Vidi, ja imam Dokkera 1.5 dci 90 Laureate (putnička sa svom opremom koja se tada mogla dobiti u Daciji). Moj je od 0 km s kraja 2014. evo do danas smo prešli 300000 km.
Bukvalno nikakvog troška mimo potrošnih materijala i redovnih servisa nisam imao. Na 220000 promijenio set kvačila, uz napomenu da ga je vozilo jedno vrijeme 5 različitih ljudi i da je nerijetko u njemu bilo i po 700 kg pocinčane trake ili raznoraznih kablova ili ormara.
Set Brembo diskova i pločica sa zamjenom je 200 KM. Mali servis (ulje Elf 5W30, filteri ulja, zraka, kabine i goriva Mann) dođe s rukama 180 KM, i svakih 20000 km smo ga radili. Veliki servis INA-FAG set s rukama dođe 500injak KM, mi smo ga radili dva puta (svakih 100000km)
Klimu punio jednom.
Kugle mijenjao dvaput. Amortizeri su i dalje tvornički njegovi. Nedavno tek zamijenio aksijalne ležajeve.
Jedino vanredno što sam promijenio je senzor ABS-a na prednjem lijevom točku (48 KM sa zamjenom - Vemo)
I to nije krivo auto nego vozač (vidi sliku)
DPF se nikad nije začepio, nit je auto ikad izbacilo trunku ikakvog dima. Sa EGRom nikad nikakvih problema.
Motor nije mastan osim onog dijela gdje smo ga mi umastili mijenjajući filter ulja
Ja mislim da sam uzeo Caddya Life 1.6 TDI tada (koji je uzgred rečeno koštao sa ekvivalentom opremom nov 51000 KM, a Dokker plaćen 26800 KM tačno) da bi se do sad namijenjao dizni, EGRova, načistio i izvadio DPFova, namijenjao zamajaca, možda i turbina itd.
Možda sam ja samo imao sreće, a ima dosta tu i do održavanja. Naš što se toga stvarno nikad nije patio, ali jest zato bio tovaren i nema gdje se nije vozio.
Zvučna izolacija mu nije neka, al’ nije ništa gora nego u Caddyu iz iste godine. Sjedišta su udobnija nego u Golfu 5 provjereno, iako to ne znači da su udobna
Ako te još šta zanima pucaj.