Sam svoj majstor

Post Reply
Piaty

#1501 Re: Sam svoj majstor

Post by Piaty »

Hvala balon i cesterfild.

Balon, ok vidjecu da ne skidam sve ako idu nove plocice, jos cu se posavjetovati kako tacno.

Cesterfild, gledao sam i ja taj video...taj tip se snasao jer ima 4 cm sirok umetak, u mene je uzi ali probam naci negdje siri kao njegov sto je
Haris.ba

#1502 Re: Sam svoj majstor

Post by Haris.ba »

Piaty wrote: 11/09/2022 20:43 Hvala balon i cesterfild.

Balon, ok vidjecu da ne skidam sve ako idu nove plocice, jos cu se posavjetovati kako tacno.

Cesterfild, gledao sam i ja taj video...taj tip se snasao jer ima 4 cm sirok umetak, u mene je uzi ali probam naci negdje siri kao njegov sto je
Ja sam skidao. Skidas ono sto se lahko skida. Ti komadi se skidaju sa zidova i podova laganini. Oni sto bas drze - to sa celicnim klinom.

Skidao sam da dlijetom (ima jeftinih dlijetla, cca.1cm vrh) i malim celicnim klinom (dlijeto jeftino ima u Peniju, svakako ces ga istupiti, oko 7 KM), a klin sa ostrim vrhom ima u Obiu, oko 15-20 KM.
Dlijeto udaras sa gumenim cekicem, a klin sa klasicnim cekicem.

Obavezno zastitne naocare.
P.Starck

#1503 Re: Sam svoj majstor

Post by P.Starck »

Pa kad si već skinuo pločice skini i sav malter. Ne može se po tome lijepiti. Kupi nastavak sa širokom plosnatom glavom. Nije teško. Sa špicem je... :izet: Malo čekić malo štemanje i skinuti ćeš to. Ako ćeš ići na tuš sa kanalicom u podu, moraš te zidove prije pločica izolovati. Pod svakako. Sad bi trebalo navući tanko ljepilo nakon što skineš postojeće da bi mogao nanijeti hidroizolaciju tipa Ceresit cl51. Mora biti što ravnije i bez prašine. Dakle samo da poravnaš zid. Nanosiš valjkom 2x, prvo horizontalno pa vert. Imaš i foliju za uglove i spojeve zid/pod. Sve to pa lijepiti pločice.
Piaty

#1504 Re: Sam svoj majstor

Post by Piaty »

Aha :thumbup:

Hvala. Ništa pod, ne želim se podom bakćati. Ni pločice a kamoli još dublje. Samo su me zidovi zanimali
Hvala na objašnjenju
Piaty

#1505 Re: Sam svoj majstor

Post by Piaty »

Haris.ba wrote: 11/09/2022 20:50

Ja sam skidao. Skidas ono sto se lahko skida. Ti komadi se skidaju sa zidova i podova laganini. Oni sto bas drze - to sa celicnim klinom.

Skidao sam da dlijetom (ima jeftinih dlijetla, cca.1cm vrh) i malim celicnim klinom (dlijeto jeftino ima u Peniju, svakako ces ga istupiti, oko 7 KM), a klin sa ostrim vrhom ima u Obiu, oko 15-20 KM.
Dlijeto udaras sa gumenim cekicem, a klin sa klasicnim cekicem.

Obavezno zastitne naocare.
Imam sve to već. U svakom slučaju, Hvala Haris :thumbup:
Piaty

#1506 Re: Sam svoj majstor

Post by Piaty »

@P.Starck
@Haris.ba
@-Chesterfield-

Mora definitivno nastavak sa širokom glavom pa štemalicom. Ovo sa dijetlom može da ide ali puževim koracima.

Chesterfield, hahaha na um pala mi je odmah tvoja sjekira kada sam krenuo neuspješno obijati.

Nego, kako sa ovim starim tapetama? Služim se malo sa mistrijom ali sporo ide jer se papir brzo pokida. Treba li śta prskati po njima, kakvo sredstvo?
Haris.ba

#1507 Re: Sam svoj majstor

Post by Haris.ba »

Piaty wrote: 12/09/2022 15:01 Nego, kako sa ovim starim tapetama? Služim se malo sa mistrijom ali sporo ide jer se papir brzo pokida. Treba li śta prskati po njima, kakvo sredstvo?
Spužva, i sa vodom namazati tapete. Po nekoliko puta da fino upije. Može sa mistrijom, ali ima guljač tapeta (ko slovo T).
nlt

#1508 Re: Sam svoj majstor

Post by nlt »

Na objektu je urađena fasada ima i 10 godina možda i više, ali bez završnog sloja, dakle nema boje nego je ljepilo na kraju. Nije se mogao tad postići dogovor koju boju staviti i ostalo tako :mrgreen:
Međutim na jednoj strani, istočnoj, je to ljepilo ispucalo i sve se ocrtavaju table stiropora. Zamazali smo jednom te pukotine ali opet se pojavilo. Table su i zalijepljene i zabušene
Sad me strah i ako se nanese onaj završni sloj opet će sve propasti
Možda je rješenje tu jednu stranu objekta uraditi u nekom kamenu ili neki predlažu čak i ponovo preko ovog ljepila nanijeti novi sloj i mrežicu i sve pa onda dalje boja i ostalo
topcam
Vozim: uzbrdo

#1509 Re: Sam svoj majstor

Post by topcam »

encony wrote: 11/09/2022 10:04 Koji je najbolji način montaže bojlera od 50L na zid obložen rigips pločama? Iza je zid od betonskih blokova a od pločica do zida je nekih 5cm (plocica, rigips ploca i šupljina između rigipsa i zida).
Image

Odes u Velesice u Penny plus, kupis 4 ova kao na slici.

Izbusis rupu. Prosiris rupu u rigipsu i na plocicama. Gurnes unutra udaris cekicem par puta, osjetiti ces tup udar kad je dovoljno.
Stavis distancer i zasarafis bojler.
Naravno prvo busis obicnim borerom plocice, jos bolje borer za staklo, ako koristis obicni zaljepis dobar selotep preko plocica.
Plocice normalo busenje, tek dublje ides na cekic. Ova vrsta naravno ako su ti betonski blokovi puni i bez supljina.

Imas i ove za montazu prozora, ako su ti blokovi suplji

Image

Mada i sam rigips je dovoljno tvrd, nije to stiropor. Izdrzati ce taj bojler, pa mogu i obicne tiple bez distancera.

Izvini na detaljnom odgovoru ne znam koliko si verziran u ovom poslu.
topcam

#1510 Re: Sam svoj majstor

Post by topcam »

Piaty wrote: 11/09/2022 19:58
bitanga_sa_otesa wrote: 11/09/2022 14:47 joj problema zivotnih kako tiplu zaćerat u beton :lol: :lol: :lol: :lol:
A bem ti tiplove, meni je bila muka da ih izvadim obzirom na to koliko ih je jako uĆero taj stari majstor
Sto ih vadis, ja saraf u tiplu, dublje zakucam i onda zaspahtlam. Ove nosive odsjecem brusilicom.
zposao

#1511 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

topcam wrote: 12/09/2022 19:42
encony wrote: 11/09/2022 10:04 Koji je najbolji način montaže bojlera od 50L na zid obložen rigips pločama? Iza je zid od betonskih blokova a od pločica do zida je nekih 5cm (plocica, rigips ploca i šupljina između rigipsa i zida).

Odes u Velesice u Penny plus, kupis 4 ova kao na slici.

Izbusis rupu. Prosiris rupu u rigipsu i na plocicama. Gurnes unutra udaris cekicem par puta, osjetiti ces tup udar kad je dovoljno.
Stavis distancer i zasarafis bojler.
Naravno prvo busis obicnim borerom plocice, jos bolje borer za staklo, ako koristis obicni zaljepis dobar selotep preko plocica.
Plocice normalo busenje, tek dublje ides na cekic. Ova vrsta naravno ako su ti betonski blokovi puni i bez supljina.

Imas i ove za montazu prozora, ako su ti blokovi suplji

Mada i sam rigips je dovoljno tvrd, nije to stiropor. Izdrzati ce taj bojler, pa mogu i obicne tiple bez distancera.

Izvini na detaljnom odgovoru ne znam koliko si verziran u ovom poslu.
Ma postoje dobre tiple i za rigips. Nekako izgledaju ko na "leptir". Pročeraš kroz rupu i onda se tamo rašire. Vjerovatno bi rigips trebao držati težinu bojlera ako su dvije table po debljini. Mada se za te namjene u startu rade ojačanjs iza rigipsa gdje će nositi veliku težinu.

Ako želi biti siguran najbolje kao što si rekao bušiti u beton i malo duže tiplo ankerovat u betonu.
topcam

#1512 Re: Sam svoj majstor

Post by topcam »

zposao wrote: 12/09/2022 20:25

Ma postoje dobre tiple i za rigips. Nekako izgledaju ko na "leptir". Pročeraš kroz rupu i onda se tamo rašire. Vjerovatno bi rigips trebao držati težinu bojlera ako su dvije table po debljini. Mada se za te namjene u startu rade ojačanjs iza rigipsa gdje će nositi veliku težinu.

Ako želi biti siguran najbolje kao što si rekao bušiti u beton i malo duže tiplo ankerovat u betonu.
Ja bih u beton i blago stegao. Mozda i improvizacija, podloska sa gumom, zbog plocica.

Ti o ovim tiplama pises

Image

Edit:

Na ovo mislim, cisto da se saraf (matica) nasloni kompaktno.

Image
Piaty

#1513 Re: Sam svoj majstor

Post by Piaty »

@P.Starck
@-Chesterfield-
@Haris.ba

Nađoh široki nastavak za štemalicu i super je išlo. Hvala na prijedlozima. Kada sam pogledao na račun, taj nastavak je na računu imenovan kao "dijetlo" :)

Nego, u ovom stanu u kojem radim ovo, na nekim mjestima ispod pločica ima samo ljepilo, a ispod je cigla (nema ništa drugo) i onda kada sam skinuo pločice pa zatim ljepilo onda sam morao na nekim mjestima da načinjem i samu ciglu jer se ljepilo zalijepilo, pored pločice, i za samu ciglu. Jel to ok?
Evo npr. u mene to izgleda baš kao na ovom videu. Zaustavite npr.na 0:46 (ljepilo i bijela cigla ispod sa onim rupicama u svojoj strukturi).

tomhagen

#1514 Re: Sam svoj majstor

Post by tomhagen »

Pozdrav ekipa,
Zna li neko kako napraviti malter zuto-oker boje kakav se moze vidjeti na starim zidovima (npr. kucama ćerpićarama). Imam jedan zid od cigle za koji zelim postici efekat starog zida, pa bih trebao fugirati i zaprljati sa tim kao starim malterom. Kontam ako u malter stavim cement otici ce mi na sivo. Da li samo staviti neki žući pijesak i kreč ili ima neki nacin kako se to zamijesa?
Ommadawn

#1515 Re: Sam svoj majstor

Post by Ommadawn »

tomhagen wrote: 13/09/2022 16:57 Pozdrav ekipa,
Zna li neko kako napraviti malter zuto-oker boje kakav se moze vidjeti na starim zidovima (npr. kucama ćerpićarama). Imam jedan zid od cigle za koji zelim postici efekat starog zida, pa bih trebao fugirati i zaprljati sa tim kao starim malterom. Kontam ako u malter stavim cement otici ce mi na sivo. Da li samo staviti neki žući pijesak i kreč ili ima neki nacin kako se to zamijesa?
Zamalteriši i kasnije akrilnom žutom-oker bojom tankim kistom pređi između cigli.
tomhagen

#1516 Re: Sam svoj majstor

Post by tomhagen »

Ommadawn wrote: 13/09/2022 16:59
Zamalteriši i kasnije akrilnom žutom-oker bojom tankim kistom pređi između cigli.
Neprakticno mi je malo to, vise bih volio postici boju maltera, jer njime hocu i da malo zaprljam ciglu
zposao

#1517 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

tomhagen wrote: 13/09/2022 17:57
Ommadawn wrote: 13/09/2022 16:59

Neprakticno mi je malo to, vise bih volio postici boju maltera, jer njime hocu i da malo zaprljam ciglu
Nisam 100% siguran ali mislim da u taj stari malter ne ide cement nikako nego samo kreč i pijesak.

E sad i omjer treba znati. Najbolje upitaj kojeg majstora.
-Chesterfield-

#1518 Re: Sam svoj majstor

Post by -Chesterfield- »

zposao wrote: 13/09/2022 18:58

Nisam 100% siguran ali mislim da u taj stari malter ne ide cement nikako nego samo kreč i pijesak.

Možda je malter od gline, slame i konjske balege? :D
-Chesterfield-

#1519 Re: Sam svoj majstor

Post by -Chesterfield- »

Piaty wrote: 13/09/2022 16:48 @P.Starck
@-Chesterfield-
@Haris.ba

Nađoh široki nastavak za štemalicu i super je išlo. Hvala na prijedlozima. Kada sam pogledao na račun, taj nastavak je na računu imenovan kao "dijetlo" :)

Nego, u ovom stanu u kojem radim ovo, na nekim mjestima ispod pločica ima samo ljepilo, a ispod je cigla (nema ništa drugo) i onda kada sam skinuo pločice pa zatim ljepilo onda sam morao na nekim mjestima da načinjem i samu ciglu jer se ljepilo zalijepilo, pored pločice, i za samu ciglu. Jel to ok?
Evo npr. u mene to izgleda baš kao na ovom videu. Zaustavite npr.na 0:46 (ljepilo i bijela cigla ispod sa onim rupicama u svojoj strukturi).

Ma to treba dobro izravnati. Ali najbolje da zid sebi izravna keramičar - da ne kuka poslije kako mu zid nije ravan. Svakako bi trebao hidroizolaciju preko zida. Pa bi se moglo s tim izravnati. Zid treba očistiti od prašine, namazati emulzijom...
Ovo pišem kao laik jer nisam te struke. Uglavnom većinu stvari možeš naći na internetu. Tako da te ni majstori ne mogu toliko izlevatiti... Neki od majstora ne prate nove trendove pripreme...
Ima jedan forumaš - inžinjer građevine. On je meni dao savjet kada sam renovirao sobu.

Danas svako gleda da te zahebe. Upravo danas mi se to desilo.
tomhagen

#1520 Re: Sam svoj majstor

Post by tomhagen »

zposao wrote: 13/09/2022 18:58

Tako nesto i ja kontam da je...al' reko' da neko od raje ovdje nema tog iskustva, pa da priupitam :)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1521 Re: Sam svoj majstor

Post by bitanga_sa_otesa »

-Chesterfield- wrote: 13/09/2022 19:09

i 5 zumanjaka :thumbup:
tomhagen

#1522 Re: Sam svoj majstor

Post by tomhagen »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/09/2022 19:39
-Chesterfield- wrote: 13/09/2022 19:09

i 5 zumanjaka :thumbup:
joj cuo sam i te varijante sa zumanjcima...kad se to usmrdi :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1523 Re: Sam svoj majstor

Post by mk ultra »

Dobri ovi šerafi, možda vola u halu da priveže :lol:
P.Starck

#1524 Re: Sam svoj majstor

Post by P.Starck »

Produžni malter napravi od kreča, pijeska i cementa. Googlaj malo. Njemu možeš dodavati čak i boju npr. dipi i sl. Koliko i kako je stvar ekperimenta. Duže se suši pa će da izblijedi po sušenju.
tomhagen

#1525 Re: Sam svoj majstor

Post by tomhagen »

P.Starck wrote: 14/09/2022 14:30
Produžni malter napravi od kreča, pijeska i cementa. Googlaj malo. Njemu možeš dodavati čak i boju npr. dipi i sl. Koliko i kako je stvar ekperimenta. Duže se suši pa će da izblijedi po sušenju.
A cini se da mi nema druge, nego tako eksperimentisati. Hvala svima na komentarima :)
Post Reply