Pa da, valjda sad očekujemo bolje održavanje nove pruge i novih vozila, pogotovo tramvaja koji stižu za 12 mjeseci. Inače će se sve raspasti za godinu dana. Šta bi nam falilo očekivati i sređen prostor oko pruge?
Rekonstrukcija tramvajske pruge
- thekupus
#9526 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#9527 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ne znam jesi li upratio moje pisanje na temu pruge i samog uredjenja iste, gdje sam naveo preletače, prosjake, migrante.....kao ključni problem održavanja.
Ti će rashebati to za 5 dana....
-
sencobih
#9528 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jes da su nas zadužili 200 miliona , ali vrijedi svake pare
- thekupus
- Login77777
- tramvajtrojka
#9531 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
razvojnih kredita a ne MMF omci oko vrata koje odu na plate uhljebima , svo ovo ulaganje u javni prevoz u Sarajevu ce koštati kao tunel ivan , najpametnije ulozeni krediti su oni u infrastrukturu trebamo se upitati sto se ovo nije radilo prije desetak, 15 godina gdje bi sad samo dopunjavao se vozni park i gdje je tad kanton imao iste pare za ulaganja
a kako je EBRD to skontao rok otplate kredita je 15ak godina, a sam rok pruge ce biti toliko taman kad otplatimo kredit doci ce vrijeme na novo mijenjanje sina
-
sencobih
#9532 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Znači za 15 godina opet zamjena šina, ne mogu vjerovati, sva ova strka i ne može dalje od 15 godina ?tramvajtrojka wrote: ↑14/09/2022 21:32razvojnih kredita a ne MMF omci oko vrata koje odu na plate uhljebima , svo ovo ulaganje u javni prevoz u Sarajevu ce koštati kao tunel ivan , najpametnije ulozeni krediti su oni u infrastrukturu trebamo se upitati sto se ovo nije radilo prije desetak, 15 godina gdje bi sad samo dopunjavao se vozni park i gdje je tad kanton imao iste pare za ulaganja
a kako je EBRD to skontao rok otplate kredita je 15ak godina, a sam rok pruge ce biti toliko taman kad otplatimo kredit doci ce vrijeme na novo mijenjanje sina, jer toliki je radni vijek šina, a ne pedeset godina kao sto je kod nas bilo
![]()
- tramvajtrojka
#9533 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
pa nema 15 godina operativnog rada - 20 nategnuto maksimalno koliko mogu izdržati bez zamjene , jer svaka šina se trosi i svaki proizvođač da rok trajanja do kada garantira sigurnost i trajnost šina, jednostavno sto smo mi mislili da su nam šine trajni proizvod zato su onako i propale jer npr , dionica prema Ilidži njezin operativni rok je prosao krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, i sve poslije toga je bilo u domenu tehnicke i sigurnosne nesigurnosti. Sve ima svoj vijek trajanja, posebno sredstva koja za 15ak godina prevezu milione putnika niko nece da zbog njegove istrosene sine neko poginesencobih wrote: ↑14/09/2022 21:37Znači za 15 godina opet zamjena šina, ne mogu vjerovati, sva ova strka i ne može dalje od 15 godina ?tramvajtrojka wrote: ↑14/09/2022 21:32
razvojnih kredita a ne MMF omci oko vrata koje odu na plate uhljebima , svo ovo ulaganje u javni prevoz u Sarajevu ce koštati kao tunel ivan , najpametnije ulozeni krediti su oni u infrastrukturu trebamo se upitati sto se ovo nije radilo prije desetak, 15 godina gdje bi sad samo dopunjavao se vozni park i gdje je tad kanton imao iste pare za ulaganja
a kako je EBRD to skontao rok otplate kredita je 15ak godina, a sam rok pruge ce biti toliko taman kad otplatimo kredit doci ce vrijeme na novo mijenjanje sina, jer toliki je radni vijek šina, a ne pedeset godina kao sto je kod nas bilo
![]()

gledaj npr kakvih se buseva Beč riješio, 2013 godiste odradili svoje i sad ce takvi naci put do nas , kao sto su manovi njihovi nasli put do grasa i centre
- Cvancika
#9534 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Al za 15 godina se mijenjaju sine, nece se kopati i betonska podloga ponovo raditi. Bice puno manji kredit.
200 miliona na 15-20 god za kanton sa ovakvim budzetom je pickin dim.
200 miliona na 15-20 god za kanton sa ovakvim budzetom je pickin dim.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9535 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Novim ponderom je KSu uzeto 86 miliona KM.
Dakle ovim sto nas je "Steta zaduzio" KS je mogao preraspodjelama platiti iz svog dzepa za dvije i po godine.
Toliko je strasan taj dug i toliko je strasno bilo izdvojiti tolike pare.
Dakle ovim sto nas je "Steta zaduzio" KS je mogao preraspodjelama platiti iz svog dzepa za dvije i po godine.
Toliko je strasan taj dug i toliko je strasno bilo izdvojiti tolike pare.
-
mistek
#9536 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Realno, zajedno sa rekonstrukcijom stanica MORA se napraviti i neka solidno lijepa ograda (recimo kao ona istanbulska postavljana prije koju stranicu ovdje) na nekim mjestima. Primarno, to je uz isključnu traku gdje se skupljaju prosjaci, migranti, perači stakla i ko sve ne. Znači, to treba biti farz što se ušminkavanja tiče.
Uz to angažovati tu komunalnu policiju ili eko, ko je već nadležan, da udaraju po džepu sve preletače. Sad je prilika da dovedemo grad u red što se toga tiče, sad ili nikad.
Uz to angažovati tu komunalnu policiju ili eko, ko je već nadležan, da udaraju po džepu sve preletače. Sad je prilika da dovedemo grad u red što se toga tiče, sad ili nikad.
-
mirza_15
#9537 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma nije 200 miliona za ovu rekonstrukciju. To je za rekonstrukciju, plus nove trole, plus novi tramvaji, plus pruga do Hrasnice, plus tunel K.Glava, plus trolejbuska mreža do Vogošće, plus adaptivno upravljanje saobraćajem... BiH je zadužena preko 12 milijardi. A svakako se uzima kredit za ovakve stvari. Neće iz budžeta raditi po kilometar godišnje. Sa ovom inflacijom i stalnim porastom cijena taj kredit će nas koštati manje dok ga otplatimo nego što bi nas koštali sami radovi nakon nekog vremena. Ja ne znam kako neko misli ovakve stvari raditi bez kredita? Evo neka objasne na koji način. Ili možda ništa nije trebalo raditi? Da su kojim slučajem, prije 15 godina podigli kredite i napravili autoput i brze ceste, blok 7, HE Vranduk... sada bi te kamate bile smiješne kada se uzme razlika u cijeni onda i sada, a korist višestruka. Ako se tome još doda da budžeti konstantno rastu sasvim je jasno da ćeš to rješavati kreditima jer i nemaš nekog izbora.
-
made_in_sarajevo
#9538 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mi smo glupi, a ono svi kesiraju stanove, renoviranje stanova ( cekaj stan se renovira ma kako zar to nije vjecno), kesiraju se mobiteli, auta... To je ono haj da se pravimo glupi i kao mi zgrozeni cuj kredit. Ustvari nemaju se sta praviti plaho.mirza_15 wrote: ↑15/09/2022 03:39 Ma nije 200 miliona za ovu rekonstrukciju. To je za rekonstrukciju, plus nove trole, plus novi tramvaji, plus pruga do Hrasnice, plus tunel K.Glava, plus trolejbuska mreža do Vogošće, plus adaptivno upravljanje saobraćajem... BiH je zadužena preko 12 milijardi. A svakako se uzima kredit za ovakve stvari. Neće iz budžeta raditi po kilometar godišnje. Sa ovom inflacijom i stalnim porastom cijena taj kredit će nas koštati manje dok ga otplatimo nego što bi nas koštali sami radovi nakon nekog vremena. Ja ne znam kako neko misli ovakve stvari raditi bez kredita? Evo neka objasne na koji način. Ili možda ništa nije trebalo raditi? Da su kojim slučajem, prije 15 godina podigli kredite i napravili autoput i brze ceste, blok 7, HE Vranduk... sada bi te kamate bile smiješne kada se uzme razlika u cijeni onda i sada, a korist višestruka. Ako se tome još doda da budžeti konstantno rastu sasvim je jasno da ćeš to rješavati kreditima jer i nemaš nekog izbora.
Mobiteli se kupuju na kredit, rate u telekomu opet kao kredit
Auta na lizing ili kredit
Stanovi se renoviraju u 5 godina
Rekonstrukcija pruge - cuj kredit mafiia digla, pa ja pokrali pare jer zasto, pa budzet je rupa bez dna. Ti samo zagrabis koliko ti treba i to je to.
-
sencobih
#9539 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kredit nikada nije problem kad se ulože pare u nešto opipljivo kao ovo što si nabrojao, od toga imamo svi koristi, problem je kad uzmeš kredu i spičiš je na plate. Samo da se vodi računa gdje pare idu da ne bi bilo zloupotreba.mirza_15 wrote: ↑15/09/2022 03:39 Ma nije 200 miliona za ovu rekonstrukciju. To je za rekonstrukciju, plus nove trole, plus novi tramvaji, plus pruga do Hrasnice, plus tunel K.Glava, plus trolejbuska mreža do Vogošće, plus adaptivno upravljanje saobraćajem... BiH je zadužena preko 12 milijardi. A svakako se uzima kredit za ovakve stvari. Neće iz budžeta raditi po kilometar godišnje. Sa ovom inflacijom i stalnim porastom cijena taj kredit će nas koštati manje dok ga otplatimo nego što bi nas koštali sami radovi nakon nekog vremena. Ja ne znam kako neko misli ovakve stvari raditi bez kredita? Evo neka objasne na koji način. Ili možda ništa nije trebalo raditi? Da su kojim slučajem, prije 15 godina podigli kredite i napravili autoput i brze ceste, blok 7, HE Vranduk... sada bi te kamate bile smiješne kada se uzme razlika u cijeni onda i sada, a korist višestruka. Ako se tome još doda da budžeti konstantno rastu sasvim je jasno da ćeš to rješavati kreditima jer i nemaš nekog izbora.
- alibegoa
-
konami666
#9541 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Trebali su posijati travu i pustiti fijaker jelde…
Jel to puno zamijeniti sine za 15 godina od kojih koristi ima čitav grad? Najgore bi bilo sve ostaviti kao sto je sda, sine izgledaju ko tobogan.
- Prpa.ba
#9542 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mislim da se ne moramo brinuti o amortizaciji pruge jer sine jos nisu stigle. 
-
made_in_sarajevo
#9543 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Gume za auto se mjenjaju do 4 godine, stan se kreci svake godine, mjenja se tv svako 3-4 godine, kompjuter, mobiteli plafon 2 godine, mali servis na autu svako 10000km, namjestaj svako par godina. Tramvajska pruga nikad, ako ce 15 godina biti pokro steta pare garant. Pa jel pruga je celik, zeljezo sta vec i to traje miliom godina. Posteno.
Ne moze mozak shvatiti za 15 godina skines sarafe, zamjenis sine i vratis sarafe i to je sav posao, jer logicno da je sina potrosni materijal i da se mora zamjeniti kad tad
Ne moze mozak shvatiti za 15 godina skines sarafe, zamjenis sine i vratis sarafe i to je sav posao, jer logicno da je sina potrosni materijal i da se mora zamjeniti kad tad
- Ateista
#9544 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ok je za sine i za auto, ali za ostalo si malo pretjerao, malo ko tako cesto mijenja stvari...made_in_sarajevo wrote: ↑15/09/2022 08:16 Gume za auto se mjenjaju do 4 godine, stan se kreci svake godine, mjenja se tv svako 3-4 godine, kompjuter, mobiteli plafon 2 godine, mali servis na autu svako 10000km, namjestaj svako par godina. Tramvajska pruga nikad, ako ce 15 godina biti pokro steta pare garant. Pa jel pruga je celik, zeljezo sta vec i to traje miliom godina. Posteno.
Razumijem poentu i slazem se generalno, ali malo ga pretjera.
- bude
#9545 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sta se brinete kad su sine ionako stare i vec koristene 
- Prpa.ba
#9546 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Stara pruga 60 godina fercerala, rat prezivjela, ali ove Stete nece..
Dobro je to detektovala forumska Zahiraginica pred par mjeseci u svom antologijskom obracanju
Dobro je to detektovala forumska Zahiraginica pred par mjeseci u svom antologijskom obracanju
-
made_in_sarajevo
#9547 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ateista wrote: ↑15/09/2022 08:50Ok je za sine i za auto, ali za ostalo si malo pretjerao, malo ko tako cesto mijenja stvari...made_in_sarajevo wrote: ↑15/09/2022 08:16 Gume za auto se mjenjaju do 4 godine, stan se kreci svake godine, mjenja se tv svako 3-4 godine, kompjuter, mobiteli plafon 2 godine, mali servis na autu svako 10000km, namjestaj svako par godina. Tramvajska pruga nikad, ako ce 15 godina biti pokro steta pare garant. Pa jel pruga je celik, zeljezo sta vec i to traje miliom godina. Posteno.
Ne moze mozak shvatiti za 15 godina skines sarafe, zamjenis sine i vratis sarafe i to je sav posao, jer logicno da je sina potrosni materijal i da se mora zamjeniti kad tad![]()
Razumijem poentu i slazem se generalno, ali malo ga pretjera.![]()
Dobro dodaj godinu vise osim za mobite i tv
- Ateista
#9548 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ma dodao bih puno vise, bar kad govorim o sebi, mislim da fakat nema potrebe toliko cesto mijenjati neke stvari, ali sto kazu 100 ljudi...
- Logovan
#9549 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Evo meni mobitel traje 4 godine, prvi tv 10-11 godina ja mislim, drugi malo manje od 10, gume više od 5 godina, itd.
- tramvajtrojka
#9550 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

sve spremno za postavljanje sina