samo su postali gori i jos nezajazljiviji.
Izadjite na izbore , to je najvaznije i izaberite sebi najbolje, kod nas je glasanje obavezno i kad se zajebemo imamo 3 godine da otjeramo parmake ako smo se zajebali. I mjenjajte ih cesto nek vide da nisu bogom dani.
Ili jos gore tj. najgore, znam ljude-dijasporce kod kojih su takve optuzbe i pljuvanje ovih "uber patriJota" koji se btw samo kroz tastature "bore" za BiH i sl. (znaci apsolutno nista vise ne doprinose nego dijaspora iako zive u BiH) izvazvale upravo ono najgore u ljudima pa su isti iz inata glasali upravo za tu sda.

Mada sam misljenja da je kod nas egal za koga glasas...opet si na kraju na neki nacin za sda glasao...nazalost. Mada dobro bi bilo makar da ne gledamo vise onu zmiju i Baketa...dosadili ba, daj neke nove mafiOse, dosta te je bilo Michael Corleone...prepusti nekome.
Last edited by BigBossBrkO on 16/09/2022 07:43, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#78015 Re: SDA-All about

Post by Osmi Socrates »

Ma hajd' bogati, šta ima veze, najlakše je dijasporu pljunuti.
pici

#78016 Re: SDA-All about

Post by pici »

ostalo jos dvije sedmice do izbora, ja kod jedine sramke u bosnjaka vidim samo kmeČanje, nema samouvjerenih tribina sa hiljadama clanova i simpatizera, djeci se dijele upaljaci, koji vam je qurac zar ste toliko očajni da djeci pred skolama dijelite upaljace, stavite i nargilu na stand da se privuku.
BigBossBrkO

#78017 Re: SDA-All about

Post by BigBossBrkO »

Osmi Socrates wrote: 16/09/2022 07:42 Ma hajd' bogati, šta ima veze, najlakše je dijasporu pljunuti.
Logicno, kako ih nije stid imati utisak da se ko nesta pitaju samo zato sto svake godine salju/ostavljaju MILIJARDE u BiH. Njihovo je da budu kasica-prasica za nase "tastatura muHAdzedine/partizOne i sl." ovdje po forumima, FB itd. i da SHUTE UND ARBAJTUJU, peru guJice svabama i trpe uvrede "tastatura revolucionara"! :oops:
Login77777

#78018 Re: SDA-All about

Post by Login77777 »

bjjarmbar wrote: 16/09/2022 00:39
drug_profi wrote: 15/09/2022 22:33 I jos nešto samo da podsjetim ovu stranku što se bori za "građansku" državu:
građanski pozdrav je "Dobro jutro; Dobar dan; Dobro veče", a ne "Kako ste ili Selam alejk".

Pa objasnite to svojim borcima za "građansku".
Zbog ovakvih postova covjeku dodje da glasa za SDA iako mu je to zadnja opcija bila za ove izbore.

Biti pripadnik bilo koje religije je ispred i etnickog i nacionalnog i bilo kojeg drugog opredjeljenja.
I onda se vi iz SDA ljutite kada vas Dodik naziva Muslimani a ne Bosnjaci. Zasto onda izjasnjavanje kao Bosnjak kada ste mogli ostati Muslimani. Svakako sta vam stranka radi nije nesto sto rade muslimani.
drug_profi

#78019 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 16/09/2022 06:53
Socijalno.
drug_profi

#78020 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

"kako ste" nije pozdrav, to nije nista.
Moze doci nakon Zdravo ili nakon Dobar dan.

Ako vas nesto buni, ima bon-ton, a ima i propis o sluzbenim pozdravima u FBiH.
pici

#78021 Re: SDA-All about

Post by pici »

muha_sa wrote: 16/09/2022 06:49 Nikad više vjernika, selama i zaklinjanja u Alaha a veceg lopovluka i svega što uz to ide :-) :(
Sto rece jedan stari efendija, covjek ide svaki dan u dzamiju i klanja.Nisu to vjernici neg bijednici.
pici

#78022 Re: SDA-All about

Post by pici »

drug_profi wrote: 16/09/2022 08:21

Da u pravu si, kako ste je bilo nekad poslije dobar dan ili zdravo, kasnije kad nisi vise znao kome treba sta reci se skracivalo na kako ste.Ima njiHa kad im iz kurtuazije kazes selam, nece ni da beknu, sta je ovo ljudi moji, kucni odgoj, droga, lijekovi, voda.Frankestanizacija u sarajevskoj gazi.
muha_sa

#78023 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

pici wrote: 16/09/2022 07:17 Ovi sto potenciraju da je selam bio i prije vazan u pozdravljanju LAŽU ko i stranka im.Po mahali se merhabalo, merhaba je bio pozdrav a kad odlazis Allahjmanet.Selam se rijetko cuo osim u dzamijama izmedju hodza i tehvidima izmedju bula, znaci vjerskih sluzbenika, na ulici nikako, to bar u mojoj mahali.Stare nene muslimanke nit jednom nisam cuo od njih Selam, a to poselami je bilo vise ko pozdravi mi tog i tog.M92-muslimani od 92-uge su to uveli ko obavezujuci pozdrav, znam poznanike koji su lokali po birtijama i jos uvjek locu pa se presaltali mjesto vozdra sha ima na selam alejk.Na zdravo, dobar dan, reagovali koda si im žarač zabio u grlo.92-uge se Selamalo u vojsci u prodavnici, na ulici u opstini itd.Na silu se potenciralo nesto sto nije bio obicaj kod bosanskih muslimana.
Da bi se iscupali te kmetovske dogme, Selam, Pomoz bog i Hvaljen Isus se je praktikovao medju vjernicima tj vjerskim sluzbenicima a u normalnim gradjanskim uvjetima Dobar dan i Kako ste.
:thumbup:

Da ti čaršijaner potvrdi -- sve što si napisAo je tačno :D
zateznistub

#78024 Re: SDA-All about

Post by zateznistub »

muha_sa wrote: 16/09/2022 09:06
pici wrote: 16/09/2022 07:17 Ovi sto potenciraju da je selam bio i prije vazan u pozdravljanju LAŽU ko i stranka im.Po mahali se merhabalo, merhaba je bio pozdrav a kad odlazis Allahjmanet.Selam se rijetko cuo osim u dzamijama izmedju hodza i tehvidima izmedju bula, znaci vjerskih sluzbenika, na ulici nikako, to bar u mojoj mahali.Stare nene muslimanke nit jednom nisam cuo od njih Selam, a to poselami je bilo vise ko pozdravi mi tog i tog.M92-muslimani od 92-uge su to uveli ko obavezujuci pozdrav, znam poznanike koji su lokali po birtijama i jos uvjek locu pa se presaltali mjesto vozdra sha ima na selam alejk.Na zdravo, dobar dan, reagovali koda si im žarač zabio u grlo.92-uge se Selamalo u vojsci u prodavnici, na ulici u opstini itd.Na silu se potenciralo nesto sto nije bio obicaj kod bosanskih muslimana.
:thumbup:

Da ti čaršijaner potvrdi -- sve što si napisAo je tačno :D
Kao neko ko je rođen na vratniku, nikad za nikad se nije selam spominjao. Merhaba da.

Pa sam ko dijete pitao mater šta va znaci to mebaba?
muha_sa

#78025 Re: SDA-All about

Post by muha_sa »

drug_profi wrote: 16/09/2022 08:21

Mene pozdravi sa kako ste--taman se zaholcam da mu kažem kako me ruka od ramena do lakta boli a on produži, nece me hudog ni saslušat da mu se izjadam--kuku meni :lol:
Post Reply